ΔΑΣ ΟΤΑ: 28/4 ημέρα δράσης των εργαζομένων

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ.

Η κυβέρνηση την ώρα που εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε όλο τον πλανήτη έχουν πληρώσει με την ζωή τους το τίμημα της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας για την «ανάπτυξη» του κεφαλαίου, θριαμβολογεί ότι «κερδήθηκε χρόνος» με τα μέτρα που πήρε.

Για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση κρύβει άθλια την αλήθεια.

Μπορεί πράγματι, ξανά με τις θυσίες των εργαζομένων και του λαού μας, να κερδήθηκε χρόνος στην μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά η κυβέρνηση αυτό τον χρόνο δεν τον εκμεταλλεύεται ούτε για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό και μέσα,ούτε για να ανακουφίσει από τα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη την λαϊκή οικογένεια, αλλά ούτε και για να προστατέψει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

Ο όποιος «χρόνος» αξιοποιείται από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση επιβολής σιωπητηρίου, είτε κόβοντας πρόστιμα η αστυνομία ακόμα και σε συνδικαλιστές είτε με τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ που σαν εισαγγελείς κατακεραυνώνουν όποιον διαμαρτύρεται και αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Ενώ αδιαφορεί προκλητικά στις καταγγελίες σωματείων και Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας για σοβαρές – εγκληματικές παραβιάσεις και παραλείψεις με ευθύνη της εργοδοσίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κυρίως όμως η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσηςστους χώρους δουλειάς.Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του την περασμένη Δευτέρα, πως τα νέα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ για την εκτίναξη της «ευελιξίας» και την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, τις αναστολές και ανατροπές στις ΣΣΕ, το χτύπημα μισθών, αδειών, δικαιωμάτων κ.ο.κ., πρέπει «να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων», μόνιμων δηλαδή αντεργατικών ανατροπών.

Με τις ΠΝΠ η κυβέρνηση ευνουχίζει κύρια δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και στους δήμους, όπως το ωράριο, η πενθήμερη εργασία, η απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα, υπεραπλούστευση των διαδικασιών ανάθεσης εργασιών σε εργολάβους, ενώ στον ιδιωτικό τομέατα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τον ΣΕΒ να στέλνει «ραβασάκι» στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που επιθυμεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δωράκια με τις ΠΝΠ και όχι μόνο (πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών, μη καταβολή μισθοδοσίας, μείωση ενοικίων για επιχειρήσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας κ.α.) δεν είναι αρκετά και απαιτεί «ρηξικέλευθες πολιτικές» και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεωνγια την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η πλειοψηφία των δημάρχων, παρά ότι ο κλάδος μετρά δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες ατυχήματα κατά την ώρα της εργασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, αδιαφορούν επίσης προκλητικά για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όσο και για τα αναγκαία μέσα προστασίας των εργαζομένων από την μετάδοση του κορωνοϊού, θεωρώντας τους αναλώσιμους.

Με τις αυθαιρεσίες των ΠΝΠ βρήκαν την ευκαιρία Δήμαρχοι να αφαιρέσουν ημέρες από την δεκαήμερη άδεια των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς Σταθμούς που κάνουν χρήση της άδειας «ειδικού σκοπού» και να «κόψουν» και την άδεια των εορτών του Πάσχα, ενώ τις υπεραπλουστευμένες διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων που τους χάρισε η κυβέρνηση τις αξιοποιούν οι δήμαρχοι ανεξέλεγκτα και προς όφελος των εργολάβων.

Για τους εργαζόμενους ο εχθρός δεν είναι μόνο η επιδημία που απειλεί την υγεία του, αλλά κυρίως ένα σύστημα που εκθέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του, που συνθλίβει τις ανάγκες του στο βωμό του κέρδους για το κεφάλαιο.

Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για τον δικό μας «κερδισμένο χρόνο», θα είναι ο χρόνος στο βαθμό που αυτός αξιοποιείται από σήμερα και όχι περιμένοντας την «επόμενη μέρα» για να προβάλλονται ακόμα πιο αποφασιστικά οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, για να μη φορτωθούν άλλη μια κρίση.

Η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα του προηγούμενου διαστήματος, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση σωματείων και άλλων μαζικών φορέων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μαζική δράση, για την οργάνωση της αντεπίθεσης.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να μην χρεωθούν την νέα κρίση.

Μένουμε δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Με αποφάσεις των σωματείων μέσα από γενικές συνελεύσεις σε ανοιχτούς χώρους εργασίας,η Τρίτη 28 Απρίλη να αποτελέσει ημέρα δράσης των εργαζομένων βάζοντας τις ανάγκες τους στο προσκήνιο, στέλνοντας απάντηση στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Προετοιμάζουμε την δική μας αντεπίθεση για την «επόμενη μέρα» που μας ετοιμάζουν.Ενισχύουμε την οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε καραντίνα

ΑΘΗΝΑ 24/4/2020

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ