Σε εορταστική ατμόσφαιρα κόπηκε η βασιλόπιτα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας

Σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα, η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας έκοψε τη βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά στην καθιερωμένη παραδοσιακή γιορτή της, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/1), στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.


Xορωδία
Η εορταστική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με υπέροχες μελωδίες και όμορφα τραγούδια, που ερμήνευσε η Χορωδία της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, υπό τη Διεύθυνση του σημαντικού μουσικοσυνθέτη κ. Στάθη Ουλκέρογλου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.


Καλωσόρισμα
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Κοσμάς Χατόγλου, προλόγισε την εκδήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σας καλωσορίζω εκ μέρους του Δ.Σ.  στην παραδοσιακή γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας και σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και το 2020 να είναι ένα ειρηνικό έτος. Αλήθεια, 2020, τόσα χρόνια μετά από τον διωγμό μας από την πατρίδα και, όμως, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός διατηρείται ακμαίος και δυναμώνει κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.».


Ο κ. Χριστοδούλου
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Να σας καλωσορίσω κι εγώ και να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία και είναι τιμή μας που ήρθατε στην κοπή της βασιλόπιτάς μας. Έχει γίνει πολιτιστικό γεγονός η κοπή της πίτας της Ένωσης Σπάρτης  Σήμερα, θα ανταλλάξουμε ευχές, θα θυμηθούμε λίγο τα παλιά και περισσότερο τα πρόσφατα, και στο τέλος θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί και πιστεύω να φύγετε όλοι χαρούμενοι και γελαστοί.»και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Θα ήθελα να σας γνωρίσω πως μέσα στους σκοπούς του συλλόγου μας είναι και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο φιλανθρωπία.. Απλώς: Βοήθεια στους πάσχοντές συνανθρώπους μας. Και ο σύλλογός μας αθόρυβα και φέτος προσέφερε χείρα βοηθείας.».


Ευλογία πίτας
Ακολούθως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ ευλόγησε τη βασιλόπιτα, έκοψε το πρώτο κομμάτι της και ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η παρουσία μου πάντοτε στην Ένωση Σπάρτης, εμού του ελαχίστου και των πατέρων μου, του πατρός Επιφανίου και του πατρός Αλεξίου, είναι αφορμή για συγκίνηση αλλά και χαρά. Συγκίνηση διότι βλέπουμε αγαπητά πρόσωπα και αυτό μας δίδει αισθήματα, τα οποία κατακλύζουν την καρδιά μας, αλλά και χαρά διότι πάντοτε βρισκόμαστε σε χαρμόσυνα γεγονότα.».

Επίσης, ο Σεβασμιότατος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η Ένωση Σπάρτης, ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα σωματεία και συλλόγους της πόλεώς μας, συνυφασμένο με την Ιστορία, συνυφασμένο με την πορεία της Νέας Ιωνίας, της πόλεως όπου μαζί με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή θα έρθει και η Νέα Ιωνία μετά από λίγο να συμπληρώσει τη δική της εκατονταετηρίδα, ούτως ώστε να γίνει μία από τις πόλεις της Ελλάδος όπου θα έχει το γνώρισμα το προσφυγικό ως στοιχείο ταυτότητος, το οποίο πολλές φορές, άλλωστε, έχω αναφέρει.» και ακόμη είπε μεταξύ άλλων πως: «Η Ένωση Σπάρτης είναι ο σύλλογος εκείνος, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ούτως ώστε οι μνήμες να παραμένουν ζωντανές και οι δραστηριότητες που γίνονται να αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς τη στοχοθέτηση και, ταυτόχρονα, να κινητοποιούν και να κινητροδοτούν νέες και νέους ανθρώπους, για να μπορέσουν να κατανοήσουν  και να γνωρίσουν την ιστορία και την ταυτότητά τους. Και πολύ περισσότερο να συνεχίσει να υπάρχει ζωντανή αυτή η παράδοση προσφυγικής ταυτότητος της Νέας Ιωνίας. Θα ήθελα, λοιπόν, με όλη μου την καρδιά να ευχηθώ στον νέο Πρόεδρο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., να έχετε υγεία, να έχετε δύναμη, ο Θεός να στηρίζει τα έργα σας, να συνεχίζετε στην ασφαλή πεπατημένη των προκατόχων σας, όπου θεωρώ και πιστεύω ακράδαντα, με μεγάλη βεβαιότητα, ότι θα έχετε να δώσετε μεγάλους καρπούς, μεγάλα έργα και μεγάλη προσφορά. Και σε αυτήν την προσφορά να θεωρήσετε την τοπική μας Εκκλησία συμπαραστάτη, αρωγό και συνοδοιπόρο. Στο δε πρόσωπο, το οποίο όλοι αντιλαμβάνομαι πως τιμούμε, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, έχω να πω ότι το μεγαλείο του ήρθε να επιστεγάσει ο τρόπος της αποχωρήσεώς του. Διότι «αρχή άνδρα δείκνυσι», αλλά και «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Και αυτό το οποίο ο κ. Σαπουντζάκης, και προσωπικά το λέω, μας έμαθε με την πράξη του και με τη στάση του όλους μας, είναι να ξέρουμε πότε θα αποχωρήσουμε∙ είναι να ξέρουμε να επιλέγουμε σωστούς διαδόχους και πρόσωπα, τα οποία πραγματικά θα μπορέσουν να συνεχίσουν το όραμα και το έργο μας. Γι’ αυτό και το πρόσωπό σας θα παραμένει, όχι θα παραμείνει, ανεξίτηλο, θα παραμένει στοιχείο ταυτότητος για την Ένωση Σπάρτης, και θα μου επιτρέψετε να πω: στοιχείο αναφοράς για όλη τη Νέα Ιωνία. Σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Καλή χρονιά, λοιπόν σε όλους σας, με πολλή αγάπη. Θέλω να αισθάνεστε ότι σας αγαπώ όλους πάρα πολύ. Έχουν πλέον περάσει πέντε χρόνια που είμαι κοντά σας και μπορεί να μην είμαι Σπάρταλης, αλλά σίγουρα είμαι Ιωνιώτης. Είμαι δικός σας άνθρωπος. Καλή χρονιά σε όλους σας.».

Κοπή πίτας
Αμέσως μετά κομμάτια βασιλόπιτας έκοψαν και ευχήθηκαν κατά σειρά: Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Ηρακλής Γκότσης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη – 21ος Αιώνας» κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, το μέλος του Ε.Β.Ε.Α. και μεγάλος ευεργέτης της Ένωσης Σπάρτης κ. Παύλος Θωμόγλου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πισιδίας κ.κ. Σωτήριου κ. Στέφανος Τσερπάνης και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) κ. Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

Απολογισμός – Μουσικό πρόγραμμα
Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε έναν εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων του συλλόγου για το 2019 συνοδεία φωτογραφιών και video  και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό πρόγραμμα με την ερμηνεύτρια κ. Βιβή Βουτσελά, υπό τη συνοδεία των εξαιρετικών μουσικών κ.κ. Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί) και Ιωάννας Ρήγα (σαντούρι).

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ