Εγκαίνια έκθεσης έργων παιδικών τμημάτων ζωγραφικής του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (12/6) μία πραγματικά υπέροχη από κάθε άποψη Έκθεση Έργων των μαθητών και των μαθητριών των παιδικών τμημάτων ζωγραφικής του Ο.Π.Α.Ν., η οποία πραγματοποιείται στον πολιτιστικό χώρο «Παναιτώλιο», στην Αλσούπολη, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Ιουνίου, με ώρες λειτουργίας (καθημερινά): 10:30-13:30 & 17:30-20:30.


Ο κ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και υπεύθυνος πολιτιστικών δράσεων του Ο.Π.Α.Ν., κ. Δημήτρης Γεωργούδης, είπε πως: «Φτάσαμε αισίως στο τέλος κι αυτής της κουραστικής χρονιάς, εγκαινιάζοντας την Έκθεση Ζωγραφικής των μικρών μας σπουδαστών των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης του Ο.Π.Α.Ν.. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, εκ μέρους του Οργανισμού, Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Νέας Ιωνίας. Βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα δεν έχω παρά να συγχαρώ την εξαιρετική τους δασκάλα κ. Μαριάνθη Κουμαριανού γι’ αυτό το εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα που βλέπω και πάντοτε με εκπλήσσει. Εξαιρετική δουλειά. Πολλές φορές αναρωτιόμουν πόσο δύσκολο είναι για έναν δάσκαλο να βάλει κανόνες στον τρόπο που πρέπει να ζωγραφίζει ένα παιδί (ένα αυθόρμητο παρορμητικό παιδί, που τα περισσότερα έτσι είναι, γιατί είναι αληθινά), αλλά και, ταυτόχρονα, να εκφράσει τον πηγαίο αυθορμητισμό του. Τελικά, η ουσία είναι αυτή: Η δουλειά ενός δασκάλου, παιδαγωγού, είναι να αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού, δίνοντάς του τα γνωστικά τεχνικά ή αισθητικά εφόδια, για να πάει ακόμα πιο ψηλά, χωρίς να χάσει τον αυθορμητισμό του και την ανάγκη του για αληθινή έκφραση. Η ζωγραφική για τα παιδιά είναι η γλώσσα της ψυχής τους, είναι η αλήθεια τους, με πηγές έμπνευσης, που προέρχονται από τη μνήμη, τη φαντασία και, φυσικά, από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και βιώνουν.».

Επίσης, ο κ. Γεωργούδης επισήμανε πως: «Θα μου επιτρέψετε να πω και δυο λόγια για τους γονείς. Αισθανόμουνα πάντα την ανάγκη στις τελικές εκδηλώσεις των δραστηριοτήτων του Ο.Π.Α.Ν., τις πολιτιστικές βασικά, ως υπεύθυνος των πολιτιστικών δράσεων, να απευθύνομαι στους ευαισθητοποιημένους γονείς και να τους συγχαρώ ιδιαίτερα. Κι αυτό γιατί; Γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να κάνουν κάτι σημαντικό για τα παιδιά τους, γνωρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται από την τηλεόραση και γενικώς από τα γνωστά «social media», που έχουν καταντήσει μάστιγα και γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά και τα οδηγούν σε άγνωστα και επικίνδυνα μονοπάτια. Τα παιδιά, που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την κριτική τους ικανότητα, είναι ανοχύρωτα και επιρρεπή στο να δέχονται κάθε προϊόν υποκουλτούρας. Οι γονείς, αδυνατώντας να διαθέσουν χρόνο για τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς, αλλά ούτε και η ψυχική τους διάθεση το επιτρέπει, μετατρέπονται σε θιασώτες ανήμποροι να δώσουν λύσεις. Γι’ αυτό και σας συγχαίρω. Γιατί εσείς προσπαθείτε και προτρέπετε τα παιδιά σας να ασχολούνται δημιουργικά, υψώνοντας έτσι ένα ανάχωμα αντίστασης σ’ αυτό το ψεύτικο μοντέλο «διασκέδασης», που στόχο έχει την εμπορευματοποίηση των πάντων, μακριά από τον φυσιολογικό τρόπο ζωής. Όλα αυτά αφορούν κατά ένα μέρος κι εμάς τους μεγαλύτερους -ας μην κρυβόμαστε-, αφού επιζητούμε κάποια διέξοδο στ’ αδιέξοδα, που μας επιβάλουν οι ίδιοι και φυσικά συνεχίζουν. Ο Ο.Π.Α.Ν. είχε και έχει σαν στόχο του να στηρίζει την ερασιτεχνική δημιουργία, για να υπάρχει δημιουργική διέξοδος στους δημότες μας, μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε όλοι μας. Αφού είναι γνωστό πλέον ότι η Τέχνη, αλλά και η εν γένει δημιουργική απασχόληση, καταπραΰνει τις ψυχικές εντάσεις, αλλά και εξυψώνει.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Ελπίζω η επερχόμενη νέα αρχή να συνεχίσει το έργο μας και να το κάνει ακόμα καλύτερο προς όφελος των δημοτών. Θέλω να ευχηθώ στα παιδιά: καλή σταδιοδρομία, με υγεία και προπάντων καλό και ανέμελο καλοκαίρι, για να επανέλθει η εσωτερική τους ηρεμία, απαραίτητη για τη συνέχιση του μεγάλου ταξιδιού της ζωής τους. Και στους γονείς, επίσης, να ευχηθώ: καλό καλοκαίρι, με υγεία, συναισθηματικές αντοχές και πίστη για καλύτερες μέρες, αφού τα παιδιά σας θα γίνουν σωστοί και υπεύθυνοι πολίτες. Σας ευχαριστώ πολύ.».


Η κ. ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ
Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο η δασκάλα των Παιδικών Τμημάτων Ζωγραφικής του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας, κ. Μαριάνθη Κουμαριανού, αναφέροντας πως: «Άλλη μία δημιουργική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Κάθε χρόνο, όπως και φέτος, ο βασικός μας στόχος είναι να εισάγουμε τους μαθητές στις βασικές έννοιες και στις τεχνικές της γλώσσας των εικαστικών. Γι’ αυτό μέσα από κάποια υλικά, όπως: κάρβουνο, μολύβι, χρώμα με πινέλα, τα παιδιά ζωγράφισαν, σχεδίασαν, κατασκεύασαν γλυπτά, έφτιαξαν ψηφιδωτά και χαρακτικά έργα. Γνωρίσαμε κάποιους σημαντικούς καλλιτέχνες και τους προσεγγίσαμε με εργασίες με βάση τη δουλειά τους. Διαβάσαμε παραμύθια και δημιουργήσαμε ζωγραφιές και σκηνικά, που τα παρουσιάσαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.».

Επίσης, η κ. Κουμαριανού ανέφερε πως: «Δουλέψαμε ατομικά, αλλά και ομαδικά. Και πιστεύω πως γνωρίσαμε και αγαπήσαμε λίγο παραπάνω τον κόσμο των εικαστικών. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε ένα μεγάλο μέρος από τη δουλειά των μαθητών και ελπίζουμε να σας αρέσει και να απολαύσετε την έκθεση.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γεωργούδη για τη συμπόρευσή μας κι αυτή τη χρονιά, τη διοίκηση του Ο.Π.Α.Ν. και πάνω από όλα τους γονείς, που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να έρχονται στη ζωγραφική, και, κυρίως, τους μικρούς μου μαθητές, που ταξιδέψαμε μαζί στον κόσμο της Τέχνης και φέτος. Καλό καλοκαίρι να έχουμε. Του χρόνου ελπίζω να συνεργαστούμε με πολλούς από εσάς, αν το θέλουνε και τα παιδιά φυσικά. Να απολαύσετε την έκθεση και να χαίρεστε τα παιδάκια σας.».

Υπενθυμίζοντας πως η έκθεση ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου, προτρέπουμε όλες και όλους να μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε, ώστε να απολαύσετε από κοντά την πολύχρωμη και άκρως αισιόδοξη δημιουργικότητα των Ιωνιωτόπουλων που συμμετέχουν με τα έργα τους.

Απόστολος Σαλονικίδης

 

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ