Ανακοίνωση της ΔΑΣ Νέας Ιωνίας και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες:

Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε, πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Αυτά δε σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την υγεία μας, αλλά αφορούν και σε άλλους τομείς της ζωής μας.  Η εργασιακή κατάσταση καθώς και ο μισθός πάρα πολλών εργαζομένων  και όχι μόνο αυτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και πολλών  που απασχολούνται σε τομείς του δημοσίου ή ΝΠΔΔ είναι επισφαλής!!!

Στη Ν. Ιωνία έντονη ανησυχία από πλευράς εργαζομένων επικρατεί σχετικά με 20 εργαζόμενους στο Δημοτικό Ωδείο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να παραδίδουν μαθήματα από την έναρξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 11/3/2020 που λόγω του κορωνοϊού έκλεισαν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, φροντιστήρια, ωδεία, κ.τ.λ. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πληρώνονται με αντίτιμο. Δηλαδή, ένα μέρος από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι μαθητές του ωδείου,  προορίζεται για τη μισθοδοσία τους. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχουν μαθητές ή δε γίνονται μαθήματα δεν υπάρχει και μισθός!!!  Συνέπεια της αναστολής λειτουργίας των ωδείων και βάση της λογικής του αντιτίμου, είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν μισθό για όσο καιρό διαρκέσει η αναστολή.

Ωστόσο, τίθεται ζήτημα επιβίωσης αφού για πολλούς το μοναδικό τους έσοδο είναι αυτό το λιγοστό αντίτιμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε καθηγήτρια μουσικής που διδάσκει 7 ώρες την εβδομάδα και πληρώνεται με 100 ευρώ τον μήνα!!!!

Αυτό που ζήτησε η  ΔΑΣ από τη πρώτη στιγμή από τη διοίκηση του ΟΠΑΝ, είναι να εξασφαλιστεί εισόδημα γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που χωρίς δική τους ευθύνη σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες!!

Βαριά η ευθύνη της κυβέρνησης που επέβαλε μέτρα για την προστασία από τον κορονωϊό, δεν πήρε όμως μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων.

Βαριά η ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων  που δημιούργησαν και συντήρησαν  στρατιές εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα!!!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί επίσημα και άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Με αναμορφώσεις προϋπολογισμών, με  διεκδίκηση της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Ζητάμε  από τη δημοτική αρχή να σταματήσει τη διαιώνιση αυτού  του απαράδεκτου καθεστώτος του αντιτίμου  και οποιασδήποτε άλλης μορφής ελαστικής εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα!!

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ίσα – ίσα το έργο που παράγουν  στον πολιτισμό αναγνωρίζεται από όλους τους συμπολίτες μας!!! Από εσάς ως δημοτική αρχή;;

Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα,  όμως τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!!!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2020


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σαπφούς 10-Αθήνα,
τηλ.: 210.3213694-210.3215246,
email pmu@pmu.gr

Αρ. Πρωτ. 1943/3-4-2020

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα Δημοτικά Ωδεία απασχολούνται με ανταποδοτικές συμβάσεις και η αμοιβή τους προκύπτει αποκλειστικά από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι μαθητές τους. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο σας δεν έχει δώσει σαφή κατεύθυνση στους Δήμους για το αν θα πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι με τις παραπάνω συμβάσεις που εργάζονται στα δημοτικά ωδεία, παρόλο το ότι είναι Φορείς που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους με Κυβερνητική απόφαση. Οι μουσικοί που εργάζονται στις δομές αυτές είναι ωρομίσθιοι και πολλοί απ’ αυτούς εργάζονται για λίγες ώρες την εβδομάδα με μηνιαίες αποδοχές κάτω και από 100 ευρώ. Γι’ αυτό αναγκάζονται να εργάζονται και σε Ιδιωτικά ωδεία ή σε συναυλίες ακόμα και σε νυχτερινά μαγαζιά. Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας όλες αυτές οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

Ζητάμε

  1. Με Υπουργική απόφαση να υποχρεώσετε τους Δήμους να καταβάλουν κανονικά τις αμοιβές των ωρομίσθιων στα Δημοτικά Ωδεία, ενισχύοντάς τους με ανάλογη χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των δαπανών.
  2. Για τις περιπτώσεις των συναδέλφων που εργάζονται σαν ωρομίσθιοι με λίγες ώρες σε αυτές τις δομές, να τους δίνεται τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στο επίδομα και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας (αν έχουν τις προυποθέσεις από παράλληλη απασχόληση) ή θα καλυφθούν από τις αμοιβές τους στο Δημοτικό Ωδείο.

Το δεύτερο αίτημα που διατυπώνουμε είναι επείγον για την επιβίωση πολλών συναδέλφων που εργάζονται με τις απαράδεκτες συμβάσεις με αντίτιμο και δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση. Ελπίζουμε να κατανοείτε ότι κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει με 100 ευρώ το μήνα. Πριν την επιδημία αυτοί οι συνάδελφοι είχαν παράλληλη απασχόληση στον Ιδιωτικό τομέα για να επιβιώσουν. Σήμερα με τα μέτρα της Κυβέρνησης ενάντια στη επέκταση της επιδημίας, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Γι’ αυτούς τους λόγους είναι άμεση ανάγκη να ικανοποιήσετε το παραπάνω αίτημά μας και να βγάλετε πολλούς συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ