Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας: Αίτημα εισαγωγής στο Δημ. Συμβούλιο ως έκτακτου θέματος για το 4ο Δημ. Σχολείο Νέας Ιωνίας

 

 Ν. Ιωνία 18-10-2019

Προς
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας, κο  Κ. Κουλούρη

 

Κοινοποίηση:

  1. Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, κα Δ. Θωμαϊδου
  2. Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κα Α. Σακκαλόγλου
  3. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Νέας Ιωνίας
  4. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Θέμα: Έκτατο Θέμα για το Δ.Σ. της 21/10/2019 με τίτλο: «Εργασίες στο Ο.Τ. 150  Λήψη μέτρων ασφαλείας»

Στην κεντρικότερη περιοχή του Δήμου μας και σε μία από τις δυσκολότερες από άποψη κυκλοφοριακού φόρτου, έχουν ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα δύο μεγάλα έργα, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια, που αφορούν τόσο τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρου πρασίνου όσο και την αντιπλημμυρική προστασία.

Είναι φυσιολογικό τα έργα αυτά να προκαλούν αλλαγές στη μέχρι πρόσφατα κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, καθώς και του τρόπου χρήσης των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που υπάρχουν στην περιοχή, όπως Δημοτικό Σχολείο, Εκκλησία, Πλατεία, Δημοτικό Κτίριο, ΙΚΑ, Σταθμός Ηλεκτρικού, Τοπική Αγορά. Γι’ αυτό απαιτείται η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της πόλης και των κατοίκων της κατά την εκτέλεση των έργων αυτών, κάτι που θα έπρεπε να προβλέπει η μελέτη του έργου.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με αφορμή εμφάνιση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του 4ου Δημοτικού Σχολείου ζητήσαμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να προστατευτούν πρώτα και κύρια τα εκατοντάδες παιδιά, αλλά και οι δάσκαλοι από ατυχήματα,  λόγω των επικίνδυνων εργασιών του έργου και παράλληλα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για την πιστή εφαρμογή τους.

Σήμερα, μετά και από εκ νέου επισκέψεις μας στο χώρο, αλλά και μετά τις έντονες και δίκαιες ανησυχίες των γονιών των παιδιών και των δασκάλων του σχολείου επανερχόμαστε  για να σας επισημάνουμε  ότι τα προβλήματα από τα μηχανήματα που σκάβουν και κάνουν διαλογή στο χώμα καθιστούν εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου για μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα!

  1. Για την ασφαλή προσέλευση μαθητών και τη διέλευση των πεζών απαιτείται να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα π.χ. σήματα, πληροφοριακές πινακίδες κ.λπ., ιδιαίτερα κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, με ευθύνη είτε της Δημοτικής αρχής είτε της Περιφέρειας είτε του αναδόχου, οι οποίοι οφείλουν να διαθέσουν το κατάλληλο προσωπικό.
  2. Αύλειος χώρος σχολείου: Ήδη, όπως πρέπει να σας είναι γνωστό, κατά την εκτέλεση των εργασιών, σε ώρα διαλείμματος, μάλιστα, ο τεράστιος κάδος μηχανήματος εκσκαφών κατά την περιστροφή του μηχανήματος πέρασε πάνω από τον αύλειο χώρο του σχολείου, όπως ανέφερε και δασκάλα του σχολείου (χωρίς βέβαια να γνωρίσουμε και πόσες άλλες φορές έχει συμβεί αυτό), δείγμα των πολύ επικίνδυνων εργασιών, που από τύχη δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός. Είναι ζήτημα που απαιτεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, που θα παρθούν μετά από άμεση μελέτη και παρέμβαση μηχανικών, που με την υπογραφή τους θα διασφαλίζουν τη συνέχιση της ομαλής λειτουργία του σχολείου ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφαλή παραμονή των παιδιών σε αυτό.
  3. Ασφάλεια κτιρίου σχολείου: Τόσο στην παρούσα φάση, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει πλήρη εξέλιξη των εργασιών, θα υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο για το Δημοτικό σχολείο, αλλά και για την ασφάλεια των γειτονικών κτιρίων που προαναφέραμε (ΚΕΠ, Κτίριο ΙΚΑ, Εκκλησία, αλλά και την υφιστάμενη γέφυρα). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες, στον χώρο που στεγάζεται ο καυστήρας του σχολείου παρουσιάστηκε ρωγμή. Άρα, απαιτείται σταθερή παρακολούθηση των κιτριών με ευθύνη της επιβλέπουσας αρχής.
  4. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Όποιος πραγματικά περάσει από την περιοχή -και σήμερα κατά τη διάρκεια των αρχικών εκσκαφών, της μεταφοράς και εναπόθεσης των υλικών των εκσκαφών σε παρακείμενο χώρο του ίδιου γηπέδου- βλέπει και αναπνέει ένα πυκνό σύννεφο σκόνης. Δείγμα ότι, ενώ για ανάλογες εργασίες προβλέπονται μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης π.χ. με συνεχές βρέξιμο του χώματος, δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο, για να μην το αναπνέουν τα μικρά παιδιά που το σχολείο τους είναι σε συνέχεια του εφαπτόμενου χώρου των εργασιών.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα στοιχεία και περιστατικά που να επιβεβαιώνουν και να ενισχύουν τα παραπάνω αναγραφόμενα.

Για όλα αυτά και πάλι καταλογίζουμε τεράστιες ευθύνες και ολιγωρία εκ μέρους της Περιφέρειας και του Δήμου, διότι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο τόσο μετά από τις δικές μας ερωτήσεις και οχλήσεις, όσο και απ’ ότι γνωρίζουμε και από τον Σύλλογο Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Για μας, σε καμία  περίπτωση, δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι υπεύθυνη για το έργο είναι η Περιφέρεια, η οποία σε τελική ανάλυση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το πώς το επιβλέπει. Εκείνο που προέχει είναι  η ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών, ζήτημα που αποτελεί πρωτίστως υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση – υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων καθώς και τον έλεγχο για την πιστή εφαρμογή τους.

Σήμερα επανερχόμαστε και ζητάμε το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί στο Δ.Σ. της Δευτέρας 21/10 ως ΕΚΤΑΚΤΟ προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, στη βάση των αναφορών και επισημάνσεων που κάνει η παρούσα εισήγηση χωρίς να αποκλείονται ακόμη και δραστικά μέτρα, εάν αυτό υπαγορεύει η ασφάλεια των παιδιών, αφού εσείς ως Δημοτική Αρχή και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου δεν το εντάσσετε με συγκεκριμένη εισήγηση, όπως οφείλατε.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Κατιμερτζόγλου Κ., Τσουκαλάς Π., Χαμαλίδης Θ., Ματθαίου Αλ., Μποτζιολή Ελ.


Διαβάστε ακόμα: Επείγουσα ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημ. Σχολείου Ν. Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ