Επεισοδιακές οι έκτακτες (16η & 17η) συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου Νέας Ιωνίας (video)

Απροσδόκητα επεισοδιακές εξελίχθηκαν οι Έκτακτες (16η και 17η) Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (1/7), στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης.

16η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Αναλυτικότερα, η 16η Έκτακτη Συνεδρίαση ξεκίνησε με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου να διαβάζει τις παρουσίες των δημοτικών συμβούλων, ανακοινώνοντας την ύπαρξη απαρτίας και ως εκ τούτου την έναρξη της συνεδρίασης. Στο σημείο αυτό αντέδρασε έντονα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Βασίλειος Χριστοδούλου, ο οποίος επέμενε πως η συνεδρίαση δεν νομιμοποιούταν να ξεκινήσει καθώς δεν υπήρχε κατά τη γνώμη του πραγματική απαρτία, καθώς στους 21 παρόντες δημοτικούς συμβούλους είχε προσμετρηθεί και ο ίδιος, ο οποίος επέμενε ότι δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη 16η Έκτακτη Συνεδρίαση.

ΕΝΤΟΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Χαρακτηριστικός των όσων διημείφθησαν είναι ο παρακάτω διάλογος:
Βασίλειος Χριστοδούλου: Με δηλώσατε παρών;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Παρών.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Εγώ δεν είμαι εδώ.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Αφού είσαι εδώ και μιλάς και ακούγεσαι στο μικρόφωνο. Μπορείς να μην ψηφίσεις ή να απέχεις.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Μα δεν είμαι εδώ.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Πώς δεν είσαι εδώ; Αφού εγώ σε βλέπω.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Είμαι απών.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Γιατί, έχετε φύγει; Ο κ. Χριστοδούλου δηλώνει ότι δεν έχει έρθει ακόμα.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Είναι αστείο; Σου αρέσουν τα αστεία;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Όχι, δεν κάνω αστεία. Ξεκινάω.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Όταν βάζεις άτομα που είναι «απών», τα βάζεις να ψηφίσουν.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Τα άτομα είναι απόντα, δεν είναι απών.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Δεν θέλω να είμαι σε αυτό το θέμα. Σε ενοχλεί κάτι.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Εμένα προσωπικά, όχι.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ωραία, γιατί το κάνεις, αλλιώς;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Τι έκανα;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Γιατί κάνεις ό,τι θέλεις;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Παίρνω παρουσίες.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ωραία, πάρε παρουσίες, λοιπόν. Όταν δεν είναι κάποιος στο έδρανο, τότε θα λείπει.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Τι είναι αυτό τώρα;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Δεν ντρέπεσαι λίγο;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Γιατί να ντραπώ;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Τι είναι αυτό που κάνεις τώρα;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Τι κάνω;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Σου λέω: Δεν θέλω να συμμετέχω στο πρώτο. Το λέω μία, το λέω δύο, το λέω τρεις. Και λες ότι ο Χριστοδούλου δηλώνει ότι δεν είναι εδώ;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Έτσι μου είπες.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Δεν ντρέπεσαι λίγο;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Μα, μου το είπες.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Τι να σου πω. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό;

Έτσι, στην επανάληψη της καταμέτρησης των παρουσιών, η οποία ακολούθησε, καταγράφηκαν 20 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς ο κ. Χριστοδούλου δεν δέχτηκε να δηλώσει παρών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μία περίπου τρίλεπτη καθυστέρηση έως τη στιγμή που προσήλθε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, με την παρουσία του οποίου συμπληρώθηκε ο «μαγικός» αριθμός 21, και ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Έτσι, μετά από σχετική συζήτηση για το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης, περί του «Καθορισμού του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο στα πολιτικά κόμματα και σε συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους, καθώς και των άλλων λεπτομερειών, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019», στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γκότσης, Χατζηιωάννου, Κυριακόπουλος, Καλογερόπουλος, Κριωνάς, Κουλούρης, Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης και Κουτσός (ο οποίος, μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προβλεπόμενη από τον νόμο απαγόρευση αφισοκολλήσεων, με πρόβλεψη προστίμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ο μοναδικός οικονομικός τρόπος επικοινωνίας τους»), η πρόταση επικυρώθηκε ομόφωνα επί 21 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλείμματος αποχώρησαν από την αίθουσα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Χρήστος Βλάχος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Παναγιώτης Κουτσός, με αποτέλεσμα οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου τη φορά αυτή και του κ. Χριστοδούλου, να είναι μόλις 20.

Μόλις η κ. Αθυμαρίτου κάλεσε το Σώμα για τη διεξαγωγή της 17ης Έκτακτης Συνεδρίασης, αντέδρασε ο κ. Χριστοδούλου και ακολούθησε ο παρακάτω ακόμη πιο έντονος διάλογος σε σχέση με ό,τι είχε ειπωθεί πριν από την έναρξη της 16ης συνεδρίασης:
 
ΟΞΥΤΗΤΕΣ
Βασίλειος Χριστοδούλου: Επειδή 8 η ώρα ξεκινάει η συνεδρίαση, μέχρι τι ώρα έχει παράταση;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Άμα δεχτείς και τον Παπαδόπουλο δημοτικό σύμβουλο, είμαστε 21.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Ξεκινάει η 17η Έκτακτη Συνεδρίαση. Πρώτο θέμα είναι η δεύτερη αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού έτους 2019. Εισηγείται ο κ. Κυριακόπουλος.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Έχετε πάει παρουσίες κυρία Πρόεδρε;
Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου (επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»): Εκτός ημερησίας διάταξης δεν θα μπουν ερωτήσεις;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Μάλλον μπέρδεψε τη σειρά των γεγονότων η Πρόεδρος. Δικαιολογείτε. Ούτε παρουσίες πήρε, ούτε ερωτήσεις κάναμε. Μπήκε κατευθείαν στο θέμα.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Εσείς είστε απών, πώς μιλάτε τώρα;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Δεν είμαι απών τώρα.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Α, νόμιζα ότι είστε απών. Γι’ αυτό.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Τέτοια μου κάνεις βρε;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Τι να κάνω;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Εντάξει βρε. Εντάξει. Τέτοια μου κάνεις; Εντάξει. (Σημ.: Τη στιγμή αυτή και για αρκετό ακόμη χρόνο ο κ. Χριστοδούλου σχημάτιζε με τα χέρια του καρδούλες και έλεγε: «Σ’ αγαπώ βρε», προς την κ. Αθυμαρίτου, με αποτέλεσμα εκείνη να αντιδράσει έντονα).

Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ η ένταση έδειχνε να εκτονώνεται ακολούθησε ο παρακάτω -και πάλι «ιδιαίτερος»- διάλογος:
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Λοιπόν, ξεκινάω πάλι. Παρόντες. (Σημ.: Διάβασε τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους.)
Βασίλειος Χριστοδούλου: Κυρία Πρόεδρε, ο κ. Κανλής και ο κ. Κουτσός λείπουν. Μήπως δεν τους βλέπετε εδώ; Ή τους βλέπετε εδώ;
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Εσείς τι κάνετε εδώ; Απουσιολόγος είσαστε;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Μάλιστα. Δεν ήμουνα στο σχολείο και είπα να γίνω τώρα.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Στο σχολείο, μάλλον, δεν πήγατε καθόλου. Καθόλου δεν πρέπει να έχετε περάσει ούτε απ’έξω.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά…
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Στα διαλείμματα είμαι σίγουρη ότι θα πηγαίνατε, για να κάνετε ιστορίες.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Δεκατρία, δεκατέσσερα, δεκαπέντε, δεκαέξι, δεκαεπτά, δεκαοχτώ, δεκαεννιά.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Ελάτε σας παρακαλώ να κάνετε τον Πρόεδρο.

Τη συνέχεια των ακόμη εντονότερων και συνάμα αποκαλυπτικότερων διαλόγων μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα σχετικά -επισυναπτόμενα στο ρεπορτάζ- βίντεο.

Κατόπιν, μετά από περίπου 11 λεπτά, αφού επέστρεψε στην αίθουσα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Χρήστος Κανλής και παράλληλα προσήλθε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Αντώνης Καρβουνιάρης, η 17η Έκτακτη Συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά με τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων.

17η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Πρώτος, λοιπόν, έλαβε τον λόγο ο κ. Βασίλειος Χριστοδούλου, ο οποίος, αφού διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Έχω να κάνω μία νύξη, γιατί εμείς συνεχίζουμε να φωτογραφίζουμε τα προβλήματα και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους. Συνεχίζουμε πέντε χρόνια και θα συνεχίζουμε και τα επόμενα να φωτογραφίζουμε κάθε πρόβλημα και θα το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν είμαστε παπαράτσι.», στη συνέχεια ρώτησε μεταξύ άλλων: Τι είδους εργασίες έγιναν στις παιδικές χαρές των οδών 28η Οκτωβρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οποίες ενώ είχαν δοθεί προς χρήση μετατράπηκαν και πάλι σε εργοτάξια.

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου, αφού ανέφερε πως: «Πριν τις εκλογές παραδώσατε μία παιδική χαρά έξω από το γήπεδο μπάσκετ στα Πευκάκια. Μόλις έβρεξε, αυτή είναι η εικόνα της παιδικής χαράς (Σημ.: Επέδειξε σχετική φωτογραφία). Λιμνάζοντα τα νερά μέσα σε όλη την παιδική χαρά. Όπου γυαλίζει είναι νερά. Δεν υπάρχουν υδρορροές, δεν είναι σωστή η κατασκευή.», ρώτησε που οφείλεται αυτή η κακή κατάσταση και αν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να τη διορθώσει.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Χριστοδούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε πως: «Είχε μπει η ταμπέλα ότι είναι ακόμα εργοτάξιο, διότι εκείνες τις ημέρες είχανε καθυστερήσει οι κολώνες φωτισμού και είχαν έρθει για να τοποθετηθούνε. Οπότε, για μερικές μέρες έπρεπε να κλείσει για να γίνει η τοποθέτηση του νέου φωτισμού. Τώρα, όσον αφορά τη φωτογραφία που δείχνετε με το νερό, προφανώς εκείνη τη μέρα, που είχε ρίξει πάρα πολύ νερό, έπεσε κι εκεί. Απορροφήθηκε κι έφυγε. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Φώτης Τσομπάνογλου, λέγοντας πως: «Δήμαρχε, την περασμένη εβδομάδα σου ζήτησα να μου δώσεις τις θέσεις τις αναπηρικές. Ήρθε, λοιπόν, η γραμματέας και μου έφερε δύο απλές σελίδες Α4, που δεν βγάζεις άκρη, χωρίς διαβιβαστικό, χωρίς την υπογραφή σου, χωρίς απάντηση, χωρίς τίποτα. Αυτό το πράγμα δεν είναι επίσημο έγγραφο.» για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση πως: «Άμα θες να έχεις και διαβιβαστικό, ας το πάρεις και με διαβιβαστικό.», ενώ επανερχόμενος ο κ. Τσομπάνογλου τόνισε πως: «Ξέρεις γιατί; Επειδή έτσι ή αλλιώς, εγώ από μια πρόχειρη ανάγνωση, για να μάθει και το Σώμα, πάνω από τις μισές θέσεις είναι ληγμένες. Πολλές από το ’11 και από το ’13. Απεβίωσε κ.τ.λ., αλλά οι πινακίδες υπάρχουν εκεί. Και τα έχουμε βρει και τα έχουμε πει. Αντί, λοιπόν, να φωνάξεις την υπάλληλο να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα και να μην το προχωράμε, ευτυχώς που τελειώσανε οι εκλογές για να μη λέτε ότι το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους, μου δίνεις δυο χαρτιά. Αύριο θα τα αμφισβητήσεις κι αυτά. Ότι δεν είναι αυτή η πραγματική λίστα και ποιος σου την έδωσε. Στείλε μου σε παρακαλώ τη λίστα με την υπογραφή σου, γιατί πρέπει να γίνει μια δουλειά σοβαρή πάνω σ’ αυτό το πράγμα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πειθαρχικές, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούνε. Τουλάχιστον από εμένα. Εντάξει; Σ’ ευχαριστώ πολύ.».

Κατόπιν, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. στις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου, κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, επισήμανε πως: «Υπάρχει ένα πρόβλημα με την παιδική χαρά στη Ζωοδόχου Πηγής. Υπάρχουνε καταγγελίες από γονείς, που πηγαίνουνε τα παιδιά τους εκεί, για ακαθαρσίες αδέσποτων ζώων και κουνούπια πάρα πολλά.», λαμβάνοντας τη χαρακτηριστική απάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, κ. Χρήστου Κανλή πως: «Θα το κοιτάξει η Υπηρεσία Καθαριότητας.».

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Αμέσως μετά, ακολούθησε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, από τα οποία ξεχώρισε το θέμα: «2η Αναμόρφωση του Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2019», το οποίο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξενοφών Κυριακόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης τέθηκαν ερωτήματα από τους κ.κ. Παναγιώτη Τσουκαλά και Θεόδωρο Χαμαλίδη από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και από τον κ. Βασίλειο Χριστοδούλου («Δημιουργία Αλληλεγγύη»), στις οποίες απάντησε ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος.

Κατόπιν, η «2η Αναμόρφωση Δημοτικού Προϋπολογισμού έτους 2019» εγκρίθηκε, λαμβάνοντας στη σχετική ψηφοφορία 17 ψήφους υπέρ, 3 κατά (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης), επί 22 παρόντων δημοτικών συμβούλων, ενώ υπήρξαν και 2 λευκές ψήφοι (Χριστοδούλου, Τσομπάνογλου).

Απόστολος Σαλονικίδης
Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ