Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας: Εισαγωγή θέματος στο Δ.Σ. για την έξαρση της γρίπης

Προς
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας κ. Κ. Κουλούρη
Τη Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κα Θωμαΐδου.

Κοινοποίηση: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικούς Συμβούλους Νέας Ιωνίας.

Με αφορμή την καταγγελία του συλλόγου γονέων του 4ου δημοτικού σχολείου για το εκρηκτικό πρόβλημα της καθαριότητας και την αποστολή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας για την εποχική γρίπη η Λαϊκή Συσπείρωση (εκτός του σχετικού ερωτήματος προς τη δήμαρχο) καταθέτει ως θέμα συζήτησης για απόφαση τα παρακάτω.

Η έξαρση της γρίπης βρίσκει τη σχολική κοινότητα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και εκτεθειμένη! Ήδη πολλά σχολεία στον δήμο μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και πολλοί μαθητές μετρούν απουσίες.

Ταυτόχρονα με έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες αναθέτει την ευθύνη για την αποφυγή εξάπλωσης της εποχικής γρίπης για μια ακόμα φορά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου είναι μακριά από την πραγματικότητα της σχολικής ζωής που βιώνουν μαθητές και γονείς σήμερα, την οποία κάνει πως δεν γνωρίζει αφού πολλά σχολεία λόγω των πολιτικών των συνεχών περικοπών από την κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία:

  • Δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα)
  • Δεν διαθέτουν επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και μάλιστα της ώρας λειτουργίας πρωινού σχολικού προγράμματος
  • Δεν έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, όταν δεν φθάνουν οι αίθουσες για μάθημα ή για Ειδική Αγωγή;
  • Λειτουργούν με άθλιες συνθήκες Υγιεινής. Τάξεις που στάζουν από υγρασία, χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, πρώην αποθήκες διαμορφωμένες σε τάξεις, με θρανία πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το υπουργείο προτείνει μέτρα όχι με σκοπό την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού της γρίπης, αλλά απλά και μόνο για να αποφύγει των καταλογισμό ευθυνών την πολιτική που εφαρμόζει μετακυλίοντας τις ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των ίδιων των μαθητών.

Επειδή το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων είναι τεράστιο μόνιμο και δεν έχει να κάνει μόνο με την περίοδο έξαρσης της γρίπης αλλά συνολικότερα με την υγεία των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και επειδή το σοβαρό αυτό θέμα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες ούτε είναι ατομική υπόθεση του καθενός.

Καλούμε το Δημοτικό συμβούλιο για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών του δήμου μας να αποφασίζει να διεκδικήσει:

  1. Άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολείων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά). Μέχρι τότε να διατεθεί συγκεκριμένο Κοντύλι από τον προϋπολογισμό του Δήμου για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
  2. Άμεσα Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Ειδικά αυτήν την περίοδο να δοθεί άμεση λύση για κάλυψη ορισμένων οξυμένων καταστάσεων όπως π.χ του 4ου Δημοτικού Σχολείου και όχι μόνο με πρωτοβουλίες και μέτρα που οφείλει να πάρει η Δημοτική Αρχή.
  3. Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  4. Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς “πλαφόν” και περικοπές.
  5. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.
  6. ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κατιμερτζόγλου Κ., Τσουκαλάς Π., Χαμαλίδης Θ., Ματθαίου Αλ., Μποτζιολή Ελ.

Ν. Ιωνία 6/2/2020


Διαβάστε ακόμα: Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημ. Σχολείου

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Ιωνίας για τα μέτρα προστασίας από την εποχική γρίπη

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here