Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημ. Σχολείου Νέας Ιωνίας για την πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
(Πατριάρχου Ιωακείμ 2, Νέα Ιωνία, ΤΚ 14234)
Στοιχεία Επικοινωνίας Συλλόγου Γονέων:
e-mail: 4odimotikosxoleioneasionias@gmail.com
facebook: Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Αττικής

Νέα Ιωνία 18-11-20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λόγω της εφαρμογής των μέτρων αναστολής της λειτουργίας και λόγω της παντελούς έλλειψής ουσιαστικής προετοιμασίας από την πολιτεία, η σχολική κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα, που αγγίζουν όλους τους εμπλεκόμενους στην λειτουργία του σχολείου και δημιούργησαν συνθήκες κατάρρευσης της εκπαίδευσής των παιδιών μας.

Ήδη σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής της τήλε-εκπαίδευσης μέσω του πολυδιαφημισμένου συστήματος και παρά τους κομπασμούς του Υπουργείου για το πόσο καλά λειτούργησε το σύστημα, η πραγματικότητα λέει μια διαφορετική ιστορία / τραγέλαφο:

Έγινε φανερό πως οι εκπαιδευτικοί μας δεν είχαν καμία ουσιαστική επιμόρφωση από το Υπουργείο, στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, δεν έχουν στην διάθεσή τους σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης στο internet με κατάλληλη ταχύτητα που να εξασφαλίζει τουλάχιστoν ότι οι μαθητές τους θα τους ακούν και θα τους βλέπουν. Σε αυτές της συνθήκες κλήθηκαν να επιτελέσουν το έργο τους (κινδυνεύοντας να βρεθούν κατηγορούμενοι) γεγονός το οποίο στάθηκε αδύνατο.

Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν.

Οι μαθητές μας βρίσκονται σε ομηρία και εδώ σίγουρα ελλοχεύει ο κίνδυνός κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικά σε μια περιοχή σαν την δική μας, με λαϊκή διαστρωμάτωση.

Σε κάποια τμήμα μπήκαν το ένα τρίτο των μαθητών(!), κάποιο τμήμα δε λειτούργησε καθόλου, σε άλλο τμήμα η σύνδεση έγινε κατορθωτή μετά από 1,5 ώρα. Άλλες τάξεις συνδέθηκαν τις 2 πρώτες ώρες και μετά δεν τα κατάφεραν. Σε άλλα τμήματα δεν λειτουργούσαν οι κάμερες, κάποια άλλα τμήματα κατάφεραν να λειτουργήσουν μόνο 15 λεπτά την κάθε ώρα λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν ηλεκτρονικές συσκευές κατάλληλές ή που δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο ή ακόμα έχουν αδέλφια που πρέπει και εκείνα να κάνουν παράλληλα μάθημα;

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχει συλλέξει ο Σύλλογός μας ως τώρα το 23% των μαθητών δεν έχουν ηλεκτρονική συσκευή για να κάνουν μάθημα!

  • Θα τα αποκλείσουμε;
  • Πως θα καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που θα δημιουργηθούν;
  • Πέρυσι τα παιδιά της Α’ τάξης έχασαν τεράστιο μέρος του έτους. Φέτος, αν τα μέτρα συνεχιστούν, πέραν των δεκαπέντε ημερών (ενδεχόμενο με μεγάλη πιθανότητα), θα υπάρξει μία ολόκληρη τάξη που θα έχει χάσει μαθησιακά 2 χρονιές!
  • Θα έχουμε διδασκαλία διαφορετικών ταχυτήτων, κάποιοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν μαθήματα μέσω πλατφόρμας και κάποιοι όχι;
  • Η Ύλη των μαθημάτων θα προχωράει χωρίς να μας ενδιαφέρει αν οι μαθητές θα μπορούν να την παρακολουθούν και να συμμετέχουν;
  • Τελικά ο ρόλος του Δασκάλου θα υποκατασταθεί από σημειώσεις και βιντεοσκοπημένη, σεμιναριακού τύπου διδασκαλία, άρα ουσιαστικά θα καταργηθεί;

Αναδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη τα σχολεία να ξανανοίξουν με όλα τα μέτρα προστασίας!

Το ζητούμενο είναι να γίνει πραγματική εκπαίδευση των παιδιών μας και η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να την προσφέρει. Να μην αρκεστούν οι αρμόδιοι απλά σε ευχάριστες ανακοινώσεις-ευχολόγια.

Οι γονείς βρίσκονται όλοι σε μια δύσκολη κατάσταση και η ευθύνη πάλι πέφτει σε αυτούς να τη διαχειριστούν.

Πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό;

Πολλοί άνθρωποι αυτήν την περίοδο μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ως αναπόσπαστο και θεσμοθετημένο όργανο που εκπροσωπεί το σύνολο των γονέων και κηδεμόνων, εκφράζει τις αγωνίες που έχουμε για τα παιδιά μας και την μόρφωσή τους.

Στεκόμαστε με σεβασμό και εκτίμηση δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στο έργο τους αλλά και στον δύσκολό και απαιτητικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν.

Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Ματθαίου

Ο Γενικός Γραμματέας
Προυτσάλης Χαράλαμπος

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here