Πολυπληθής και με παλμό η διαδήλωση στη Νέα Ιωνία ενάντια στον αυταρχισμό

poreia enantia sthn katastoli

Στο πλαίσιο σειράς «εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την αστυνομική καταστολή» και «τα προβλήματα σε Υγεία και Παιδεία», προγραμματίστηκαν το Σ/Κ, 13-14/3 συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες πόλεις. Στην πόλη μας οργανώθηκε αντίστοιχη εκδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου, στην πλ. Σημηριώτη, στο κέντρο της Ν.Ιωνίας. Την πρωτοβουλία την πήραν σωματεία και φορείς, με παράλληλα καλέσματα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ και την Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας.

Ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν: Δ.ΕΛΜΕ Αν.Αττικής, Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης, Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας, ΕΒΕ Μεταμόρφωσης,, Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσ. ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, Σύλλογος γυναικών Νέας Ιωνίας, ΕΒΕ Καλογρέζας, ΕΒΕ Νέας Ιωνίας, Συνδικάτο οικοδόμων Νέας Ιωνίας , Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας, Μαθητές/τριες σχολείων της Ν.Ιωνίας, η δημοτική παράταξη ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ με τη δημοτική σύμβουλο κ.Βάσιλα και στελέχη της, καθώς και μέλη άλλων φορέων(η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΚΚΕ μ-λ, το ΣΕΚ, το RPROJECT,το περιοδικό Ποδονίφτης). Επίσης διακρίναμε ως άτομα (όχι εκπρόσωποι φορέων)τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου κ.Κουλούρη, από την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» τους δημ. συμβούλους κ.κ. Κανλή (επικεφαλής),Γκότση(τ.δήμαρχο)και Ακιανίδου, από την «Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Ιωνίας» τους δημ. συμβούλους κ.κ. Κατιμερτζόγλου (επικεφαλής),Τσουκαλά και Χαμαλίδη. Διακρίναμε επίσης προέδρους και μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Η συγκέντρωση ήταν ίσως η μεγαλύτερη στη Νέα Ιωνία κατά την τελευταία δεκαετία, αποτελούμενη στην συντριπτική της πλειοψηφία από Ιωνιώτες/ισσες, είχε παλμό και ήταν απόλυτα ειρηνική (δείτε σχετικό video εδώ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες εκπροσώπων φορέων στην πλ. Σημηριώτη και συνεχίστηκε με πορεία που ακολούθησε τη διαδρομή Λ.Ηρακλείου,28ης Οκτωβρίου, Ρίμινι, Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια ένα τμήμα της υπό τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ συνέχισε μέχρι ψηλά στη Λ.Ηρακλείου, ενώ το άλλο της τμήμα υπό την Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας κατέβηκε τη Λ.Ηρακλείου, πέρασε τη γέφυρα στα Πευκάκια και έφτασε στην Αβέρωφ κοντά στη Λαϊκή αγορά Περισσού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν πολλά συνθήματα ενάντια στην αστυνομική καταστολή, στην κυβέρνηση, στην πολιτική της σε Υγεία, Παιδεία και Οικονομία, και πολλά άλλα.

Αξίζει βεβαίως να αναφέρουμε την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας που διευκόλυνε τη ροή της πορείας και την κίνηση των οχημάτων, ενώ υπήρχαν δυνάμεις  ΜΑΤ έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Συζητώντας…

Η Εφημερίδα μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr μίλησε με αρκετούς συγκεντρωμένους για την αιτία της διαμαρτυρίας τους οι οποίοι μας είπαν:

“Τα τελευταία γεγονότα στη Ν.Σμύρνη με την άκρατη  βία που ασκήθηκε από αστυνομικούς εναντίον νέων ανθρώπων, καθώς και το  κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την παρουσία της αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους ,τους διαρκείς ελέγχους, τις επεμβάσεις σε εκδηλώσεις φορέων και γενικότερα η εφαρμογή της αντίληψης περί νόμου και τάξης από τον κ. Χρυσοχοϊδη, έχουν πυροδοτήσει σειρά σοβαρών αντιδράσεων στην κοινωνία.

Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν βεβαίως την κρατική καταστολή, αλλά παίρνουν και χαρακτήρα αντικυβερνητικό μιας και κυρίαρχη θέση στις διαμαρτυρίες κατέχει η οικονομική ανέχεια της πλειοψηφίας των πολιτών, σε συνδυασμό με τον πολύμηνο εγκλεισμό, την αγωνία και τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία,τα προβλήματα σε Υγεία και Παιδέια, η επίθεση στα δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα».

Συμπέρασμα

Όλα τα παραπάνω ζητήματα συσσωρεύονται και δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις ,πόλωση και οξύτητα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Νουνεχείς φωνές από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών μιλούν για εκτροχιασμό ανεκπαίδευτων συναδέλφων τους στα γεγονότα στη Ν.Σμύρνη που πρέπει να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν εφόσον εξάσκησαν άλογη βία, υπερβαίνοντας τις εντολές τους. Από την άλλη η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού δείχνει να θέλει να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση ,ενώ τα πολιτικά κόμματα της Αντιπολίτευσης της ασκούν δριμύτατη κριτική κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για τις ακρότητες των οργάνων της και την ατιμωρησία τους.

Ταυτόχρονα βεβαίως κόμματα και φορείς καταδικάζουν τις απαράδεκτες πράξεις βίας εναντίον αστυνομικών, όπως η επίθεση σε βάρος ενός την περασμένη Τρίτη, στη Νέα Σμύρνη που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό του.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ