Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ 1934 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

γράφει ο Χάρης Σαπουντζάκης
τ. αντιδήμαρχος Παιδείας
Φωτ. Αρχείο: Χάρης Σαπουντζάκης

Στις 13 του Οκτώβρη 2002 οι Ιωνιώτες θα κληθούν, όπως όλοι οι Έλληνες στις κάλπες για την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Για τους Ιωνιώτες το ιδιαίτερο θα είναι ότι αυτή η εκλογή θα είναι και η δίκαιη Τρίτη(!) στην ιστορία των Δημοτικών εκλογών της Ν. Ιωνίας.
Δύο φορές το 13 ο θεός να φυλάξει!! ...
Πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές (1951). Ουρά στο 268ο εκλ. τμήμα ανδρών (στο παλιό παράρτημα)

Όλα άρχισαν πριν από 68 χρόνια, όταν ο συνοικισμός Ποδαράδων των ξεριζωμένων της Ανατολής (Β. Δ/γμα από 18.1.1934, ΦΕΚ 22/18, 1/34 τεύχος Α΄) ονομαζόταν δήμος και αποχωριζόταν από το Δήμο της Αθήνας. Έτσι ήταν απαραίτητο, όπως και σε 2-3 ακόμη συνοικισμούς της Αθήνας, που έγιναν Δήμοι, να τελεστούν δημοτικές εκλογές για την εκλογή τοπικών αρχόντων.

Α) 0ι πρώτες εκλογές ορίστηκαν για την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 1934. Δικαίωμα ψήφου είχαν 4.000 περίπου εκλογείς (και μεταξύ αυτών μόνο 300 γυναίκες). Βέβαια η Ν. Ιωνία του 1934 δεν ήταν η σημερινή. Δεν υπήρχε Καλογρέζα (τότε ήταν κοινότητα, με το όνομα "Βυζάντιον". Δεν υπήρχε, φυσικά η Αλσούπολη, δεν υπήρχε ένα μεγάλο μέρος και το κομμάτι Λαζάρου (ανήκε στο Ηράκλειο).

Τα εκλογικά τμήματα όλα κι όλα ήταν 5 (2 στο Ιστορικό κέντρο, 2 στην Ελευθερούπολη και 1 στη Σαφράμπολη, όπου ψήφιζε κι ο Περισσός).

Παρά τα στενά χρονικά πλαίσια αναπτύχθηκε έντονα προεκλογικός αγώνας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, υπήρχαν 7 συνδυασμοί με ένα σύνολο 150 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, όλων ανδρών!Ο πρώτος Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γιώργος Φελέκης


Για την ιστορία αναφέρουμε ότι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν οι εξής|:

Γεώργιος Φελέκης,
Κερτάκος Κιοφτερτζής,
Γαβριήλ Τσακίρης,
Αθανάσιος Διακάκης,
Παντελής Ανδριτσάκης,
Χαρίτων Πολάτογλου και
Μιχάλης Τζεβράς.

Η πρώτη Κυριακή δεν ανέδειξε νικητή με απόλυτη πλειοψηφία. Πρώτος ήρθε ο Κιοφτερτζής και δεύτερος ο Φελέκης.

Η δεύτερη Κυριακή δεν ήταν η επομένη Κυριακή, όπως θα περίμενε κανείς αλλά η Κυριακή 1η Απριλίου 1934! To τι έγινε στο μεσοδιάστημα αυτό δεν περιγράφεται! Φοβερή κόντρα, αλληλοκατηγορίες, συγκεντρώσεις με φανατισμό, δηλώσεις κι αντιδηλώσεις.

Τελικά στην επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων υπερίσχυσε (με το 60%, περίπου)ο Φελέκης, που εξέφραζε τη φιλελεύθερη παράταξη, έναντι (40%) του Κιοφτερτζή που εξέφραζε τους λαϊκούς!

Όμως ο Φελέκης, ο πρώτος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, ελάχιστα έμεινε στο δημαρχείο (στεγαζόταν στο κτίριο της γωνίας Μ. Ασίας και Α. Κάλβου, δίπλα στο σημερινό κατάστημα Καπασακάλογλου) ως συμμετάσχων στο Βενιζελικό κίνημα των Σαράφη, Τσιγάντε, Δεμέστιχα, που απέτυχε, συνελήφθη το Μάρτιο του 1935 και φυλακίστηκε αρκετό διάστημα. Τη θέση του κατέλαβε ως δημαρχεύων ο Ι. Ριζογιανόπουλος. Ξαναγύρισε στο δήμο, αλλά στο μεταξύ ήρθε η δικτατορία του Μεταξά (4 Αυγούστου 1936) και παύτηκε οριστικά!

   

Β. Ακολούθησε η μακρά περίοδος των διορισμένων και των κατοχικών δημάρχων, για να φτάσουμε στις πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές, που έγιναν την Κυριακή, 15 Απριλίου 1951.

Μέσα στο βαρύ μετακατοχικό κλίμα της εποχής, με περιορισμένη την δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και μ' ένα περίεργο "δημαρχαιρεσιακό" σύστημα, όπου ο δήμαρχος εκλεγόταν από τις ψήφους 18 τακτικών και 18 αναπληρωματικών συμβούλων, που βέβαια κατέβαιναν από τη σημαία υποψηφίων δημάρχων, σχηματίστηκαν 3 δημοτικές παρατάξεις: ο "Ακομμάτιστος συνδυασμός" της δημοτικής αναπλάσεως του Κυρ. Κιοφτερτζή, ο "Προοδευτικός συνδυασμός" του Βασιλ. Δημόπουλου. Oι δύο πρώτοι είναι πολύ γνωστοί, αλλά κι ο τρίτος δεν είναι άγνωστος. Υπήρξε στα πράγματα προπολεμικά και είχε διατελέσει και διορισμένος δήμαρχος μεταπολεμικά. Μερικοί θέλουν να πουν ότι οι αρχές πίεσαν το Δημόπουλο να αποτραβηχτεί για να μην ξαναχάσει ο Κιοφτερτζής από τον Φελέκη. Αν κοιτάξει κανείς τα αποτελέσματα: Κιοφτερτζής: 6.784 ψήφοι, Φελέκης: 4.960 και Δημόπουλος: 757, ίσως και νάχουν δίκιο . Αυτό όμως δεν μειώνει τη δυναμική του Κιοφτερτζή που γρήγορα απέδειξε ότι και τα προσόντα και τη βούληση είχε να γίνει σπουδαίος δήμαρχος, αφού και γνώστης των θεμάτων ήταν και οργανωτικός ήταν και πειθώ διέθετε .

Το περίεργο αυτό σύστημα έβγαλε δήμαρχο τον Κυριάκο Κιοφτερτζή και δημοτικούς συμβούλους όλους, μα όλους, από το συνδυασμό του! Ο Φελέκης δεν έβγαλε ούτε ένα σύμβουλο! Αλλά Δε φάνηκε να τον πολυήθελαν και οι δικοί του, γιατί στο συνδυασμό του (ψηφίζονταν με σταυρό οι δήμαρχοι, τότε) ήρθε μόλις 10ος στη σειρά!… ενώ ο Κιοφτερτζής όχι μόνον ήρθε πρώτος, αλλά πήρε και κάπου ... 150 ψήφους από τους άλλους αφού επιτρέπονταν διαγραφές και προσθήκες στα ψηφοδέλτια!

Μπροστά στο πρώτο Δημαρχείο (1935). Ο δημαρχεύων Ι. Ριζόπουλος
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές του 1959 & ο Δήμαρχος Κυρ. Κιοφτερτζής ανάμεσα στους συμβούλους: Χρυσ. Δουβλίδη, Δ. Καμάρη,Δέσπ. Βενετσανοπούλου, Γιάννη Αμπατζόγλου, Βασ. Μπατζόγλου, Μ. Σιγαρά & το γιατρό Καραθανάση.
1979: Ο Γιάννης Δομνάκης, η Δέσπ. Βενετσανοπούλου, ο Γ. Μπίγαλης καθαρίζουν το χώρο που θ' ανεγερθεί το Μνημείο των 22 παλικαριών του Μπλόκου Καλογρέζας.

Γ. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, 1954. Με δεδομένο το πολιτικό κλίμα που είχε δραματικά αλλάξει, ύστερα από τις εκλογές του 1952 που τις κέρδισε ο Α. Παπάγος, ενώ ΕΠΕΚ και φιλελεύθεροι είχαν σχεδόν συντριβεί, αλλά και το αξιόλογο έργο, που ήδη είχε επιτελεστεί, ιδιαίτερα στην ύδρευση και στην οδοποιϊα από τον Κιοφτερτζή, η επανεκλογή του εθεωρείτο εύκολη. Όμως τελικά δεν ήταν. Εμφανίζεται για πρώτη φορά η Αριστερά με δικό της συνδιασμό , τον "Ιωνία Αναμόρφωση" και επικεφαλής ένα δοκιμασμένο στους αγώνες και τις εκλογές στελεχός της το Γιάννη Αμπατζόγλου. Τρίτος συνδυασμός είναι η " Πρόνοια - πρόοδος του Κοσμά Νικολαϊδη, αρχικά προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά γνωστού αντικιοφτερτζικού. Ο Κιοφτερτζής παίρνει 7.068 ψήφους, σχεδόν το 50%! Ο Γιάννης Αμπατζόγλου, που διαμαρτυρόταν για νοθεία, παίρνει το 41% (5.786 ) κι ο Κοσμάς Νικολαϊδης το 9% ( 1.500 ). Αυτή τη φορά το σύστημα έχει αλλάξει κι ο Αμπατζόγλου παίρνει το ? των δημοτικών συμβούλων (σύνολο συμβούλων: 25). Ο Νικολαϊδης δεν εκλέγεται ούτε σύμβουλος.

Δ. Τα πράγματα αλλάζουν και πάλι στις επόμενες εκλογές (5 Απριλίου 1959).΄Εχουμε πάλι νέο εκλογικό σύστημα, με έμμεση εκλογή δημάρχου, αλλά κι αναλογικότερη εκπροσώπηση. Ο Γ. Αμπατζόγλου βγαίνει από το προσκήνιο. Στη θέση του εμφανίζεται από τον κεντρώο χώρο ο απόστρατος ταξίαρχος της χωροφυλακής Δημ . Καμάρης. Επανεμφανίζεται για άλλη μια φορά κι ο Β. Δημόπουλος.

Ο Κιοφτερτζής, που έχει εδραιωθεί και με το έργο του, αλλά και την προώθηση του στην ΚΕΔΚΕ της εποχής, θα πάρει μιαν απρόσμενη ρεβάνς.

Θα συγκεντρώσει 11.909 ψήφους, δηλαδή το 54%! και θα εκλέξει 14 συμβούλους. Ο Καμάρης, παρά τη στήριξη του Αμπατζόγλου και της Αριστεράς, θα πάρει 8.795 ψήφους (αλλά ο ίδιος προσωπικά, γιατί πάλι σταυρώνονταν και οι δήμαρχοι, μόνον 4.212 ψήφους, δείγμα του ότι δεν έπεισε, δεν "τράβηξε") και θα βγάλει 10 συμβούλους. Ο Β.Δημόπουλος με 990 ψήφους επέτυχε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ο ίδιος.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν τουλάχιστον το αναλογικότερο σύστημα, απ' όσα ίσχυσαν, έως σήμερα!

Ε. Οι επόμενες εκλογές (Κυριακή, 5 Ιουλίου 1964) σήμαναν το τέλος της εποχής Κιοφτερτζή και την αρχή της "βασιλείας" του Γιάννη Δομνάκη. Έχουμε πια μπεί στην αξέχαστη εκείνη δεκαετία του 60. Καινούριος άνεμος φυσάει! Ο Γ. Παπανδρέου έχει κερδίσει τις εκλογές και το κέντρο είναι στην κυβέρνηση. Ο Κ. Καραμανλής έχει φύγει στο Παρίσι.

Στους πρώτους μήνες αυτής της αλλαγής γίνονται οι εκλογές για πρώτη φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο: τότε ακόμη δεν είχαν... θεσμοθετηθεί τα "μπάνια του λαού".

Ο Κυριάκος Κιοφτερτζής είναι ήδη δήμαρχος επί 15 χρόνια. Πολλά, πάρα πολλά και μάλιστα σ ένα δήμο κεντρώων κι αριστερών.

Η Αριστερά κατεβάζει ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο μ' επικεφαλής το Γιάννη Δομνάκη. Τίτλος του συνδυασμού: Δημοκρατική Συνεργασία. Ο Κιοφτερτζής επιμένει, πιστεύοντας ότι θα ξεπεράσει το 40% (τόσο χρειαζόταν τότε) και θα πάρει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή! Και υπάρχουν και 2 υποψήφιοι του κέντρου, οι: Παύλος Αντωνίου και Μ. Μανδάλακας και βέβαια ο Βασ. Δημόπουλος.

Η νίκη του Δομνάκη είναι μεγάλη. Παίρνει το 50,84% των ψήφων (13.102 ψήφοι), ο Παπαντωνίου συγκεντρώνει το 6,25% (1632 ψήφοι), ο Β. Δημόπουλος το 4,35% (1,119) και ο Μιχ. Μανδάλακας το 3,61% (904 ψήφοι).

Ο Δομνάκης βγάζει 17 συμβούλους. Ο Κιοφτερτζής 8, οι άλλοι, φυσιολογικά, κανέναν. Πρώτος σύμβουλος του Δομνάκη, ο Γ. Αμπατζόγλου, που ονομάζεται αναπληρωτής δημάρχου. Δεν περίμενε αυτή την ήττα ο Κιοφτερτζής, και μάλιστα τόσο βαριά! Χάνει την ψυχραιμία του, αρνείται ν' αντιπολιτευθεί και ουσιαστικά αποτραβιέται.

Δεν είχε πολλή τύχη όμως στην πρώτη θητεία του ο Δομνάκης. Γίνεται η Δικτακτορία των Απριλιανών το 1967. Και βέβαια παύεται μαζί με τους συμβούλους του. Μεταξύ αυτών κι ο Χρήστος Ρουμελιωτάκης, που θα μείνει στην εξορία ολόκληρη σχεδόν την περίοδο της Χούντας. Ο μόνος ίσως.

Στο διάστημα της 7ετίας είχαμε βέβαια διορισμένους δημάρχους. Κανείς δεν θα περίμενε όμως ο Κυριάκος Κιοφτερτζής να δεχτεί να γίνει δήμαρχος της χούντας! Τόση λοιπόν ήταν η πίκρα του από την αποτυχία στις εκλογές του 1964; Πέθανε ενώ δημάρχευε το 1970.

ΣΤ. Οι πρώτες Δημοτικές εκλογές με την μεταπολίτευση ορίζονται για την Κυριακή, 30 Μαρτίου 1975. Είχαν βέβαια προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές του 1974 που έδωσαν πανηγυρικά τη νίκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με το απλησίαστο εκείνο 54, 27% . Ο Ανδρέας Παπανδρέου παίρνει με το ΠΑΣΟΚ το 13,5% . Ο Γιάννης Δομνάκης με βασικό πυρήνα τις αριστερές δυνάμεις συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ.

Ένας παλαίμαχος του Κέντρου, που όμως ήταν βασικό στέλεχος του Κιοφτερτζή, ο Χρυσάφης Δουβλίδης θέλει να καλύψει το χώρο του κέντρου, ενώ ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Ιωακειμίδης ηγείται ψηφοδελτίου της δεξιάς.

Η "Δημοκρατική Συνεργασία" γίνεται "Δημοκρατική Ενότητα" και σαρώνει κυριολεκτικά! Παίρνει το μεγαλύτερο, στα χρονικά, ποσοστό: 63,2% και 18.105 ψήφους! Ο Ιωακειμίδης συγκεντρώνει 6.100 ψήφους και ο Δουβλίδης 4.484. Ο Δομνάκης βγάζει 17 δημοτικούς συμβούλους κι ο Ιωακειμίδης 8. Ο Δουβλίδης κανέναν!

Δυο δημοτικοί σύμβουλοι ξεχωρίζουν: Ο Γιάννης Αμπατζόγλου κι ο Γιάννης Χαραλάμπους. Ο πρώτος θα ονομαστεί αναπληρωτής δημάρχου κι ο Γιάννης Χαραλάμπους, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (1977).

Περίοδος εξάρσεως ζυμώσεων, κινητοποιήσεων, ψηφισμάτων επί παντός επιστητού. Η πόλη χάνει τη βιομηχανία κι η αντιπαροχή εξαφανίζει τις προσφυγικές κατοικίες. Ποδονίφτης και Γιαμπουρλάς σκεπάζονται.

Ζ. Το σκηνικό δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. (Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 1978). Η εκλογή του δημάρχου είναι άμεση. Έδρες βγάζουν μόνον οι δύο πρώτοι συνδυασμοί.

Για πρώτη φορά κατεβαίνει ο βιομήχανος Γιώργος Περτσεμλίδης με την "Ιωνική Ένωση". Θα είναι πάλι και πάλι υποψήφιος σ' όλες τις επόμενες εκλογές (1982, 86, 90, 94), για να εκλεγεί, επιτέλους, το 1998!

Ο Γιάννης Δομνάκης με τη "Δημοκρατική Συνεργασία" θα πάρει το 56,79% των ψήφων (17.307 ψήφοι), ο Στέφανος Ιωακειμίδης, το 22,46% και ο Γιώργος Περτσεμλίδης το πολύ ενθαρρυντικό 19%.

17 συμβούλους βγάζει ο Δομνάκης. Πρώτος με περίπου 2.500 ψήφους ο Γιάννης Χαραλάμπους. 8 έδρες ο Ιωακειμίδης, με πρώτη τη θυγατέρα του Κυρ. Κιοφτερτζή, την Αικατερίνη, που παίρνει 1.078 σταυρούς! Πρώτος από τον Περτσεμλίδη είναι ο Γιάννης Χειμωνίδης με 871 σταυρούς. Πολλούς, πάρα πολλούς, που όμως δεν θα τον ονομάσουν δημοτικό σύμβουλο, όπως δεν τον είχαν ονομάσει και στις προηγούμενες εκλογές που ήταν πρώτος πάλι με 690 σταυρούς στο συνδυασμό Δουβλίδη! Δυο φορές πρώτοι σε ψηφοδέλτια και με ελάχιστα πιο αναλογική εκπροσώπηση σίγουρα έδιναν έδρες! Ο μέγας άτυχος!

Στην 4ετία 1978-82, η Ν. Ιωνία ανήκει στους δήμους με τα περισσότερα προβλήματα καθώς η κάθετη αύξηση του πληθυσμού κι η άναρχη δόμηση έχουν αρχίσει να εξαφανίζουν ελεύθερους χώρους και πράσινο.

Ο Γ. Χαραλάμπους θα μείνει άλλες δύο φορές πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ωσότου μετακινηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή κι εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος το 1982 θα εκλεγεί κι η Όλγα Κατημερτζή. Ήταν τότε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος αλλά και η νεότερη. Ήδη για τις επικείμενες εκλογές του Οκτώβρη θα είναι και η μοναδική στην ιστορία μας υποψήφια γυναίκα ως Δήμαρχος!

Η. Οι εκλογές του 1982 (πρώτη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου και Επαναληπτική 24 Οκτωβρίου 1982) είναι ασφαλώς οι εκλογές που θα μείνουν στην ιστορία για το σασπένς, την αγωνία τους, αφού το Γιάννη Δομνάκη και το Χρήστο Ρουμελιωτάκη, που προτείνεται και υποστηρίζουν από το ΠΑΣΟΚ αλλά κι άλλες δυνάμεις της αριστεράς τους χάρισαν τη δεύτερη Κυριακή, μόνο 116 ψήφους!..
Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Δομνάκης μαζί με τον αείμνηστο Δημοσθένη Ευθυμιάδη
Πέτρος Μπουρδούκος
Ηρακλής Γκότσης

Κέρδισε θριαμβευτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, τώρα και η κάθοδος του ενιαίου ψηφοδελτίου που σάρωνε στις προηγούμενες εκλογές είναι αδύνατη.

Ο Χρήστος Ρουμελιωτάκης προέρχεται από το χώρο της Ε.Δ.Α. Η ιστορία του είναι γνωστή και τα προγνωστικά τον θέλουν νικητή, αφού είχε τόσο πλατιά κομματική υποστήριξη. Όμως, η ελλιπής προετοιμασία και ένα κλίμα πόλωσης δίνουν πάλι τη νίκη στο Γιάννη Δομνάκη έστω και οριακά!

Την πρώτη Κυριακή ο Γ. Δομνάκης με τη "Δημοκρατική Συνεργασία" κρατήθηκε ψηλά (41,9% - 13.251 ψήφοι, έναντι 35,7% - 11.286 του Χρήστου Ρουμελιωτάκη και της "Δημοκρατικής Ενότητας", όπως λεγόταν η παράταξή του.

Ο Γ. Περτσεμλίδης με την "Ιωνική Ένωση" μάλλον έχασε, σε σχέση με την πρώτη του εμφάνιση. Αν και μόνος στο χώρο της δεξιάς (βέβαια δήλωνε ανεξάρτητος) πήρε το 20,9% - 6.619 ψήφους.

Η μεγάλη μάχη δίνεται τη δεύτερη Κυριακή, όταν ανασυντάσσονται οι δυνάμεις του Ρουμελιωτάκη και με αρκετή, αφανή στήριξη από τον Περτσεμλίδη, φτάνει σε απόσταση αναπνοής (Δομνάκης 16.199 ψήφοι και 49,82%! Για 116 ψήφους, όλες κι όλες κρίθηκε η μεγάλη μάχη.

Έτσι και με το νέο πια σύστημα που ισχύει έως σήμερα ο Δομνάκης εκλέγει 15 συμβούλους, ο Ρουμελιωτάκης 7, ο Περτσεμλίδης 3.

Αυτή η 4/ετία ήταν η τελευταία του Δομνάκη. Ήταν φανερό ότι το Κ.Κ.Ε. θ' απέσυρε την υποστήριξή του.

Θ. Έτσι, στις επόμενες εκλογές (Κυριακή 14/10/86 και Κυριακή 21/10/86) θα υποστηριχθεί ο Ηρακλής Γκότσης, αντιδήμαρχος ως τότε αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστός.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει άλλη μια φορά τη στήριξή του στο Χρήστο Ρουμελιωτάκη. Η Ν. Δημοκρατία υποδεικνύει Νίκο Καμπουλάκη, ενώ ο Γ. Περτσεμλίδης επιμένει ως ανεξάρτητος!

Η εκλογή αυτή φάνηκε πολύ εύκολη για τον Γκότση, που δεν είχε βέβαια τη δημοτικότητα του Δομνάκη!

Όταν συνδέεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την πολιτική είναι επόμενο να υπάρχουν επιπτώσεις. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει για 2η φορά τις εκλογές, αλλά ήδη είχε αρχίσει μια γκρίνια.

Την πρώτη Κυριακή ο Γκότσης παίρνει σημαντική διαφορά απρόβλεπτη (13.746 ψήφοι -33,7%). Ο Ρουμελιωτάκης μένει πολύ πίσω (10.858 ψήφοι - 31,2%). Ο Ν. Καμπουλάκης έρχεται τρίτος (16,8% - 5.867 ψήφοι) κι ο Γ. Περτσεμλίδης τέταρτος (14,1% - 4.910 ψήφοι). Πάντα ως ανεξάρτητος!

Με δεδομένη τη στήριξη του ΚΚΕ τη δεύτερη Κυριακή από τη Ν. Δημοκρατία φαινόμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά είναι πια φανερό ότι ο Γκότσης θα κάνει περίπατο. Και κάνει. (Παίρνει το 55% των ψήφων). Η ήττα για τον Ρουμελιωτάκη είναι σοβαρή. Δεν μπορεί να ελπίζει σε νέα στήριξη. Ο Γκότσης βγάζει 15 Δημ. Συμβούλους, ο Ρουμελιωτάκης 6, ο Καμπουλάκης 2, ο Περτσεμλίδης 2.

Έχουν μεσολαβήσει σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τις εκλογές και με ευκαιρία το σκάνδαλο Κοσκωτά ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου κι ολόκληρο το κόμμα είναι στη γωνία.

Ι. Οι Δημοτικές Εκλογές του Οκτώβρη του 1990 (1η Κυριακή 14/10 και δεύτερη 21/10/1990) μοιάζει να οδηγούν σε αναβίωση της συμμαχίας "Δημοκρατική Ενότητα" με τη "Δημοκρατική Συνεργασία" και υποψήφιο δήμαρχο τον Γκότση.

Όμως, έρχονται τα πάνω κάτω στην ιστορική εκείνη συνέλευση των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον "Αστέρα", αρχές του Σεπτέμβρη. Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές! Αποφασίζεται η αυτόνομη κάθοδος από τον Πέτρο Μπουρδούκο! Δημοτικός Σύμβουλος τότε ο Πέτρος ήταν από τους πιο δυνατούς στο χώρο των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην παράταξη που συγκροτείται άρον-άρον μετέχουν πολλοί καινούργιοι υποψήφιοι, γνωστοί στην Ν. Ιωνία και μη κομματικοί. Η "Δημοκρατική Ενότητα" δεν ποντάρεται όμως ως φαβορί. Κάθε άλλο. Δεν είναι καν αουτσάιντερ. Κι όμως, κερδίζει! Στον πρώτο γύρο ο Μπουρδούκος συγκεντρώνει 14.100 ψήφους. Το 40,3%. Τηρουμένων των αναλογιών πρόκειται για θρίαμβο. Η ΔΗΠΙ (Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία) τον Γκότση βλέπει να μειώνονται δραματικά οι ψήφοι της. Παίρνει μεν το 28,32% (9.888 ψήφοι). Η "Ιωνική Ένωση" με το Γιώργο Περτσεμλίδη έρχεται Τρίτη (9.349 ψήφοι -26,78%) και θα ήταν δεύτερη αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός "Ιωνική Αλληλεγγύη" του Α. Μιχαηλίδη που παίρνει ένα κρίσιμο 2,48% (868 ψήφοι).

Καλά ως εδώ. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι όταν είναι στη γωνία συσπειρώνονται καλύτερα. Υπήρχαν και οι ψήφοι των προσωπικοτήτων.

Όμως, ο δεύτερος γύρος έχει πάντα τα δικά του. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία; Τι θα κάνει ο Περτσεμλίδης;

Η άνετη νίκη της πρώτης Κυριακής μετατράπηκε σε μια μάχη στήθος με στήθος. Τελικά, επικράτησε ο Μπουρδούκος με 51,66% (17.099 ψήφοι) έναντι 48,34% του Γκότση (15.998).

Η Αριστερά αφού διοίκησε επί 18 χρόνια το Δήμο, συνεργαζόμενη ή μόνη, παραχωρούσε τη θέση της σε δημοτική παράταξη που βασικά στήριζε το ΠΑΣΟΚ αλλά είχε και αρκετά στελέχη με ευρεία κοινωνική αναφορά.

Ο Μπουρδούκος εξέλεξε 15 συμβούλους, και πρώτον τον Χρήστο Ρουμελιωτάκη, ο οποίος στις δημαιρεσίες βγήκε με το ακατάρριπτο 25-0 ψήφων πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Γκότσης 6. Ο Περτσεμλίδης 4.

Στην 4/ετία αυτή ισορρόπησαν, θα έλεγε κανείς, τα πράγματα. Υπήρχε κυβέρνηση Ν. Δημοκρατίας (ως το 1993) και τα κομματικά στο Δήμο, για πρώτη φορά, είχαν υποχωρήσει απ' όλες τις πλευρές.

ΙΑ. Όμως, η "καλή" αυτή 4/ετία δεν είχε συνέχεια. Οι επόμενες εκλογές (Κυριακή 16/10 και Κυριακή 23/10/94) είχαν μεγάλη ένταση.

Στον πρώτο γύρο η "Δημοκρατική Ενότητα" με τον Μπουρδούκο παίρνει 12.508 ψήφους και 37%. Ο Γ. Περτσεμλίδης 10.419 και 30,8%, ο Γκότσης 8.102 και 23,9%. Ο Αγγ. Μελεμενής υποστηριζόμενος από τον Συνασπισμό 9.990 και οι Οικολόγοι 555.

Για πρώτη φορά η Αριστερά υποχωρεί στην Τρίτη θέση!

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται με μεγάλη αγωνία, ώσπου την Παρασκευή, 2 μέρες πριν, ανοίγουν οι καταρράκτες του ουρανού και ξεσπά μια πρωτοφανής καταιγίδα. Χαλασμός κόσμου.

Ο Ποδονίφτης πλημμυρίζει. Υπάρχουν 2 νεκροί, εκατοντάδες σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες και βιομηχανίες παθαίνουν τεράστιες ζημιές. Ο χείμαρρος παρασύρει διακόσια τόσα αυτοκίνητα! Οι τηλεοράσεις εγκαθίστανται στη Νέα Ιωνία και η πόλη μας μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου!

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνεται ο β΄ γύρος! Ο Μπουρδούκος συγκεντρώνει το 51,8% (15.050 ψήφους) κι ο Περτσεμλίδης το 48,2% (14.412). Παρ' ότι υπάρχει μια καθαρή διαφορά 600 τόσων ψήφων ο Περτσεμλίδης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ότι έγινε νοθεία! Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη Ν. Ιωνία. Οι δημαιρεσίες αναβάλλονται και ορίζονται για την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 1995, αφού, βέβαια, χάσει την προσφυγή ο Περτσεμλίδης. Στο διάστημα αυτό αλλάζουν πολλά. Παρουσιάζεται σχίσμα στην παράταξη Μπουρδούκου. Έτσι, ο προτεινόμενος πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου (Χάρης Σαπουντζάκης) παίρνει 14 ψήφους κι ο ψηφιζόμενος από ορισμένα μέλη της Ενότητας και όλη την αντιπολίτευση Μιχ. Ανδριγιαννάκης 17, εκλεγόμενος Πρόεδρος!

ΙΒ. Παρά τις προσπάθειες και τη σχετική ανάκαμψη η παράταξη Μπουρδούκου δεν συνήλθε από το πλήγμα και τη διχόνοια και τα πράγματα οδηγήθηκαν στις εκλογές του 1998 (Κυριακή 11/10/1998 και Κυριακή 18/10/1998) με διάσπαση, καθώς ιδρύθηκε η "Ιωνία η πόλη μας" με επικεφαλής το Χρήστο Ρουμελιωτάκη, η οποία ουσιαστικά αφαίρεσε τη νίκη, αφού πήρε ένα κρίσιμο 13% στον πρώτο γύρο, ενώ ο Μπουρδούκος συγκέντρωσε 28%.

Όπως, ίσως, αντιληφθήκατε, οι Δημ. Σύμβουλοι είναι πλέον 31 κι όχι 25. Ο Μπουρδούκος έχει 19. Ο Περτσεμλίδης 7. Ο Γκότσης 4 κι ο Αγγ. Μελεμενής 1.

Στις εκλογές αυτές ο Γιώργος Περτσεμλίδης είναι ο θριαμβευτής. Παίρνει 30,8% στον πρώτο γύρο (10.064 ψήφοι) και περνά στο δεύτερο ως επικεφαλής.

Αυτές οι εκλογές μοιάζουν κάπως με τις πρώτες -πρώτες εκλογές του 1934! Αφού, όπως τότε, έτσι και τώρα υπάρχουν 7 υποψήφιοι!

Ιδού τα αποτελέσματα αναλυτικά!
1ος γύρος


1. Γ. Περτσεμλίδης 10.064 ψήφοι, 30,8%
2. Π. Μπουρδούκος 9.194 ψήφοι, 28%
3. Χ. Ρουμελιωτάκης 4.287 ψήφοι, 13%
4. Παν. Τσουκαλάς (ΔΗΠΙ) 4.193 ψήφοι, 12,79%
5. Ηρ. Γκότσης (ΔΑΣΙ) 4.124 ψήφοι, 12,59%
6. Αδέσμ. Δημ. Κίνηση (Δαμιανίδης) 516 ψήφοι, 1,87%
7. Δημ. Κοινωνική Κίνηση 395 ψήφοι, 1,31%

2ος γύρος
1. Ιωνική Ένωση (Περτσεμλίδης) 16.410 ψήφοι (56%)
2. Δημ. Ενότητα (Μπουρδούκος) 13.119 ψήφοι (44%)

Ο Γιώργος Περτσεμλίδης στην 6η του συνεχή προσπάθεια είχε, επιτέλους, ονομασθεί δήμαρχος! Δεν του έφερε, όμως, ευτυχία. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Ο χρόνος πολύ πρόσφατος και δεοντολογικά δεν επιτρέπεται να επιμείνουμε. Πικραμένος κι άρρωστος θα υποβάλει 7 μήνες πριν το τέλος της θητείας του την παραίτησή του. Δήμαρχος θα γίνει για 15 μέρες ο Βας. Ντεκελές και μετά από ψηφοφορία στη δημοτική ομάδα (11-5) θα εκλεγεί ο Ανδρέας Κιοφτερτζής.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΕΛΕΚΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1934
2. ΙΩ. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1935
3. ΙΩ. ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1938
4. ΑΘΑΝ. ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1938-1940
5. ΣΤ. ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ 1941-1944
ΒΕΣΣΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ 1941-1944
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ1941-1944
ΑΘ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1945
ΔΗΜ. ΛΑΓΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1945
6. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1945-46
7. ΑΛΕΓ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1946-47
8.ΒΑΣ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1948
9. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1949
10. ΔΗΜ. ΓΑΛΑΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ 1950
11. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1951-54
12. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1954-59
13. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1959-64
14. ΓΙΑΝ. ΔΟΜΝΑΚΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1964-67
15. ΚΥΡ. ΚΙΟΦΤΕΡΤΖΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1968-70 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
16. ΝΙΚ. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1970-71 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
17. ΑΝΔΡ. ΧΑΛΕΠΛΙΔΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1971 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
18. ΔΙΟΝ. ΚΑΡΑΜΠΑΓΙΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1971-72 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
19. ΚΩΝ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 1973-74 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
20. ΜΙΧ. ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΑΡΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ 1974
21. ΓΙΑΝ. ΔΟΜΝΑΚΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1975 -78
22. ΓΙΑΝ. ΔΟΜΝΑΚΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1978- 82
23. ΓΙΑΝ. ΔΟΜΝΑΚΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1982-86
24. ΗΡ. ΓΚΟΤΣΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1986-90
25. ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1991-94
26. ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1995-98
27. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΤΣΕΜΛΙΔΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ 1999-2002 (Ιούνιος)
28. ΒΑΣ. ΝΤΕΚΕΛΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ 2002 (Ιούνιος)
29. ΑΝΔΡ. ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΕΚΛΕΓΜ. ΑΠΟ ΔΗΜ. ΟΜΑΔΑ 2002(Ιούλιος)

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΛΙΟΣ 1934-35
2. ΗΛΙΑΣ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ 1936
3. ΜΙΧ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ 1937
4. ΙΩ. ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ 1937
5. ΚΟΣΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ 1951-54
6. ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ 1954
7. ΜΙΧ. ΣΙΓΑΡΑΣ 1955-56
8. ΧΑΡ. ΜΑΒΗΣ 1957
9. ΜΙΧ. ΣΙΓΑΡΑΣ 1958
10. ΧΡΥΣ. ΔΟΥΒΛΙΔΗΣ 1959-60
11. ΜΙΧ. ΣΙΓΑΡΑΣ 1961
12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ 1962-63
13. ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩ. 1964-66
14. ΙΩΑΝ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ 1975
15. ΔΗΜΟΣΘ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ 1975-76
16. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1977
17. ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ 1978
18. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1979
19. ΙΩΣΗΦ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ 1980
20. ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1981
21. ΒΑΣ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ 1981
22. ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ 1982
23. ΑΓΓ. ΜΕΛΕΜΕΝΗΣ 1983-84
24. ΠΑΝ. ΠΑΤΣΑΡΙΣΙΟΣ 1985-86
25. ΑΓΓ. ΜΕΛΕΜΕΝΗΣ 1987-88
26. ΔΗΜ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ 1989-90
27. ΧΡ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΑΚΗΣ 1991-92
28. ΝΙΚΟΣ ΔΑΚΟΥΤΡΟΣ 1993-94
29. ΜΙΧ. ΑΝΔΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 1995-96
30. ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΗΣ 1997-98
31. ΑΝΔΡ. ΚΑΦΕΖΗΣ 1999-2000
32. ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖ 2001-2002

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ:

1980 (Βοηθοί) ΙΩΣΗΦ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ/ ΧΑΡ. ΔΡΙΒΑΣ
1981 Αντιδήμαρχοι ΙΩΣΗΦ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ/ ΧΑΡ. ΔΡΙΒΑΣ
1983-86 Αντιδήμαρχοι ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ / ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
1987-1990 Αντιδήμαρχοι ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ / ΘΕΟΔ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
1991 Αντιδήμαρχοι ΧΑΡΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ/ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΗΣ
1992 Αντιδήμαρχοι ΧΑΡΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ/ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΗΣ
1993 Αντιδήμαρχοι ΡΕΓΓ. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ/ ΒΙΛΛΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ/ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΗΣ
1994 Αντιδήμαρχοι ΡΕΓΓ. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ/ ΒΙΛΛΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ/ ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΒΟΥΛΑΚΗΣ
1995 Αντιδήμαρχοι ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ/ ΠΑΝ. ΒΛΑΣΣΑΣ/ ΚΩΝ. ΜΙΣΤΡΙΩΤΗΣ
1996 Αντιδήμαρχοι ΠΑΝΤ. ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ / ΡΕΓΓ. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ
1997 Αντιδήμαρχοι ΧΑΡ. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ/ ΛΕΩΝ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΠΑΝΤ. ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ
1998 Αντιδήμαρχοι ΧΑΡ. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ/ ΠΑΝ. ΒΛΑΣΣΑΣ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ
1999 Αντιδήμαρχοι ΒΑΣ. ΝΤΕΚΕΛΕΣ/ ΔΗΜ. ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ/ ΙΩ. ΜΑΓΚΑΦΩΣΗΣ
2000 Αντιδήμαρχοι ΒΑΣ. ΝΤΕΚΕΛΕΣ/ ΔΗΜ. ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ/ ΙΩ. ΜΑΓΚΑΦΩΣΗΣ
2001 Αντιδήμαρχοι ΔΗΜ. ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ/ ΧΡ. ΜΑΤΣΗΣ/ ΝΙΚ. ΑΓΓΕΛΗΣ
2002 Αντιδήμαρχοι ΔΗΜ. ΣΑΚΑΛΟΓΛΟΥ/ ΧΡ. ΜΑΤΣΗΣ/ ΝΙΚ. ΑΓΓΕΛΗΣ