Πραγματοποιήθηκαν οι δημαιρεσίες στον δήμο Νέας Ιωνίας

Το πρωί της Κυριακής (1/9), στο Δημοτικό Μέγαρο Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκαν οι διεργασίες εκλογής του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των 6 δημοτικών συμβούλων της 9μελούς Οικονομικής Επιτροπής και των 6 δημοτικών συμβούλων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τα υπόλοιπα 3 μέλη κάθε επιτροπής αναμένεται να οριστούν τις επόμενες ημέρες από τη νέα Δήμαρχο κ. Δέσποινα Θωμαΐδου.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση, ξεκίνησε αργοπορημένα με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου να διαμαρτυρηθεί. Λίγα λεπτά αργότερα προσήλθε στην αίθουσα η κ. Θωμαίδου και η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προεδρεύουσα σύμβουλο κ. Σακκαλόγλου να καλωσορίζει τους συμβούλους.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου καλωσόρισε με τη σειρά της τους συμβούλους και προέτρεψε τις παρατάξεις να συνεργαστούν για το καλό της πόλης και πρότεινε ως υποψήφιο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη. Ακολούθως ο κ. Παναγιώτης Μανούρης πρότεινε ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. τον κ. Γιάννη Λαζαρίδη και ο κ. Ηρακλής Γκότσης πρότεινε ως υποψήφια Γραμματέα του Δ.Σ. την κ. Φιλίπα Αθυμαρίτου.

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Πριν από την έναρξη της σχετικής ψηφοφορίας, ο κ. Κατιμερτζόγλου είπε μεταξύ άλλων πως: «Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας ενός Προεδρείου. Το βασικό νομοθετικό πλαίσιο καθιστά το ίδιο το Προεδρείο ως ένα διακοσμητικό στοιχείο με αυξημένες τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα του ίδιου του Προέδρου. Έτσι και αλλιώς μας αποκλείει από την υποψηφιότητα. Πάγια θέση μας, βέβαια, και στις προηγούμενες θητείες ήταν να μη συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο Προεδρείο και να απέχουμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε τώρα και σε αυτή την ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου. Δεν θα ψηφίσουμε. Θα απέχουμε.».

Η κ. Βάσιλα
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Αγγελική Βάσιλα, αναφέροντας πως: «Και εμείς θα απέχουμε ως «εκτός σχεδίου» στις διαδικασίες για την ανάδειξη του Προεδρείου, καθώς και στις επόμενες δύο διαδικασίες για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, επειδή θεωρούμε ότι η διαδικασία είναι πλήρως αντιδημοκρατική, και ειδικά ο τρόπος λειτουργίας, που καθορίζεται από τον «Κλεισθένη». Και ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες αλλαγές, που έχουν έρθει από τη Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά αντιδημοκρατική με πλασματικές πλειοψηφίες. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς το μόνο που θα ζητήσουμε και στις επόμενες δύο διαδικασίες θα είναι από την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να υπάρχει ενημέρωση ως παράταξη, αλλά θα απέχουμε τόσο στη διαδικασία εκλογής του Προεδρείου, όσο και στις διαδικασίες εκλογές των δύο Επιτροπών.».

Ο κ. Γκότσης
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Ηρακλής Γκότσης, επισημαίνοντας πως: «Εμείς παλέψαμε, χαιρετήσαμε και στηρίξαμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής τόσο στις δημοτικές, όσο και σε εθνικές εκλογές. Γιατί ο διάλογος και η συνδιαμόρφωση θέσεων, η σύγκλιση προτάσεων και η συνεργασία προσώπων και παρατάξεων ήταν και παραμένει συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας και πάγια θέση της παράταξής μας. Μετά τις εκλογές της 2ας Ιουνίου, και αφού διαπιστώσαμε πως οι μήνες περνούσαν και καμιά πρωτοβουλία δεν έπαιρνε η νέα Δήμαρχος προς την κατεύθυνση του διαλόγου, της αποστείλαμε ένα κείμενο προγραμματικών θέσεων, καλώντας την να αναλάβει δράση για διαβούλευση με τις υπόλοιπες παρατάξεις με σκοπό τη δημιουργία της πλατύτερης δυνατής σύγκλισης και συνεργασίας για την πρόοδο της πόλης και των δημοτών, και την εδραίωση και καταξίωση στην πράξη τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της απλής αναλογικής στη λειτουργία του Δήμου τα επόμενα 4 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι με ευθύνη της Δημάρχου ο παραπάνω διάλογος δεν έγινε, εμείς, η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», πιστοί στις θέσεις και στις αρχές μας, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τη νέα δημοτική αρχή στην υλοποίηση των στόχων, που περιγράφονται στην επιστολή της Δημάρχου, που μας έστειλε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι κείμενο με κοινές θέσεις. Γιατί για εμάς μοναδική και αποκλειστική επιδίωξή μας είναι η πρόοδος της Νέας Ιωνίας, η προάσπιση των κατακτήσεων των πολιτών και η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.».

Ο κ. Μανούρης
Επίσης, τον λόγο έλαβε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο οποίος ανέφερε πως: «Εφόσον, λοιπόν, έχουμε τοποθετήσεις πολιτικού χαρακτήρα, και έτσι είθισται, εμείς οφείλουμε να διευκρινίσουμε: ως παράταξη, όταν συζητήθηκε το θέμα του «Κλεισθένη» είχαμε αρκετές, πάρα πολλές, ενστάσεις, σχετικά με τη διοικησιμότητα και πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία βγήκαν στο προσκήνιο, συζητήθηκαν πολύ, ο νόμος ψηφίστηκε. Κατόπιν, και στην προσπάθεια να διαμορφωθεί μία κουλτούρα συνεργασιών σε προγραμματικές συγκλίσεις, με συγκεκριμένα προγράμματα και συγκεκριμένες ενέργειες, ήμασταν έτοιμοι -και πριν τις εκλογές συζητάμε τώρα- να συνεργαστούμε, ακριβώς γιατί ο εκλογικός νόμος ήταν ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια για διασφάλιση διοικησιμότητας με την παρέμβαση που έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση δίνει δυνατότητες, προφανώς, διοικησιμότητας, αλλά ουσιαστικά καταργεί πριν καν ξεκινήσει τον «Κλεισθένη».Με βάση τις πάγιες αντιλήψεις που έχουμε σχετικά με τους νόμους, από την εποχή του «Καποδίστρια», θεωρούμε ότι οι νόμοι πρέπει να κρίνονται, κατόπιν να συμπληρώνονται και όχι να αλλάζουνε πρόσωπα ιστορικού χαρακτήρα. Γιατί μόνο τα πρόσωπα αλλάζουμε. Παρόλα αυτά, λοιπόν, ήρθε ο «Καλλικράτης», ήρθε ο «Κλεισθένης». Είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που ένας νόμος δεν εφαρμόζεται καθόλου. Ούτε για δύο, για τρεις, για πέντε, για έξι μήνες πριν γίνει παρέμβαση. Εμείς διαφωνούμε ως παράταξη με το γεγονός ότι έγινε άμεσα αυτή η παρέμβαση και δεν έδωσε τη δυνατότητα, άσχετα αν εμείς συμφωνούσαμε ή όχι, στον οποιονδήποτε να λειτουργήσει συνθετικά. Ένας νόμος από τη στιγμή που ψηφίστηκε και από τη στιγμή που οι άνθρωποι, οι πολίτες, ψήφισαν με βάση αυτόν τον νόμο, έπρεπε να φανεί στην πράξη η βούληση του κόσμου. Το θεωρούμε, δηλαδή, λάθος αυτό που έγινε. Θα ήθελα να τονίσω ότι καμία πρωτοβουλία δεν υπήρξε για συναίνεση. Υπήρξε ένα γενικόλογο κείμενο, στο οποίο δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας. Γιατί προφανώς, να το πω χαρακτηριστικά, μοιάζει με το γνωστό: «Τι είν’ η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είν’ τα βουνά;». Πρώτη φορά πολιτικό κείμενο δίνεται στη δημοσιότητα παραμονή ορκωμοσίας. Το οποίο δεν είναι πολιτικό κείμενο, αλλά είναι μια συμφωνία για μία ωραία πόλη. Για μια δημοκρατική πόλη και για εργαζόμενους που δεν θα απολυθούν. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανένας εδώ μέσα. Συνήθως, και τουλάχιστον παρακολουθώντας τους Δήμους όπου έγιναν κάποιες προσπάθειες, άσχετα από την παρέμβαση τη νομοθετική, για να γίνουνε συγκλίσεις, έγιναν επιστολές, στη χειρότερη περίπτωση,  ή προσκλήσεις, πολύ καλύτερα, για συζητήσεις μεταξύ παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις, άσχετα από οφίτσια ή οτιδήποτε άλλο. Τα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν στη συνέχεια. Αυτό είναι θέμα άλλο. Αλλά πρώτα οι προγραμματικές συγκλίσεις βγήκαν στην επιφάνεια.», και ολοκλήρωσε αποσαφηνίζοντας πως: «Στο πλαίσιο αυτό εμείς περιγράψαμε μ’ αυτή τη σύντομη δική μου τοποθέτηση την άποψή μας σχετικά και με τον Κλεισθένη, τον οποίο δεν στηρίξαμε, αλλά και με την καινούργια πρωτοβουλία, η οποία θεωρούμε ότι δεν σεβάστηκε ουσιαστικά την απόφαση του κόσμου, ο οποίος ψήφισε με βάση τον «Κλεισθένη». Θα έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχει επανατροφοδότηση σε ένα σύστημα και κάποια αξιολόγηση. Εδώ δεν εφαρμόστηκε καν. Θα έπρεπε. Αυτό θέλω να καταγραφεί. Και το γεγονός ότι ουδέποτε έχουμε δεχτεί πρόσκληση για συζήτηση σε προγραμματικές θέσεις. Δεν μιλάω για οφίτσια. Σε προγραμματικές θέσεις. Ουδέποτε.».

Ψηφοφορίες
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από την καταμέτρηση των ψήφων είχαμε τα ακόλουθα τελικά αποτελέσματα, από τα οποία προέκυψαν:
α. Η εκλογή του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Κωνσταντίνου Κουλούρη στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ., λαμβάνοντας 14 ψήφους υπέρ, επί 40 παρόντων δημοτικών συμβούλων, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Χάρης Λάμπρου βρισκόταν στο εξωτερικό και απουσίαζε δικαιολογημένα. Επίσης, στην κάλπη βρέθηκαν 2 άκυρες ψήφοι και 18 λευκές, ενώ υπήρξαν και 6 αποχές (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης, Ματθαίου, Μποτζιολή και Βάσιλα).

β. Η εκλογή του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Γιάννη Λαζαρίδη στη θέση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ., λαμβάνοντας 24 ψήφους υπέρ και 9 κατά. Επίσης, στην κάλπη βρέθηκε και μία ψήφος άκυρη.

γ. Η εκλογή της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Φιλίππας Αθυμαρίτου στη θέση της Γραμματέα του Δ.Σ., λαμβάνοντας 27 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξαν και 7 λευκές ψήφοι.

Ο κ. Κουλούρης
Η ειδική συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα νεοεκλεγμένα μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ. να αναλαμβάνουν τις θέσεις τους και τον νέο Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κουλούρη να δηλώνει πως: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Δήμαρχο που με πρότεινε και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου, που με εμπιστεύτηκαν για την τιμητική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας, καθώς και όλους τους συναδέλφους, είτε με τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι. Συνειδητοποιώντας απόλυτα το βάρος του φορτίου που αναλαμβάνω, καθώς και όλες τις ευθύνες που με γεμίζει αυτή η εντολή που μου δώσατε, σας διαβεβαιώνω ότι θα λειτουργήσω δίκαια, αντικειμενικά και αποτελεσματικά, για να έχει το Δημοτικό μας Συμβούλιο κύρος, ποιότητα και επίπεδο αντάξιο της ιστορίας του και της ιστορίας της πόλης μας. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για συναίνεση και συνεργασία με όλα τα μέλη του Δ.Σ., και, φυσικά, με τους υπαλλήλους του Δήμου μας, που στηρίζουν το έργο μας ακούραστα, προς όφελος της Νέας Ιωνίας και των δημοτών μας. Όλοι μαζί μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν ένα σώμα και με τη σύνθεση των διαφορετικών μας απόψεων να συμβάλλουμε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο αύριο της πόλης μας. Καλή δύναμη, λοιπόν, σε όλους.».

Ο κ. Λαζαρίδης
Επίσης, ο νέος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Λαζαρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που εκλέχτηκαν. Και εγώ από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω την παράταξή μου και τον επικεφαλής κ. Παναγιώτη Μανούρη για την τιμητική πρόταση που έκανε για να εκπροσωπήσω την παράταξή μας στο Προεδρείο. Θέλω και στο πνεύμα του νόμου, το οποίο διακατέχει το Προεδρείο, να είναι αντιπροσωπευτικό. Πιστεύω και θέλω να ελπίζω ότι η λειτουργία του Προεδρείου θα λειτουργεί συναινετικά και συνθετικά, να ενημερωνόμαστε για τα θέματα τα οποία ενδέχεται να εισέρχονται στο Δ.Σ. και με ποια διαδικασία έρχονται. Πολλές φορές έρχονται κάποια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πολλά είναι όντως επείγοντα. Πολλά δεν είναι επείγοντα, αλλά υπάρχουν σκοπιμότητες. Και ειλικρινά εγώ από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να διασφαλίσω -και νομίζω και τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου- αυτή τη σύνθεση και αυτή τη λειτουργία του Προεδρείου.».

Η κ. Αθυμαρίτου
Ακόμη, η νέα Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Φιλίππα Αθυμαρίτου δήλωσε πως: «Να ευχαριστήσω κι εγώ από την πλευρά μου την παράταξή μου και τον επικεφαλής της κ. Ηρακλή Γκότση, που με πρότειναν γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, ευχαριστώ πολύ και όλους εσάς που με τιμήσατε με την ψήφο σας. Και να πω κι εγώ ότι με την εμπειρία που έχω ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του απερχόμενου, θα συμβάλλω όσο μπορώ για την ομαλή λειτουργία όλων των διαδικασιών όσον αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.».

Ο κ. Κατιμερτζόγλου
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Κατιμερτζόγλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Θεωρούμε ότι με πρόσχημα τη δήθεν ακυβερνησία των Δήμων οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Διοίκηση επιβεβαιώνουν ότι πατώντας στις προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Τοπική Διοίκηση με τον νόμο «Κλεισθένης», ως μέρος της κρατικής μηχανής, προσπαθεί ο Δήμος να γίνει ακόμα μια φιλική μηχανή επιχειρηματικότητας, προωθώντας, βέβαια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Ενδεχομένως ακόμα να είναι πιο εχθρική απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι, οι ρυθμίσεις αυτές θεσμοθετούν τη σύμπραξη των παρατάξεων με την έναρξη της θητείας. Και δεν μπορεί να ανακληθεί αυτή η σύμπραξη καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου, της δημοτικής αρχής.».

Επίσης, ο κ. Κατιμερτζόγλου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις η Νέα Δημοκρατία δίνει απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου, στα όργανα Διοίκησης του Δήμου, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μεταφέροντας σ’ αυτά τα όργανα μια σειρά από αρμοδιότητες, που ήταν μέχρι τώρα στην ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσαρμόζουν τη διαδικασία κατάρτισης της ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, επιχειρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να καταργήσουν στην ουσία την πολιτική αντιπαράθεση και την αντίθετη έκφραση, επιβάλλοντας στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους, τέλη κ.λπ.. Και, μάλιστα, θα πρέπει αυτή η αντιπρόταση να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών του Δήμου για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνα με την κατεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ είναι μία απαράδεκτη διαδικασία, αντιδημοκρατική καθαρά, υποβιβάζει τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και, ταυτόχρονα, με όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις προωθεί και την κατάργηση του εκλογικού συστήματος αυτής της κουτσουρεμένης απλής αναλογικής, που έφερε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α..», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρούμε ότι στο χέρι του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εάν θα εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτό το αντιδραστικό, αντιδημοκρατικό πλαίσιο, ή θα προχωρήσει η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Και εδώ κάνουμε έκκληση στον καθένα προσωπικά δημοτικό σύμβουλο, όταν πραγματικά θα φέρουμε θέματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, το πόσο θα σταθούν υπέρ μας ή όχι. Και θα κριθούν από αυτή τους τη στάση.» και ακόμη αναφέρθηκε σε ένα λεπτό ζήτημα, που αφορά την εφημερίδα μας και τον θεσμό της ελευθεροτυπίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Παρεμπιπτόντως, μια και εδώ είναι οι αγαπητοί εκπρόσωποι του ΙΟΝΙΑΝΕΤ, τελευταία ζήσαμε και μία κατάσταση, η οποία ήταν εις βάρος του ελεύθερου λόγου και της δημοσιογραφίας. Και θεωρώ ότι ένα από τα θέματα του αμέσως επόμενου Δ.Σ. είναι να καταδικαστούν τέτοιες στάσεις απέναντι σε εκπροσώπους του Τύπου και να κληθούν τα σωματεία, οι φορείς της πόλης, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες να καταδικάσουν και να απομονώσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές ως φασιστικές, διότι έχουμε να κάνουμε με μηνύσεις απέναντι στον Τύπο.».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Κατιμερτζόγλου για τον Τύπο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κουλούρης είπε πως: «Ευχαριστούμε τον συνάδελφο, τον Κώστα Κατιμερτζόγλου. Φυσικά είναι κατακριτέο αυτό το θέμα που έβαλε για τους δημοσιογράφους. Και φαντάζομαι ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα το φέρουμε. Όποιος μπορεί να το φέρει.».

Η κ. Βάσιλα
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η επικεφαλής της παράταξης «εκτός σχεδίου» κ. Αγγελική Βάσιλα, διευκρινίζοντας αρχικά πως: «Κατ’ αρχάς, να πω ότι συμφωνώ με το τελευταίο που αναφέρθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε σχέση με τις φασιστικές συμπεριφορές απέναντι στον τοπικό Τύπο της περιοχής μας. Και θα στηρίξουμε προφανώς και όποια πρόταση έρθει.» και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Τώρα, στα θέματα για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και για την Οικονομική Επιτροπή: Ουσιαστικά, με τις τροποποιήσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία στον νόμο του «Κλεισθένη» έχουμε μία περαιτέρω συντηρητική κατεύθυνση και ενίσχυση του συντηρητικού και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του τοπικού κράτους, της Τοπικής Διοίκησης. Μεταφέρεται μια σειρά κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια στις επιτροπές διοίκησης του Δήμου: Την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Θα μπορεί, για παράδειγμα, η Οικονομική Επιτροπή των Δήμων, πέρα από τον εισηγητικό της ρόλο, να αποφασίζει για διαγραφές χρεών, για διευκολύνσεις οφειλετών, για τις συμβάσεις και τις προσλήψεις τις ετήσιες, χωρίς αυτά τα ζητήματα να περνάνε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι βαθιά αντιδημοκρατικές αυτές οι αλλαγές στον έτσι κι αλλιώς προβληματικό τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων.».

Επίσης, η κ. Βάσιλα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Πλέον εξασφαλίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα δικαιοδοσίας του Δήμου, ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση  της δραστηριότητάς τους με την πολιτική του Δημάρχου. Από τη δική μας την πλευρά καταλαβαίνουμε ότι περιστέλλεται ακόμα περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των Δήμων, με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των Δ.Σ., με ακόμη μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και με υπερεξουσίες στον Δήμαρχο και στον αντίστοιχο Περιφερειάρχη. Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία έστω ας πούμε κι αυτής της στρεβλής μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ουσία Περιφέρειες και Δήμοι γίνονται ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αστικού πολιτικού συστήματος προς όφελος των συμφερόντων του Κεφαλαίου.».

Ψηφοφορίες για Επιτροπές
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες των ψηφοφοριών για την εκλογή των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ψηφοφοριών και τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη που εκλέχτηκαν έχουν ως ακολούθως:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Βρέθηκαν: 36 έγκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ υπήρξε και μία αποχή (Βάσιλα).

Τακτικά μέλη:
Χρήστος Αναμουρλόγλου (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 14 ψήφοι.
Φώτης Τσομπάνογλου (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 14 ψήφοι.
Ελένη Αλατσίδου (Δύναμη προοπτικής) 9 ψήφοι.
Ελένη Χατζή (Δύναμη προοπτικής) 9 ψήφοι.
Χρήστος Κανλής (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) 8 ψήφοι.
Παναγιώτης Τσουκαλάς (Λαϊκή Συσπείρωση) 5 ψήφοι.

Αναπληρωματικά μέλη:
Μιλτιάδης Καναβός (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 8 ψήφοι.
Παναγιώτης Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 8 ψήφοι.
Ελένη Γρίβα (Δύναμη προοπτικής) 8 ψήφοι.
Αντώνης Καρβουνιάρης (Δύναμη προοπτικής) 7 ψήφοι.
Σπύρος Βανδώρος (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) 7 ψήφοι.
Θεόδωρος Χαμαλίδης (Λαϊκή Συσπείρωση) 4 ψήφοι.
Ελένη Μποτζιολή (Λαϊκή Συσπείρωση) 3 ψήφοι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Βρέθηκαν: 36 έγκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια. Και πάλι υπήρξε μία αποχή (Βάσιλα).

Τακτικά μέλη:
Σωτήριος Σκευοφύλακας (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 14 ψήφοι.
Βασίλειος Χριστοδούλου (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 14 ψήφοι.
Ιωάννης Ιωάννου (Δύναμη προοπτικής) 9 ψήφοι.
Ελένη Αλατσίδου (Δύναμη προοπτικής) 9 ψήφοι.
Σάββας Χατζηκωνσταντίνου (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) 8 ψήφοι.
Κώστας Κατιμερτζόγλου (Λαϊκή Συσπείρωση) 5 ψήφοι.

Αναπληρωματικά μέλη:
Γεώργιος Στέφας (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 9 ψήφοι.
Αναστασία Κλάρα (Δημιουργία Αλληλεγγύη) 9 ψήφοι.
Ελένη Χατζή (Δύναμη προοπτικής) 8 ψήφοι.
Ελένη Γρίβα (Δύναμη προοπτικής) 7 ψήφοι.
Όλγα Ακιανίδου (Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) 7 ψήφοι.
Αλέξανδρος Ματθαίου (Λαϊκή Συσπείρωση) 4 ψήφοι.
Θεόδωρος Χαμαλίδης (Λαϊκή Συσπείρωση) 4 ψήφοι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια τόσο των μελών του Προεδρείου του Δ.Σ., όσο και των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι για το χρονικό διάστημα από 1/9/2019 έως 6/11/2021.

Παναγιώτα Σούγια, Απόστολος Σαλονικίδης


Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ