Τηλεδιάσκεψη δημ. συμβουλίου, με προβλήματα, πολλές κόντρες και σκληρούς χαρακτηρισμούς

Τηλεδιάσκεψη δημ. συμβουλίου, με προβλήματα, πολλές κόντρες και σκληρούς χαρακτηρισμούς

Με αρκετά τεχνικά προβλήματα πραγματοποιήθηκε η 12η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν.Ιωνίας σε δύο φάσεις 21 και 22/4 και για πρώτη φορά στην ιστορία του με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωναϊού. Σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν πολύ τεταμένο, ειδικότερα την πρώτη μέρα, μιας και η απόσταση μεταξύ των συμβούλων φαίνεται ότι ευνόησε τις συνεχείς κόντρες, τις μπηχτές και τα υπονοούμενα, μέχρι τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, μεταξύ δημοτικής αρχής και Αντιπολίτευσης.

Το γενικότερο κλίμα

Για να πάρετε μια γεύση φανταστείτε πολλούς συμβούλους να μιλάνε ταυτόχρονα, συνεχείς διακοπές ομιλιών ιδιαίτερα την πρώτη μέρα, αντιπαραθέσεις για τα αστεία και τα σοβαρά της πολιτικής ζωής της πόλης και προσθέστε και τα κατά διαστήματα γνωστά τεχνικά προβλήματα απώλειας εικόνας και ήχου. Για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα, στις οθόνες των υπολογιστών σε πρώτο πλάνο ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κουλούρης με γύρω του, σε απόσταση, η Δήμαρχος με τους περισσότερους Αντιδημάρχους, σε διαδικτυακή μετάδοση από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της Ν.Ιωνίας και παράλληλα από το χώρο τους 33 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι την πρώτη μέρα και 29 τη δεύτερη. Η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου σε συγκρουσιακή διάθεση με τον κ. Μανούρη και με μπηχτές εναντίον του κ. Γκότση. Από τους επικεφαλής ο κ. Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη) μ’ ένα μειλίχιο, σαρκαστικό πολλές φορές χαμόγελο που όμως έσπασε κάποιες φορές σε αντιπαράθεσή του με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και κυρίως με την δήμαρχο στην οποία καταλόγισε κάποια στιγμή ότι έκανε τον θεσμό του δημάρχου «πατσαβούρα» κάτι που καταλαβαίνετε τι αντίδραση προκάλεσε στην κ. Θωμαϊδου που με σειρά της εξερράγη περνώντας στην αντεπίθεση ότι συστηματικά βάλλεται αδίκως και υπομονεύεται χωρίς αναγνώριση του έργου της, και με χυδαία, όπως είπε, αντιπολίτευση.

Σε άλλο πλάνο ο κ. Γκότσης(Ενότητα για τη Νέα Ιωνία) παρέα με τους δημ. συμβούλους κ. Κανλή και κ. Ακιανίδου ο οποίος τ. Δήμαρχος φούντωσε κάποιες φορές όταν η κ. Θωμαϊδου αναφερόταν δεικτικά σε πεπραγμένα της θητείας του αντιπαραβάλλοντας το έργο που πραγματοποιήθηκε επί θητείας του και τη διαφορετική νοοτροπία της δικής του δημοτικής αρχής. Δίπλα του ο κ. Κανλής που παρενέβη πολλές φορές με ψυχραιμία θέτοντας ερωτήματα, όπως και ο επικεφαλής της «Λαϊκής συσπείρωσης» κ. Κατιμερτζόλου ο οποίος κατέθεσε προς συζήτηση σειρά θεμάτων μιλώντας σε ήπιο τόνο που κάποια στιγμή τον έχασε όταν κατηγόρησε κάποιους συνδικαλιστές για εργοδοτικό συνδικαλισμό, πράγμα που εξόργισε τους συνδικαλιστές δημ. συμβούλους κυρίους Κουλούρη και Λαζαρίδη που σήκωσαν το γάντι σε μία αντιπαράθεση που θα είχε όμως ενδιαφέρον εκτός δημ. συμβουλίου. Από τους υπολοίπους, ο κ. Αποστολόπουλος(Νέα Ιωνία, Νέα Άποψη-21ος αιώνας)- που ήταν παρών την πρώτη μέρα και η κ. Βάσιλα (Εκτός σχεδίου)οι παρεμβάσεις τους ήταν πάνω στις θέσεις και στην οπτική που διαθέτουν για τα δημοτικά μας πράγματα.

Έναρξη της συνεδρίασης-Ερωτήσεις συμβούλων

Κατ’ αρχήν η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου ανέγνωσε τα μέτρα που πήρε η δημοτική αρχή για τον κορωναϊό που όμως δεν έπεισαν τον κ. Μανούρη και οι σύμβουλοι της παράταξής του ζήτησαν ακριβή στοιχεία για το πώς επηρέασε η πανδημία την πόλη μιας και όπως είπαν δεν έχουν ενημέρωση. Σε απουσία ενημέρωσης αναφέρθηκαν με ερωτήσεις τους και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα όμβρια ,ενώ έθεσαν ζήτημα για την έλλειψη υπολογιστών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με τη σειρά της η «Λαϊκή συσπείρωση» θεώρησε ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα του δήμου για την πανδημία είναι μόνο όσα όρισε η Πολιτεία, έθεσε ερωτήσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους του δήμου και την πιθανότητα να μη λειτουργήσει φέτος η δημοτική κατασκήνωση, κάτι που το θεώρησαν απαράδεκτο. Ζήτησαν επίσης πληροφορίες για τα μέτρα του δήμου για τους Ρομά. Οι σύμβουλοι της «Ενότητας για τη Ν.Ιωνία» ζήτησαν πληροφορίες για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και στάθηκαν στα ελλιπή, όπως είπαν, μέσα προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα από τον ιό, στην δημοτική κατασκήνωση που έκριναν ότι δύσκολα θα λειτουργήσει λόγω απουσίας προετοιμασίας, και την κατάσταση των σχολικών αιθουσών αν ανακοινωθεί επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Πληροφορίες ζήτησε και η κ. Βάσιλα για το έργο της Κοινωνικής υπηρεσίας αυτή την περίοδο και για ζητήματα εργαζομένων στο δημ. ωδείο.

Απαντήσεις της δημοτικής αρχής

Στις ερωτήσεις απάντησε η δήμαρχος κ. Θωμαϊδου συνεπικουρούμενη από Αντιδημάρχους της. Ανέφερε κατ’ αρχήν ότι 87 εργαζόμενοι στελέχωσαν την Κοινωνική υπηρεσία αυτή την περίοδο, ότι 800 άτομα σιτίζονται από το Κοινωνικό παντοπωλείο, 430 μερίδες διενεμήθησαν το διήμερο του Πάσχα και 400 αιτήματα δέχθηκε το τηλ. κέντρο 15909 για βοήθεια σε τρόφιμα, φάρμακα και ψυχολογική υποστήριξη τα οποία όλα, όπως είπε, εξυπηρετήθηκαν. Όσο για τα σχολεία ανέφερε ότι έχουν γίνει απολυμάνσεις και υπάρχει υγειονομικό υλικό, ενώ οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας έχουν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας που όμως υπάρχουν φορές που με ευθύνη τους δεν τα χρησιμοποιούν. Για την ανακύκλωση παραδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σακκαλόγλου ότι το τριήμερο του Πάσχα δεν λειτούργησε λόγω δικαιολογημένης κόπωσης των εργαζομένων και της Υπηρεσίας που λειτουργεί με πολλές ελλείψεις στο δυναμικό της. Για τον απαραίτητο εξοπλισμό των μαθητών σε Η/Υ και tablets η κ. Θωμαϊδου μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αλατσίδου ενημέρωσαν ότι έγινε αίτηση στο Υπουργείο ,αλλά δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αναγκών. Για τους ΡΟΜΑ η δήμαρχος ανέφερε ότι γνωρίζει για μια μόνο οικογένεια που συνεισφέρει ο δήμος, ενώ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ότι είναι θέμα της Περιφέρειας.

Εκεί που υπήρξε διάλογος μεταξύ της κ. Θωμαϊδου και των κ.κ Μανούρη και Γκότση είναι το ζήτημα της λειτουργίας της δημοτικής κατασκήνωσης το καλοκαίρι που όπως αναφέρθηκε από τους δύο επικεφαλής δεν έχουν γίνει οι διαγωνισμοί σε προμηθευτές, η προετοιμασία του χώρου, οι αναγκαίες προσλήψεις και ότι έτσι αποκλείεται μετά 30 χρόνια φέτος να λειτουργήσει. Η Δήμαρχος δήλωσε ότι ζήτησε ενημέρωση από την Πολιτεία, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση, αλλά έχουν γίνει όπως είπε, μελέτες και ο δήμος είναι σε ετοιμότητα αν δοθεί το πράσινο φως να λειτουργήσει η Κατασκήνωση έστω και λιγότερο χρονικό διάστημα.

Εκτός ημερησίας διάταξης θέματα

Η «Λαϊκή συσπείρωση» έθεσε το θέμα των αναγκών σε εξοπλισμό των μαθητών και των σχολείων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ζήτησε να καλυφθούν οι ανάγκες από την Πολιτεία και όχι από τον δήμο κάτι που συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις εκτός του δημ. συμβούλου κ. Αποστολόπουλου που δήλωσε ότι προέχουν οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας και η Εθνική άμυνα. Μάλιστα η δήμαρχος ανέγνωσε σχετική επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας.

Θέματα ημερήσιας διάταξης

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε πάνω σε επιστολή της Δημιουργία Αλληλεγγύη που αναφέρονταν σε εργασίες στην πολυγωνική αίθουσα και στην προβολή των 100 πρώτων ημερών της θητείας της που έκανε τότε η κ. Θωμαϊδου με τους διαξιφισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο με εκατέρωθεν εκρήξεις. Ακολούθησε επιστολή της Ενότητας για τη Νέα Ιωνία ότι δεν θα εισπραχτούν τροφεία από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου για το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν κάτι που δεν υπήρχε αντίρρηση και η δημ. αρχή το είχε ήδη ανακοινώσει. Μεγάλη συζήτηση έγινε για δύο εργαζόμενους του ΟΠΑΝ που ενώ μονιμοποιήθηκαν με δικαστική απόφαση ζητούν την αναγνώριση της πολύχρονης υπηρεσίας τους πλέον ως μόνιμοι. Το θέμα έθεσε η «Λαϊκή συσπείρωση» και για το δίκαιο του αιτήματος συνήνεσε και σύσσωμη η Αντιπολίτευση. Με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωάννου ενημέρωσε ότι έστειλε θετική εισήγηση στο υπηρεσιακό συμβούλιο κάτι που όμως κρίθηκε μη επαρκές από τον κ. Γκότση.Ο τ. δήμαρχος εξήγησε ότι η εισήγηση που είναι σημαντική για την τελική απόφαση του Υπηρεσιακού συμβουλίου είναι της Διευθύντριας του ΟΠΑΝ η οποία, όπως είπε, αντιδρούσε, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα, συνεπώς οι δύο εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μην δικαιωθούν.

Ακολούθησε συζήτηση πάνω σε θέματα που έθεσε η «Εκτός σχεδίου» που αφορούν τις επιπτώσεις του κορωναϊού στη Ν.Ιωνία και τα μέτρα που πρέπει να πάρει ο δήμος για εργαζόμενους και κατοίκους. Σειρά προτάσεων κατέθεσε για το ίδιο θέμα και η «Λαϊκή συσπείρωση». Η δημοτική αρχή αποδέχθηκε το αναγκαίο των ενεργειών υποστηρίζοντας ότι σχεδόν όλα τα προταθέντα από τις παρατάξεις έχουν πραγματοποιηθεί και αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν (21 υπέρ-9 κατά).

Ακολούθησε το θέμα « Δαπάνες Απολύμανσης Κτιρίων», ύψους 3.906 € ως κατεπείγουσα δαπάνη εργασίας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού» το οποίο εγκρίθηκε με 29 ψήφους ομοφώνως και η «Αποδοχή συμπληρωματικής κατανομής της επιχορήγησης Υπουργείου Εσωτερικών έτους 2019 για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και κατά προτεραιότητα  προς κάλυψη δαπανών θέρμανσης και κατανομή της στις Σχολικές Επιτροπές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Το ποσόν ανέρχεται σε 63.000 ευρώ, θέμα το οποίο επίσης εγκρίθηκε ομοφώνως με 29 ψήφους. Ωστόσο στην εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλατσίδου επετέθη έντονα στην προηγούμενη δημοτική αρχή καταλογίζοντάς της λάθη και παραλείψεις μιλώντας και για κακοδιαχείριση. Η κ. Αλατσίδου κατηγόρησε τον κ. Γκότση ότι επί θητεία του είχε κρυφτεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ίδιο και τους συμβούλους της «Ενότητας» οι οποίοι της αντέτειναν τα πεπραγμένα της δικής τους θητείας που δεν είχε ανάλογα προβλήματα στα σχολεία. Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Δημοτικής Αστυνομίας κ.κ. Χατζησαββίδης και Καρβουνιάρης που κατηγόρησαν με τη σειρά τους την δημοτική αρχή του κ. Γκότση για σειρά θεμάτων στο θέμα αυτό. Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Μανούρη που με δεικτικό τρόπο επιτίμησε την Αντιδήμαρχο για τον επιθετικό της τόνο σε επί πολλά χρόνια δημ. συμβούλους και της ζήτησε αν διαπίστωσε κακοδιαχείριση να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ οι σύμβουλοί του κατηγόρησαν τη δημ. αρχή για καθυστερήσεις στην αποδοχή της επιδότησης.

Ακολούθησε το θέμα «Απαλλαγή Επιχειρήσεων από Ανταποδοτικά Τέλη – Καθαριότητας – Φωτισμού και τέλη κοινοχρήστων χώρων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της υγειονομικής κρίσης». Ειδικότερα για το θέμα της υποστήριξης των εργαζομένων και της τοπικής αγοράς αποφασίστηκε η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής υπό τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Χατζησαββίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα εξετάσει τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου για παροχές(ζήτημα που διεξήχθη πολλή συζήτηση μεταξύ των παρατάξεων) και στη συνέχεια θα ακούσει τα αιτήματα των διαφόρων φορέων και αναλόγως να πράξει. Το θέμα εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ και κατά 6( «Λαϊκή συσπείρωση», «Εκτός σχεδίου»), οι οποίες παρατάξεις διαφώνησαν με τη δημιουργία διαπαραταξιακής, υποστήριξαν την ανάγκη δραστικών μέτρων για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ενώ έκριναν τα μέτρα του δήμου ανεπαρκή και γενικότερα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η «Υπαγωγή συντηρήσεως λεωφόρων Ομορφοκκλησιάς – Κύμης και Σπ. Λούη στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής», όπου εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την Αντιπολίτευση για τυχόν ευθύνες του δήμου και που εγκρίθηκε τελικά ομοφώνως με 28 ψήφους.

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο θέμα « Καθορισμός εξόδων Παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου καθώς και καταβολής αποζημίωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας α) ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (ΚΕ. ΒΡΕ.ΦΟ.) και β) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Ο.Π.Α.Ν.)» ,όπου η Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ήταν μια εκκρεμότητα η ψήφισή του και ότι οι αμοιβές δεν αυξάνονται. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γκότση που υποστήριξε ότι και τα προηγούμενα χρόνια και επί θητεία του οι Πρόεδροι και οι Αντιπρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου πληρωνόταν νόμιμα και η διαδικασία της δημοτικής αρχής είναι περιττή. Έκρινε μάλιστα ότι το θέμα αφορούσε μία Αντιπρόεδρο που επί μήνες δεν είχε πληρωθεί. Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο κ. Κατιμερτζόλου προτείνοντας να μην πληρώνονται οι Αντιπρόεδροι επειδή έχουν επικουρικό ρόλο πράγμα που δεν συμφώνησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις σημειώνοντας τη σημαντική εργασία των Αντιδημάρχων. Το θέμα εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ και 6 κατά ( «Λαϊκή συσπείρωση», «Εκτός σχεδίου»),

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αποδοχή ή όχι των εισηγήσεων της Υπηρεσίας για κοπές δένδρων.

Σημείωση: η καταγραφή του δημοτικού συμβουλίου έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με διακοπές σε ήχο και εικόνα, οπότε για πιθανά μικρά λάθη ζητούμε την κατανόησή σας.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ