Σε μια σεμνή εκδήλωση έκοψε την βασιλόπιτα της η Εταιρεία Φιλοσοφικών Ερευνών «Κύκλος»

Το απόγευμα της Δευτέρας (20/1), η Εταιρεία Φιλοσοφικών Ερευνών «Κύκλος» έκοψε τη βασιλόπιτά της σε μία σεμνή εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας.


Καλωσόρισμα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του «Κύκλου» να αναφέρεται στο ιστορικό της λειτουργίας του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Κύκλος βασίζεται σε ένα ομαδικό σύστημα μελέτης και εφαρμογής των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων της ιστορίας μας, επιχειρώντας να κάνει πράξη μέσα στην καθημερινή μας ζωή τις αιώνιες επιταγές της αλήθειας. Με μικρές και ευέλικτες ομάδες, μακριά από στείρους δογματισμούς και προλήψεις: εθνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές, ερευνά μέσα από επάλληλους κύκλους μελέτης τις προαιώνιες αρχές της σοφίας.».

Ο κ. Βογιατζόγλου
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος του προγράμματος της Εταιρείας Φιλοσοφικών Ερευνών «Κύκλος», κ. Βάσος Βογιατζόγλου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Ως υπεύθυνος του προγράμματος φιλοσοφικών ερευνών του «Κύκλου» σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να είστε μαζί μας στην αποψινή συνάντηση. Ο «Κύκλος», είναι η συλλογική προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας φιλέρευνων ανθρώπων, που αναζητούν απαντήσεις στα μεγάλα και προαιώνια ερωτήματα του ανθρώπου αναφορικά με το ον και το έσχατο. Με μια, όμως, σημαντική ιδιαιτερότητα: Οι απαντήσεις που θα αξιωθεί να πάρει, αν ποτέ τις πάρει, θα αποτελέσουν γνώμονα, πυξίδα, κανόνα για την καθημερινή του ζωή. Πολύ απλά, ο «Κύκλος» είναι μια σχολή πρακτικής φιλοσοφίας. Και εδώ οφείλω δύο εξηγήσεις. Είπα παραπάνω: «Αν πάρουμε ποτέ τις απαντήσεις.». Τι είναι Φιλοσοφία, πρώτα-πρώτα: Ο μεγάλος φιλόσοφος Πυθαγόρας, πολύ απλά, μας έχει δώσει μια απάντηση. Είναι η αγάπη της σοφίας. Τίποτα περισσότερο. Και αυτό επειδή η Φιλοσοφία εγείρει , όπως είπα, πολύ περισσότερες ερωτήσεις, απ’ όσες απαντήσεις επιχειρεί ή κατορθώνει να δώσει. Επειδή, λοιπόν, η Φιλοσοφία, ακριβώς, είναι η αγάπη της σοφίας, επιχειρεί να εκπορθήσει το άβατο, το ασύλληπτο, το ακατανόητο. Δηλαδή, την υπέρτατη σοφία∙ ιδιότητα αποκλειστική του Ύψιστου και Πάνσοφου δημιουργού του σύμπαντος. Η δεύτερη εξήγηση που οφείλω σχετίζεται με το κατηγόρημα: «Πρακτική».Μιλήσαμε για πρακτική φιλοσοφία. Και αυτό επειδή πιστεύουμε πως καμιά φιλοσοφική θεώρηση του κόσμου δεν μπορεί να βοηθήσει τον μαχόμενο άνθρωπο, αν δεν αποτελέσει καθημερινό κριτήριο σε όλες τις επιλογές του βίου του. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως όλοι οι πραγματικοί, οι αληθινοί φιλόσοφοι της Ιστορίας, οι μύστες, οι ιδρυτές θρησκειών εβίωσαν πρώτοι αυτοί τα όσα εδίδασκαν.».

Ακολούθως, ο κ. Βογιατζόγλου αναφέρθηκε σε σχετικά παραδείγματα αληθινών φιλοσόφων, μίλησε για την Ιστορία της φιλοσοφίας και την αναγκαιότητα ύπαρξής της σήμερα, ανέπτυξε την έννοια της γνώσης στη Φιλοσοφία και πώς αυτή οδηγεί στην αυτογνωσία, και στη συνέχεια επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Η διδασκαλία που μεθοδεύουμε στον «Κύκλο» πορεύεται σε μια προαιώνια αρχή: Πώς η αλήθεια δεν ορίζεται. Βιώνεται μόνον. Δεν είναι θέμα ορισμού, αλλά ζήτημα εμπειρίας. Η γνώση δεν αφορά το πλάτος των πληροφοριών, αλλά το βάθος της αποκάλυψης. Ο Θεός είναι και παραμένει το κρυμμένο μυστικό μέσα σε κάθε πλάσμα. Όχι μόνον ως γνώση, αλλά και ως αιτία της Δημιουργίας. Ο θρίαμβος της ενότητας του σύμπαντος δεν καθρεφτίζεται μόνον στη συνοχή της υλικής Δημιουργίας∙ προβάλλεται στην ένδοξη μοναδικότητα του Θείου Νόμου, που ενσωματώνεται σ’ αυτήν∙ Και, τελικά, στον μεγάλο Νομοθέτη.».

Κατόπιν, ο κ. Βογιατζόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στο μέτρο που μας αξιώνει ο Θεός επιχειρούμε στον «Κύκλο» να είμαστε μακριά από κάθε σχέση μας με την πολιτική και τη θρησκεία, μέσω της εφαρμογής των μεγάλων αρχών στην καθημερινή μας ζωή. Ζούμε σε μία εποχή στειρότητας των ιδεών. Φιλόσοφοι, με τον πυθαγόρειο, τουλάχιστον, ορισμό δεν φαίνονται πλέον στον ορίζοντα. Οι θρησκείες δυσκολεύονται ή αδυνατούν να κατευθύνουν το συλλογικό υποσυνείδητο του κόσμου προς την αναζήτηση της αλήθειας. Έτσι, η καταφυγή στις αρχαίες πηγές της σοφίας μοιάζει αναπόφευκτη. Αναζητούμε την αλήθεια μέσα από τις καθημερινές μας εμπειρίες. Αναζητούμε την ειρήνη στον νου, τη σταθερότητα στα αισθήματά μας και την ακρίβεια στη δράση. Η Φιλοσοφία δεν ήταν ποτέ απλά ένα διανοητικό κατασκεύασμα∙ ήταν πάντα ένας τρόπος ζωής. Είναι αυτό που κι εμείς μέσα από το σύστημα που ακολουθούμε επιδιώκουμε: την ενότητα στο ουσιώδες, καλλιεργούμε τον σεβασμό στην ετερότητα, ενθαρρύνουμε την ελευθερία στην αμφισβήτηση, μεθοδεύουμε την ανάπτυξη της καλοσύνης, της αγάπης και της συγγνώμης παντού, αναπτύσσουμε, τέλος, την αλληλεγγύη προς όλους, χωρίς φυλετικά ή εθνικά ή θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια.», διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Υποχρεώθηκα να χαράξω απλώς το πνευματικό περίγραμμα των επιδιώξεών μας και των στόχων μας στη σχολή, καθώς μπαίνουμε ήδη στον 15ο χρόνο της λειτουργίας μας, και επειδή πολλοί με ρωτούν: «Τι ακριβώς κάνουμε στον «Κύκλο»;». Και ούτε λίγο ούτε πολύ αποζητούν να τους δώσω με μια ή δυο απαντήσεις το σύνολο της Φιλοσοφίας, που επιχειρούμε τόσα χρόνια και με τόσες δυσκολίες. Η απάντηση είναι, βέβαια, κάτι που ο Φίλιππος δίνει στον Ναθαναήλ όταν θέλει να του μιλήσει για τον Χριστό, όταν τον ρωτάει περίεργος ο Ναθαναήλ: «Τι κάνετε εκεί;», και του λέει: «Έλθου και είδε.». Όσοι πραγματικά ενδιαφέρεστε, ελάτε να μας δείτε. Χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς κανένα συμφωνητικό ιδιωτικό ή με οποιαδήποτε άλλη νομική ή ηθική ακόμη δέσμευση. Ελάτε να μας γνωρίσετε.» και ολοκλήρωσε την ενδιαφέρουσα ομιλία του λέγοντας πως: «Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Σας εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά.».


Κοπή πίτας
Αμέσως μετά, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε προς όλες και όλους, δίνοντας τη σκυτάλη στον κ. Βάσο Ηλία Βογιατζόγλου, ο οποίος έκοψε τα κομμάτια της πίτας αφιερώνοντάς τα.


Μουσικό πρόγραμμα
Η όμορφη αυτή εορταστική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ταλαντούχο μουσικό και ερμηνευτή Γρηγόρη Πετράκο, ο οποίος για περίπου μία ώρα χάρισε μοναδικές μουσικές στιγμές στους παρευρισκόμενους.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ