Εξαιρετική καλλιτεχνική παράσταση από τους Αλαγιώτες και τους Καππαδόκες Νέας Ιωνίας

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Ιωνίας, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία» και ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής παράστασης με τίτλο: «Καππαδοκία-Αλάγια: Ένα μουσικό αφηγηματικό ταξίδι για τις ημέρες του Δωδεκαημέρου», που παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής (22/12), στον Δημοτικό Κινηματογράφο Νέας Ιωνίας «Αστέρας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Γιώργο Νουβέλογλου να αναγγέλλει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας, κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στα ήθη, στις παραδόσεις και γενικά στα έθιμα που τηρούνταν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στις πόλεις της Καππαδοκίας από την αστική τάξη Ελλήνων, Αρμενίων και Τούρκων, η οποία είχε αρχίσει και αναπτυσσόταν μετά από την παροχή Συντάγματος που έκανε ο Σουλτάνος της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ολοκληρώνοντας είπε χαρακτηριστικά πως: «Όσο για εμάς τους Καππαδόκες και τους Αλαγιαλήδες, που μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μας κρατούμε για πάντα ζωντανή τη Μικρασιατική πατρίδα μας και τις παραδόσεις της, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε σε όλους: Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.».

Κατόπιν, ξεκίνησε το μουσικό-αφηγηματικό δρώμενο, του οποίου η πρωτότυπη ιδέα, η δραματουργική επεξεργασία, η αφήγηση και η σκηνοθεσία ήταν της εκπαιδευτικού-αφηγήτριας κ. Κωνσταντίνας Σόγια, η οποία αφηγήθηκε με υπέροχο τρόπο όλα όσα διαδραματίζονταν την περίοδο του εορταστικού Δωδεκαημέρου στην Καππαδοκία και στην Αλάγια, ενώ στο ενδιάμεσο των εξαιρετικών αφηγήσεων οι ταλαντούχοι μουσικοί κ.κ. Θεολόγος Παπανικολάου (Τραγούδι, βιολί) και Haig Yazdjian (Ούτι) ταξίδευαν τους θεατές με τη μουσική και τους αμανέδες τους.

Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, με μαέστρο την κ. Καίτη Τσεκούρα, να ερμηνεύει παραδοσιακούς σκοπούς.

Παναγιώτα Σούγια

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ