Έντονη παρέμβαση μαθητών κατειλημμένων σχολείων της Νέας Ιωνίας στο δημαρχείο

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν εκπρόσωποι σχολείων της Ν. Ιωνίας (1ο,2ο ΓΕΛ και 1ο ΕΠΑΛ) που βρίσκονται υπό κατάληψη, ζητώντας συνάντησή τους με τη δήμαρχο κ. Θωμαϊδου (30/09). Οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το δημαρχείο με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους και να ζητήσουν από τη δημοτική αρχή να επιλύσει αυτά που είναι αρμοδιότητάς της και για τα υπόλοιπα να διεκδικήσει άμεσες λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές-τριες συγκεντρώθηκαν κατ’ αρχήν έξω από το δημαρχείο, ενώ μαζί τους παρίσταντο για συμπαράσταση μέλη συλλόγων γονέων, φοιτητές, εκπρόσωποι της Δ’ ΕΛΜΕ, του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. Σεφέρης και άλλων φορέων. Από δημοτικούς συμβούλους διακρίναμε τον επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» και τον δημ. σύμβουλο της παράταξης κ.κ. Κατημερτζόγλου και Τσουκαλά αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια προσήλθε και ο κ. Καναβός, δημ. σύμβουλος από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και Λυκειάρχης του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας.

Δηλώσεις στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr

Η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τις καταλήψεις σχολείων της Ν.Ιωνίας οι οποίες τώρα έχουν πάρει έκταση κυρίως στα Λύκεια της πόλης μας, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ζητήσαμε να μάθουμε τον σκοπό της επίσκεψής των εκπροσώπων των μαθητών στο δημαρχείο της πόλης και οι συγκεντρωθέντες μαθητές-τριες μάς είπαν, Τατιάνα(1ο ΓΕΛ): «παρά τις τόσες μέρες καταλήψεις τα αιτήματά μας δεν έχουν γίνει αποδεκτά. Εμείς περιφρουρούμε το σχολείο μας και κάθε μέρα το παραδίδουμε στους καθηγητές μας», Πέτρος(2ο ΓΕΛ):  «ο αγώνας των μαθητών θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας» και κάλεσε όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στη κινητοποίηση στα Προπύλαια(1/10). Από τον φοιτητικό σύλλογο του Φυσικού ο Γιώργος μάς είπε ότι έχει έρθει για συμπαράσταση γιατί οι φοιτητές έχουν τα ίδια αιτήματα με τους μαθητές χωρίς να είναι προς το παρόν οι σχολές τους σε κατάληψη, έθεσε θέμα κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία και κάλεσε με τη σειρά του στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης (1/10). Ο Σταύρος από το 1ο ΕΠΑΛ αναφέρθηκε σε αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί και προέβλεψε ότι αν δεν επιλυθούν, οι καταλήψεις δεν θα σταματήσουν. Από τους συλλόγους γονέων ο κ. Οικονόμου μάς δήλωσε ότι συμπαραστέκονται στα αιτήματα των μαθητών και επικαλέστηκε ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων γονέων Ν.Ιωνίας, ενώ επίρριψε ευθύνες για την κατάσταση στα σχολεία, σε κυβέρνηση και δήμο.

Συζήτηση στο δημαρχείο

Στη συνέχεια εκπρόσωποι των μαθητών και οι δημ. σύμβουλοι ανέβηκαν στον 3ο όροφο του δημαρχείου όπου εκεί επειδή η δήμαρχος απουσίαζε έθεσαν τα αιτήματά τους σε εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και στην Γεν.Γραμματέα του δήμου κ. Μιχελογιαννάκη. Παίρνοντας διαδοχικά τον λόγο οι μαθητές  έθεσαν τα ζητήματα που έφερε στα σχολεία τους η πανδημία, ο υπερβολικός αριθμός μαθητών ανά τάξη, ζητώντας επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, test και μέσα ατομικής προστασίας όχι σαν τις υπερμεγέθεις μάσκες που λάβανε και είναι τελείως ακατάλληλες, κάλυψη των αυξημένων λόγω κορονοϊού αναγκών για καθαριότητα, διορισμούς καθηγητών, κλπ.

Όπως γράφουν σε κείμενο που παρέδωσαν στο δήμο, «αν πράγματι πιστεύετε ότι μας θεωρείτε το μέλλον της κοινωνίας, αποδείξτε το με πράξεις». Στη συνάντηση παρενέβησαν με θέματα που έθεσαν στους  εκπροσώπους της δημοτικής αρχής οι παρόντες δημ. σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ.Καναβός, Κατημερτζόγλου και Τσουκαλάς, προτείνοντας τις κατά την άποψή τους λύσεις, καλώντας τον δήμο να αντιμετωπίσει δραστικά την κατάσταση και να παρενέβη στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Χατζησαββίδης επικαλέστηκε το ομόφωνο ψήφισμα του δημ. συμβουλίου που καλύπτει τα αιτήματα των μαθητών και  διαχώρισε τις αρμοδιότητες του δήμου στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα σε κάποιες στιγμές οξύνθηκε και ο διάλογός του με τους συμβούλους της Αντιπολίτευσης, ενώ προς τους μαθητές ήταν αρκετά συναινετικός. Στο ίδιο πνεύμα η Γενική Γραμματέας του δήμου κ. Μιχελογιαννάκη υπερασπίστηκε τα μέτρα υγειονομικής φύσης που έλαβε ο δήμος για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα των μαθητών είναι θέματα αρμοδιότητας της Κυβέρνησης. Οι μαθητές τόνισαν ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, δεν είναι κοπανατζήδες ούτε αρνητές της μάσκας, αλλά νιώθουν ότι οι συνθήκες που κάνουν μάθημα είναι απαγορευτικές για την υγεία τους ,καθώς και των οικογενειών τους. Υποστήριξαν ότι η κατάληψη είναι το μόνο μέσο για να ακουστούν γιατί τα διαβήματα των καθηγητών τους και οι επιστολές στο Υπουργείο δεν έχουν ανταπόκριση. Με μεστό και ώριμο λόγο διαχώρισαν τη θέση τους από όσα σε βάρος τους ακούγονται από κάποια ΜΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και μάσκες φορούν και θέλουν να κάνουν μάθημα ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζουν και τις Πανελλαδικές.

Από αριστερά, ο επικεφαλής της “Λαϊκής συσπείρωσης” κ. Κατημερτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης, η Γενική Γραμματέας του δήμου κ. Μιχελογιαννάκη και ο κ. Καναβός δημ. σύμβουλος από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη»

Συζήτηση με την Αντιδήμαρχο Παιδείας

Η  συζήτηση όμως συνεχίστηκε αφού προσήλθε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου η οποία είπε ότι δεν ειδοποιήθηκε για την επίσκεψή τους (οι μαθητές είπαν ότι είχαν στείλει email) και τους προσκάλεσε στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε έντονες στιγμές χωρίς να ξεφύγει, οι μαθητές έθεσαν όλα τους τα αιτήματα που αφορούν κυρίως την προστασία τους από τον κορονοϊό σε ακατάλληλες συνθήκες μαθήματος. Θέτοντας ερωτήσεις ζήτησαν επίμονα απαντήσεις και την ενεργή παρέμβαση του δήμου υπέρ των αιτημάτων τους. Ζήτησαν επίσης χαρτογράφηση των άδειων αιθουσών στα σχολεία, μέσα ατομικής προστασίας και διεκδίκηση από το Υπουργείο χρηματοδότησης για καθηγητές και καθαρίστριες.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αλατσίδου απάντησε σε κάθε ερώτημα με την δική της επιχειρηματολογία που συνοψίζεται στο ότι ο δήμος με τα μέσα και τις αρμοδιότητες που είχε έπραξε το βέλτιστον, αποδέχθηκε τις προβληματικές συνθήκες διδασκαλίας λόγω συγχρωτισμού  και την έλλειψη καθηγητών σε κάποια σχολεία υποστηρίζοντας ότι πολλά δεν είναι αρμοδιότητας δήμου, ότι έχει κάνει τα αναγκαία διαβήματα στο Υπουργείο ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες, και τέλος διαχώρισε τη θέση της από τις καταλήψεις ως μέσο διεκδίκησης λέγοντας χαρακτηριστικά «ανοικτά σχολεία, ανοιχτά μυαλά». Επίσης διαφώνησε με την παρουσία στη συνάντηση των δημ.συμβούλων της «Λαϊκής συσπείρωσης» κατηγορώντας τους ότι παραπληροφορούν τους μαθητές .Η  συγκεκριμένη φράση της Αντιδημάρχου οδήγησε σε αντιδράσεις των δημ. συμβούλων της «Λαϊκής συσπείρωσης» και μια απόλυτη διαφωνία των μαθητών που υποστήριξαν ότι μόνο τα δίκαια αιτήματά τους καθοδηγούν και αποδέχονται την υποστήριξη όποιου τους συμπαραστέκεται, χωρίς να χειραγωγούνται. Τέλος ζήτησαν με επιμονή την παρέμβαση του δήμου και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα θετικό όσον αφορά την αναγκαιότητα τέτοιων συζητήσεων, αλλά  με διαφωνία για τον τρόπο  και την επάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας στα σχολεία.

 Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου συζητώντας με τους εκπροσώπους των μαθητών

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ