“Δημ. συμβούλιο-ένα άνευ ουσίας & ισχύος όργανο”, γράφει ο Αθ. Αποστολόπουλος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΝΑ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΧΎΟΣ ΟΡΓΑΝΟ

Ένα «Όργανο Διοίκησης» του Δήμου που στη θεωρία «αποφασίζει», αλλά τελικά στη πράξη δεν αποφασίζει τίποτε απολύτως το σημαντικό.

Ένα «Όργανο Διοίκησης» του Δήμου που ανέκαθεν θεσμικά ιεραρχείτο αμέσως μετά τον Δήμαρχο, αλλά τώρα έχει περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία λόγω συζήτησης συνήθως δευτερευόντων θεμάτων.

Αλλά και στη περίπτωση που εισάγονται και συζητούνται μείζονος σημασίας θέματα, όπως π.χ. ο ετήσιος προυπολογισμός του Δήμου και τότε πάλι μετατρέπεται σε ένα θέατρο άνευ ουσίας διότι η «έγκριση» είναι προεξασφαλισμένη, έστω και εάν η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων Συμβούλων τον καταψηφίσει.

Στο Δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας έχουν εκλεγεί και μετέχουν συνολικά 6 παρατάξεις.

Η 5η & η 6η κατά σειράν εκλεγείσες παρατάξεις εκπροσωπούν αθροιστικά περίπου το 11% των Δημοτών.

Με βάση όμως τον τελευταίο εκτρωματικό νόμο, στους Δημοτικούς Συμβούλους των δύο αυτών παρατάξεων δεν τους παρέχεται η δυνατότητα,

ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ,

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΝ ΑΠΟΨΗ,

ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ

των πάσης φύσεως οικονομικών και περιβαλλοντολογικών θεμάτων του Δήμου, αφού δεν προβλέπεται η συμμετοχή τους στις Επιτροπές (Οικονομική και Περιβάλλοντος).

Ο τίτλος της εκτρωματικού αυτού νομοθετήματος της «αντιπροσωπευτικής» κατ΄επίφασιν δημοκρατίας ανήκει φυσικά στη κυβέρνηση.

Ο τίτλος όμως της «δημοκρατικής» υποκρισίας ανήκει σε όλες τις υπερκείμενες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ενώ με βάση τον νόμο-σούργελο έχουν εξασφαλίσει θέση και φωνή στις Επιτροπές, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΕΙ σε καμία δημόσια καταδίκη αυτού του εκτρώματος που στερεί τη φωνή σε οποιαδήποτε άλλη μικρότερη παράταξη.

Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε ένα «όργανο», κυρίως για ατέρμονες αναποτελεσματικές συζητήσεις σε προτάσεις επι προτάσεων παρατάξεων για θεωρητικά άνευ αποτελέσματος ψηφίσματα. 

Μια «αρένα» για κοκορομαχίες μεταξύ Δημάρχου και Αξιωματικής (αλλά και ..υπαξιωματικής) αντιπολίτευσης.

Ένα υποτιθέμενο θεσμικό όργανο «αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας», αλλά στην ουσία μόνο για παραστάσεις.

ΑΘ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος με τη παράταξη  «ΙΩΝΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟΨΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ»

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here