Στο πρόσφατο δημ. συμβούλιο (01/07) ο δημ. σύμβουλος κ. Χριστοδούλου μεταξύ των ερωτήσεων που υπέβαλε υπήρξε και η ακόλουθη:
Βασίλειος Χριστοδούλου: «Επίσης, τελευταία ερώτηση: ο Δήμος μας έχει ένα πρόστιμο να πληρώσει για κάποια μεταφορά ενός υπαλλήλου από μία θέση σε μία άλλη θέση. Μιας και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών το γνωρίζει, γιατί στην Οικονομική Επιτροπή το συζητήσαμε, όταν και στην Οικονομική Επιτροπή πήγε να γίνει το ίδιο. Αυτό λέγεται πρόστιμο από ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουμε να μάθουμε ποιος πήρε την πρωτοβουλία να κάνει αυτή τη μετακίνηση και μετέπειτα από αυτό ο Δήμος μας θα δεχτεί ένα πρόστιμο της τάξης των 8 έως 11 χιλιάδες; Οκτώ, εννιά χιλιάδες; Πόσα είναι κύριε Παπαδόπουλε;».
Ακολούθως, αναφορικά με την τρίτη ερώτηση του κ. Χριστοδούλου πραγματοποιήθηκε ο παρακάτω διάλογος:
Νίκος Παπαδόπουλος (Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών): Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί αυτού του προστίμου. Ποιος ήτανε ο υπεύθυνος, ο οποίος έδωσε την εντολή να γίνει αυτή η αλλαγή θέσης του υπαλλήλου και ο Δήμος μας θα πάρει αυτό το πρόστιμο, 8.000 Ευρώ, και οι δημότες μας θα πληρώσουν αυτό το πρόστιμο. Αυτές τις τρεις ερωτήσεις.
Θεόδωρος Χαμαλίδης (δημοτικός σύμβουλος «Λαϊκής Συσπείρωσης): Τα 11 χιλιάρικα δεν είναι;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Το όνομα ζητάω κ. Χαμαλίδη.
Ξενοφών Κυριακόπουλος: Να σας πω εγώ τι έγινε. Περίπου έχω ακούσει ότι έγινε το 2007.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Έχετε ακούσει;
Ξενοφών Κυριακόπουλος: Ναι, εγώ ξέρω ότι έγινε το 2007 επί διοίκησης του κ. Χαραλάμπους. Όπως είχαμε και κάποια άλλα πρόστιμα από το Ι.Κ.Α..
Ηρακλής Γκότσης: Για πρόστιμο είναι; Δεν είναι πρόστιμο αυτό.
Ξενοφών Κυριακόπουλος: Δεν είναι. Για τη μετακίνηση του υπαλλήλου.
Ηρακλής Γκότσης: Εγώ ενημερώθηκα για ένα θέμα. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο. Υπήρχε μία υπάλληλος, η οποία δούλευε καθαρίστρια όλα αυτά τα χρόνια και ήτανε γενικών καθηκόντων. Πραγματικά δούλευε καθαρίστρια. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Και όταν πήγε να πάρει τη σύνταξη, δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη, γιατί δεν ήταν τα ένσημά της βαρέα και ανθυγιεινά.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Επειδή ξέρεις ότι σε σέβομαι, η απάντηση που πήρα στην Οικονομική Επιτροπή με κλειστό τηλέφωνο, για να μην εκθέσω κάποιον, επειδή δεν το ήξερε ο κ. Ξενοφών Κυριακόπουλος, έδωσε τον λόγο στον κ. Παπαδόπουλο. Και ο κ. Παπαδόπουλος του είπε ότι κάποιος κύριος «τάδε» (αναφέρει το επίθετο), οδηγός.
Νίκος Παπαδόπουλος: «Τάδε»; Δεν είπα τη λέξη «τάδε» (αναφέρει το επίθετο που ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου), δεν έχουμε «τάδε» υπάλληλο.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Μεταξύ κατεργαρέων ας είμαι ειλικρινής.
Νίκος Παπαδόπουλος: Δεν έχουμε τέτοιον υπάλληλο.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Συγγνώμη, συγγνώμη, έχετε απόλυτο δίκιο. «Τάδε» είναι το όνομα. Ζητώ συγγνώμη. Ο κ. «τάδε» από τη θέση του λεωφορείου πήγε στο απορριμματοφόρο.
Νίκος Παπαδόπουλος: Ακριβώς.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Γι’ αυτό το πρόστιμο μιλάω.
Ηρακλής Γκότσης: Δεν είναι πρόστιμο. Αυτό σου εξηγώ.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ρώτησα να μάθω.
Ηρακλής Γκότσης: Ο άνθρωπος άλλαξε ειδικότητα.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Πριν είπατε για μια καθαρίστρια.
Ηρακλής Γκότσης: Εντάξει, μπορεί να μη θυμάμαι αν είναι γυναίκα ή άντρας. Ήρθε το Σωματείο και το κουβεντιάσαμε.
Νίκος Παπαδόπουλος: Μιλάμε για τον κ. «τάδε», ο οποίος ήτανε οδηγός στη Δημοτική Συγκοινωνία και έκανε μετάταξη και έγινε οδηγός απορριμματοφόρου.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ποιος είναι υπεύθυνος ρωτάω εγώ.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Ναι, εγώ λέω να ξεκαθαρίσετε. Αν θέλετε, διευκρινίστε αν πρόκειται για ασφαλιστική διαφορά και όχι για πρόστιμο. Είναι διαφορετικό πράγμα.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Είναι πρόστιμο από ασφαλιστικό ταμείο.
Νίκος Παπαδόπουλος: Ναι, να το εξηγήσω. Λοιπόν, υπήρξε κάποιος συνάδελφος το όνομα «τάδε», ο οποίος ήτανε οδηγός στη Δημοτική Συγκοινωνία.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ποιο έτος;
Νίκος Παπαδόπουλος: Δεν θυμάμαι τώρα να σας πω. Μπορώ να τα διευκρινίσουμε. Πήρα τηλέφωνο την υπεύθυνη της μισθοδοσίας και δεν τη βρήκα τώρα. Για να μου δώσει αυτά τα συγκεκριμένα, γιατί εγώ δεν ήμουν κατά χρονικά διαστήματα, ξέρω για την υπόθεση, όμως.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Την Τρίτη έγινε η Οικονομική Επιτροπή, όταν σας ρώτησα.
Νίκος Παπαδόπουλος: Ναι, ναι.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Απ’ την Τρίτη μέχρι τώρα δεν ξέρουμε. Έτσι; Ο.Κ..
Νίκος Παπαδόπουλος: Ξέρω την περίπτωση. Τώρα, για το χρονικό διάστημα, είναι τόσο σπουδαίο;
Βασίλειος Χριστοδούλου: Μου λέτε ότι το ψάχνετε ακόμα.
Νίκος Παπαδόπουλος: Όχι, δεν το ψάχνω. Το ξέρω. Απλά δεν θυμάμαι τώρα να σας δώσω ακριβή στοιχεία, γιατί μην πω κάτι το οποίο, ας πούμε, καταγραφεί, και δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε πέντε λεπτά το μαθαίνουμε. Δεν είναι το θέμα αυτό. Λοιπόν, έκανε μία μετάταξη σε οδηγό απορριμματοφόρου, γι’ αυτό έπρεπε να γίνει μια άμεση αλλαγή όσον αφορά στην ασφάλισή του από την κατηγορία που ασφαλιζότανε στα βαρέα και ανθυγιεινά, που είναι στους οδηγούς αυτοκινήτων. Μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες άργησε να γίνει αυτή διαδικασία. Και πήγαμε στο Ι.Κ.Α. για να πληρώσουμε τη διαφορά αυτή.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ποιος έκανε το λάθος;
Νίκος Παπαδόπουλος: Ο «τάδε». (Ανέφερε το όνομα του οδηγού)
Βασίλειος Χριστοδούλου: Το όνομα του ποιος ευθύνεται, ποιος το έκανε.
Χρήστος Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών): Ποιος ήταν διοίκηση τότε, ρωτάει.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Ποιος ήταν ο υπεύθυνος, ο προϊστάμενος, αυτός που πήρε την απόφαση. Αυτόν ψάχνω. Μη σας κουράζω με άλλα.
Νίκος Παπαδόπουλος: Δεν κατάλαβα. Ποια απόφαση; Τη μετάταξη τη ζητάει ο εργαζόμενος. Δεν την παίρνει απόφαση κανένας προϊστάμενος ή κανένας διευθυντής. Κάνει τα χαρτιά του, είχε τα τυπικά προσόντα, είχε το δίπλωμα οδήγησης στην κατηγορία των απορριμματοφόρων, και είπε ο άνθρωπος να κάνει μία μετακίνηση.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Αυτός;
Νίκος Παπαδόπουλος: Μόνος του κάνει αίτηση και περνάει στο Υπηρεσιακό. Δεν είναι θέμα δικό μας. Περνάει στο Υπηρεσιακό. Εγκρίνει το Υπηρεσιακό τη μεταβολή της εργασιακής σύμβασης.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Η Υπηρεσία, δηλαδή, ελέγχει για τη μετακίνηση.
Φιλίππα Αθυμαρίτου: Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Νίκος Παπαδόπουλος: Κάθε εργαζόμενος (για να το διευκρινίσουμε, καλό είναι να τα ξέρουμε), ο οποίος έχει κάποια τυπικά προσόντα, που μπορεί να μεταταχτεί σε μια διαφορετική θέση. Μπορεί να έχουμε έναν εργάτη καθαριότητας, ο οποίος έχει πάρει ένα πτυχίο και ο άνθρωπος θέλει να γίνει διοικητικός. Κάνει ένα αίτημα, πηγαίνει στο Υπηρεσιακό, εξετάζεται, το επικυρώνει, και αυτός ο άνθρωπος αλλάζει την ειδικότητά του. Έτσι έκανε κι αυτός. Στο μεσοδιάστημα αυτό, λοιπόν, εμείς μέχρι να προσαρμόσουμε τα ένσημά του σε βαρέα, υπήρχε ένα κενό. Ούτως ή άλλως αυτός ο άνθρωπος εργαζότανε σε αυτή τη θέση και αυτά τα χρήματα θα τα πληρώναμε σαν ασφαλιστική εισφορά. Δεν το κάναμε τότε. Ερχόμαστε τώρα που το διαπιστώσαμε. Είναι ένα διάστημα συγκεκριμένο. Κάποια στιγμή έγινε αυτή η αλλαγή. Αυτό το διάστημα, από τη στιγμή που έγινε η μετάταξη μέχρι τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι τα ένσημά του δεν ήτανε στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά δεν ήταν στα Α5, τέλος πάντων, ήταν Α4 κ.τ.λ., δεν έχει σημασία, αυτά είναι λεπτομέρειες. Εκεί, λοιπόν, υπήρχε μία διαφορά. Και αυτός ο εργαζόμενος, για να μη χάσει αυτά τα χρόνια στα βαρέα και ανθυγιεινά, πήγαμε στο Ι.Κ.Α. και μας είπανε ότι μπορούμε να κάνουμε μία αίτηση σ’ αυτό, και βάζουμε εμείς στον προϋπολογισμό, όπως θα δείτε, και ήσασταν και στην Οικονομική Επιτροπή, ένα ποσό, δεν ξέρουμε ακριβώς πού είναι, βάζουμε αυτό το ποσό, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη διαφορά, την οποία θα μας βγάλει το Ι.Κ.Α.. Αυτή είναι η ιστορία όλη.
Βασίλειος Χριστοδούλου: Άρα, είναι θέμα υπαλλήλου, που δεν έκανε εκείνη τη στιγμή εκείνη τη μεταφορά εκείνο τον καιρό. Προσπαθώ να καταλάβω ποιος φταίει.
Νίκος Παπαδόπουλος: Είναι θέμα της Υπηρεσίας, που δεν άλλαξε αμέσως τα ένσημα και πέρασε ένα χρονικό διάστημα. Και πληρώνουμε για εκείνο το χρονικό διάστημα τώρα. Αυτό είναι όλο.
Απόστολος Σαλονικίδης
*Σημείωση ΙΟΝΙΑΝΕΤ: η παραπάνω ερώτηση και οι απαντήσεις δίνονται σε όλη την έκτασή τους γιατί υπήρξε διαμαρτυρία του κ. Χριστοδούλου ότι «ξεχάστηκε» η ερώτησή του να καταγραφεί στο σχετικό ρεπορτάζ της ΙΟΝΙΑΝΕΤ (δείτε εδώ). Αυτή η επισήμανση που έγινε στο fb οδήγησε τον υπογράφοντα δημοσιογράφο της εφημερίδας μας να απαντήσει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δίνουν το γενικό κλίμα μιας συνεδρίασης δημ. συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν είναι πρακτικογράφοι, πολύ περισσότερο γραφεία επικοινωνίας των παρατάξεων. Επιλέγουν κατά την κρίση τους τα πιο σημαντικά για να ενημερώσουν όσο μπορούν καλύτερα τους συμπολίτες μας. Δημοσιοποιούμε λοιπόν όσα περισσότερα μπορούμε από κάθε συνεδρίαση, αλλά κρίνουμε ότι πολλά από αυτά που ακούγονται (όπως και τα παραπάνω) στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου είναι δυσκολοκατανόητα από τους Ιωνιώτες, οι διάλογοι δεν βοηθούν και η ουσία του ρεπορτάζ χάνεται.