Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


Ο «ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΩΝΙΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ 
Τα νέα της πόλης μας

Η συγγραφέας-Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Καλλιόπη Στεριάδου, παραδίδει στον κ. Παντελή Κοτσιώρα το 3ο βραβείο διηγήματος, της κ. Αφροδίτης Πατουλίδου, η οποία απουσίαζε

 

Ο «ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΩΝΙΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

 

Μία υπέροχη λογοτεχνική βραδιά, διανθισμένη με βραβεύσεις νέων διηγηματογράφων, ποιητών και θεατρικών συγγραφέων, πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα (6/4) στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Ιωνικού Συνδέσμου».

Πιο συγκεκριμένα δόθηκαν τα βραβεία του 10ου νεανικού λογοτεχνικού διαγωνισμού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού, που καθιέρωσε ο «Ιωνικός Σύνδεσμος», και κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος δεκάδες Ιωνιώτες νέοι.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο αντιπρόεδρος του «Ιωνικού Συνδέσμου», κ. Τάκης Κωστιδάκης, ο οποίος, αφού χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που συγκρότησαν τις φετινές κριτικές επιτροπές του διαγωνισμού: τις κυρίες Καλλιόπη Στεριάδου, συγγραφέα, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Αργυρώ Βερυκίου-Μπαλτά, εκπαιδευτικό και κριτικό λογοτεχνίας, και Αργυρώ Μαργαρίτη, επίσης εκπαιδευτικό και κριτικό λογοτεχνίας, που αποτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης διηγήματος, την κ. Ελένη Μαργαρίτου, δόκτωρ φιλοσοφίας και καθηγήτρια φιλόλογο, καθώς και τους κυρίους Τάσο Γαλάτη, εκπαιδευτικό, φιλόλογο και ποιητή, και Νίκο Γαζέπη, αρχιτέκτονα, εικαστικό και ποιητή, ως μέλη της επιτροπής για την αξιολόγηση της ποίησης, και τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης θεατρικού μονόπρακτου, που ήταν: η ηθοποιός κ. Σοφία Μάνεση, ο σκηνογράφος κ. Τρύφωνας Κόρμπης και ο σκηνοθέτης κ. Ιωσήφ Πολυκάρπου, ο οποίος επιμελήθηκε και την εκδήλωση.

Επίσης, ο κ. Κωστιδάκης ευχαρίστησε και τις ηθοποιούς κ.κ. Εύα Λιγνού, Ελένη Νίνα και Ελισάβετ Πηρούνια, που μαζί με την κ. Μάνεση διάβασαν, απήγγειλαν κι ερμήνευσαν θεατρικά τα βραβευμένα έργα των νέων λογοτεχνών της πόλης μας.

Οι απονομές της βραδιάς ξεκίνησαν με τα βραβεία διηγήματος, που φέτος ήταν δύο: Το 2ο βραβείο διηγήματος δόθηκε στην κ. Ειρήνη Χαραλάμπους για το έργο της: «Μαρτυρία 4», και το 3ο στην κ. Αφροδίτη Πατουλίδου, για το διήγημα: «Ο Πρίγκηψ Ζαχαροκάλαμος».

Νωρίτερα η κ. Καλλιόπη Στεριάδου, σχολίασε τις φετινές συμμετοχές, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μαζί με την τιμή και την ευθύνη για την ανάθεση της κρίσης των κειμένων, διαβάζοντας, αναδιφώντας και προσπαθώντας να ξεκλειδώσουμε ψυχές, καραδοκούμε στη γωνία, όπου περιμένουμε με αγωνία την έκπληξη, το ξάφνιασμα, το απροσδόκητο. Στα θετικά στοιχεία του παρόντος διαγωνισμού είναι οι πολλές συμμετοχές, στοιχείο που δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι γοητεύονται από τη διαδικασία της γραφής. Δεν διστάζουν να αναμετρηθούν με τη λευκή σελίδα και κυρίως επιθυμούν να επικοινωνήσουν. Τα κείμενά σε αυτόν τον διαγωνισμό είχαν ιδέες, αλλά με την πρόοδο της ανάγνωσης διακρινόταν κάποια αμηχανία. Ήταν η έλλειψη της έμπνευσης, κι έτσι η καλή ιδέα παρέμενε αδικαίωτη, ανολοκλήρωτη. Σχετικά με τα έργα που ομοφώνως βραβεύσαμε έχω να πω ότι: στο διήγημα της Αφροδίτης Πατουλίδου, που έλαβε το 3ο βραβείο, με καλή χρήση της γλώσσας γίνεται η αφήγηση ενός τρυφερού παραμυθιού, με αρκετή δόση χιούμορ, με λέξεις σκληρές πολλές φορές, που με την αντίθεση της παραμυθιάτικης αλαφράδας κάνουν μείξη λογοτεχνικά αποτελεσματική, και ακόμα μας μεταφέρουν παράλληλα το φανταστικό βασίλειο του Πρίγκιπα Ζαχαροκάλαμου στην πραγματικότητα της ζωής, δημόσιας ή όχι. Στο διήγημα της κ. Ειρήνης Χαραλάμπους, που έλαβε το 2ο βραβείο, η συγγραφέας, με πρωτοπρόσωπη -σχεδόν δωρική- αφήγηση, κάτω από σύντομες ξερές φράσεις, κάνει να αναβλύζει ο πόνος, ο σπαραγμός, η αγωνία της μάνας για την τύχη του γιου της που αγνοείται. Υπάρχει η απλή είσοδος του αναγνώστη στην ιστορία, η σταδιακή επιτάχυνση του ρυθμού της αφήγησης, η κορύφωση, η ευτυχής κατάληξη, με απλό, αποτελεσματικά λογοτεχνικό τρόπο. Τέλος, συγχαίρουμε όλους όσοι πήραν μέρος στον διαγωνισμό! Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο δύσκολο πεδίο της γραφής, διαβάζοντας, απορρίπτοντας, αφομοιώνοντας, δεχόμενοι επιρροές, καταλήγοντας τέλος στον δικό τους λόγο, στη δική τους προσωπική γραφή.».

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Αργυρώ-Βερυκίου Μπαλτά, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Είναι σημαντικό που νέα παιδιά γράφουν, ακουμπώντας τα συναισθήματά τους στο χαρτί, γιατί η γλώσσα είναι που δένει τελικά ως γεύση αναγνωστική και αισθησιακή μαζί. Όπως μας λέει κι ο Οδυσσέας Ελύτης: «Μόνο από την αίσθηση φτάνεις σίγουρα στην ιδέα.». Αυτή λοιπόν η ιδέα γίνεται ανάγνωσμα με χρήση της γλώσσας του καθημερινού λόγου. Η δημιουργική γραφή είναι μία αέναη προσπάθεια του συγγραφέα, κι εσείς αγαπητά μας παιδιά, αρχίζοντας τώρα αυτή τη δημιουργική προσπάθεια, έχετε δρόμο μπροστά σας. Διαβάσαμε τα κείμενα που μας στείλατε. Όλα αξίζουν έπαινο για την προσπάθειά σας. Ξεχωρίσαμε δύο από αυτά. Συνεχίστε, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια! Μην αντικαταστήσετε το διάβασμα και την πνευματική εργασία με τον χειρισμό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και όλα τα συναφή.».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κωστιδάκης, με αφορμή το γεγονός ότι το βραβείο της Αφροδίτης Πατουλίδου, η οποία βρισκόταν στις Βρυξέλλες, παρέλαβε από την κ. Στεριάδου ο κ. Παντελής Κοτσιώρας, ενώ το βραβείο της Ειρήνης Χαραλάμπους, που ήταν στη Λευκωσία, παρέμεινε ανεπίδοτο, είπε χαρακτηριστικά πως: «Βλέποντας την απουσία των βραβευμένων παιδιών μας, νομίζω πως βλέπουμε την «κατάντια» της σημερινής  Ελλάδας. Βρυξέλλες, Λευκωσία, Μόναχο... Τα παιδιά μας λείπουν! Έχουν μεταναστεύσει, είτε για να σπουδάσουν είτε για να εργαστούν. Κι αυτό δεν είναι ωραίο!».

Ακολούθως ανακοινώθηκαν τα βραβεία για την ποίηση, ως εξής:

1ο βραβείο στον κ. Ανδρέα Αντωνίου, για το ποίημα: «Poema Elementalis».

2ο βραβείο στην κ. Ιωάννα Ορφανουδάκη, για το ποίημα: «Ένα κομμάτι ουρανό».

3ο βραβείο στον κ. Αντώνη Ευθυμίου, για το ποίημα: «Σιδερένια πουλιά».

Μιλώντας για τα ποιήματα που εξετάστηκαν από την αρμόδια κριτική επιτροπή, ο κ. Τάσος Γαλάτης, αυστηρά μεν, τεκμηριωμένα δε, είπε μεταξύ άλλων πως: «Μας δόθηκαν τα κείμενα 38 υποψηφίων. Σπεύδω να σας πω ότι δεν ενθουσιάστηκα. Από όλα αυτά τα 38 κείμενα ξεχώρισα μόνο ένα, στο οποίο, συμφώνως και με τα άλλα δύο μέρη της επιτροπής,  δόθηκε το πρώτο βραβείο. Στις άλλες διακριθείσες υποψηφιότητες θεωρώ πως αξίζουν έπαινοι κι όχι βραβεία. Καθότι έσπευσα να δηλώσω την απογοήτευσή μου, θα προσπαθήσω να τη θεμελιώσω. Για να υπάρξει ποίηση πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχήν συγκίνηση, αλλά κυρίως αυτή η συγκίνηση πρέπει να δοθεί με λέξεις, με τη γλώσσα. Τα κείμενα που έχω στη διάθεσή μου είναι απογοητευτικά. Θα μπορούσα να διαβάσω χαρακτηριστικούς στίχους, που δείχνουν όχι μόνο απουσία πάσης συγκινήσεως, αλλά και άγνοια της γλώσσας. Ευτυχώς όμως, μέσα σε όλα αυτά τα σκουπίδια που είχα στη διάθεσή μου, βρήκα τρία ποιήματα του Ανδρέα Αντωνίου, ο οποίος δείχνει ότι γνωρίζει την ποίηση και την ιστορία της. Το βραβευμένο ποίημα αποτελείται από 6 τετράστιχες στροφές, σε άψογο δεκαπεντασύλλαβο. Όμως και στα 3 ποιήματα του κ. Αντωνίου διαπίστωσα πως οι ρίμες δεν είναι φτηνές, αλλά αυτές που πρέπει!».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο το δεύτερο μέλος της κριτικής επιτροπής για την ποίηση, ο κ. Νίκος Γαζέπης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Αυτή η οργάνωση του διαγωνισμού για εμένα έχει περισσότερο έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν θα είχα ποτέ την αξίωση οι νέοι ποιητές να προσεγγίσουν αυτή τη διοργάνωση ως ποιητές δόκιμοι ή διαβασμένοι. Γι’ αυτό και θεωρώ πως, σε αντίθεση με τον κ. Γαλάτη, τα δύο επόμενα ποιήματα που ξεχώρισαν αξίζουν βραβείου κι όχι επαίνου, διότι νομίζω πως η όποια σφιχτοχεριά μας δεν έχει τίποτα να δώσει. Τα βραβεία, οι έπαινοι, οι αριστείες, έχουν κάτι το κοινό. Δεν δίνονται για τα πάθη ή τη σπανιότητά τους. Δίνονται για τον τρόπο που αποκτούν πρόσωπο, δηλαδή σχήμα ή μορφή, που θα φωτίσει ή θα αναδείξει το σημαινόμενο περιεχόμενο, κάνοντάς το να περάσει στον κόσμο της Τέχνης.».

Ακολούθως, ο κ. Γαλάτης επέδωσε το πρώτο βραβείο στον παριστάμενο κ. Ανδρέα Αντωνίου, ο κ. Γαζέπης βράβευσε την κ. Ιωάννα Ορφανουδάκη, και ο Πρόεδρος του «Ιωνικού Συνδέσμου», κ. Γιάννης Κοντίτσης, έδωσε το 3ο βραβείο στη μητέρα του Αντώνη Ευθυμίου, κ. Ειρήνη Ευθυμίου.

Μάλιστα ο κ. Κοντίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Ο «Ιωνικός Σύνδεσμος» θεωρεί μεγάλη γιορτή αυτή την εκδήλωση, ίσως τη σπουδαιότερή του. Κι αναφέρομαι σε όλα τα συμβούλια, που έχουν διοργανώσει τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Μάλιστα από το υστέρημά μας ως σύλλογος έχουμε εκδώσει ένα βιβλίο με τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς μέχρι το 2009, και το ίδιο θα κάνουμε και με τους επόμενους. Υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε αυτόν τον θεσμό, και θα περιμένουμε να δούμε κι άλλους νέους λογοτέχνες να συμμετέχουν σε αυτόν!».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η βράβευση για τη συγγραφή των θεατρικών μονόπρακτων, με την 3η θέση να καταλαμβάνουν δύο έργα.

Πιο συγκεκριμένα δόθηκαν τα ακόλουθα βραβεία:

1ο βραβείο, στον κ. Νικηφόρο Οκκαλίδη, για το έργο: «Η θάλασσα που ψάχνω να βρω».

2ο βραβείο, στην κ. Φωτεινή-Ευδοξία Χατζηθεοδώρου, για το έργο: «Η κλήση σας προωθείται».

3ο βραβείο, στον κ. Αντώνη Ευθυμίου, για το έργο: «Ρωξάνη», και στον κ. Μάνο Κουνουβάκη, για το έργο: «Βιλβιοθηκάριοι».

Μιλώντας η ηθοποιός κ. Σοφία Μάνεση, εκ μέρους και των δύο άλλων μελών της κριτικής επιτροπής για τα θεατρικά μονόπρακτα, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε λόγους να είμαστε ευχαριστημένοι για τον θεατρικό διαγωνισμό και για τη φετινή συμμετοχή, που υπήρξε μεγάλη, όσο και για το γεγονός πως είχαμε να αντιμετωπίσουμε προϊούσα ποιότητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, με χαρακτηριστικά ποιότητας θεατρικού δρώμενου, με αξιώσεις, πρωτοτυπία, σκηνική και σκηνοθετική αρτιότητα, και θεματολογία που βρίσκεται μέσα στην επικαιρότητα, αλλά και σε διαχρονικές ανθρώπινες αξίες, τόσο στο είδος του δράματος, όσο και στην κωμωδία. Σε ότι αφορά στα βραβευθέντα έργα θέλω να τονίσω ότι: το έργο «Βιβλιοθηκάριοι», του Μάνου Κουνουβάκη, μέσα από μια Καφκική ατμόσφαιρα προβάλει την ανασφάλεια, την ατολμία για αλλαγή, την υποταγή στη συνήθεια και τα αδιέξοδα και την αποδοχή μιας μοίρας που μας όρισαν άλλοι· το έργο «Ρωξάνη», του Αντώνη Ευθυμίου, μέσα από ένα κοινωνικό θέμα προβάλει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι της μοίρας, που σημαδεύει την αναγκαστική συνύπαρξη σε ένα κελί, δύο ξένων κατά τα άλλα ανθρώπων μεταξύ τους· το έργο «Η κλήση σας προωθείται», της Φωτεινής-Ευδοξίας Χατζηθεοδώρου, είναι μία κωμωδία που σατιρίζει με έξυπνο τρόπο τη γραφειοκρατία, και λειτουργεί στα όρια του σουρεαλισμού, κι ακόμη το έργο «Η θάλασσα που ψάχνω να βρω», του Νικηφόρου Οκκαλίδη, που κέρδισε το 1ο βραβείο, πρόκειται για ένα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό θέμα αναγκαστικής μετανάστευσης, με εξαιρετικούς διαλόγους, μεγάλη ηθική στάση, σε έναν σκηνικό χώρο που του αρμόζει.».

Στη συνέχεια ο κ. Κόρμπης απένειμε το 3ο βραβείο στον κ. Μάνο Κουνουβάκη και ο κ. Πολυκάρπου έδωσε το βραβείο στη μητέρα του Αντώνη Ευθυμίου, η κ. Σοφία Μάνεση έδωσε το 2ο βραβείο στον κ. Λεωνίδα Σούλη, ο οποίος το παρέλαβε εκ μέρους της κ. Χατζηθεοδώρου, ενώ το 1ο βραβείο παρέμεινε ανεπίδοτο, λόγω της απουσίας του κ. Οκκαλίδη στη Θεσσαλονίκη, από όπου δεν κατέστη δυνατή η μετάβασή του στη Ν. Ιωνία.

Η θαυμάσια λογοτεχνική βραδιά ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή μίας όμορφης συζήτησης, υπό τη συνοδεία αναψυκτικών, οίνου κι εκλεκτών εδεσμάτων, που προσέφεραν στους παρευρισκόμενους οι φιλόξενοι οικοδεσπότες του «Ιωνικού Συνδέσμου».

 

Ρεπορτάζ:Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης

 

Ο αντιπρόεδρος του «Ιωνικού Συνδέσμου», κ. Τάκης Κωστιδάκης, χαιρετίζει κι ευχαριστεί τους παριστάμενους στην εκδήλωση

 

Η κ. Μάνεση δίνει το 2ο βραβείο θεατρικού μονόπρακτου στον κ. Λεωνίδα Σούλη, ο οποίος το παρέλαβε εκ μέρους της κ. Φωτεινής-Ευδοξίας Χατζηθεοδώρου, η οποία απουσίαζε

 

Ο σκηνοθέτης κ. Ιωσήφ Πολυκάρπου με την κ. Ειρήνη Ευθυμίου, που παρέλαβε και το 3ο βραβείο θεατρικού μονόπρακτου, που κέρδισε ο γιος της κ. Αντώνης Ευθυμίου

 

Ο σκηνογράφος κ. Τρύφωνας Κόρμπης απονέμει το 3ο βραβείο θεατρικού μονόπρακτου στον κ. Μάνο Κουνουβάκη, για το έργο του: «Βιβλιοθηκάριοι»

 

Ο Πρόεδρος του «Ιωνικού Συνδέσμου», κ. Γιάννης Κοντίτσης, δίνει το 3ο βραβείο ποίησης στην κ. Ειρήνη Ευθυμίου, μητέρα του βραβευθέντος κ. Αντώνη Ευθυμίου

 

Στο βήμα ο αρχιτέκτων, εικαστικός και ποιητής κ. Νίκος Γαζέπης

 

Ο εκπαιδευτικός, φιλόλογος και ποιητής κ. Τάσος Γαλάτης, αναλύοντας τις εκτιμήσεις του για το ποιητικό μέρος του 10ου νεανικού λογοτεχνικού διαγωνισμού του «Ιωνικού Συνδέσμου»

 

Οι ηθοποιοί της βραδιάς, κ.κ. Σοφία Μάνεση, Εύα Λιγνού, Ελένη Νίνα και Ελισάβετ Πηρούνια

 

Η κ. Αργυρώ Βερυκίου-Μπαλτά, ενώ μιλά για τον διαγωνισμό και παροτρύνει τους νέους να συνεχίσουν την ωραία προσπάθειά τους

 

Η συγγραφέας, Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Καλλιόπη Στεριάδου, μιλώντας για τα διηγήματα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό

 

 

 Καταχωρήθηκε την: 14/04/2015
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!