Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Νέα Ιωνία

Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Νέα Ιωνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μία συμβολική συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία εκπρόσωποι Σωματείων τίμησαν την 1η Μάη. Με υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων προστασίας, με το μήνυμα από το ΠΑΜΕ ότι «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» αποτυπωμένο και στις μάσκες έδωσαν το μήνυμα ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία για να χτυπήσει με μία ακόμα απαγόρευση το εργατικό κίνημα, δεν πέρασε.

Στην πλατεία Σημηριώτη βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Παραρτήματος Βορειοδυτικών Συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, του Β. Παραρτήματος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, των Ενώσεων ΕΒΕ Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου, των Συλλόγων Γυναικών Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου.

Ομιλίες

Εκ μέρους των Ενώσεων ΕΒΕ Ηρακλείου – Ν. Ιωνίας – Μεταμόρφωσης και της ΟΒΣΑ ο Γιάννης Προμπονάς χαιρέτισε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους «που δεν έμειναν σιωπηλοί, που παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, μπήκαν μπροστά ώστε να μην ανασταλεί η συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία να παραμείνουν ενεργά, στήριγμα και αποκούμπι σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

Έκανε αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» να κρύψει τις ευθύνες για το διαλυμένο σύστημα Υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κ.ά. αλλά και στις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος από την πρώτη στιγμή, για μέτρα προστασίας της υγείας των λαϊκών οικογενειών. «Την 1η Μάη ανοίγουμε καινούργια σελίδα αγώνα! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναματώσουμε για να σωθούν τα κέρδη των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των λίγων καπιταλιστών. Τον δρόμο μάς τον δείχνει η 1η Μάη. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, τους μαθητές. Συναντιόμαστε ξανά. Η προηγούμενη 10ετής κρίση μάς βρήκε πολλές φορές σε κοινή δράση. Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για το επόμενο διάστημα. Και θα μας χρειαστεί να παλέψουμε», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Παράξενη Πρωτομαγιά, ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση μα της καρδιάς την πυρκαγιά ΔΕ θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει…». Με τα λόγια του ποιητή Ν. Γκάτσου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» Κ. Κατιμερτζόγλου ξεκίνησε τον χαιρετισμό του κατά τον οποίο αναφέρθηκε στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών που ενώνουν τη φωνή με τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους δουλειάς. Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καταθέσουν νομοσχέδιο για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας και χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις που παρ’ όλα αυτά αναπτύχθηκαν. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την κρίση των τελευταίων χρόνων και τη σημερινή, τονίζοντας: «Προετοιμαζόμαστε και μεις από τώρα για την επόμενη μέρα. Με ενίσχυση της οργάνωσής μας, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας».

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης, αναφέρθηκε στην απάντηση που δίνεται μέσα από τις συγκεντρώσεις προς την κυβέρνηση. «Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έχει ποτιστεί το χώμα αυτής της χώρας, όλου του κόσμου, με το αίμα όσων έκαναν την 1η Μάη μέρα σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του ’36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, την 1η Μάη του 1944. Φέτος αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων. Είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε ότι συνεχίζουμε καθημερινά, αποφασιστικά τον αγώνα στα χνάρια τους, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε και αναφέρθηκε στη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα που ήρθαν στην επιφάνεια σε όλο τον κόσμο, την προσπάθεια να φορτωθούν οι συνέπειες της πανδημίας στην εργατική τάξη, την αδυσώπητη πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι καταλήγοντας: «Έχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας ενάντια σ’ αυτό το σύστημα που γεννάει μόνο βαρβαρότητα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ.

Το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μαζικοί φορείς της Νέας Ιωνίας, πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του δήμου της Νέας Ιωνίας. 

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ