Επιστολή του κ. Γεωργούδη προς τη Δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Θωμαΐδου

Δεν ξεκινήσατε καλά…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ
Υπεύθυνος Πολιτιστικών Δράσεων του ΟΠΑΝ

18 Οκτωβρίου 2019

Τελικά ο Πολιτισμός και η Πολιτική δεν είναι εύκολο να συμπορευτούν στον τόπο μας. Όταν δε, χρησιμοποιείται ο Πολιτισμός προς χάριν της Πολιτικής, τότε χάνουμε αυτό που καλώς αναφέρεται αλλά δεν πράττεται: O «Πολιτικός Πολιτισμός».

Θα απευθυνθώ λοιπόν στην νέα μας Δήμαρχο κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, με την ιδιότητα του υπεύθυνου πολιτιστικών δράσεων του ΟΠΑΝ (μέχρι σήμερα) και θα ήθελα να της επιστήσω την προσοχή για κάποια σοβαρά ατοπήματά της. Είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι προθέσεις προηγούνται των ενεργειών μας, κάτι που θα διαπιστώσετε παρακάτω:

Κα Δήμαρχε,
Γνωρίζετε ότι ο ΟΠΑΝ συνέχισε και συνεχίζει αναγκαστικά αλλά νόμιμα, να διοικείται μέχρι σήμερα με το σχήμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κι αυτό γιατί μέχρι τώρα που συντάσσω αυτό το κείμενο, δεν έχετε ανακοινώσει ακόμη τα ονόματα των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αλλά και των άλλων νομικών προσώπων του Δήμου. Αναφέρομαι σε μια σοβαρή καθυστέρηση αφού  πλησιάζουμε τους δύο μήνες από την ημέρα της ορκωμοσίας σας. Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε να διοικούμε εισπράττοντας τελικά, αντί ευχαριστίας, περιφρόνηση, ταπείνωση και απαξίωση.

Kαι εξηγούμαι:
Συγκαλέσατε Κα Δήμαρχε τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης μας στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο για την προετοιμασία του κύκλου των εκδηλώσεων «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2019» και ξεχάσατε τον ΟΠΑΝ; Ήταν προμελετημένη και σκόπιμη η απόφασή σας ή απλά μας ξεχάσατε; Γιατί όπως σας προανέφερα, ακόμα διοικούμε.

Εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι με τη στάση σας, διαφαίνεται καθαρά πλέον, ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας και στον τομέα του Πολιτισμού. Με σύμμαχο την ισχυρή πλειοψηφία των 3/5 στα νομικά πρόσωπα, κατόπιν της γνωστής τροπολογίας Μητσοτάκη, θα πράττετε κατά το δοκούν.

Είναι λογικό και σεβαστό να θέλετε να εφαρμόσετε την πολιτική πολιτισμού που επιθυμείτε. Εδώ θα είμαστε, για να σας κρίνουμε κι εμείς και οι δημότες.

Εμείς εφαρμόσαμε την πολιτική του λαϊκού-συμμετοχικού πολιτισμού σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ΟΠΑΝ. Χωρίς λαϊκισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες και εμφανίσεις δημοσίων σχέσεων. Όλα έγιναν με πενιχρά μέσα, πολύ μεράκι και πολύ δουλειά. Με αγάπη και σεβασμό στον αληθινό πολιτισμό, αυτόν που μπορεί να ακουμπά τον απλό άνθρωπο και όχι την ελίτ του πολιτισμού. Αυτό πράξαμε εμείς!

Επανέρχομαι για τις συνέπειες των παραλήψεών σας:
α) Εφόσον δεν υπήρξαν εκπρόσωποι του ΟΠΑΝ στη συνάντηση των φορέων, δεν σας υπενθύμησαν ―ενώ σας είχαμε ενημερώσει αρκετές μέρες πριν―­ ότι είχαμε οργανώσει Έκθεση Εικαστικών από 16/10 έως 25/10, δηλαδή μέσα στην περίοδο που αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε τις εκδηλώσεις. Έτσι, δεν αναφέρατε την Έκθεση αυτή μέσα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ωστόσο στο καλωσόρισμα των επισκεπτών ανέφερα, εκτός των άλλων, ότι και αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2019».

β) Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε δύο αθλητικές δραστηριότητες (Κυρ.13 και Δευτ. 14/10), χωρίς ο ΟΠΑΝ να γνωρίζει το παραμικρό, παρά μόνον όταν τις είδαμε στο έντυπο πρόγραμμα και μάλιστα να είμαστε και συνδιοργανωτές(!). Δηλαδή να έχουμε την ευθύνη για κάτι που ουσιαστικά  και τυπικά δεν συμμετείχαμε.

Σας υπενθυμίζω: Τότε διοικούσαμε, έστω και μεταβατικά.

Την κίνηση αυτή την χαρακτηρίζω προσβλητική, επιεικώς επιπόλαιη και αυθαίρετη.

γ) Άφησα για το τέλος το «καλύτερο»: Όταν απευθύνεστε στους δημότες με μια ανοιχτή επιστολή σας, τυπωμένη σε banner (και μάλιστα στην είσοδο του ΟΠΑΝ) αλλά και στο έντυπο με το αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου των εκδηλώσεων «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ 2019», θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική στον τρόπο που διατυπώνετε τις σκέψεις σας και τις θέσεις σας, διότι προδίδεστε αποκαλύπτοντας το ύφος που θα διοικήσετε.

Θα αναφερθώ λοιπόν στην τέταρτη παράγραφο του κειμένου της επιστολή σας, στην οποία γράφετε επί λέξει τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια και θέλω να υποσχεθώ σε όλους εσάς ότι η προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμσης(!) των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου μας μόλις ξεκίνησε(!) και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας»

Ο δημότης που διαβάζει αυτήν την παράγραφο, τί θα σκεφτεί;  Αφού η ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων του Δήμου μας τώρα ξεκινάει, άρα ό,τι έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ήταν για τα σκουπίδια, άρα μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της νέας Δημάρχου θα έρθει η πολιτιστική άνοιξη στο δήμο μας.  Κατόπιν αυτής… το χάος!

Αφήνω τους δημότες να κρίνουν.

Κα Δήμαρχε,
Γνωρίζετε, έχοντας παρακολουθήσει κάποιες εκδηλώσεις (ιδιαίτερα αυτές που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο) και εκφραστήκατε με πολύ κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα και το εύρος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Δεν θα σας κάνω λεπτομερή αναφορά των πολιτιστικών πεπραγμένων διότι θα έπρεπε να τις γνωρίζετε. Τις είχαμε περιγράψει περιληπτικά και στο προεκλογικό μας έντυπο.

Ωστόσο θα πρέπει να σας αναφέρω, για να τονιστούν, έξι νέες πολύ σημαντικές δράσεις, εκτός των καθιερωμένων:
1) Τη δημιουργία του Δημοτικού Ωδείου, όπου έως σήμερα, έχουν εγγραφεί περί τα 220 άτομα με προοπτική να πλησιάσουν τα 300(!). Νούμερο που θα πρέπει να σας προβληματίσει για τη σύντομη μετεγκατάσταση του Ωδείου.
2) Τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης όπου προβάλλονταν με επιτυχία στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑΣ» ταινίες επιλεγμένες με κριτήριο την ποιότητά τους.
3) Με τη Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού πραγματοποιήσαμε το ακατόρθωτο: Δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις, την «Ιωνία της καρδιάς μας» και τον «Στέλιο της καρδιάς μας», με τεράστια επιτυχία, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που τις παρακολούθησε πλησίασε ή και ξεπέρασε τα 2500 άτομα.
4) Καθιερώσαμε κάθε χρόνο, κατά τη γνώμη μας, κάτι πολύ σημαντικό:
Ευαισθητοποιήσαμε τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων, για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που συνέβη στην πόλη μας: το «Μπλόκο της Καλογρέζας».
Σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους καθηγητές των σχολείων της πόλης μας, οργανώσαμε και εντάξαμε στον κύκλο των εκδηλώσεων της επετείου, έκθεση με ζωγραφιές των παιδιών στην αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Παναιτώλιο», με θέματα που αφορούν το γεγονός αυτό ή έχουν άμεση σχέση μ’ αυτό, στοχεύοντας στη γνώση και στην αποτροπή των ολέθριων επιδράσεων του φασισμού, κυρίως στους νέους.
5) Καθιερώσαμε κάθε καλοκαίρι, με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, να πραγματοποιείται στο δήμο μας επταήμερο «Φεστιβάλ Καραγκιόζη» με μεγάλη προσέλευση παιδιών.
Στόχος μας:  H μετάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα παιδιά.
6) Αφήνω για το τέλος μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΟΠΑΝ: Την καθιέρωση των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Βραδιές Κινηματογράφου, Μουσικής & Θεάτρου» στο πανέμορφο Άλσος Παλαιολόγου, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2015.
Στις περισσότερες προβολές παραυρέθηκαν αξιόλογοι σκηνοθέτες ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, μεταξύ αυτών, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Θόδωρος Μαραγκός κ.ά., οι οποίοι κατόπιν συζητούσαν με το κοινό.
Οι μουσικές βραδιές ήταν εξαιρετικές, με σχήματα που απαρτίζονταν από σπουδαίους μουσικούς και περιλάμβαναν μια διευρυμένη γκάμα μουσικών ρευμάτων.

Γενικώς όλες οι εκδηλώσεις έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο και τα σχόλια ήταν πολύ κολακευτικά. Ελπίζουμε να συνεχιστούν.

Κα Δήμαρχε,
Με την ιδιότητα του μέλους της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ για τη Νέα Ιωνία» με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Κο Ηρακλή Γκότση, θα ήθελα να σας επισημάνω και τα εξής:

Δεν σας κρύβω ότι μου έκανε μεγάλη και αλγεινή εντύπωση το άγχος της αυτοπροβολής σας στη «φανταχτερή» ορκωμοσία σας στο «Παναιτώλιο», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην ομιλία σας δεν βρήκατε να πείτε ΤΙΠΟΤΑ για το αδιαμφισβήτητα σημαντικό έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και του πρώην Δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση, κάτι που έπραξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Γαβριήλ (!). 

Τελικά οι πράξεις προδίδουν τις προθέσεις.
Ωστόσο οι δημότες αποφάσισαν. Με τον καιρό όμως, θα καταλάβουν ότι το έργο που παράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν και ανθρώπινο και μεγάλο και σοβαρό.

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, δώσαμε προτεραιότητα στις δομές στήριξης των οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας. Παράλληλα σχεδιάσαμε, περάσαμε τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και κατορθώσαμε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, να ξεκινήσουμε τα μεγάλα έργα εμείς, ως Δήμος και όχι ιδιωτικές εταιρίες. Κάτι που θα αποβεί προς όφελος των δημοτών.

Εσείς Κα Δήμαρχε θα κόψετε τις κορδέλες όταν θα έρθει η ώρα των εγκαινίων και ο δρόμος της τετραετίας σας, θα είναι ανοιχτός για να ασχοληθείτε με έργα «βιτρίνας».

Το έργο της παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ για τη Νέα Ιωνία»  με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση ήταν και θα παραμείνει,  για τις επόμενες 10ετίες, σοβαρό σε όλα τα επίπεδα και θα έπρεπε να τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού, πέρα από παραταξιακούς ανταγωνισμούς.

Διοικήσαμε με σεμνότητα, υπευθυνότητα και εργατικότητα, με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες που προέκυπταν και θα προκύπτουν λόγω έλλειψης εργαζόμενων, μείωσης των κρατικών χρηματοδοτήσεων και άλλα πολλά που μας ανάγκαζαν να βάζουμε προτεραιότητες. Ίσως κι αυτό να ήταν ένας λόγος που δυσαρεστήσαμε αρκετούς δημότες μας.

Όλα αυτά τα θέματα θα τα αντιμετωπίσετε κι εσείς, όταν, προϊόντος του χρόνου, αντιληφθείτε ποιά είναι ακριβώς η σημερινή πραγματικότητα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ