«Ενότητα»: δεν συμμετέχουμε σε δημ. συμβούλιο δια “περιφοράς” – Άμεσα μέτρα για την πανδημία

Νέα Ιωνία, 31/03/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η τοπική μας κοινωνία και συνολικά η ανθρωπότητα, απαιτούνται περίσκεπτες αποφάσεις από όλους και πολύ περισσότερο από τις τοπικές αρχές.

Απαιτείται επίσης, πνεύμα συνεργασίας, για την άμεση λήψη αποφάσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτικών παρατάξεων, επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και μας υπερβαίνει.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας, «εν μέσω τρικυμίας», επιλέγει να συνεδριάσει τη Δευτέρα 30 Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο «δια περιφοράς»(!) με θέματα που στην πλειονότητά τους κρίνονται ελάσσονος σημασίας γι’ αυτήν την περίοδο, όπως διαπιστώσαμε, στερώντας ουσιαστικά την άμεση συμμετοχή και την ανταλλαγή απόψεων στη λήψη των αποφάσεων και τη δυνατότητα συνεργασίας των παρατάξεων σε μείζονα προβλήματα που προέχουν. Ήδη έχουν υπάρξει δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων.

Σε περιόδους κρίσεων οι δημοκρατικές λειτουργίες των θεσμών και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να προστατεύονται και να ευνοούνται.

Θεωρούμε ότι η Δήμαρχος κ. Θωμαΐδου, οφείλει να αναθεωρήσει το νόμιμο μεν, αλλά εικονικό τρόπο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου «δια περιφοράς» και να συγκαλέσει Δ.Σ. με τον ουσιαστικότερο τρόπο αμεσότητας μέσω τηλεδιάσκεψης, με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο, με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ. σύμφωνα με την 18318/13-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και την διυπουργική απόφαση 429/2020 (ΦΕΚ Β΄ 850/13-3-2020).

Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ειδική πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Webex – Cisco που έθεσε στην διάθεσή των Δήμων η Κ.Ε.Δ.Ε., για την οργάνωση τηλεδιασκέψεων που αφορούν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών.

Ένα συμβούλιο με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους, λειτουργώντας επικουρικά αλλά και να συμβάλλουν δημιουργικά στις δράσεις της δημοτικής αρχής.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει συστηματικά να απαξιώνει το θεσμό και τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, αρχικά μη συγκαλώντας Δημοτικά συμβούλια και τώρα συγκαλώντας Δ.Σ. εν μέσω υγειονομικής κρίσης με τη μέθοδο της “δια περιφοράς”. 

Αυτό το διάστημα, εν μέσω πανδημίας, γεννιούνται πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με τη λειτουργία του Δήμου. Ερωτήματα για τα εαν και τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των εργαζομένων στις διάφορες υπηρεσίες, για το εάν αμείβονται και πως οι εργαζόμενοι μέσω ανταποδοτικών, καθηγητές και διευθυντής του Ωδείου, καλλιτεχνικοί διευθυντές χορωδιών κ.ά. αφού το Ωδείο στεγάζεται στο σχολικό κτίριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Περισσού, το οποίο έκλεισε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού καθώς και οι αίθουσες προβών λόγω συνωστισμού.

Γεννιούνται επίσης σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις κινήσεις που έχει επιλέξει να κάνει η δημοτική αρχή, ως πρώτος βαθμός διοίκησης, για να ανακουφίσει τους δημότες, τους μικροεπαγγελματίες, τους καταστηματάρχες κ.λπ. Υπάρχει σχέδιο; Οι δημοτικές παρατάξεις δεν το γνωρίζουν, δεν έχουν εικόνα, λόγω έλλειψης ενημέρωσης των εξελίξεων και των δράσεων που υλοποιεί η δημοτική αρχή, πάντα με απουσία διαλόγου. Επιλέγει για μία ακόμη φορά να ασκεί διοίκηση με άκρα μυστικότητα χωρίς να φανερώνει στην αντιπολίτευση (και πολλές φορές και στους εργαζόμενους) τις ενέργειές της.

Θεωρούμε πως είναι τέτοια η σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων από τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί, ώστε θα έπρεπε η δημοτική αρχή να συγκαλέσει μονοθεματικό συμβούλιο σε πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ή τουλάχιστον με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Με τον τρόπο αυτό, η Δήμαρχος θα έδινε τη δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις να εκφράσουν απόψεις και προτάσεις για να αναλυθούν σφαιρικά και δημοκρατικά τα μέτρα ανακούφισης που μπορεί να παρέχει ο Δήμος μας, στους δημότες της Νέας Ιωνίας, στους μικροεπαγγελματίες και στους καταστηματάρχες που πλήττονται ανεπανόρθωτα αυτοί και οι εργαζόμενοί τους και στους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να λειτουργήσει αρμονικά με όλες τις παρατάξεις. Να ακούσει τις προτάσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και μαζί να συναποφασίσουμε σε κλίμα σύμπνοιας αυτές τις δύσκολες ώρες. Κάτι που δεν ισχύει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η δημοτική παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” δηλώνει τα ακόλουθα:

  • Δεν θα παραστούμε σε ένα εικονικό “δια περιφοράς” Δημοτικό Συμβούλιο, η πραγματοποίηση του οποίου συνεχίζει συστηματικά το ιστορικό απαξίωσης του θεσμού.
  • Καλούμε τη δημοτική αρχή να συγκαλέσει, το συντομότερο δυνατό, Δημοτικό Συμβούλιο με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης όπως προτείνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ώστε να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός διάλογος με ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων.
  • Οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολλοί φίλοι της παράταξής μας, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας ώστε να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που επανέρχεται δριμύτερη και καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε όπως και παλαιότερα όταν είχαμε δημιουργήσει και οργανώσει τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου «Η Αλληλεγγύη».
  • Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να δημιουργήσει μία συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και φορέων της πόλης μας, με στόχο την άμεση ενημέρωση και στήριξη των δημοτών και της αγοράς αυτές τις δύσκολες ώρες.

Δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων, κάτι που δημιουργεί μια διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσιμης κατάστασης.

Για την Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”
η Γραμματεία της Παράταξης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΛΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΛΙΛΙΑΝ ΑΘΥΜΑΡΙΤΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ, ΟΛΓΑ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ, ΟΛΓΑ ΑΚΙΑΝΙΔΟΥ

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ