Α. Χατζησαββίδης: Μείωση 10% στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου Νέας Ιωνίας

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης

Την μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Νέας Ιωνίας κ. Α. Χατζησαββίδης.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας (ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ) είναι η αποτύπωση του προγραμματισμού δράσεων της επόμενης χρονιάς. Ο φετινός που ψηφίστηκε καθυστερημένα το 2019 είχε γίνει στην αρχή της θητείας μας, δεν είχαμε την εμπειρία δημοτικής αρχής και κινηθήκαμε στο περιοριστικό θεσμικό νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε την περίοδο των μνημονίων που υπάρχει ακόμη παρά τις αντίθετες φωνές, σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Στην φετινή πορεία θα ήταν παράλειψη να μην επισημάναμε τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στο κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό επίπεδο της πατρίδας μας και της πόλης μας.

Ο προϋπολογισμός του 2021 που συζητάμε αυτή την περίοδο πρέπει να ψηφιστεί και εγκριθεί έγκαιρα, να είναι πραγματικός, προγραμματικός, ισοσκελισμένος, αναπτυξιακός, διαφανής λαμβάνοντας υπ’ όψη την εμπειρία των 14 μηνών που αποκτήσαμε. Ο αναπτυξιακός απαραίτητα προϋποθέτει να υπάρχουν καινοτόμες μελέτες, κυρίως για διεκδικήσεις προγραμμάτων ευρωπαϊκών και δημόσιων επενδύσεων.

Τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη είναι μια έμμεση φορολογία που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, είναι δε το 1/3 περίπου του προϋπολογισμού.

Επειδή ζήσαμε την δεκαετή οικονομική κρίση με την μείωση των αποδοχών, την υψηλή ανεργία και την τεράστια κοινωνική κρίση, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε θετικά και επιβάλλεται η συνέχεια πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας, εμείς ως Δημοτική Αρχή εισηγηθήκαμε την μείωση των Ανταποδοτικών κατά 10% που σημαίνει μείωση στην οικιακή χρήση από 1,48 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο 1,33 ανά τετραγωνικό μέτρο και το επαγγελματικό από 5,01 ευρώ ανά ΤΜ σε 4,51 ευρώ ανά ΤΜ. Αυτό αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή για τρεις λόγους και θεωρούμε ότι θα ψηφιστεί στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο:

1) Λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από την πανδημία.

2) Λόγω των διεκδικήσεων η Δήμαρχος πέτυχε και πήραμε το ειδικό πλυντήριο- απορριμματοφόρο από την Περιφέρεια για τους καφέ κάδους, επί πλέον 100 καφέ κάδους και ειδικές συσκευασίες για υλικά ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών, σε εσωτερικούς χώρους που πιλοτικά εφαρμόζονται, στα σχολεία και τα γραφεία.

Τα 660.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε για την προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού 400.000 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 και στον άξονα Προτεραιότητας “Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία του Περιβάλλοντος”.

3) Λόγω της καλύτερης διαχείρισης-οργάνωσης και εποπτείας που έχει αρκετά ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ανταποδοτικά, την ανακύκλωση με κίνητρα και τις επενδύσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος.

* Δημοπρατήσαμε για την εκποίηση ανακυκλώσιμων αποβλήτων ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου,

*Συνεργαστήκαμε με εταιρεία για την εγκατάσταση δικτύου κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων.

* Πιστοποιήσαμε με όλες τις διαδικασίες τα φορτηγά για την μεταφορά των αδρανών υλικών.

Ετοιμάζουμε με το νέο προϋπολογισμό την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”για την Ηλεκτροκίνηση που αφορά και τα ανταποδοτικά.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνουν περισσότερα. Προϋπόθεση να γίνουν μελέτες, προσλήψεις, όσων αποχώρησαν λόγω της κρίσης και όσων θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός του Δήμου αφού τα ανταποδοτικά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση εκπαίδευση και στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που έχει, προσδιορίζοντας αντικειμενικά την φέρουσα ικανότητα τους.

Είναι υποχρέωση μας, οι αιρετοί μαζί με τα στελέχη και τους εργαζόμενους να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους συμπολίτες μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να περιφρουρήσουμε, μέσω της αξιοπιστίας μας, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ Νέα Ιωνία 8/11/2020

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here