Διχάστηκε το δημοτικό συμβούλιο – απορρίφθηκε η κατάργηση του ΟΠΑΝ και η ένταξή του στον Δήμο Νέας Ιωνίας

Σοβαρά επιχειρήματα εκφράστηκαν υπέρ ή κατά της κατάργησης του ΟΠΑΝ (Οργανισμός Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας)του Δήμου Ν.Ιωνίας κατά τη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, (3/8).Η εισήγηση της δημ. αρχής υποστήριξε την κατάργησή του από Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου(ΝΠΔΔ) του δήμου, με αυτόνομη λειτουργία και διοίκηση, και την ένταξη των εργαζομένων και των υπηρεσιών του στον Δήμο Ν.Ιωνίας.

Ισοψηφία

Η συζήτηση από πλευράς επιχειρημάτων ήταν ίσως η καλύτερη του τελευταίου έτους και ακούστηκαν εκατέρωθεν ουσιώδη επιχειρήματα. Υπέρ της κατάργησης ψήφισαν 17 δημ. σύμβουλοι(«Δύναμη προοπτικής», «Λαϊκή συσπείρωση», «Νέα Ιωνία, Νέα άποψη-21ος αιώνας», «Εκτός σχεδίου» και από την «Ενότητα» οι κ.κ. Αθυμαρίτου, Ακιανίδου και Κανλής).Κατά της κατάργησης ψήφισαν επίσης 17(«Δημιουργία Αλληλεγγύη» και από την «Ενότητα» οι κ.κ. Γκότσης και Βανδώρος), οπότε η πρόταση απορρίφθηκε μιας και έπρεπε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων από τους 41 δημ. συμβούλους.

Υπηρεσίες του ΟΠΑΝ

Για να καταλάβουν το θέμα οι συμπολίτες μας ο ΟΠΑΝ διατηρεί τμήματα αθλητισμού(ποδόσφαιρο, ενόργανη, ρυθμική, basket, πίνγκ-πονγκ, βόλλευ, tennis, στίβου και κολύμβησης) και πολιτισμού(ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφος, βιβλιοθήκη, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και χορού).Επιπλέον στον ΟΠΑΝ λειτουργούν Μουσικά σύνολα, Χορωδίες, Δημοτικό ωδείο, Φιλαρμονική και το Δημοτικό θέατρο).Επιπλέον το δημοτικό στάδιο, το κλειστό γυμναστήριο στην Κάλβου, αίθουσες γυμναστικής και γήπεδα, το Άλσος Βέϊκου, ο δημ. κινηματογράφος «Αστέρας», το Παναιτώλιο, κλπ.). Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν ή με προσιτή συνδρομή. Ευκόλως γίνεται αντιληπτό ότι ένας τέτοιος πολυσχιδής οργανισμός με χιλιάδες Ιωνιώτες/τισσες στα τμήματα και στις δραστηριότητές του, με συνολικά 35 χρόνια προσφοράς(με διάφορα σχήματα) ήταν λογικό να απασχολήσει τόσο σοβαρά το δημ. συμβούλιο.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής

Η Δημοτική αρχή με την εισήγησή της υποστήριξε ότι η απορρόφηση του ΟΠΑΝ από τον δήμο είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων που πρέπει να ικανοποιηθεί, γιατί η ένταξή τους στο δήμο εξασφαλίζει την εργασία τους και λύνει ζητήματα λειτουργίας του Οργανισμού, ενώ χρειάζεται 6 μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές ρυθμίσεις ενσωμάτωσής του στον δήμο. Ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι σε περίπτωση κατάργησης των ΝΠΔΔ της Τοπ. Αυτοδιοίκησης από το Κράτος οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΝ θα είναι ευάλωτοι, ότι δεν εξελίσσονται σήμερα διοικητικά και μισθολογικά, ότι είναι μπλεγμένες οι αρμοδιότητες του ΟΠΑΝ με του Δήμου, δεν υπάρχουν κρατικές χρηματοδοτήσεις και δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, ενώ πρότεινε η ένταξη στο δήμο να γίνει πιθανά με τη μορφή μιας νέας Αντιδημαρχίας. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝ κα Χαρίση τόνισε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Απόψεις δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων

Θετικός στην εισήγηση και ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόγλου που δήλωσε αντίθετος στην ύπαρξη ΝΠΔΔ και ζήτησε για τον δήμο γενναία κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τόνισε ότι υπάρχει δικαίως εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων του ΟΠΑΝ και η παράταξή του θα κάνει τις αναγκαίες παρατηρήσεις στην πορεία της μετάβασης. Ο επικεφαλής της «Νέα Ιωνία, Νέα άποψη-21ος αιώνας» κ. Κουκουλάρης συμφώνησε με την εισήγηση της δημοτικής αρχής λόγω συζητήσεών του με αθλητικούς συλλόγους της πόλης που επίσης, όπως είπε, συμφωνούν. Αντίστοιχα η εκπρόσωπός της «Εκτός σχεδίου» κ. Βάσιλα μίλησε ότι τα ΝΠΔΔ έχουν εξελιχθεί σε παραμάγαζα και δεν βοηθούν στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Τέλος από την «Ενότητα» ο δημ. σύμβουλος κ. Κανλής αναρωτήθηκε γιατί η δημ. αρχή δεν έκανε διαβούλευση με τις δημ. παρατάξεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ποια θα είναι η νέα διοικητική δομή του δήμου, πως θα γίνει η εκπροσώπηση των αθλητικών και πολιτιστικών φορέων της Ν.Ιωνίας σε περίπτωση απορρόφησης του ΟΠΑΝ και τέλος ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση της δημ. αρχής για το μέλλον του αθλητισμού και του πολιτισμού στην πόλη μας, ενώ ζήτησε διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα της μετάβασης. Ο κ. Κανλής μαζί με τις δημ. συμβούλους της «Ενότητα» κυρίες Αθυμαρίτου και Ακιανίδου, παρόλες τις επιφυλάξεις τους για την αντίστοιχη προετοιμασία από τη δημοτική αρχή, δήλωσαν ότι ψηφίζουν την εισήγηση γιατί δεν εμπιστεύονται τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις της στην Τοπική αυτοδιοίκηση, θέλοντας παράλληλα να υποστηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΠΑΝ.

Αντίθετοι Μανούρης και Γκότσης

Την πλήρη διαφωνία τους με την κατάργηση του ΟΠΑΝ εξέφρασαν οι επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης και της «Ενότητα» κ. Γκότσης. Ο κ. Μανούρης υποστήριξε ότι τα ΝΠΔΔ είναι μια κατάκτηση, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κατάργηση του ΟΠΑΝ θα ήταν μια οπισθοδρόμηση. Διαφώνησε επίσης με τα επιχειρήματα του σωματείου εργαζομένων λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις των εργαζομένων του ΟΠΑΝ, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις επιχορηγήσεις των ΝΠΔΔ από τον δήμο, ότι με τον ΟΠΑΝ υπάρχει ευελιξία αποφάσεων και δράσεων, ενώ σε περίπτωση που ενταχθεί ο Οργανισμός στον δήμο θα υπάρξει συγκεντρωτισμός και μη εκπροσώπηση των τοπικών φορέων. Ο κ. Μανούρης θεώρησε ότι δεν υπάρχει επαρκής εισήγηση από τον δήμο και ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει με αυτή την κίνηση ένα μικροπολιτικό παιχνίδι ψήφων. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Γκότσης τόνισε την 35 χρονη επιτυχημένη διαδρομή του ΟΠΑΝ, ότι η δημ. αρχή δεν έχει στρατηγικό στόχο και κάθε ένταξη του ΟΠΑΝ στον δήμο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ευελιξία των αποφάσεων και στις δραστηριότητες του Οργανισμού. Τέλος κατηγόρησε την δήμαρχο ότι ενώ αναφέρεται σε δήθεν συναινέσεις δεν κάλεσε τις δημ. παρατάξεις για διαβούλευση πριν εισηγηθεί το θέμα. Ο κ. Γκότσης αρνήθηκε ότι θα κινδυνεύσουν οι θέσεις των εργαζομένων στον ΟΠΑΝ και δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της δημ. αρχής, όπως μέχρι τώρα έχει δείξει στη θητεία της.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Στη συζήτηση παρενέβησαν υπέρ της εισήγησης και οι δημ. σύμβουλοι: Χατζησαββίδης(Αντιδήμαρχος Οικονομικών), ο οποίος τόνισε ότι ικανοποιείται με την εισήγηση το αίτημα των εργαζομένων του ΟΠΑΝ οι οποίοι δικαίως αισθάνονται ανασφαλείς μιας και η νομοθεσία για την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχώς αλλάζει, με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανές αλλαγές στα Νομικά πρόσωπα των δήμων και οι κ.κ. Τσουκαλάς και Χαμαλίδης «Λαϊκή συσπείρωση» ζητώντας να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή Διεύθυνση εντός του δήμου για τις αρμοδιότητες του ΟΠΑΝ και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων.

Την αντίθεσή τους εκδήλωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ.κ. Λαζαρίδης, Χριστοδούλου, Τσομπάνογλου, Καναβός και Αναμουρλόγλου οι οποίοι στάθηκαν στην κοινωνικοποίηση των πολιτών που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τους στα Νομικά πρόσωπα, στην απουσία ολοκληρωμένης εισήγησης για τη νέα δομή του δήμου, στην μη δυνατότητα να έχει ένας νέος αρμόδιος Αντιδήμαρχος συμβούλιο, στην απουσία άποψης του ΔΣ του ΟΠΑΝ και προσομοίωσης μετάβασης για αποφυγή λαθών και τέλος στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στο δήμο. Στο ίδιο πνεύμα ο δημ. σύμβουλος της «Ενότητα» κ. Βανδώρος κατήγγειλε την Δήμαρχο ότι σκοπός της είναι να ελέγξει τον ΟΠΑΝ αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους και διορισμούς ημετέρων , με συνέπεια η μέχρι τώρα πορεία της να μην μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή συνέχιση των λειτουργιών του ΟΠΑΝ εντός του δήμου.

Συμπέρασμα

Η απόρριψη της ένταξης του ΟΠΑΝ στον δήμο Ν.Ιωνίας θεωρούμε ότι επιβάλλει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα: επεξεργασία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης του Αθλητισμού και του Πολιτισμού στην πόλη μας που κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηριχτεί σ’ ένα ικανό ΔΣ που θα πλαισιωθεί από Επιτροπές ενεργών σε αυτούς τους τομείς συμπολιτών και όχι μόνο εκπροσώπους δημ. παρατάξεων και με επαρκή χρηματοδότηση από τον δήμο, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών του. Ταυτόχρονα να αναζητηθούν λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων και την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων που παραμένουν στάσιμα και τη διεκδίκηση πόρων από το Κράτος. Κοινός στόχος όλων των απόψεων των δημ. συμβούλων θεωρούμε πως είναι να συνεχιστεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών του ΟΠΑΝ προς τους Ιωνιώτες/τισσες, με την ελάχιστη ή μηδενική επιβάρυνσή τους.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ