Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ(Μέρος Α) 
Τα νέα της πόλης μας

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ-ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή (6, 7 & 8/10), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ιωνιώτικου θεσμού: «Ιωνικές Μέρες 2017», μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, καθώς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με την ευθύνη των διδασκόντων των σχολείων τους, παρουσίασαν στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα δραστηριοτήτων τους, που υλοποιήθηκαν στη Νέα Ιωνία κατά την περασμένη σχολική χρονιά, αφήνοντας τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις σε όλους όσοι τα παρακολούθησαν. Σε ένα κλίμα νεανικού ενθουσιασμού οι μαθητές-τριες (που παρουσίασαν εργασίες) καταχειροκροτήθηκαν από όλους, κυρίως από τους παρευρισκόμενους γονείς που καμάρωναν τα παιδιά τους. Στο τέλος κάθε ημέρας βραβεύτηκαν σχολεία και μαθητές για τις επιδόσεις τους σε Πανελλήνιο, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, στις Τέχνες, στα Γράμματα και στον Αθλητισμό. Στον εξωτερικό χώρο του Συνεδριακού νεανικά ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα παρουσίασαν τη δουλειά τους.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Την Παρασκευή (6/10) το απόγευμα ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις του τριημέρου, με τον χαρακτηριστικό γενικό τίτλο: «Οι νέοι της πόλης… δημιουργούν», παρουσία πλήθους μαθητών, γονιών, δασκάλων και καθηγητών.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος του Ιωνιώτικου θεσμού: «Ιωνικές Μέρες 2017», Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, λέγοντας πως: «Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση, η οποία είναι η πρώτη από ένα τριήμερο, όπου θα είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση από εκπαιδευτικούς και παιδιά των προγραμμάτων που εκπόνησαν οι Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας και η απόδοση τιμής σε κάποιους μαθητές που πρώτευσαν.».

Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος είπε άλλων πως: «Κατ’ αρχήν, εκ μέρους του Δήμου, να σας καλωσορίσω στη σημερινή μας εκδήλωση, να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνετε. Φέτος οι «Ιωνικές Μέρες» είχαν σαν επίκεντρο τη νεολαία και σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση, που πιστεύουμε ότι θα την καθιερώσουμε και κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε τις δραστηριότητες των μαθητών και να βραβεύουμε τους μαθητές, οι οποίοι σε διάφορους τομείς έχουν πρωτεύσει ή έχουν φέρει καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Φαλούκα, τους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης των σχολείων μας, και τους υπεύθυνους των ομάδων των παιδιών, που θα μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Μετά θα ακολουθήσει και μια συναυλία για τους πολύ νέους και έχουμε και τη βράβευση των παιδιών.».

Αμέσως μετά, στο βήμα προσήλθε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Αθανάσιος Φαλούκας, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως: «Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα, που βρίσκομαι εδώ στις «Ιωνικές Μέρες Τέχνης & Πολιτισμού», που διοργανώνει ο Δήμος Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ν. Ιωνίας. Είναι αξιέπαινη αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να ανοιχτούν στην κοινωνία. Να παρουσιάσουν μια πλευρά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που συντελείται στα σχολεία και δεν είναι γνωστή, ενώ είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη του σκοπού της εκπαίδευσης της νέας γενιάς. Αναφέρομαι στα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων, που είναι ενταγμένα στα προγράμματα κάθε σχολείου, και καλούνται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να οργανώσουν και να υλοποιήσουν. Πρόκειται για προγράμματα Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων.», προσθέτοντας πως: «Η Αγωγή Υγείας, όπως αυτή ορίζεται από σχετικά κείμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των μαθητών, με την υιοθέτηση υγιών στάσεων και συμπεριφορών, αφενός για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας και αφετέρου για την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Τα προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας, με πιο πρακτικό προσανατολισμό, βοηθούν τα παιδιά στην κατεύθυνση της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από την άλλη, αποσκοπεί στη συνειδητοποίηση από τους μαθητές της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, στην ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό, και στη δραστηριοποίησή τους με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Τέλος, τα πολιτιστικά προγράμματα είναι μια δημιουργική διαδικασία, που έχει ως στόχο την προώθηση του Πολιτισμού και την καλλιέργεια της αισθητικής μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και τη δημιουργία.

Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν κλίσεις και ταλέντα, να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να προσεγγίσουν τη μαθησιακή διαδικασία με άλλους τρόπους και να δραστηριοποιηθούν.

Δεν επωφελούνται, όμως, μόνο οι μαθητές από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, που αναλαμβάνουν την καθοδήγησή τους. Οι εκπαιδευτικοί, που προγραμματίζουν μία κοινή δράση, συζητούν, παίρνουν ανατροφοδότηση από τους συναδέλφους τους για τη δικιά τους δουλειά, μοιράζονται γνώσεις, εξοικειώνονται στην πράξη με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις.».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φαλούκας ανέφερε πως: «Με την παρουσίαση των προγραμμάτων στο ευρύ κοινό, είτε πρόκειται για την τοπική κοινωνία, όπως συμβαίνει στη δική σας περίπτωση, είτε πρόκειται για συμμετοχή σε σχολικές, διασχολικές ή πανελλήνιες διοργανώσεις, ολοκληρώνεται η δράση και επιτυγχάνεται η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική πραγματικότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τους μαθητές και τις μαθήτριες, που συμμετέχουν στα προγράμματα, και που η πρωτοτυπία, η φαντασία, ο προβληματισμός και οι ανησυχίες τους αποτυπώνονται στα θέματα, όπως μπορούμε να δούμε από το πρόγραμμα της εκδήλωσης, να συγχαρώ, επίσης, τους καθηγητές που ανέλαβαν την οργάνωση και καθοδήγηση των προγραμμάτων, καθώς και τους υπευθύνους Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών θεμάτων από τη Διεύθυνσή μας για τη συμβολή τους. Τέλος, θα ευχαριστήσω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την ενσωμάτωση των σχολικών αυτών δραστηριοτήτων στις «Ιωνικές Μέρες» και την ανάδειξή τους στην τοπική κοινωνία, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τους συναδέλφους από τις δομές της Διεύθυνσης για τον συντονισμό του προγράμματος της εκδήλωσης.».

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, λέγοντας πως: «Δεν θα σας καθυστερήσω, γιατί σήμερα δεν είναι πολιτική η μέρα, είναι ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά. Ο κ. Δήμαρχος κάλυψε το κομμάτι του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Φαλούκας το κομμάτι που αφορά την Εκπαίδευση. Μόνο από θέματα εμπειρίας και μόνο, ερχόμενος σε επαφή στο παρελθόν με θεματολογίες που αφορούσαν κυρίως ζητήματα «μπούλινγκ» (είχαμε κάνει μια εκδήλωση στο 1ο Λύκειο, Γυμνάσιο και Λύκειο, πριν από τρία χρόνια περίπου), και με μια άλλη ιδιότητα, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, είχα συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Σήμερα, αυτές οι δραστηριότητες, και με δεδομένο ότι η σύνδεση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Πανεπιστήμιο, η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Έρευνα και της Έρευνας με την Επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για τη λύση πολλών προβλημάτων, που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, θα έλεγα ότι είμαι μάρτυρας τα τελευταία χρόνια, τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας μου τότε, ως Διευθύνοντος Συμβούλου, στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., σε δύο γεγονότα, τα οποία έδειχνα ολοκάθαρα τη στροφή του Δημόσιου Σχολείου προς την Ελληνική Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία. Ήταν η δυνατότητα να περάσουν από ποσοστά της τάξης του 20% της συμμετοχής των δημόσιων σχολείων στον Διαγωνισμό Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε ποσοστό 80% των δημόσιων σχολείων. Η κεντρική εκδήλωση είχε γίνει στο Μετς, σε προσομοιωτές, σε υπολογιστές. Τα παιδιά έφτιαξαν, μέσα σε τέσσερις μήνες, επιχειρήσεις εννέα χρόνων, και παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Το 80% παιδιά από Δημόσια σχολεία. Σήμερα, οι δραστηριότητες εδώ στη Νέα Ιωνία και γενικότερα, ξεπερνούν το επιχειρηματικό κομμάτι, μπαίνουμε στο πολιτιστικό κομμάτι, και είναι συγκλονιστικό σήμερα να βλέπουμε ότι ξεκινάτε από αυτό ακριβώς. Αυτό ακριβώς που συμβολίζει την Ιστορία αυτού του τόπου, και όχι μόνο, αλλά και τη θυσία ανθρώπων, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς σε αυτή τη θέση, ελεύθεροι, προβληματισμένοι και δημιουργικοί. Εύχομαι καλή συνέχεια στην παρουσίαση αυτή την τριήμερη. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε πολλά να δείξετε σε μας.».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αμέσως μετά, ξεκίνησε το πρόγραμμα των παρουσιάσεων των περσινών σχολικών δραστηριοτήτων, με πρώτους τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας να επαναλαμβάνουν αποσπάσματα από την περσινή θεατρική τους επιτυχία, με την παράσταση: «Το μπλόκο της Καλογρέζας… Μάρτιος 1944», έχοντας ως υπεύθυνους της δραστηριότητας τις εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Μαρία Σπανουδάκη και Ειρήνη Πρίνου.

Ακολούθησε η παρουσίαση της ψηφιακής εφημερίδας «Εκτός προγράμματος» από άλλους μαθητές, επίσης, του 5ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ.: Κωνσταντίνα Κοεμτζίδου, Νικόλαο Κοκκινάκη, Παρασκευή Καλομοίρη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Βασιλική Αρσενοπούλου, Ανδρέα Σπανό, Κωνσταντίνο Τζίμα, Σοφία Ζερβού και Ειρήνη Χαΐδη.

Επόμενη παρουσίαση, με τίτλο: «Το συναπάντημα της κρητικής κουλτούρας με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη», έγινε από τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Μίνωα Στεφανάκη και Αγγελική Ξανθού, καθώς και του προγράμματος με τίτλο: «Το ανθρωπιστικό ιδεώδες στην κρητική λογοτεχνία: Οκτώ ξεχωριστές περιπτώσεις Κρητών λογοτεχνών» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κ.κ. Τριανταφυλλιά Κανάρη και Μαρία Κατάρα.

Κατόπιν, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ.: Νικόλαο Ζωγράφο, Ουρανία Χρυσανθοπούλου και Βασιλική Δεληγιάννη, παρουσίασαν το πρόγραμμα: «Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων και η επίδρασή της στη σύγχρονη μεσογειακή διατροφή», ενώ στο διάλειμμα που ακολούθησε, στον αίθριο χώρο του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικά εδέσματα, που παρασκεύασαν οι συγκεκριμένοι μαθητές.

Αμέσως μετά το διάλειμμα, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας παρουσίασαν το πρόγραμμα: «ΟΙΚΟ-τύπος: έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Ανθή Αποστολίδου, Μαρία Κάτρη, Ελπινίκη Ταστάνη, Έφη Φραγκόγιαννη, Γεωργία Γώγου, Κορίννα Νεραντζή, Χριστίνα Λάμπρου, Κώστα Καλδάνη, Μαρία Κατάρα και Δημήτρη Κοντοκώστα, ενώ οι παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας του τριημέρου ολοκληρώθηκαν με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας να επιδεικνύουν τη δική τους δουλειά, με τίτλο: «Εγώ ο έφηβος στοχάζομαι, ερευνώ …με τη βοήθεια της τεχνολογίας», με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Γεωργία Μουρκούση, Μαρία Παπαδογιαννάκη και Φωτειν΄λη Δρακάκη.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ακολούθησαν βραβεύσεις μαθητών που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, όπως: Στην Τέχνη, στον Πολιτισμό, στη Λογοτεχνία, στον Αθλητισμό κ.λπ., σε πανελλήνιο, βαλκανικό, πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας των βραβεύσεων, ο κ. Χρήστος Χατζηιωάννου διευκρίνισε πως: «Συγχωρέστε μας για τις πιθανές αστοχίες ή αβλεψίες. Ήταν ένα πρώτο βήμα δειλό. Και θέλουμε να πούμε ότι την οποιαδήποτε πιθανή αβλεψία, αστοχία ή αδικία θα την αποκαταστήσουμε στην επόμενη διοργάνωση που θα κάνουμε. Οποιαδήποτε πιθανή μας παράλειψη θα την αποκαταστήσουμε, γιατί το έχουμε χρέος.

Στη συνέχεια, οι βραβευμένοι μαθητές και μαθήτριες παρέλαβαν από έναν έπαινο και από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που κυκλοφόρησε ο Δήμος Ν. Ιωνίας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Γνωρίζω την Πόλη μου… Νέα Ιωνία», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ενώ τις βραβεύσεις έκαναν κατά σειρά: ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Αθανάσιος Φαλούκας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών κ. Παναγιώτης Κωστάκης, η δημοτική σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Όλγα Κατημερτζή και ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Ιωνίας κ. Μιχάλης Κουβαράς.

(διαβάστε εδώ το Β' Μέρος του ρεπορτάζ της ΙΟΝΙΑΝΕΤ από την Παναγιώτα Σούγια και τον Απόστολο Σαλονικίδη)

 

Ο υπεύθυνος του Ιωνιώτικου θεσμού: «Ιωνικές Μέρες 2017», Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας και δημοτικός σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Χρήστος Χατζηιωάννου

Ο Δήμαρχος Ν.Ιωνίας κ. Γκότσης

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας κ. Αθανάσιος Φαλούκας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης

O υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος

Ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών κ. Παναγιώτης Κωστάκης

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου σε βράβευση 

Η δημοτική σύμβουλος («Ενότητα για τη Νέα Ιωνία») κ. Όλγα Κατημερτζή σε βράβευση

Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ν. Ιωνίας κ. Μιχάλης Κουβαράς

Ο κ. Φαλούκας με στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ ΑθήναςΚαταχωρήθηκε την: 15/10/2017
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!