“Σε πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας βρέθηκε η σχολική κοινότητα”, λέει ο κ. Παναγιώτης Τσεκούρας – πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας

Παναγιώτης Τσεκούρας
Παναγιώτης Τσεκούρας, Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Ν. Ιωνίας, Πρόεδρος του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας, Αντιπρόεδρος του κέντρου πρόληψης «ΙΡΙΔΑ», Λέκτορας Φυσικής -Μαθηματικός.

Το άνοιγμα των σχολείων μετά την πολυήμερη καραντίνα, το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πόλης μας, είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της “Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Ιωνίας” κ. Παναγιώτη Τσεκούρα. Η «Ένωση» έχει μια σημαντική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μας πράγματα, με έντονη παρουσία στους ανά σχολείο Συλλόγους γονέων και συχνά καταθέτει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ν.Ιωνίας και στη δημοτική αρχή. Η συζήτηση με τον Πρόεδρό της σ’ αυτή την κρίσιμη για την Εκπαίδευση και όχι μόνο περίοδο, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Θέσαμε στον κ. Τσεκούρα τις παρακάτω ερωτήσεις, στις οποίες μας απάντησε.

κ.Τσεκούρα, ως πρόεδρος της “Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Ιωνίας” θα θέλαμε κατ’ αρχήν την γνώμη σας για τις επιπτώσεις της καραντίνας στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, καθώς και στους γονείς τους.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας βρέθηκε ξαφνικά η σχολική μας κοινότητα. Στο πρώτο στάδιο τα παιδιά χάρηκαν για τη διακοπή, αλλά μετά η καραντίνα λειτούργησε αρνητικά όταν συνειδητοποίησαν ότι θα διαρκέσει πολύ χρόνο. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η ανεργία των γονιών, η οικονομική ανασφάλεια επέτειναν την άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τα παιδιά έγιναν ευερέθιστα από φόβο μήπως χάσουν γνωστά άτομα. Τα δε παιδιά της Γ΄ λυκείου, που δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις ήταν και είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Πιστεύετε ότι λειτούργησε η εξ αποστάσεως διδασκαλία;

Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, έχοντας δύο σκέλη την σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, μας αιφνιδίασε. Χωρίς καμία τεχνική υποστήριξη και υποδομή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας. Πολλά τα προβλήματα, αλλά όλα τα σχολεία της Νέας Ιωνίας προσπάθησαν να ανταποκριθούν στο νέο τους ρόλο. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να στηρίξουν, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τους μαθητές τους, που πάντα έχουν ανάγκη την παρουσία τους. Τα ποσοστά συμμετοχής ποικίλουν ανάλογα με το πόσο οι μαθητές είχαν τον εξοπλισμό και οι εκπαιδευτικοί τις ικανότητες να διδάσκουμε με την εξ αποστάσεως. Τα προβλήματα ήταν πολλά (συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας ,έλλειψη ηλεκτρονικού υλικού Laptops ,πιθανή ύπαρξη δύο παιδιών ταυτόχρονα στο σπίτι κλπ.) .Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Α΄ Λυκείου ήταν η τάξη με τη μεγαλύτερη συμμετοχή , η Β’ με τη μικρότερη, τα δε παιδιά της Γ’ Λυκείου ήθελαν την επαφή με τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς.

Είναι, μαθητές και διδάσκοντες, έτοιμοι ψυχολογικά για την επανέναρξη των μαθημάτων;Ποια η γνώμη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας;

Οι Εκπαιδευτικοί θεωρούν υποχρέωσή τους να είναι κοντά στα παιδιά και πιστεύω ότι είναι έτοιμοι ψυχολογικά για την επανέναρξη των μαθημάτων. Βέβαια η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών μας είναι μεγάλη και πολλοί από αυτούς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι μαθητές, μετά από τόσο καιρό που είναι κλεισμένοι στα σπίτια θέλουν την επαφή με τους συμμαθητές τους. Οι γονείς και οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής μας έχουν όμως τις ενστάσεις τους. Πιστεύω ότι μόνο η Γ΄ Λυκείου θα έπρεπε να επανέλθει στα θρανία γιατί έχει μπροστά της τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι γονείς δεν θα ήθελαν να ανοίξουν τώρα τα Γυμνάσια και οι Α΄ και Β΄ Λυκείου για τον φόβο της μετάδοσης .

Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία μας όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον ιό;

Η «Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων» είναι σε συχνή επαφή με την Αντιδήμαρχο Παιδείας για την ασφάλεια των παιδιών σε σχέση με τον ιό. Απαιτήσαμε, όταν ήταν στην αρχή, να δοθούν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία, αλλά εστάλησαν τότε μόνο ένα αντισηπτικό και μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Αντιμετώπισα προσωπικά και την χλεύη των περισσοτέρων ατόμων της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής. Τελικά όμως θα μοιραστούν αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία και για όλες τις τάξεις, θα δοθούν δωρεάν βαμβακερές μάσκες σε όλους τους μαθητές και θα γίνουν απολυμάνσεις. Νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι με το άνοιγμα των σχολείων μας.

Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι σχολικές μονάδες με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο;Τι θα ζητούσατε από τον δήμο Ν.Ιωνίας;

Το Σεπτέμβριο οι σχολικές μονάδες θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα καθαριότητας. Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν και οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Καταθέσαμε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Πρέπει επειγόντως να βρεθεί τρόπος, επειδή και η χρονιά θα αρχίσει νωρίς, οι σχολικές μονάδες να είναι καθαρές και να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα σχολεία μας είναι παλιά και χρειάζονται συντήρηση, να το κατανοήσουν αυτό οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες. Να ζητήσουμε από την Πολιτεία πρόσθετα κονδύλια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η δίχρονη προσχολική αγωγή θα είναι και το μεγάλο στοίχημα να ξεκινήσει σωστά και να έχει καλύψει όλα τα θέματα της.

Ποια η γνώμη σας για το νέο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας;

Το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ξεκινάει με ένα κακό προηγούμενο. Όλες οι κυβερνήσεις κοιτάνε να περάσουν τα νομοσχέδια ή στις διακοπές ή σε χρόνο όπου τα σχολεία δεν λειτουργούν. Αυτό και μόνο δημιουργεί κακές εντυπώσεις στη σχολική κοινότητα. Χρειάζεται χρόνος και διάθεση καλή για να κριθεί το νομοσχέδιο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν πολλά αρνητικά, αλλά και θετικά στοιχεία μέσα σε αυτό. Δεν πρέπει συλλήβδην να το καταδικάσουμε, αλλά να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αφού πρώτα το μελετήσουμε. Χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, αλλά με σθένος να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα αρνητικά σημεία.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Ν.Ιωνίας;

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Νέας Ιωνίας αυτή τη δύσκολη εποχή βρίσκονταν θα έλεγα σε καλή κατάσταση αν και είναι στο τέλος σχεδόν της θητείας τους. Έρχομαι σε επαφή τόσο με τα μέλη μας , όσο και τα μέλη των ΔΣ και διαπιστώνω ένα μούδιασμα θα έλεγα που έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την υγεία των παιδιών, αλλά και των δικών τους. Από το Σεπτέμβριο του 2020 οι σύλλογοι θα εκλέξουν τα νέα ΔΣ που θα είναι για την επόμενη διετία.

Έχετε δρομολογήσει ως «Ένωση» κάποιες εκδηλώσεις ή δράσεις εντός του τρέχοντος έτους;

Η «Ένωση» είχε προγραμματίσει 3 σεμινάρια που δυστυχώς ανεβλήθησαν λόγω κορονοΐού. Το ένα σεμινάριο ήταν για την εξάρτηση ουσιών με τη συνεργασία του κέντρου ΙΡΙΔΑ, το άλλο είχε θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες που αφορά τα παιδιά της πρωτοβάθμιας, το τρίτο ήταν η ενημέρωση για τα επαγγέλματα και η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις. Αναβάλαμε την ομιλία του κου Σιμόπουλου (τ. Δ/ντης του Πλανητάριου και εξέχων φυσικός ) για το Φθινόπωρο. Αυτή τη στιγμή η «Ένωση» βρίσκεται σε επαφή με όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και προσπαθεί να λύσει προβλήματα των ΔΣ των συλλόγων. Η πίεση μας προς τη δημοτική αρχή και την Πολιτεία είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη. Θα πασχίζουμε πάντα για καλύτερο των παιδιών μας. Θα στηρίξουμε όλους τους συλλόγους και μέσα στο καλοκαίρι και στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς για να αποκτήσει η σχολική κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερη μαζικότητα.

Γονιός είναι υπέρτατη ιδιότητα που μπορεί να έχει κανείς. Σας βεβαιώνω ότι κανείς μας δεν περισσεύει .Λέω στους γονείς και κηδεμόνες, δυναμώστε την φωνή μας συμμετέχοντας στους συλλόγους.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ