“Η υπογειοποίηση… της λογικής”, γράφει ο Ιωάννης Νάστος

Η ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ … ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Με αφορμή την υπογειοποίηση του παρακείμενου δρόμου του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της προσφιλούς μας ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις.

Ας αφήσουμε κατά μέρος αιρετικές απόψεις που αναρωτιούνται τι δουλειά έχει ένα τέτοιου μεγέθους οικοδόμημα εντός του πυκνοδομημένου οικιστικού ιστού των πάλαι ποτέ προσφύγων. Ας αφήσουμε επίσης στην άκρη κοινωνιολογικού περιεχομένου απόψεις και παρωχημένους προβληματισμούς, που ίσως όμως απαντούν ως ένα βαθμό στην προηγούμενη απορία, περί χειραγώγησης και ανέξοδης, αλλά και σχετικά ακίνδυνης, εκτόνωσης των μαζών μέσα από τα θεάματα (για την ύπαρξη του άρτου, που από τη ρωμαϊκή εποχή συνοδεύει τα θεάματα, θα δείξουν οι καιροί που θα έρθουν…). Όλα αυτά δεν είναι πλέον του παρόντος. Εξάλλου, η ιστορία της ομάδας είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το ερώτημα είναι εάν έγινε προετοιμασία και διαπλάτυνση, όπου ήταν εφικτό, καθώς και άλλες σχετικές εργασίες στις προτεινόμενες εναλλακτικές διαδρομές, κατά το ένα έτος που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τα έργα υπογειοποίησης, αν και συνήθως οι υπολογισμοί διαψεύδονται και τα έργα διαρκούν περισσότερο από τον προϋπολογισθέντα χρόνο. Το ερώτημα επείγει, διότι ο δρόμος έκλεισε και η ασθένεια των ημερών δεν επέτρεψε,προς το παρόν,να σχηματισθούν ατελείωτες φάλαγγες αυτοκινήτων στο κέντρο και τις παρυφές του δήμου μας (από τις ελάχιστες παράπλευρες θετικές συνέπειες της νόσου), που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί,καθώς θα προσπαθήσουν να φθάσουν στον Κηφισό από την περιοχή μας, το Χαλάνδρι και άλλες όμορες περιοχές. Αλήθεια, γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε προσπάθεια να συνδεθούν, με την κατασκευή νέας γέφυρας (υπόγειας ή υπέργειας) στο κέντρο του όμορου δήμου, οι δύο αντίπερα του Κηφισού ευρισκόμενοι παράπλευροι οδικοί άξονες, αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι το ταλαιπωρημένο στενό γεφυράκι που οδηγεί στην κορεσμένη κεντρική οδό Βρυούλων έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες;

Δεν είμαι ειδικός, γνωρίζω όμως ότι, όπως στην εκπαίδευση και στην υγεία (γι΄ αυτό θα επανέλθω, ελπίζω σύντομα), έτσι και στην πολεοδομία και σε όλες τις επιστήμες η πρόβλεψη προσφέρει τις βέλτιστες λύσεις και προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις. Όμως, η δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού, οργάνωσης, συνεργασίας όμορων δήμων και φορέων, αλλά και πρόβλεψης είναι θέμα παιδείας. Ελπίζω και εύχομαι να έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, διότι πιστεύω ότι υπάρχει επαρκής παιδεία. Θα φανεί όταν επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα.

Στο μέλλον, λοιπόν, θα αποδειχθούν όλα. Και αυτά που περιμένουν οι κάτοικοι και οι περίοικοι του νέου γηπέδου, ιδιαίτερα της Νέας Φιλαδέλφειας.Περιμένουν την ανάπτυξη από τα καταστήματα και τους παράπλευρους χώρους του νέου γηπέδου που τους υποσχέθηκαν δημοσιογράφοι με εκτενή αφιερώματα στον τύπο. Είναι οι ίδιοι έγκριτοι και μορφωμένοι δημοσιογράφοι που ξιφουλκούν στις μέρες μας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εστιάζουν στην είδηση με κριτήρια που αποσκοπούν στην σωστή ιεράρχηση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και στη σωστή ανάδειξη των διαστάσεών τους. Με την ελπίδα, λοιπόν, ότι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, ελπίζω να έχουν γίνει και οι δέουσες ενέργειες για την υπογειοποίηση, ώστε και οι παραπάνω επισημάνσεις μου να είναι περιττές.

Αυτοί οι ολίγοι προβληματισμοί για τις ημέρες που «μένουμε σπίτι», για να δούμε πώς θα πορευτούμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, όταν με το καλό βγούμε στους δρόμους. Με τις καλύτερες, λοιπόν, ευχές μου για την υγεία και την ευημερία όλων.

Ευχαριστώ πολύ

Με εκτίμηση
δ.φ. Ιωάννης Νάστος
Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ