Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας για τις καταλήψεις

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας
Έτος ιδρύσεως 1987
Δεμιδερσίου 121 (3ο Λυκειο) – 142 33 Νέα Ιωνία
e-mail: enosigoneon@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Νέας Ιωνίας αισθάνεται υποχρεωμένη να υπενθυμίσει τις βασικές και πάγιες θέσεις της για το θέμα των καταλήψεων.

Πρέπει να αποφεύγεται κατηγορηματικά η εμπλοκή τρίτων (αστυνομικά μέτρα – εισαγγελείς). Σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που λέγεται κατάληψη, είναι αυτονόητο, ότι οι ενέργειες τέτοιου τύπου, δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση στη μαθητική κοινότητα και δεν είναι σωστό να προσάγονται ανήλικοι μαθητές, εξαιτίας της κατάληψης, στα αστυνομικά τμήματα. Ο καλύτερος, μακράν, τρόπος για να αντιμετωπιστούν είναι η παιδαγωγική προσέγγιση και μόνο.

Συστήνουμε στους διευθυντές και τα μέλη των συλλόγων διδασκόντων να είναι προσεκτικοί, με γνώμονα δε το σεβασμό προς τους μαθητές και αντίστροφα, να ασκούν τα καθήκοντά τους. Ο αλληλοσεβασμός είναι απαραίτητος στην εκπαίδευση οιασδήποτε βαθμίδας.

Πρέπει επίσης να αποφεύγονται οποιαδήποτε διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών και γονιών που έχουν αντίθετη γνώμη για την κατάληψη. Η άποψη αμφοτέρων των μελών είναι πάντα σεβαστή και η μετριοπάθεια είναι αναγκαία.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται ποινές στα μέλη της επιτροπής κατάληψης επειδή πήρανε αυτή την πρωτοβουλία. Εκτός αυτού οι αποφάσεις για την κατάληψη ενός σχολείου παίρνονται δημοκρατικά (όπως συνήθως γίνεται ή πρέπει να γίνεται) από όλους τους μαθητές.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε καταχώρηση απουσιών των μαθητών των σχολείων που είναι σε κατάληψη.

Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά τα κατασταλτικά μέτρα, που παίρνονται για την λήξη των καταλήψεων, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Τόσο η εκπαιδευτική όσο και η μαθητική κοινότητα αλλά και η κοινωνία, βγαίνουν τραυματισμένοι και δεν ομαλοποιείται εύκολα η κατάσταση αυτή.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα αιτήματα των παιδιών, των οποίων το μέλλον μας ενδιαφέρει.

Η αποδόμηση του δημοσίου σχολείου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει. Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των γονιών και δη των μαθητών σε αυτό. Το δημόσιο σχολείο παράγει έργο και δεν πρέπει κανείς να μηδενίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                        Η Γενική Γραμματέας
Παναγιώτης Τσεκούρας                                  Μαρία Ζαχουδάνη

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here