Νέα Ιωνία Αττικής
IoniaNet  


Poll ID does not exist.
Για την σωστή ανάγνωση του website πρέπει να έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, τα παρακάτω προγράμματα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΤΖΙΜΑΚΗΣ - Ο ΙΩΝΙΩΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟ "ΒΑΔΗΝ" 
Τα νέα της πόλης μας

Ο Γιώργος Τζατζιμάκης στα γραφεία της ΙΟΝΙΑΝΕΤ συνομιλεί με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας μας, Παναγιώτα Σούγια

Συνεχίζοντας την παρουσίαση Ιωνιωτών αθλητών και αθλητριών που διακρίνονται σε Πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο, η ΙΟΝΙΑΝΕΤ συνομιλεί με τον γνωστό για τις επιτυχίες του αθλητή του βάδην,Γιώργο Τζατζιμάκη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΤΖΙΜΑΚΗΣ-Ο ΙΩΝΙΩΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΤΟ "ΒΑΔΗΝ"

Γεννημένος μόλις στις 9 Αυγούστου του 1999, ήδη ο Ιωνιώτης αθλητής Γιώργος Τζατζιμάκης έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες στο αγώνισμα του βάδην, ενώ παράλληλα παρακολουθεί τα μαθήματα του 2ου έτους της Σχολής Ναυπηγών-Μηχανολόγων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), όπου χτίζει τα θεμέλια για μια επίσης επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.

Λίγες μέρες πριν από το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα αγωνιστεί για τελευταία επίσημη φορά στη διαδρομή των 10.000 μ. βάδην, συναντήσαμε τον Γιώργο Τζατζιμάκη, με τον οποίο είχαμε τον ακόλουθο διάλογο:

Ερώτηση: Γιώργο, από ποια ηλικία και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό άθλημα όπως το Βάδην;

Γιώργος Τζατζιμάκης: Γενικά ασχολιόμουν με όλα σχεδόν τα αθλήματα του στίβου από την περίοδο που πήγαινα στη Δ΄ Δημοτικού. Πρώτη φορά δοκίμασα το βάδην στο Γυμνάσιο, όταν ένας προπονητής, ο οποίος γνώριζε τον δικό μου προπονητή, πρότεινε σε εμένα και σε άλλα παιδιά να το δοκιμάσουμε. Στην αρχή δεν μου άρεσε καθόλου, όμως ο προπονητής μου με προέτρεψε να δοκιμάσω, καθώς προφανώς κάτι είχε διακρίνει σε εμένα. Όταν στη συνέχεια ασχολήθηκα περισσότερο και διαπίστωσα πως γενικά ήμουν καλός, καθώς είχα διακριθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αποφάσισα να το συνεχίσω.

Ερ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για εσένα μέσα από αυτό το άθλημα που επέλεξες να ακολουθήσεις;

Γ.Τζ.: Σίγουρα είναι η επίτευξη κάποιων στόχων που είχα θέσει, γιατί θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να πετυχαίνεις τους στόχους σου και να κυνηγάς τα όνειρά σου. Η ανακούφιση και η ευχαρίστηση που παίρνω όταν τερματίζω έναν αγώνα, το γεγονός πως όλη η προσπάθειά μου ανταμείβεται, είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστησή μου, καθώς νιώθω πως έχω καταφέρει κάτι σημαντικό. Ακόμη και να μην είναι σημαντικό για τους υπόλοιπους ανθρώπους, για εμένα είναι.

Ερ.: Ποια είναι μέχρι στιγμής η πορεία σου σε συλλογικό επίπεδο;

Γ.Τζ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο το 2008 στον Γ.Α.Σ. «Ανατολή» Ν. Ιωνίας, όπου έκανα διάφορα αθλήματα, μέχρι που κατέληξα στο βάδην. Από το 2016 ανήκω στον σύλλογο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ερ.: Ποιοι άνθρωποι λειτούργησαν καταλυτικά στην εξέλιξή σου;

Γ.Τζ.: Αναμφίβολα είναι ο προπονητής μου, οι συναθλητές και οι συναθλήτριές μου, που ξεκινήσαμε μαζί το βάδην και συνεχίζουμε ακόμα. Και σίγουρα είναι και οι γονείς μου, οι οποίοι με βοήθησαν αρκετά στο να επιλέξω το βάδην και σε ό,τι άλλο χρειάστηκα στην μέχρι τώρα πορεία μου.

Ερ.: Έχεις βρει κάποιον ιδιαίτερο τρόπο ώστε να μπορείς να συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο;

Γ. Τζ.: Την προηγούμενη χρονιά, που παρακολουθούσα τα μαθήματα του 1ου έτους της Σχολής Ναυπηγών-Μηχανολόγων-Μηχανικών του Ε.Μ.Π., πιστεύω ότι τα συνδύασα αρκετά καλά, αν και ομολογουμένως ήταν μία πολύ κουραστική περίοδος. Φέτος, που είναι μια χρονιά κατά την οποία αφενός αυξάνονται τα χιλιόμετρα που θα αγωνίζομαι στο βάδην και ταυτόχρονα δυσκολεύει και η Σχολή μου, θα προσπαθήσω να πηγαίνω από το ένα στο άλλο όσο πιο γρήγορα μπορώ. Σε ό,τι αφορά στο βάδην, μέχρι τώρα ως έφηβος αγωνιζόμουν στα 10.000 μ., όμως από φέτος αλλάζω κατηγορία και ως νέος πλέον θα αγωνίζομαι στα 20.000 μ., οπότε θα είναι πιο δύσκολη η προπόνηση και πιο μεγάλος ο συναγωνισμός.

Ερ.: Ποια επιτυχία σου θεωρείς ως τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα;

Γ.Τζ.: Θα έλεγα πως είναι η 5η θέση που κατέκτησα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων, το 2016, αλλά και η φετινή 11η θέση στο Παγκόσμιο πιστεύω πως είναι μια αρκετά καλή θέση για το αγώνισμα του βάδην σε σχέση με τον δυνατό ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον σε αυτό το άθλημα.

Ερ.: Θα ήθελες να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες από τη φετινή σου παρουσία στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων-Νέων (Κ20), που πραγματοποιήθηκε στο Τάμπερε της Φιλανδίας;

Γ.Τζ.: Στην αρχή της χρονιάς, την περίοδο που προετοιμαζόμασταν με τον προπονητή μου για να μπορέσω να πετύχω κάποια καλή θέση στη συγκεκριμένη διοργάνωση, επειδή είχα έναν αρκετά καλό χρόνο σε σχέση με τις αντίστοιχες παγκόσμιες λίστες είχα θέσει σαν στόχο να τερματίσω καταλαμβάνοντας μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Όμως, πιστεύω ότι και η 11η θέση που κατέλαβα είναι αρκετά καλή. Θα ήθελα, βέβαια, μια θέση στη δεκάδα και γιατί όχι να πετύχαινα και μια μονοψήφια κατάταξη, αλλά είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη παρουσία μου. Γενικά, αυτή η εμπειρία της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων ήταν κάτι πολύ σπουδαίο για εμένα. Και μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία και στο μέλλον να συμμετάσχω σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανάμεσα σε άλλους αθλητές από όλον τον κόσμο. Άλλωστε, μέσα από κάθε ανάλογη συμμετοχή βελτιώνεσαι, βλέπεις τα όριά σου, τους ανταγωνιστές σου, το πώς εκείνοι διαχειρίζονται τον αγώνα και αποκτάς περισσότερες εμπειρίες.

Ερ.: Τι ξεχώρισες από τους ανταγωνιστές σου στο Τάμπερε;

Γ.Τζ.: Διέκρινα πως έχουν δουλέψει πάρα πολύ για να συμμετάσχουν σε τέτοιον αγώνα υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα ξεχώρισα αθλητές χωρών οι οποίες έχουν μια παράδοση στο βάδην, όπως η Κίνα. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Κινέζικη Ομοσπονδία δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην προετοιμασία των αθλητών από ό,τι εμείς εδώ. Διαθέτουν, λοιπόν, περισσότερες γνώσεις στο άθλημα και έχουν δουλέψει πολύ στον τομέα της τεχνικής τους. Συναγωνιζόμενος τέτοιου επιπέδου αθλητές αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, η οποία με βοηθά ώστε να διορθώνω τα λάθη μου και να βελτιώνομαι.

Ερ.: Πού έγινε και πώς εξελίχθηκε η φετινή προετοιμασία σου και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Γ.Τζ.: Έως τώρα, μαζί με τον προπονητή μου τον κ. Ηλία Γκαραβέλα, έχουμε κάνει προετοιμασία στην Εύβοια και στη συνέχεια στο Athens Walking Camp, που είναι ένα προπονητικό «καμπ» κυρίως για βάδην, που το διοργανώνει ο κ. Ναπολέων Κεφαλόπουλος στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, στη Νέα Μάκρη.

Στους άμεσους φετινούς στόχους μου είναι να έχω μια καλή παρουσία στην Ουκρανία, όπου στις 20 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το εθνικό τους πρωτάθλημα βάδην με τη συμμετοχή και ξένων αθλητών. Θα επιδιώξω, λοιπόν, να κάνω έναν καλό χρόνο και να διακριθώ, καθώς θα είναι ο τελευταίος αγώνας μου στην απόσταση των 10.000 μ.. Και στη συνέχεια, βασικός στόχος μου για το 2019 είναι να διεκδικήσω μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, που θα διεξαχθεί στη Σουηδία.

Ερ.: Πώς θα χαρακτήριζες την υποστήριξη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στο άθλημα του βάδην;

Γ.Τζ.: Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η «Ομοσπονδία» έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στήριξης στο βάδην. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δύο φορές (2016 & 2017, στη Φλώρινα) τη διεξαγωγή του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Βάδην. Βέβαια, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει ένα καλό επίπεδο στο βάδην, όπου υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές, οι οποίοι έχουν διεθνείς διακρίσεις. Θεωρώ, λοιπόν, πως το βάδην θέλει ακόμη περισσότερη στήριξη από την «Ομοσπονδία» στις προετοιμασίες και να δοθούν κι άλλα πράγματα στους αθλητές, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους μεγάλους αγώνες. Επίσης, πολύ σημαντικό θα ήταν και το να φροντίσει η Ομοσπονδία να συνεργάζονται μεταξύ τους οι προπονητές, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες.

Ερ.: Τι κίνητρο θα έδινες σε ένα παιδί ώστε να ασχοληθεί με το βάδην;

Γ.Τζ.: Το κίνητρο είναι ότι αποτελεί ένα αγώνισμα αρκετά δύσκολο. Οπότε, σε όποιον αρέσουν τα δύσκολα θα του έλεγα να δοκιμάσει το βάδην του στίβου. Βέβαια, κανένα άθλημα στον στίβο δεν είναι εύκολο, αλλά το βάδην θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο από τα αγωνίσματα αντοχής, γιατί συνδυάζει τεχνική και αντοχή. Δηλαδή, δεν είναι όπως το τρέξιμο, που κάνεις 10.000 μ. και δεν σε νοιάζει πώς θα τρέχεις κ.τ.λ., αλλά πρέπει να συνδυάζεις και την τεχνική σου, ώστε να μη βρεθείς εκτός αγώνα λόγω κάποιου λάθους.

Ερ.: Υπάρχει κάποιος συναθλητής σου που θαυμάζεις;

Γ.Τζ.: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Είναι πολλοί οι αθλητές τους οποίους θαυμάζω και θα ήθελα να ακολουθήσω το παράδειγμά τους για να φτάσω σε ένα υψηλό επίπεδο, όπως είναι ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, ο οποίος έχει κατακτήσει τη 12η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και, φυσικά, και αρκετοί ξένοι βαδιστές, οι οποίοι είναι πολύ μεγάλα ονόματα διεθνώς. Ελπίζω κάποια στιγμή να ακολουθήσω κι εγώ το παράδειγμά τους.

Ερ.: Θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον ο Γιώργος Τζατζιμάκης να φέρει στην Ελλάδα και στη Νέα Ιωνία ένα Ολυμπιακό μετάλλιο;

Γ.Τζ.: Ο ανταγωνισμός στα 20000 μ. βάδην, όπου θα αγωνίζομαι πλέον, θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Πάντως, μπορεί η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι πολύ δύσκολη, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Άλλωστε, με δουλειά και με επιμονή πιστεύω πως όλα μπορούν να συμβούν.

Ερ.: Αλήθεια, πόσα ζευγάρια παπούτσια «λιώνεις» κάθε χρόνο;

Γ.Τζ.: Η αλήθεια είναι πως τα παπούτσια μου δεν είναι από αυτά που χαλάνε εύκολα. Δηλαδή, μπορώ να αντέξω και με δύο ζευγάρια όλον τον χρόνο, σε σχέση με άλλους αθλητές, μάλλον επειδή έμαθα να κάνω καλή διαχείρισή τους.

Ερ.: Με τι άλλο ασχολείσαι στον όποιο ελεύθερο χρόνο σου;

Γ.Τζ.: Γενικά, μου αρέσει να ακούω μουσική και να ασχολούμαι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πάντοτε με μέτρο. Επειδή πλέον ο ελεύθερος χρόνος μου όλη τη χρονιά είναι ανάμεσα στις προπονήσεις και στη Σχολή, κάποιες φορές βγαίνω βόλτα ή ξεκουράζομαι. Δεν έχω κάτι άλλο ιδιαίτερο που κάνω. Βγαίνω με τους φίλους μου και κοιμάμαι όσο μπορώ περισσότερο.

Ερ.: Θα ήθελες να μας πεις κάτι άλλο;

Γ.Τζ.: Εν κατακλείδι, θα ήθελα να πω ότι πρέπει να κυνηγάμε τους στόχους μας και τα όνειρά μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό για να νιώθουμε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Και είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε υψηλούς στόχους και να προσπαθούμε να τους καταφέρουμε με πολλή δουλειά, με πίστη, με αφοσίωση σε ό,τι κι αν κάνουμε. Επίσης, θεωρώ πως πρέπει να επιδιώκουμε να περιβαλλόμαστε από ανθρώπους οι οποίοι μας στηρίζουνε και θέλουνε να μας δούνε να πετυχαίνουμε και όχι από ανθρώπους που θέλουνε να μας βλέπουνε να είμαστε χαμηλά για να νιώθουν οι ίδιοι ανώτεροι. Ο κοινωνικός περίγυρός μας πιστεύω πως είναι εξαιρετικά σημαντικός.

 

Παναγιώτα Σούγια

 

 Καταχωρήθηκε την: 12/10/2018
Newsletter
Θέλω να ενημερώνομαι
Διαγράψτε με
Η Πόλη μας
 
Οι σύλλογοι μας
 
Η ιστορία μας
 
Η Αγορά μας
 
Σας ενδιαφέρουν
 
Κέντ. Ενημ. Καταναλωτών
 
 
Copyright 2001-2006 IQ Επικοινωνίες
Συμβατότητα με τα πρότυπα:  Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!