Μουσική βραδιά με τον συνθέτη κ. Μάνο Αβαράκη στη Νέα Ιωνία

Μία ιδιαίτερη μουσική εμπειρία επιφύλαξε ο Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας σε όλες και όλους όσοι βρέθηκαν στο Άλσος Παλαιολόγου το βράδυ της Τετάρτης (10/7) και απόλαυσαν μία ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση, με τίτλο: «Χωρίς Αγέρι… Ακούστε με!», με τον εξαιρετικό συνθέτη κ. Μάνο Αβαράκη και τους ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές του.


Ο κ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ
Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστρηιοτήτων του Ο.Π.Α.Ν. Νέας Ιωνίας, κ. Δημήτρης Γεωργούδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Απόψε θα απολαύσουμε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά, με τον όμορφο τίτλο: «Χωρίς Αγέρι… Ακούστε με!». Ο Ο.Π.Α.Ν. θα την αφιερώσει σε όλους εσάς σαν έναν θερμό αποχαιρετισμό, ελπίζοντας ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει αυτό που με τόση αγάπη εδώ και πέντε χρόνια, πέντε καλοκαίρια, δημιουργήσαμε όλοι μας, τις Βραδιές Κινηματογράφου, Μουσικής και Θεάτρου, σ’ αυτό το πανέμορφο Άλσος του Παλαιολόγου. Σίγουρα θα μας λείψετε, να το ξέρετε.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργούδης είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο αγαπητός μου φίλος και συνθέτης Μάνος Αβαράκης, του οποίου το όνομα μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όμως, στους κύκλους των καλλιτεχνών, αλλά και στους λάτρεις της καλής ποιοτικά μουσικής είναι πασίγνωστος. Έχει μια μακρά συνεπή πορεία στο λεγόμενο έντεχνο τραγούδι, κοντά σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες, και σε συναυλίες και στη δισκογραφία, όπως: τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Διονύση Σαββόπουλο και πολλούς άλλους καταξιωμένους συνθέτες από το 1974.

Όμως, η παρουσία του ως συνθέτη τον απογείωσε πραγματικά, αποκαλύπτοντας τις καλλιτεχνικές του ευαισθησίες και δεξιότητες, μελοποιώντας ο ίδιος ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών: του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Καββαδία, του Κώστα Καρυωτάκη και του Γιάννη Σκαρίμπα.

Τόλμησε, δε, το ακατόρθωτο, να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο εγχείρημα, να μελοποιήσει ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στους ισπανικούς του στίχους, δημιουργώντας έναν νέο κύκλο σπάνιων τραγουδιών.», επισήμανε πως: «Επίσης, να πω και κάτι σημαντικό: Το 1985, ο Μάνος Αβαράκης ενέταξε στις ενορχηστρώσεις του τα φλάουτα με ράμφος∙ όργανα που χαρακτηρίζουν τη μουσική μπαρόκ του 17ου και 18ου αιώνων.

Θα τα αναγνωρίσετε κάποια στιγμή όταν θα τα δείτε να τα παίζει ο συνθέτης.», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε επιπλέον βιογραφικά στοιχεία του κ. Αβαράκη και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Επειδή ο χώρος είναι ανοιχτός και η μουσική αυτή εκδήλωση χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο στο επίπεδο των οργάνων, όσο και στο ύφος της ενορχήστρωσης, θα παρακαλούσα πολύ να την απολαύσετε με ηρεμία, ησυχία και προπάντων να βγάλουμε απόψε όλοι τα μουσικά μας στερεότυπα για να ανοίξει η πόρτα της ψυχής μας και να απολαύσουμε το μουσικό αυτό ταξίδι στο όνειρο.».


Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Αμέσως μετά, ξεκίνησε η όμορφη συναυλία του κ. Μάνου Αβαράκη (φυσαρμόνικα, φλογέρα, καλίμπα), με τις κ.κ. Ναταλία Κωτσάνη (πιάνο), Κατερίνα Τσουλούφη και Αμέρισσα Φτούλη στο τραγούδι, και τους μουσικούς κ.κ. Βαγγέλη Παπαγεωργίου (μπαγιάν), Στέφανο Χατζηαναγνώστου (φλάουτο, κιθάρα), Δημήτρη Κουφαλάκο (φαγκότο, φυσαρμόνικα) και Γιάννη Ταβλά (κιθάρα), τους οποίους απόλαυσαν οι δεκάδες παρευρισκόμενοι σε στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών, αλλά και σε αγαπημένες μελωδίες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως οι ενορχηστρώσεις ήταν του κ. Στέφανου Χατζηαναγνώστου και ακόμη πως η κ. Άννα Παπαγεωργίου, συμμετέχοντας φιλικά στην εκδήλωση, στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα τραγούδια αφηγήθηκε και απάγγειλε με μοναδικό τρόπο κείμενα και ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Παναγιώτα Σούγια

 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ