Στα άκρα η κόντρα στην 25η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας

Συνεχίζεται η τεταμένη κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας όπου πλέον  έχει απολεσθεί κάθε πιθανότητα συναίνεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης. Η 25η συνεδρίαση που έγινε κι αυτή με τηλεδιάσκεψη(9/11) επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι η κατάσταση στα δημοτικά μας πράγματα έχει φτάσει στα άκρα.

Αφορμή για την πυροδότηση εντάσεων υπήρξε η συζήτηση επί επιστολής της Παράταξης « Δημιουργία Αλληλεγγύη» που υποστήριζε ότι η Δήμαρχος χρησιμοποιεί για δικούς της προπαγανδιστικούς σκοπούς το site και τη σελίδα του δήμου στο facebook, αποκλείοντας την Αντιπολίτευση.

Συζήτηση με εντάσεις

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο επικεφαλής της «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Μανούρης φέρνοντας ως παράδειγμα τις εκδηλώσεις του δήμου για την 28η Οκτωβρίου, όπου σε σχετικό δελτίο του δήμου αναφέρονταν ότι παρίστανται μόνον η Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Μανούρης υποστήριξε ότι παρόμοια δελτία τύπου δημοσιοποιούνται συνεχώς και εσκεμμένα κατηγορώντας την κ. Θωμαϊδου ότι παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια. Ο κ. Μανούρης διαχώρισε τα Μέσα Ενημέρωσης του δήμου «που πρέπει να είναι ανοικτά και στην Αντιπολίτευση» από τα παραταξιακά της δημοτικής αρχής όπου «η Δήμαρχος μπορεί να γράφει ότι θέλει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης σε σβήσιμο σχολίων δημοτικών συμβούλων της Αντιπολίτευσης από αναρτήσεις στη σελίδα του δήμου στο fb και επιχειρηματολόγησε για σειρά περιστατικών που δείχνουν, όπως είπε, ότι η δήμαρχος έχει επιλέξει τον αποκλεισμό κάθε άλλης άποψης, κατηγορώντας την σε οξείς τόνους για έλλειμμα δημοκρατίας και μικροπολιτική. Τέλος πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγχει τη λειτουργία των Μέσων ενημέρωσης του δήμου για την εκπροσώπηση όλων των απόψεων.

Με την πρόταση του κ. Μανούρη συμφώνησε ο επικεφαλής της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Γκότσης αναφερόμενος κι εκείνος σε πεπραγμένα της δημοτικής αρχής υποστηρίζοντας ότι η Δήμαρχος είναι συγκεντρωτική και παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνη της χωρίς να υπολογίζει τις απόψεις της Αντιπολίτευσης παρακάμπτοντας συστηματικά τις άλλες παρατάξεις, δηλώνει ότι πληρώνει από την τσέπη της έξοδα ανακαίνισης του Δημαρχείου και παραγωγής δημοτικών εντύπων παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία του δήμου για τις δωρεές, δεν εφαρμόζει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν απαντά σε πολλές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι δημ. σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης.

Στην ύπαρξη σοβαρού προβλήματος στα δελτία τύπου της δημοτικής αρχής συμφώνησαν και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόγλου, ο οποίος όμως έκρινε ότι δεν εξυπηρετούν τέτοιου τύπου διαπαραταξιακές επιτροπές και ο δημ.σύμβουλος της «Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη-21ος αιώνας» κ. Αποστολόπουλος που υποστήριξε ότι η Επιτροπή θα είναι δυσκίνητη.

Την σκυτάλη πήραν δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, η κα Αθυμαρίτου «Ενότητα» που υποστήριξε ότι οι ανακοινώσεις του δήμου βγαίνουν πρώτα στη σελίδα της δημάρχου στο fb, μετά σ’ αυτές των στενών φίλων της και τέλος αναρτώνται στα επίσημα Μέσα του δήμου. Τέλος πρότεινε την ψήφιση μιας άτυπης έστω διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις του Προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρη για την ψήφιση δημιουργίας μια τέτοιας επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε με τη σειρά του ότι εκείνος ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο, αλλά οι διαδικασίες εφαρμογής τους δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Ακολούθησαν αιχμηρές τοποθετήσεις δημ. συμβούλων της Αντιπολίτευσης όπως ο κ. Κανλής «Ενότητα» που επανέλαβε όσα υποστήριξαν οι σύμβουλοι της παράταξής του προσθέτοντας ότι η «Ενότητα» καταθέτει και γραπτές ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή στις οποίες πολλές φορές δεν λαμβάνει απαντήσεις, ο κ. Χαμαλίδης «Λαϊκή συσπείρωση» ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για την επιτροπή και από την «Δημιουργία Αλληλεγγύη» ο κ. Τσιακαλάκης «αφήστε τη δήμαρχο να εκτίθεται», ο κ.Λαζαρίδης που συμφώνησε στην ψήφιση διαπαραταξιακής, ο κ. Χριστοδούλου «δεν δώσατε χώρο για την Αντιπολίτευση ούτε στις Επιτροπές του δήμου, από τις 13 θέσεις πήρατε τις 11», ο κ. Αναμουρλόγλου με σκληρές βολές εναντίον της κας Θωμαϊδου και τέλος ο κ. Τσομπάνογλου που ζήτησε να μπει σε αργία η δήμαρχος και να ελεγχθεί η φορολογική της δήλωση για να φανεί αν το ύψος των εισοδημάτων της δικαιολογεί τις δαπάνες που η ίδια έχει δηλώσει ότι έχει πραγματοποιήσει για τον δήμο.

Στην Αντιπολίτευση απάντησε η δήμαρχος κα Θωμαϊδου που υποστήριξε ότι ο αρμόδιος για τη σύνταξη του δελτίου τύπου για την 28η Οκτωβρίου έκανε ένα λάθος, το είδε η ίδια και αμέσως διορθώθηκε. Με τη σειρά της κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι πιάνεται από δευτερεύοντα θέματα, ότι η δημοτική αρχή παράγει έργο και δεν έχει υποστήριξη από τις άλλες παρατάξεις. Στην άποψη της κας Θωμαϊδου συντάχτηκαν και οι Αντιδήμαρχοι κ. Χατζησαββίδης «δεν μπορεί με μια τέτοια επιτροπή να περιοριστεί ο θεσμός και οι αρμοδιότητες της Δημάρχου», η κα Σακκαλόγλου που αντέκρουσε αναφερθέντα περί ταλαιπωρίας μη αρεστών στη δημοτική αρχή δημ.υπαλλήλων και ο κ. Καρβουνιάρης «δεχόμαστε πόλεμο, μην στεκόμαστε στα μικρά, βάλτε όλοι πλάτη για τα προβλήματα του δήμου».

Ψηφοφορία

Για την ψήφιση δημιουργίας άτυπης επιτροπής ελέγχου διαφώνησαν οι δημ. παρατάξεις «Λαϊκή συσπείρωση», «Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη-21ος αιώνας» και «Εκτός σχεδίου», θεωρώντας ότι δεν θα παράγει κάποιο αποτέλεσμα. Από τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» προτάθηκε ο κ. Αναμουρλόγλου και από την «Ενότητα» ο κ. Χατζηκωνσταντίνου με αναπληρωματικό τον κ. Βανδώρο. Ο Πρόεδρος του δημ. συμβουλίου κ. Κουλούρης πρόσθεσε εκ μέρους του δήμου και την Αντιδήμαρχο Ψηφιακής πολιτικής κα Χατζή και θεώρησε ότι υπάρχει ομόφωνη αποδοχή αυτής της επιτροπής από τις 3 παρατάξεις.

Σε αυτό το σημείο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χατζησαββίδης επετέθη εναντίον του κ. Κουλούρη κατηγορώντας τον για πραξικόπημα, ζητώντας επιτακτικά να κάνει ονομαστική ψηφοφορία, μιας και οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής δεν ερωτήθηκαν, ενώ διαφωνούν. Ο κ. Κουλούρης απάντησε ότι ρώτησε και δεν πήρε απάντηση, οπότε θεώρησε ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής. Τελικά η κα Χατζή δεν αποδέχθηκε τη συμμετοχή της στην Επιτροπή και δήλωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία. Μαζί της απείχαν και όλοι οι δημ. σύμβουλοι της δημ. αρχής με αρκετές εκφράσεις οργής προς την Αντιπολίτευση.

Η ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε ενέκρινε τη σύσταση της άτυπης επιτροπής με τους κ.κ. Αναμουρλόγλου και Χατζηκωνσταντίνου, με 19 υπέρ από τη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»,7 Λευκά («Λαϊκή συσπείρωση», «Νέα Ιωνία-Νέα Άποψη-21ος αιώνας», «Εκτός σχεδίου») και 9 αποχές «Δύναμη Προοπτικής».

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

*σε επόμενα ρεπορτάζ θα καλύψουμε και άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα συνεχιστεί την Πέμπτη(12/11) με όσα θέματα δεν πρόλαβαν να συζητηθούν μαζί με το Τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

*η φωτογραφία είναι αρχείου

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ