Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας: Επιστολή συνεργασίας εν όψει της επετείου της ελληνικής επανάστασης

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ 3, 142 32, ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ. ΤΗΛ. 697 904 78 01
email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Σεπτέμβριος 2020

Πατρίδες! αέρας, γη, φωτιά..[1]

Πατρίδες! Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία
αχάλαστα, και αρχή και τέλος των πλασμάτων,
…………

Αέρας μέσα μου ο λαός των ονειράτων …..
αέρας, γη, νερό, φωτιά θα ξαναγίνω,
κι απ’ των ονείρων τον αέρα, κι απ’ την πύρα

του λογισμού ……..πάντα θα βγαίνει
ήχου πνοή, παράπονο, σαν από λύρα.

Ως Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή σε κάθε Αρχή, Φορέα και Φυσικό πρόσωπο της Νέας Ιωνίας εν όψει της επετείου συμπληρώσεως 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, στα 1821, με την πίστη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας των όποιων εκδηλώσεων ή δράσεων!

Μια επέτειος που μας καλεί να γίνουμε υπαίτιοι, και γιατί όχι, προταίτιοι προβληματισμού και ανάδειξης διαχρονικών μηνυμάτων του Ελληνισμού στις σύγχρονες προκλήσεις, μακριά από αναίτιους και τεχνητούς διαχωρισμούς!

Ποιοί είμαστε και τί προτείνουμε

Είμαστε η ένωση όσων αντλούν την καταγωγή τους από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Είμαστε ένα ένα συλλογικό εγχείρημα με στόχους που άπτονται κυρίως του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Νέας Ιωνίας. Σε αυτήν την πόλη της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας, προστέθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια και οι εσωτερικοί μετανάστες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Δούλεψαν σκληρά, χωρίς ωράριο συχνά και χωρίς τις στοιχειώδεις, για σήμερα, προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη ζωή στα κλωστοϋφαντουργεία του «Μικρού Μάντσεστερ», όπως αποκαλούσαν τη Νέα Ιωνία τα χρόνια εκείνα.

Είμαστε οι Ρουμελιώτες και οι Ρουμελιώτισσες που προερχόμαστε από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας, του Τυμφρηστού, του Παρνασσού, των Βαρδουσίων, του Καλλιδρόμου, του Ελικώνα, του Ζυγού, των Αγράφων, των Ακαρνανικών Ορέων, από τόπους που μαρτυρούν ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων και πολιτιστική προσφορά ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και σε ολάκερη την Οικουμένη.

Οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και αγωνίζονταν να αναθρέψουν τις φαμελιές τους με την κτηνοτροφία, τις γεωργικές δουλειές στα καπνοχώραφα του Αγρινίου, τις βαμβακοκαλλιέργειες της Κωπαϊδας, τους ελαιώνες της Στυλίδας και της Άμφισσας, την αλιεία στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και στις λίμνες της Αιτωλίας. Οι πρόγονοί μας αποτέλεσαν τη ζύμη της Επανάστασης του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης του 1940 – 1944.

Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, η ανεργία έπληξε τις επαρχίες της πατρίδας μας. Τότε τα αστικά κέντρα προσέφεραν δουλειά στους ανέργους επαρχιώτες. Πολλοί Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες στάθηκαν στη Νέα Ιωνία, έκαναν οικογένειες, ανέθρεψαν παιδιά, χάρηκαν εγγόνια, δούλεψαν σκληρά στις φάμπρικες και τα ορυχεία της Καλογρέζας, πρόκοψαν και σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της πόλης μας.

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας συνεργαζόμενη ισότιμα με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς του τόπου μας, προσπαθεί να συγκεράσει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων που ζουν και μοχθούν σε αυτήν την πόλη.

Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις προσδοκίες, τα όνειρά μας αλλά και το πείσμα μας με τις Δημοτικές και άλλες αρχές για να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας, πιο ανθρώπινες σχέσεις όλων όσων ζούμε εδώ.

Θέλουμε να γνωρίσουμε στους νέους και στις νέες, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις των γονιών και παππούδων μας που ζούσαν στη Ρούμελη.

Θέλουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, της πίστης, της λεβεντιάς, της μπέσας του λόγου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπερηφάνειας.

Ατενίζοντας επομένως με αίσθημα ευθύνης, χρέους, τιμής κι εμείς οι Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες της Νέας Ιωνίας την επέτειο των 200 ετών της εθνικής παλιγγενεσίας, δεν λησμονούμε ότι κάθε επέτειος έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό και ιστορικό βάρος, πόσω μάλλον στον Ελληνισμό ο οποίος γονιμοποίησε τα ερωτήματα και όχι τις απαντήσεις στη ζωή, άρα την μήτρα όλων των επιστημών, τη Φιλοσοφία!

Σε αυτήν την αέναη αναζήτηση της «πατρίδας», του προορισμού του καθενός και της καθεμίας μας, ο Ελληνισμός απ’ άκρη σε άκρη, τόλμησε και τολμά να θέτει τα ερωτήματα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και συνεισφοράς σε κάθε γεγονός του συλλογικού βίου!

Γι αυτό η επέτειος αυτή μοχλεύει μνήμες, ζυμωμένες με τη θυσία, την ανιδιοτέλεια, τον ηρωϊσμό, την ανδρεία, το αγαθό αλλά και αιτήματα του παρόντος.  Η πορεία μας  δεν σταματά στο σήμερα, συνεχίζει στον ορίζοντα της ατέρμονης αιωνιότητας στην οποία κυριαρχεί μυστηριακά το γιατί και το πώς. 

Οι πρόγονοί μας στα 1821 έχοντας βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τη Ρωμέϊκη ψυχή, τίτλος με ιστορικές καταβολές που φθάνουν στο σήμερα και με τη Ρούμελη (τόπος των Ρωμιών) ξεκίνησαν έναν αγώνα κόντρα στα κελεύσματα των ισχυρών της γης!

Η Ρωμιοσύνη όμως σήμερα, όπως και τότε μοχλεύει και μοχλεύεται από τα γενόμενα στον κόσμο.

Γι αυτό ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς τονίζει «Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε,  θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».  Η ιστορία μας δεν είναι στάχτη αλλά δάδα φωτός για τις επόμενες γενιές. Οφείλουμε λοιπόν όλοι  να αθροίσουμε οργανικά και λειτουργικά τις δυνάμεις μας, κάνοντας υπέρβαση της αναφοράς μας μακριά από μικροψυχίες και τακτικισμούς.

Σήμερα καταθέτουμε ενώπιόν σας μια γνώση, μια τεχνογνωσία συνεργασίας. Είναι ωραίο που δεν είμαστε μόνοι και χρειαζόμαστε βοήθεια.

Αυτό δημιουργεί κοινωνία. Να γιατί η ζωή και σήμερα θέλει ταπείνωση.

Δεν είναι ντροπή, είναι μεγαλείο.

Πολλοί Ξεχνούν πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη όταν συνεπαρθεί από πανανθρώπινα ιδανικά. Το γένος μας αν σώθηκε ως τα σήμερα, το οφείλει στο θαύμα. Στην πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας. Η τύχη μας, λέει ο Μακρυγιάννης, έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τώρα , όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και Δε μπορούνε. Τρώνε, τρώνε, μα μένει πάντα μαγιά. Αυτή η μαγιά είναι η σπίθα που έφερε το θάμα. Από το εγώ, στο εμείς! Να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο, με σεβασμό στην αυτοτέλεια όλων μας!

Μας το λέει ο Γέρος του Μωριά στο γνωστό προς τους νέους λόγο του στην Πνύκα  «Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε!»

Έτσι αντιλαμβανόμαστε το σκοπό αυτής την πρότασή μας. Αυτό το βίωμα γεμίζει την ύπαρξή μας και γι αυτό μπορούμε να προχωρούμε από τα πρόσκαιρα, στα αιώνια, και να φθανουμε, στον τελικό προορισμό όλων μας, στην «πατρίδα μας», στις «πατρίδες»!!!    

Καλούμε κάθε Αρχή, Φορέα και φυσικό πρόσωπο, κατά πρώτον,  της πόλης μας σε δημόσιο διάλογο για το περιεχόμενο των δράσεων και  εκδηλώσεων εν όψει της επετείου.

  • Ορίζοντας είναι το 2021,
  • Βασικές αρχές που προτείνουμε να αρμολογήσουν τις προτάσεις και την υλοποίησή τους
  • η διαθεματικότητα,
  • ο γόνιμος, πολύπλευρος  και διαρκής ιστορικός προβληματισμός,
  • η καλλιτεχνική έκφραση τιμής σε πρόσωπα και γεγονότα,
  • η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και διδασκαλίας,
  • η σύνδεση με την επικείμενη 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής (εν όψει του 2022) της ίδρυσης της πόλης μας ( εν όψει του 2023), η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της και
  • η ανεύρεση καινοτόμων μορφών δημιουργίας και επικαιροποίησης των μηνυμάτων του 1821.

Ο διάλογος αυτός μπορεί να εδράζεται στους ακόλουθους πυλώνες βάσει της αρχής της ισοτιμίας των μετεχόντων του εγχειρήματος

  • Δημιουργία διαύλου επικοινωνίας καθόλη τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να συγκεντρωθούν ή και αναδειχθούν μέσω αυτού προτάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα τύχουν διαβούλευσης.
  • Όποιος φορέας ή πρόσωπο το επιθυμεί μπορεί να μας αποστείλει email enosiroumeliotonionias@yahoo.gr, ή να επικοινωνήσει μαζί μας τηλεφωνικά (697 904 78 01) ή όπως άλλως κρίνει.
  • Ήδη Σωματεία και θεσμικοί Φορείς της πόλης μας από του μηνός Ιουλίου ε.έ οπότε και έλαβαν ανάλογη επιστολή, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των και τους ευγνωμονούμε!
  • Εν συνεχεία θα ενεργοποιηθεί είτε η δια ζώσης, είτε η εξ αποστάσεως διαβούλευση με σχετική ενημέρωση.
  • Ενεργοποίηση της πολυπληθούς ομάδας «Από το Μωριά τη Ρούμελη» που συγκρότησε η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας από του μηνός Ιουνίου ε.έ, καλώντας σε συνοδοιπορία τους συμπατριώτες μας που αντλούν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο (παραμένει ανοικτή η πρόσκληση για όσους ενδιαφέρονται)!
  • Στήριξη κάθε αντίστοιχου εγχειρήματος σε τοπικό επίπεδο, εφόσον πληροί τις ως άνω προϋποθέσεις
  • Συγκρότηση επιτροπής υλοποίησης των προτάσεων που θα προκριθούν με επικεφαλής καταξιωμένα πρόσωπα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής, με ισότιμη και ισόκυρη συμμετοχή των Συλλογικών Φορέων
  • Σύνδεση της επετείου με τη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης μας με έμφαση στην πολυμορφία της
  • Κλιμακωτή και εξακτινωμένη πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθ ΄ όλη τη διάρκεια του συλλογικού έτους 2020 – 2021
  • Ο,τιδήποτε άλλο προκριθεί ως απαραίτητο και δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση αυτή.

Προσβλέπουμε στη θετική αντιμετώπιση της πρότασής μας.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                Ο Πρόεδρος                                                                  Η Γενική Γραμματέας

          Αθανάσιος Ραφτόπουλος                                                        Ευαγγελία Λιτοσελίτη


[1] αέρας, γη, νερό, φωτιά: κατά τη θεωρία του Εμπεδοκλή του Ακραγαντίνου τα τέσσερα αυτά στοιχεία είναι αιώνιες κοσμογονικές αρχές. Η γένεση και η φθορά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ένωση και η διάλυση των στοιχείων αυτών. ΣΤΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΣΟΝΕΤΟ ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, χρησιμοποιώντας μια αρχαία φιλοσοφική θεωρία, δίνει απάντηση στα μεταφυσικά ερωτήματα για την καταγωγή και τον προορισμό, πρόβλημα που βρίσκεται στον πυρήνα και των δώδεκα σονέτων του.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ