Ερωτήσεις ουσίας στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας (11/05)

Τηλεδιάσκεψη δημ. συμβουλίου, με προβλήματα, πολλές κόντρες και σκληρούς χαρακτηρισμούς

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η 14η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας(11/5) και αυτή με τηλεδιάσκεψη, παρόντων 36 συμβούλων. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά που αφορούσαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στον δήμο μας, η λήψη μέτρων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τα ακίνητα που θέλει να νοικιάσει ο δήμος για να στεγάσει νηπιαγωγεία και η αγορά λεωφορείου για την τοπική συγκοινωνία. Της συζήτησης προηγήθηκαν ερωτήσεις των δημ. συμβούλων.

Συγκεκριμένα:

Από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κατ’ αρχήν τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της κ. Μανούρης ο οποίος αναφέρθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα του ΚΕΒΡΕΦΟ, της Γεωθερμίας όσον αφορά το σύστημα τηλεκλιματισμού δαπάνης 32.000 ευρώ, τα μπάζα από υλικά κατεδαφίσεων και την εξέλιξη της αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες LED.

Από τους συμβούλους της παράταξής του ο κ. Σκευοφύλαξ ρώτησε για τις χορηγίες επιχειρήσεων προς την Κοινωνική υπηρεσία , για την μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα όρια με Ν.Φιλαδέλφεια λόγω των έργων του γηπέδου της ΑΕΚ και τη χορήγηση tablet στους μαθητές της πόλης για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Η κ. Κλάρα αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πλατείες της πόλης όσον αφορά την καθαριότητα, στα συσσωρευμένα κλαδιά από τα κλαδέματα που όπως είπε είναι παρατημένα σε σάκους, στο γηπεδάκι της πλ.Υγείας που το χαρακτήρισε ως επικίνδυνο, στα χαλασμένα παγκάκια στον γύρω χώρο του 3ου λυκείου και 4ου γυμνασίου. Ακόμη ρώτησε για τις υποτροφίες του ιδρύματος Βυζίου που δεν έχουν δοθεί σε μαθητές.

 Ο κ. Αναμουρλόγλου ρώτησε για τους κώνους που αφαιρέθηκαν έξω από το εργοτάξιο του υπό κατασκευή υπόγειου parking, με αποτέλεσμα αυθαίρετο παρκάρισμα.

Ο κ. Καναβός αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Από την «Ενότητα» ο κ. Κανλής ζήτησε να ενημερωθεί για το ωράριο εργασίας των καθαριστριών στα σχολεία και αν θα γίνει test κορωνοϊού για τους εργαζομένους του δήμου στην Δ/νση Περιβάλλοντος.

Ο κ. Τσουκαλάς από την «Λαϊκή συσπείρωση» ζήτησε να σταματήσουν οι συνεδριάσεις του δημ. συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και να γίνονται τα συμβούλια σε κατάλληλους χώρους του δήμου με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τα ΜΑΠ (μέτρα ατομικής προστασίας) των εργαζομένων στον δήμο και για τον διαγωνισμό για την αγορά 3 λεωφορείων για την δημοτική συγκοινωνία.

Η επικεφαλής της «εκτός σχεδίου» κ. Βάσιλα ρώτησε για τις πληρωμές εργαζομένων στο δημοτικό ωδείο, για την προσχολική αγωγή, για τις πλατείες της πόλης, για την καθαριότητα των σχολείων.

Απαντήσεις δημοτικής αρχής

Η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ κ. Γρίβα απάντησε στον κ. Μανούρη σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα λήψης αποφάσεων στο ΔΣ ότι είναι χρονίζοντα, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Σακκαλόγλου ότι ξεκινάνε άμεσα 2 αδειοδοτημένα φορτηγά του δήμου για να μεταφέρουν τα μπάζα στον Ασπρόπυργο και η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου ότι για το συμπληρωματικό έργο για τη Γεωθερμία δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός, αλλά ανάθεση και μόνο στην Εταιρία που το ανέλαβε το έργο εξ’ αρχής. Η δήμαρχος ενημέρωσε επίσης ότι το έργο ηλεκτροφωτισμού με LED έχει πραγματοποιηθεί κατά 75% και μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί.

Στον κ. Σκευφύλακα απάντησε η κ. Θωμαϊδου ότι βάσει του νόμου η συζήτηση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνεται στην Επιτροπή του δήμου για την ποιότητα ζωής και όχι στο δημ. συμβούλιο, για τις προσφορές επιχειρήσεων ότι γίνονται συνεχώς και ειδικότερα στο Κοινωνικό παντοπωλείο (π.χ super markets,κλπ.), ενώ για τα tablet σε μαθητές ενημέρωσε ότι είχε στείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο μαζί με άλλους 9 δημάρχους χωρίς να λάβει απάντηση. Η δήμαρχος ανέφερε ότι θα ήταν καλό να δοθούν και στους 6.000 μαθητές της πόλης ωστόσο πέραν της δαπάνης θα ήταν δύσκολο και από τους διευθυντές των σχολείων να μην κάνουν διακρίσεις.

Στην κ. Κλάρα η δήμαρχος απάντησε ότι οι επιχορηγήσεις του ιδρύματος Βυζίου δεν έχουν δοθεί από το 2017-18 κάτι που δημιούργησε απορίες στον τότε ταμία του Ιδρύματος δημ. σύμβουλο κ. Αναμουρλόγλου για το αν αυτό ισχύει. Η δήμαρχος του απάντησε  ότι λυπάται αν δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να προκληθούν στιγμές όξυνσης αφού παρενέβη στη συζήτηση και ο κ. Μανούρης. Για τις πλατείες η δήμαρχος είπε ότι η υπηρεσία Καθαριότητας με το 1/3 του δυναμικού της κάνει ότι μπορεί, ότι έχουν καθαριστεί οι πλ.Υγείας και Τσαλδάρη και δεν έχει γίνει ακόμα διαγωνισμός για τον καλλωπισμό τους.

Στον κ. Αναμουρλόγλου η κ. Θωμαϊδου απάντησε ότι οι κώνοι έφυγαν έξω από το εργοτάξιο του υπόγειου parking για να μπουν τα βαρέα οχήματα και δεν θα επανατοποθετηθούν μέχρι να τελειώσει τις εργασίες του το Φυσικό αέριο.

Στον κ. Καναβό απάντησε η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής πολιτικής κ. Χατζή ότι στη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε τηλ. κέντρο στην Κοινωνική υπηρεσία με 5 γραμμές, ενισχύθηκε το internet στο χώρο του δημαρχείου και ο δήμος απέκτησε ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων δημοτών από τον δήμο Αθηναίων.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου ενημέρωσε τον κ. Κανλή ότι την περίοδο της καραντίνας που τα σχολεία ήταν κλειστά οι καθαρίστριες του δήμου καθάρισαν δημοτικά κτήρια, όπως το δημοτικό θέατρο για 3 εβδομάδες και τις υπόλοιπες 6 τα σχολεία, όσο για το test στους εργαζομένους της Δ/νσης Περιβάλλοντος η κ. δήμαρχος ανέφερε ότι θα γίνει τις αμέσως προσεχείς μέρες.  

Στον κ. Τσουκαλά απάντησε ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης ότι βλέπει θετικά να γίνονται οι συνεδριάσεις του δημ. συμβουλίου δια ζώσης και θα το συζητήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων, η κ. Θωμαϊδου απάντησε ότι για τα ΜΑΠ έχει κάνει τις αναγκαίες διαδικασίες και για την αγορά των δημ. λεωφορείων έχουν ξεκινήσει οι όροι του διαγωνισμού, ενώ θα προχωρήσει σε μίσθωση 3 λεωφορείων και ίσως αγορά ενός αφού διευκρινιστεί σχετική ΠΝΠ του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην κ. Βάσιλα απάντησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου ότι οι καθαρίστριες των σχολείων  της δευτεροβάθμιας έχουν ενισχυθεί με της πρωτοβάθμιας όσο είναι κλειστά τα δημοτικά σχολεία. Η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ κ. Γρίβα απάντησε ότι έχουν γίνει 10 νέα τμήματα προσχολικής αγωγής και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωάννου ότι οι εργαζόμενοι στο δημ. Ωδείο θα πληρωθούν έως τέλος Μαΐου. Όσο για τις πλατείες η κ. Θωμαϊδου απάντησε ότι καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν, για την οδό Πάρσης ότι θα ανοίξει μία λωρίδα, στο Αδριάνειο γίνονται εργασίες αποψίλωσης και για τα τραπεζοκαθίσματα των μαγαζιών καφεστίασης αναμένονται οδηγίες.

*Διαβάστε το ρεπορτάζ για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημ. συμβούλιο.

*λόγω της τηλεδιάσκεψης και των προβλημάτων ήχου πιθανόν κάποια δευτερεύοντα σημεία να μην αποδόθηκαν σωστά.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ