Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ: Να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα μέσα στις εκκλησίες μας, τηρώντας τα μέτρα

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλ/φείας κ. Γαβριήλ
Φωτό: www.enikos.gr

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθήσαμε μια έντονη συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των Ι.Ναών στους πιστούς με πολλές διαφορετικές απόψεις να κατατίθενται. Τελικά επετεύχθη μια συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) που φαίνεται από τις σχετικές ανακοινώσεις ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Η ΔΙΣ απέστειλε σχετική ανακοίνωση που ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Οἱ Ἱεροί Ναοί θά παραμένουν ἀνοικτοί γιά τούς πιστούς τόσο γιά προσκύνηση καί κατ᾿ ἰδίαν προσευχή, ὅσο καί γιά προσέλευση κατά τίς κύριες Θεῖες Λειτουργίες τῶν τριῶν μεγάλων Ἑορτῶν τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή τοῦ Χριστοῦ, Θεοφάνεια), τηρουμένων τῶν προβλεπομένων ἀποστάσεων καί μέτρων ἀποφυγῆς τοῦ συνωστισμοῦ (1 πρόσωπο ἀνά 15 τ.μ. ἐπιφανείας, μέ ἐλάχιστη ἀπόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους καί μέ ὑποχρεωτική τήν χρήση μάσκας καθ᾿ ὅλη τήν διάρκεια τῶν ἱεροπραξιῶν), μέ ἐπιτρεπόμενο ἀριθμό πιστῶν σέ μικρούς Ναούς τόν ἀριθμό τῶν 25 προσώπων καί σέ κεντρικούς Ναούς τῶν 50 προσώπων.

Κατά τήν Ἑορτή τῶν Θεοφανείων δέν θά πραγματοποιηθοῦν Λιτανεῖες ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί ὁ Μέγας Ἁγιασμός μέ τόν καθαγιασμό τῶν ὑδάτων θά τελεσθεῖ ἐντός Αὐτῶν, τηρουμένων ἀσφαλῶς τῶν ἀνωτέρω μέτρων ὑγειονομικῆς προστασίας.

Η IONIANET.gr επιθυμώντας να ενημερώσει έγκυρα τους συμπολίτες μας εν όψει των εορταστικών ημερών για τη θέση της οικείας Μητρόπολης και να απαντήσει σε ερωτήματα αναγνωστών μας για την αρωγή που προσφέρει συνήθως η Μητρόπολη αυτές τις εορταστικές μέρες σε έχοντες ανάγκη ,απευθυνθήκαμε στον καθ’ ύλη αρμόδιο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και του θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα.

Ερωτήσεις

Ποια είναι η θέση σας για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Πολιτείας και Δ.Ι.Συνόδου για το άνοιγμα των Ι.Ναών κατά την εορταστική περίοδο και το όριο παρουσίας πιστών;

Απ.:Η συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας αποτελεί βασική αρχή που διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις. Δίχως τη συνεργασία αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνική συνοχή, δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και πνευματική πρόοδο μεταξύ των συμπολιτών μας. Η συμφωνία που επετεύχθη ύστερα τόσο από την λελογισμένη απαίτηση της Ιεράς Συνόδου, όσο και από την έγκριση της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων για την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών και την δυνατότητα να έχουν οι πιστοί να προσέρχονται και να συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες κατά την εορταστική περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου αποτελεί όχι μόνο γόνιμο καρπό συνεργασίας, αλλά και καρπό έκκλησης των επιστημόνων και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να μην αισθάνομαι ικανοποίηση από την έκβαση της καρποφόρας αυτής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.   

Έχετε εξασφαλίσει ότι οι Ι.Ναοί της Μητρόπολής σας θα τηρήσουν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Απ.:Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε  την νέα Κ.Υ.Α μαζί με το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου ενημερώσαμε λεπτομερώς τους ιερείς μας για τα νέα μέτρα. Τους ενημερώσαμε για το τι ακριβώς πρέπει να τηρηθεί, προκειμένου να διαφυλαχθεί το πολύτιμο αγαθό της δημόσιας υγείας καθώς και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε με ασφάλεια να τελέσουμε τις Ιερές Ακολουθίες κατά την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, της Περιτομής του Κυρίου (Πρωτοχρονιά) και των Θεοφανείων.  Σκοπός μας είναι να γευθούμε όλοι μας πνευματικώς, αυτό το οποίο πάντοτε η Εκκλησία μας προσφέρει τόσο μέσα από την λειτουργική της ζωή, όσο μέσα και από την κοινωνία μας με τον Χριστό σε κάθε μεγάλη δεσποτική εορτή. Να εορτάσουμε δηλαδή τα Χριστούγεννα με Χριστό! Να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα μέσα στις εκκλησίες μας, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και δοξολογώντας τον Θεό που μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες αυτές μεγάλες προκλήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι τόσο η ελαχιστότητά μου, όσο και όλοι οι ιερείς της Μητροπόλεώς μας έχουν λάβει πλήρη γνώση για να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως άλλωστε το έπρατταν σε κάθε στιγμή και ευκαιρία από την πρώτη κιόλας επιβολή των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν και στους χώρους των Ιερών Ναών.       

Με ποιον τρόπο συνεχίζονται τα συσσίτια στους Ι.Ν. της Μητρόπολής σας;

Απ.:Τα συσσίτια και οι φιλανθρωπικές δράσεις της Μητροπόλεώς μας συνεχίζονται κανονικά. Εξαιτίας κάποιων μικρών προβλημάτων που προέκυψαν, πρακτικής κυρίως φύσεως, αναγκαστήκαμε ώστε μερικά συσσίτια να μην συνεχίζονται στις ίδιες ενορίες. Το κεντρικό μας όμως συσσίτιο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, που καθημερινά εξυπηρετεί πάνω από 200 συμπολίτες μας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Σας ευχαριστώ, διότι μου δίνετε έτσι την δυνατότητα να εκφράσω γι΄ άλλη μία φορά την απέραντη ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που μαζί με τους κληρικούς του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα, προσφέρουν καθημερινά τον εαυτό τους και στηρίζουν αγόγγυστα τις συσσίτια και τις φιλανθρωπικές δράσεις της Μητροπόλεώς μας. Έτσι, και στο Ηράκλειο και στη Νέα Φιλαδέλφεια συνεχίζεται στους αντίστοιχους Ιερούς Ναούς η προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, τηρώντας βεβαίως όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που έχει ορίσει η επιστημονική επιτροπή.  

Θα προσφέρετε κάποια άλλου είδους βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας κατά την εορταστική περίοδο;

Απ.:Τις επόμενες ημέρες (21 και 22/12) θα προσφερθούν διαδοχικά και στις 22 ενορίες της Μητροπόλεώς μας 440 δέματα αγάπης, όπως άλλωστε πράττουμε κάθε χρόνο, έτσι ώστε να στηρίξουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας και να αισθανθούν κι εκείνοι τη ζεστασιά, που προσφέρει η αγάπη της Εκκλησίας σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εκτός από τα 440 δέματα, η Μητρόπολή μας προσφέρει και οικονομικά βοηθήματα όχι μόνο σε κάθε εορταστική δυνατότητα, αλλά καθημερινά και σε κάθε στιγμή, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα τους, αρωγοί και συμπαραστάτες στις δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις εποχές που ζούμε.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και πάλι τους ανθρώπους εκείνους που συνδράμουν και βοηθούν την Μητρόπολή μας στην μεγάλη, πράγματι, αυτή διακονία προς τους οικονομικά ασθενέστερους αδελφούς μας και να παρακαλέσω όλους να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους αυτούς τις άγιες αυτές ημέρες. Έχουν ανάγκη την δική μας βοήθεια και στήριξη, έχουν ανάγκη την δική μας αγάπη.

Κλείνοντας, απευθύνω τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές μου προς τον Διευθυντή και όλη τη συντακτική ομάδα του IONIANET.gr για καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα γεμάτα υγεία και αγάπη! Είθε το νέο έτος να είναι πλήρες της χάριτος του Θεού!

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here