Νέα Ιωνία: Παράδειγμα Ανάπτυξης

Συνέντευξη με τον τ. Δήμαρχο Γ. ΠΕΡΤΣΕΜΛΙΔΗ στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2000

Ποιες αλλαγές παρατηρείτε στην Ν. Ιωνία από την εποχή που την θυμάστε μέχρι σήμερα;

Η Ν. Ιωνία αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης πόλης που η πολεοδομική και οικιστική της δομή άλλαξε ριζικά. Οι προσφυγικοί συνοικισμοίμε τα μικρά κτίσματα και τους ασβεστωμένους τοίχους, τις μικρές αυλές με τα γεράνια, τα δυο μικρά δωμάτια που εξυπηρετούσαν μια ολόκληρη οικογένεια, έδωσαν την θέση τους σε μεγάλες σύγχρονες πολυκατοικίες. Οι συνοικίες πυκνοκατοικήθηκαν κι η παραδοσιακή διάσταση της γειτονιάς ξεπεράστηκε από την απομόνωση του διαμερίσματος.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εξαφάνισε ακόμα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων έγιναν πιο απρόσωπες. Το πέρασμα της πόλης από βιομηχανική περιοχή σε περιοχή που ευδοκιμεί το εμπόριο και η βιοτεχνία καθώς και η άνοδος του πνευματικού – μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου των κατοίκων, οδήγησαν σταδιακά στην δημιουργία μιας σύγχρονης και δυναμικής πόλης. Μιας πόλης που σε τίποτα δεν θυμίζει την προσφυγική παραγκούπολη που ρύθμιζε την ζωή της με βάση τις σειρήνες των εργοστασίων που όριζαν την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας αυτών που ακούμπησαν εδώ τα όνειρά τους και δημιούργησαν γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους μια καινούργια πατρίδα.

Έχει, και κατά πόσο, μεταβληθεί η οικονομική δομή της Ν. Ιωνίας; Ποια είναι σήμερα τα βιοποριστικά μέσα του σημερινού της κατοίκου;

Η οικονομική δομή της Ν. Ιωνίας έχει αλλάξει ριζικά. Κάποτε η Ν. Ιωνία αποτελούσε την βιοηχανικότερη πόλη της Ελλάδας και οι κάτοικοί της αποτέλεσν το κύριο εργατικό δυναμικό που στελέχωσε τη βιομηχανική αυτή δραστηριότητα. Τα υφαντήρια, οι κλωστοϋφαντουργίες, τα βαφεία, τα ταπητουργεία και τα άλλα είδη εργοστασίων στην Ν. Ιωνία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκβιομηχάνιση της χώρας μας. Η συμβολή των προσφύγων, ως κεφαλαιούχων και ως εργατών, υπήρξε ουσιαστική για την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Ελλάδας.
Σήμερα, όλα αυτά αποτελούν πια παρελθόν. Νέοι κλάδοι έχουν αναπτυχθεί, όπως η βιοτεχνία ένδυσης και υπόδησης, η χαρτοποιϊα, οι εκδόσεις και φυσικά κάθε δραστηριότητα σχετική με το εμπόριο. Η αποβιομηχανοποίηση οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών καθώς και στην ανάπτυξη ενός δυναμικού εμπορικού κέντρου που αποτελεί τον βασικό κορμό της πόλης μας και γι’ αυτό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και στήριξης από τον Δήμο.
Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μην αναφερθεί και η επαγγελματική εξέλιξη που δηλώνεται με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό επιστημόνων (γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, δασκάλων, ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων κ.α.) καθώς και επιχειρηματιών που αυξάνουν σημαντικά τις μεταβλητές του μορφωτικού, βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου της Ν. Ιωνίας.

Έχει αλλάξει σήμερα η κοινωνική δομή της πόλης;

Η προσφυγική σύνθεση του πληθυσμού της Ν. Ιωνίας άλλαξε ουσιαστικά, με την εισροή στην πόλη οικονομικών μεταναστών από την επαρχία. Με την οικονομική και πολιτιστική άνθιση που ακολούθησε, η εργατική και μικροαστική σύνθεση του πληθυσμού διαφοροποιήθηκε, δημιουργώντας μια ισχυρή μεσοαστική τάξη. Παράλληλα, με την ανάπτυξη των διαφόρων εμπορικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, τη λειτουργία επαγγελματικών στεγών, την προσφορά εργασίας και την ανάπτυξη αγοράς εμπορικού χαρακτήρα, η πόλη της Ν. Ιωνίας προσέλκυσε εργαζόμενους αλλά και δημότες από άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά, η παρουσία του προσφυγικού στοιχείου παραμένει μόνιμη σε πολλές συνοικίες της Ν. Ιωνίας ως ιστορική μνήμη που μεταφέρεται άσβεστη από γενιά σε γενιά και διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως στιγμές – σταθμούς στην ιστορία της Ν. Ιωνίας με το σκεπτικό ότι συνέβαλαν αποφασιστικά στη σημερινή εικόνα της;

Πολλές ήταν οι στιγμές-σταθμοί που καθόρισαν την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η Ν. Ιωνία. Πραγματοποιήθηκαν πολλά σημαντικά έργα υποδομής, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικιστική αναβάθμιση, η διαμόρφωση της οδοποίας και πολλά άλλα που συνέβαλαν αποφασιστικά στην δημιουργία μιας πόλης με σύγχρονο πρόσωπο.

Θα αναφερθώ όμως ιδιαίτερα στην εγκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής που μπόρεσε να συνδέσει την Ν. Ιωνία με άλλους Δήμους, αλλά και να διευκολύνει σημαντικά την εσωτερική μετακίνηση των κατοίκων της. Η συγκοινωνία επέδρασε πολύ στην κυκλοφορία του κεφαλαίου ενοποιώντας την αγορά εργασίας. Άλλη στιγή-σταθμός στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της πόλης μας ήταν το κλείσιμο των βιοηχανιών και των εργοστασίων της. Με την αποβιομηχάνιση και την απομάκρυνση των μεγάλων εργοστασιακών μονάδων μια νέα εποχή ξεκινά. Ανθίζει η βιοτεχνία, ο τομέας του εμπορίου και των υπηρεσιών. Αυτό συνδυαστικά σηματοδοτεί την άνοδο του εισοδηματικού και βιοτικού επιπέδου καθώς και την περιβαλλοντική ανάκαμψη της πόλης που μέχρι τώρα υπέφερε από τη μόλυνση και τα απόβλητα των εργοστασιακών δραστηριοτήτων. Η δημιουργία, τέλος, ενός δυναμικού επορικού κέντρου ως απόρροια των παραπάνω, ήταν αυτό που έδωσε το στίγμα της Ν. Ιωνίας. Το πιο μεγάλο εμπορικό κέντρο της περιφέρειας που αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και γι’ αυτούς των άλλων δήμων.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν. Ιωνία σήμερα και πώς μπορούν αυτά να επιλυθούν;

Πολλά και σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος της Ν. Ιωνίας. Η έλλειψη οργάνωσης και προσεκτικού σχεδιασμού, δημιούργησαν συσωρευμένα προβλήματα που βασανίζουν ακόμη και σήμερα την πόλη μας.Ο Δήμος παρουσίασε, με τα χρόνια, έντονη οικιστική ανάπτυξη, χωρίς προβλεπόμενη μελέτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένων περιοχών και την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πράσινου. Το οικιστικό πρόβλημα έχει πολλές φορές παραβιάσει και εμποδίσει την ανάπτυξη του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού. Ένας ακόμη λόγος που η Ν. Ιωνία έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, είναι η εσωτερική μετανάστευση αλλά και η εισροή οικονομικών προσφύγων που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, η πόλη όμως δεν είναι έτοιμη να καλύψει τους όρους της προσφοράς και της ζήτησης. Η συνεχής αλλαγή των χρήσεων γης δημιουργεί σημαντικά οικιστικά αλλά και αναπτυξιακά προβλήματα. Το εμπορικό κέντρο ασφυκτιά από πληθώρα εμπορικών και διοικητικών λειτουργιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρεση που ενισχύεται από την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ν. Ιωνίας ενόψη της νέας χιλιετίας; Ποιες είναι οι προτάσεις σας έτσι ώστε να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που σήμερα έχει;

Η αυγή στο κατώφλι του 2000 σηματοδοτεί μια νέα αισιόδοξη προοπτική που θέτει στο επίκεντρο την κοινή προσπάθεια του Δήμου και των δημοτών, για τη δημιουργία μιας πόλης που θα καλύπτει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Θέλουμε μια πόλη με ανθρώπινο χαρακτήρα, χωρίς πρόβλημα ανεργίας, με σύγχρονα λειτουργικά σχολεία, χώρους πράσινου και παιδικών χαρών, γήπεδα και κατάλληλους χώρους άθλησης, πολιτιστικά κέντρα και κέντρα περίθαλψης της τρίτης ηλικίας. Θέλουμε μια πόλη που θα σέβεται τους πολίτες με ειδικές ανάγκες, προσφέροντάς τους αυτά που δικαιούνται και χρειάζονται, ώστε η ζωή τους να αποκτήσει την ποιότητα αλά και την λειτουργικότητα που τόσο τους είναι απαραίτητη.

Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας πόλης με αλληλένδετη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, μιας πόλης που θα μπορεί να συμμετέχει και να απολαμβάνει μια πορεία ευημερίας, προόδου και ανόδου που η ίδια έχει χαράξει. Ελπίζω και εύχομαι το 2000 να είναι η χρονιά που θα καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας αυτό που πραγματικά της αξίζει να είναι. Μια δυναμική, σύγχρονη πόλη, με έντονη πολιτισική και πολιτιστική ταυτότητα και ακόμη πιο σταθερά αναπτυσσόμενο μέλλον.

Εύα Σεϊντή

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ