“Απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας στη Νέα Ιωνία;”, του Β. Μαγκαναδέλλη

Πρόσφατα συζητήθηκε στο δημοτικό μας συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής εργολάβος να μεταφέρει τα παρατημένα μπάζα που θα συλλεχθούν από τους δρόμους της πόλης μας σε νταμάρια, μιας και ο δήμος δεν διαθέτει προς το παρόν τη σχετική άδεια μεταφοράς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η πρόταση, κατά πλειοψηφία δεν πέρασε δύο φορές από το δημ. συμβούλιο και έτσι παραπέμφθηκε στην Οικονομική επιτροπή, όπου η δημ. αρχή μπορεί με την πλειοψηφία που διαθέτει να το περάσει.

Ο λόγος της απόρριψης από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και από τους εργαζόμενους του δήμου είναι ότι, όπως υποστηρίζουν, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με αποτέλεσμα απολύσεις των σήμερα εργαζομένων, κακή ποιότητα υπηρεσιών, ακριβό κόστος αποκομιδής και σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων από τον ιδιώτη εργολάβο. Βεβαίως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου προτάθηκαν από την αντιπολίτευση και εναλλακτικές λύσεις μέχρι να παρθεί η άδεια μεταφοράς, αλλά δεν υιοθετήθηκαν, ενώ η δημ. αρχή αρνήθηκε ότι υπάρχει προοπτικά τέτοιος κίνδυνος.

Θεωρώ ότι αν το δούμε το ζήτημα αποσπασματικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζονται για έργα και προμήθειες με πλήθος ιδιωτών. Ποιο λοιπόν το πρόβλημα αν μέχρι να βγει η σχετική άδεια από τον δήμο ένας ιδιώτης κάνει αυτή τη δουλειά;

Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και έχει συμβεί παλαιότερα αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η βασικότερη, η καθαριότητα του δήμου να πραγματοποιείται από τον ίδιο τον δήμο να έχει δηλαδή δημόσιο χαρακτήρα, άσχετα αν κάποια στιγμή χρειαστεί κοινή συναινέσει κάποια εξωτερική βοήθεια. Θα μου πείτε εναντιώνεσαι στον ιδιωτικό τομέα; Απαντώ, κάθε άλλο, πιστεύω στην υγιή επιχειρηματικότητα, στον επιχειρηματία ειδικά τον μικρό και μεσαίο που έχει καινοτόμα σχέδια, που ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο , που τηρεί την εργατική νομοθεσία και επενδύει σε ωφέλιμες δραστηριότητες χωρίς να είναι κρατικοδίαιτος, χωρίς να λαδώνει για να παίρνει τις δουλειές, χωρίς να χρησιμοποιεί κομματικές ή άλλες φιλίες για να προσπεράσει τον ανταγωνισμό.

Πιστεύω όμως ότι όσον αφορά την καθαριότητα και γενικότερα την διαχείριση των απορριμμάτων, η βελτιστοποίηση οργανωτικά και διοικητικά των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, με αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων και με καλές αμοιβές μπορεί να προσφέρει στο να είναι η πόλη μας πραγματικά καθαρή.

Προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη στις εταιρείες καθαριότητας γιατί αν όχι όλες, οι περισσότερες που γνωρίζω το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους σε βάρος των εργαζομένων τους και του κοινωνικού συνόλου. Αυτό δείχνει η εφαρμογή ανάλογων πρακτικών στα νοσοκομεία και σε άλλα δημόσια κτίρια όπου έχουν αναλάβει εργολάβοι, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και η ποιότητα των υπηρεσιών δεν έχει ανέβει.

Το ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ προσοδοφόρο για τους επιτήδειους κι αν πιστέψουμε έστω και μια στιγμή ότι τους ενδιαφέρει ο δημότης θα είμαστε αφελείς. Αν π.χ. ενημερωθεί πραγματικά ο κόσμος για το βρώμικο παιχνίδι, την αισχροκέρδεια και την απάτη που παίζεται σε βάρος του με την λεγόμενη ανακύκλωση των σκουπιδιών και τις διάφορες εταιρείες του κλάδου τότε θα αγανακτήσει (προσεχώς σχετικό άρθρο).

Αν λοιπόν εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας με την ποιότητα βεβαίως των υπηρεσιών που θα πρέπει να προσφέρει ένας σύγχρονος δήμος, τότε τέτοιες αποφάσεις της δημ. αρχής δεν θα φοβίζουν, δεν θα θεωρηθούν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, ότι μπορεί να ανοίγουν παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση και θα είναι επικουρικές ενός υγιούς δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας. Απλά υποστηρίζω ότι τέτοιες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να ελέγχονται, ώστε να μην είναι χαριστικές και προϊόν διαφθοράς και φυσικά να είναι αποτελεσματικές στο έργο που τους αναθέτουν.

Θεωρώ ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας πρέπει να συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ