Καθαρίστηκε το «Αδριάνειο υδραγωγείο». Αποκάλυψη αρχαιολόγων: δεν είναι το «Αδριάνειο», αλλά Ρωμαϊκές υδατογέφυρες

Η δράση για τον καθαρισμό του χώρου του «Αδριάνειου Υδραγωγείου» έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας καμπάνιας «World Clean-up Day 2020» – Η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττ., αρχαιολόγος, κ. Ιωάννα Γκουρτζιούμη και η αρχαιολόγος κ. Όλγα Δακουρά Βογιατζόγλου ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο υδραγωγείο δεν έχει κάποια σχέση με το Αδριάνειο και κακώς το ονομάζουμε έτσι.

Περιβαλλοντική παρέμβαση διοργάνωσε ο Δήμος Ν. Ιωνίας για τον καθαρισμό του χώρου του λεγόμενου «Αδριάνειου Υδραγωγείου» την Κυριακή 20/9. Η δράση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας καμπάνιας «World Clean-up Day 2020» με σύνθημα «Καθαρίζουμε την Ευρώπη» – «Let’s Clean Up Europe» και πραγματοποιήθηκε λόγω κορονοϊού με τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού εκπροσώπων συλλόγων της πόλης μας και ορισμένων εθελοντών. Σημειώνουμε ότι από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Νέας Ιωνίας.

Η δράση ξεκίνησε από την οδό Στράβωνος όπου μετά από αρκετό καιρό συναντήθηκαν με αρκετά καλή διάθεση εθελοντές και εκπρόσωποι συλλόγων μαζί με εργάτες του δήμου. Κοινός στόχος να πραγματοποιηθεί ένας απαραίτητος καθαρισμός του χώρου και παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα, ότι οφείλουμε να προστατεύουμε το Περιβάλλον και συμμετέχουμε ενεργά σε συμβολικές δράσεις για την προστασία του.

Τους συμμετέχοντες εφοδίαζαν οι εργάτες του δήμου με σκούπες και τσουγκράνες και ο καθένας ανάλογα τις δυνάμεις του ξεκίνησε την εργασία. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί και σημαντικές ενημερώσεις για την ιστορικότητα του φερόμενου ως «Αδριάνειου υδραγωγείου».

Χαιρετισμοί – ομιλίες

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα Αθήνας κ. Λουκία Κεφαλογιάννη

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα Αθήνας κ. Λουκία Κεφαλογιάννη η οποία περιέγραψε τον σκοπό της δράσης και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων, ενώ τόνισε την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον Δήμο Ν. Ιωνίας για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, καθώς και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κυρίες Μαρίνας Παπαδάκη και Ρουμπίνης Μαρίνη που αναφέρθηκαν στην ανακύκλωση και τις εφαρμοσμένες μεθόδους της.

Ο δημ. σύμβουλος κ. Χρήστος Κανλής

Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε και ο δημ. σύμβουλος κ. Χρήστος Κανλής που τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των σχολείων στην ανακύκλωση και της προώθηση των καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα, οι οποίοι ξεκίνησαν να τοποθετούνται στη Ν. Ιωνία επί Αντιδημαρχίας του.

Δεν είναι το Αδριάνειο υδραγωγείο τόνισαν οι αρχαιολόγοι

Ακολούθησαν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που μας διαφώτισαν με στοιχεία για το «Αδριάνειο υδραγωγείο». Συγκεκριμένα η αρχαιολόγος εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατ. Αττ. κ. Ιωάννα Γκουρτζιούμη και η αρχαιολόγος κ. Όλγας Δακουρά Βογιατζόγλου ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο υδραγωγείο δεν έχει κάποια σχέση με το Αδριάνειο και κακώς το ονομάζουμε έτσι.

Το Αδριάνειο υδραγωγείο είναι υπόγειο με μήκος πάνω από 25 χλμ, ενώ οι συγκεκριμένες στήλες της περιοχής είναι υδατογέφυρες της Ρωμαϊκής περιόδου. Συγκεκριμένα το νερό ξεκινούσε πιθανά από πηγές της Πάρνηθας, περνούσε μέσα από την πόλη μας με αγωγούς που ήταν πάνω στις υδατογέφυρες και συνδεόταν  με τις αντίστοιχες της Λ.Καποδιστρίου στην Ομορφοκκλησιά και από κει κατευθύνονταν μέσω ενός καναλιού στην Αθήνα. Επίσης η κ. Όλγα Δακουρά Βογιατζόγλου τόνισε την απουσία ενδιαφέροντος από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για την ανάδειξη των μνημείων της Ν. Ιωνίας, πέρα από το συγκεκριμένο και των παλαιών εργοστασίων- μνημείων της βιομηχανικής περιόδου της Ν. Ιωνίας.

Τους εργαζόμενους του δήμου, τις ομιλήτριες και τους εθελοντές συμμετέχοντες στη δράση ευχαρίστησε η δήμαρχος κ. Θωμαΐδου που προσκάλεσε τις κυρίες Χουρτζούμη και Βογιατζόγλου να συνδράμουν στο έργο της ανάδειξης των μνημείων της πόλης.

Συμμετοχές

Μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίναμε την Αντιδήμαρχο κ.Αγγελική Σακκαλόγλου που συντόνιζε τη δράση ,την Πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ δημ. σύμβουλο κ. Ελένη Γρίβα, τους δημοτικούς Συμβούλους της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ.κ.Χρήστο Κανλή, Φιλίππα Αθυμαρίτου και Όλγα Ακιανίδου, τους εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων κ.κ. Γιώργο Νουβέλογλου από τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών, Κούλα Μπρόλιου από τον Σύλλογο Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», Έλσα Ανθρακίδου από τον Σύλλογο Σμυρναίων Νέας Ιωνίας ,Βασιλεία Κλαύση από την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, Ευάγγελο Βασιλείου πρόεδρο του Γ.Σ Ανατολή, Επαμεινώνδα Δεληγιάννη από την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, Λίτσα Ζαβίτσα από το Σωματείο Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, εκπροσώπους από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού(Καλογρέζας) και άλλους εθελοντές. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr συμμετείχε με τη δημοσιογραφική κάλυψη της δράσης. Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν αναμνηστικές πάνινες τσάντες.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ