Εργαζόμενοι σε supermarket της Νέας Ιωνίας: δεχτήκαμε πολλή πίεση, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο

Ο ιδιοκτήτης του ΟΚ! Αny time market, κ. Αναστάσης Τσιάμης και οι εργαζόμενοι κ.κ. Ελένη και Ανδρέα
Ο ιδιοκτήτης του ΟΚ! Αny time market, κ. Αναστάσης Τσιάμης και οι εργαζόμενοι κ.κ. Ελένη και Ανδρέα

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ σ’ αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή, την εποχή της καραντίνας, παρουσιάζει ρεπορτάζ και συνεντεύξεις μ’ αυτούς που είναι εκεί έξω, εργαζόμενοι σκληρά στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσουμε το «τέρας» που εισέβαλε και ανέτρεψε την καθημερινότητά μας.

Μιλήσαμε με Δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, Αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που έργο τους είναι να κρατήσουν την πόλη μας όρθια και να οργανώσουν την επόμενη μετά κορωναϊού μέρα, με γιατρούς, φαρμακοποιούς και επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας για τις απαραίτητες συμβουλές, με εργαζόμενο στην καθαριότητα του δήμου μας για να αντιληφθούμε την καθημερινότητά του, με εκπροσώπους φορέων που συμπαραστάθηκαν στα δίκαια αιτήματα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις κινητοποιήσεις για την πρόσφατη «παγκόσμια ημέρα υγείας» στο «Αγία Όλγα».

Η καθημερινότητα τρέχει και τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας συνεχίζονται. Οι εργαζόμενοι στα super markets είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που ο ιός έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα, μιας και ο φόρτος εργασίας τους αυτή την εποχή είναι υπερβολικός, ενώ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός λόγω της συναναστροφής με μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Είναι και αυτοί μια κατηγορία συνανθρώπων μας που πολύ συχνά συναντάμε στις αγορές μας, που μας αντιμετωπίζουν με χαμόγελο στα ταμεία, που κάποιες φορές ανέχονται τις παραξενιές μας.

Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από μια μικρή περίοδο ύφεσης θα επανέλθουμε και η πόλη και η αγορά της. Μέχρι τότε όλοι μας πρέπει να συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες της Πολιτείας για να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση.

Αναστάσης Τσιάμης

Επισκεφθήκαμε ένα συνοικιακό super market στη Ν. Ιωνία, το ΟΚ any time, από τα μικρά του χώρου, αλλά με μερικούς από τους πιο ευγενικούς και εξυπηρετικούς εργαζομένους που έχω γνωρίσει στον κλάδο τους. Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη του κ. Αναστάση Τσιάμη και τους εργαζόμενους κ.κ. Ελένη και Ανδρέα και είχαμε μαζί τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, απαντώντας από κοινού ή ξεχωριστά στις ερωτήσεις μας.

κ. Τσιάμη, πόσο χρονικό διάστημα ασχολείστε επαγγελματικά με το χώρο των supermarkets στη Ν. Ιωνία;
Ξεκίνησα το 2009 με το κατάστημα του Περισσού και το 2012 ανοίξαμε άλλο ένα στο κέντρο της Ν. Ιωνίας. Προσωπικά έχω περάσει από όλα τα πόστα και εργάζομαι καθημερινά επί πολλές ώρες, ειδικά τώρα που είμαστε σε μεγάλη πίεση.

Ποια μέτρα ασφαλείας τηρείται για εσάς και τους εργαζόμενούς σας;
Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως έχουν ανακοινωθεί. Γάντια, μάσκες, αντισηπτικά για τα χέρια, ενώ καθημερινά απολυμάνουμε τους πάγκους εργασίας, τους χώρους που τοποθετούμε τα προϊόντα και τοποθετήσαμε κι ένα διαφανές προστατευτικό μπροστά από το ταμείο.

Οι πελάτες σας εισέρχονται στο χώρο σας χρησιμοποιώντας μάσκα και γάντια; τηρούν την απόσταση ασφαλείας;
Ναι είναι πλέον ελάχιστα τα κρούσματα απειθαρχίας. Εισέρχονται τμηματικά, κρατάνε τις αποστάσεις, δεν διαμαρτύρονται στην ουρά που σχηματίζεται έξω από το κατάστημα.

Ελένη: Δεχτήκαμε πίεση,
αλλά αντέχουμε

Υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια των πελατών σας για τα μέτρα που εφαρμόζετε;
Τις πρώτες 10 ημέρες υπήρχε σε μερίδα του κόσμου ένας πανικός, τώρα όλοι έχουν ηρεμήσει. Συμφωνώ κι εγώ λέει ο κ. Ανδρέας, πράγματι συμπληρώνει η κ. Ελένη, τώρα πλέον όλοι μας ακούνε και αποδέχονται τα μέτρα.

Είχατε έλλειψη αγαθών στην αρχή της υγειονομικής κρίσης και πως είναι σήμερα η κατάσταση;
Στην αρχή άδειαζαν κάποια ράφια πολύ γρήγορα, Αντισηπτικά, μαντηλάκια, gel, χαρτικά, απορρυπαντικά, αλλά στη συνέχεια όταν ο κόσμος είδε ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών τα πράγματα ησύχασαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μικρή έλλειψη σε αντισηπτικά και μαντηλάκια.

Αντρέας:
Εργαστήκαμε πολλές ώρες,
χωρίς ρεπό γιατί στην αρχή
υπήρξε πολύς φόβος
και ο κόσμος αγόραζε ποσότητες.

Υπάρχουν καταγγελίες για αύξηση των τιμών σε αρκετά προϊόντα, ισχύει;
Οι τιμές όντως διαμορφώνονται με βάση τη ζήτηση δεν γνωρίζω όμως να έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας στα super markets εκτός από κάποια μεμονωμένα περιστατικά που ακούω κι εγώ στην τηλεόραση, τα οποία καταδικάζω. Σε κάποια προϊόντα είναι αλήθεια έχουν ανέβει κάπως οι τιμές γιατί έχει αυξηθεί και το μεταφορικό κόστος.

Υπάρχει η κοινή εντύπωση ότι τα supermarkets έχουν μεγάλη αύξηση τζίρου λόγω της ανασφάλειας μεγάλου μέρους του αγοραστικού κοινού. Είναι αλήθεια;
Ναι, ίσχυε για τις πρώτες μέρες όπου είχαμε μια αύξηση τζίρου περίπου 30%. Τώρα έχει επιστρέψει η κατανάλωση στα παλιά επίπεδα.

Χρειάστηκε να κάνετε προσλήψεις ή απολύσεις;
Κοιτάξτε, εμείς είμαστε ανοικτά 7 μέρες την εβδομάδα, οπότε είχαμε ήδη το αναγκαίο προσωπικό και βεβαίως δεν υπήρξαν απολύσεις, άλλωστε όλοι μας είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι, αγαπάμε τη δουλειά μας και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Όλοι οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στην πίεση των ημερών και κανείς δεν φοβήθηκε την επαφή με τον κόσμο. Παρεμβαίνει η κ. Ελένη, δεχτήκαμε πολύ μεγάλη πίεση, τώρα έχουμε σε μεγάλο βαθμό ηρεμήσει. Ο κ. Αντρέας συμπληρώνει, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας γιατί καταλαβαίνουμε τον κόσμο που θέλει να εξυπηρετηθεί. Εργαστήκαμε πολλές ώρες, χωρίς ρεπό γιατί στην αρχή υπήρξε πολύς φόβος και ο κόσμος αγόραζε ποσότητες. Και η κ. Ελένη συνεχίζει, θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, τους πελάτες μας τους ξέρουμε προσωπικά, είμαστε εδώ μια γειτονιά.

Τις πρώτες 10 ημέρες υπήρχε σε μερίδα του κόσμου ένας πανικός,
τώρα όλοι έχουν ηρεμήσει.

Έχει αυξηθεί η χρήση της πλαστικής κάρτας;
Ναι έχει θα έλεγα διπλασιαστεί. Έχει αυξηθεί και η χρήση κάρτας που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού επιδόματος Αλληλεγγύης.

Πώς σας αντιμετωπίζει κ. Τσιάμη η οικογένειά σας επιστρέφοντας στο σπίτι; Είναι επιφυλακτική ότι μπορεί να μεταφέρετε τον ιό λόγω της επαφής σας με πολύ κόσμο;
Πιο πολύ φοβάμαι εγώ μήπως με κολλήσουν στη δουλειά και τους μεταφέρω τον ιό. Πριν μπω στο σπίτι αφήνω πάντα τα ρούχα μου έξω και αλλάζω.

Η σχέση σας με την πόλη μας, πως βλέπετε τη Ν. Ιωνία σε καραντίνα;
Προσωπικά κυκλοφορώ πολύ στην πόλη και γνωρίζω την πραγματικότητά της. Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από μια μικρή περίοδο ύφεσης θα επανέλθουμε και η πόλη και η αγορά της. Μέχρι τότε όλοι μας πρέπει να συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες της Πολιτείας για να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση.

Η πραγματικότητα είναι πάνω-κάτω σε όλα τα supermarkets η ίδια, οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και εμείς οφείλουμε αυτό να μην το ξεχνάμε.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ