Κινδυνεύει η υγεία & η ασφάλεια 220 παιδιών του 4ου Δημ. Σχολείου Νέας Ιωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών εργοταξίου στο διπλανό οικόπεδο (ΟΤ 150) –  το οποίο εφάπτεται του σχολείου – όπου πρόκειται να κατασκευαστεί υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

Καταστρατηγώντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η ύπαρξη της οποίας κρατήθηκε κρυφή, οι εργασίες ξεκίνησαν κατά τρόπο σκανδαλώδη και αδιανόητο, χωρίς την απαιτούμενη λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας του σχολείου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πνιγούν στη σκόνη.

Ο σύλλογος μας κινητοποιήθηκε άμεσα και ενημερώσαμε τη Δημοτική Αρχή τόσο προφορικά και δια ζώσης όσο και με ανακοινώσεις και παραστάσεις, απευθυνόμενοι, δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων.

Παράλληλα, μέλη του συλλόγου επισκεφτήκαμε το εργοτάξιο, όπου ο παριστάμενος εργοδηγός  παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, δήλωσε αδυναμία αντιμετώπισής του και ισχυρίστηκε ότι «η νομοθεσία αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τα έργα είτε αυτά πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε δίπλα σε σχολείο».

Δηλαδή, για τα μέτρα περιορισμού της σκόνης και του θορύβου που προβλέπονται στη ΜΠΕ δεν είχε γνώση ούτε ο υπεύθυνος του εργοταξίου!

Μετά τις ενέργειές μας προς τη Δημοτική Αρχή, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία «την παύση των εργασιών στο ΟΤ 150 έως την υλοποίηση και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής».

Την επόμενη μέρα, ξαφνικά και απροειδοποίητα, επισκέφτηκε το σχολείο η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως! Μια επίσκεψη που έγινε εν κρυπτώ και παραβύστω και περιορίστηκε σε φωτογραφικά στιγμιότυπα με χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, σε μια σχολική μονάδα που την προηγούμενη μέρα τα παιδιά έκαναν μάθημα σε συνθήκες ορυχείου.

Έπειτα από έρευνά μας  εντοπίσαμε στη Διαύγεια τη ΜΠΕ που συνοδεύει το Έργο και για την οποία άπαντες δήλωναν άγνοια. Σε αυτή περιγράφονται αναλυτικά (σελίδες 4,5,6) μέτρα για την αποφυγή θορύβου, σκόνης, αερίων και γενικά δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την  υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε την πιστή τήρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές ανακοινώσεις του συλλόγου, του συλλόγου εκπαιδευτικών “Σεφέρης”, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και ένα ενημερωτικό σημείωμα με το ιστορικό της υπόθεσης που μοιράστηκε στους γονείς του σχολείου.

Η 1η Ανακοίνωση (05/10/2019)
Η 2η Ανακοίνωση (17/10/2019)
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ “Γ. Σεφέρης” (24/10/2019)
Απόσπασμα από τα Πρακτικά Συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου (21/10/2019)
Αναλυτική Ενημέρωση (11/11/2019)

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ