ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μια συμβολική εκδήλωση στο μνημείο των 22 κομμουνιστών του μπλόκου της Καλογρέζας, τίμησαν οι Κομματικές Οργανώσεις της Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ, τους 22 ήρωες.
Στην ομιλία της η Έλσα Βακάλη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής του Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ σημείωσε πως “βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί – έχοντας αναβάλει την εκδήλωση προς τιμήν των 22 ηρώων κομμουνιστών του Μπλόκου της Καλογρέζας, λόγω των γνωστών εξελίξεων εξαιτίας του κορονοϊού – νιώθουμε χρέος να τιμήσουμε αυτούς που με το αίμα τους πότισαν και θέριεψαν το δέντρο της λευτεριάς.
Ποια λοιπόν καλύτερη αφορμή από την ίδια τη μέρα της 9ης Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, για να τιμήσουμε τους 22 εκτελεσμένους κομμουνιστές του Μπλόκου.
Ποια καλύτερη αφορμή, από την μέρα της επετείου που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο καρφώθηκε στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος, που η κόκκινη σημαία ανέμισε στο Γερμανικό Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας τη νίκη των λαών ενάντια στον απάνθρωπο φασισμό – ναζισμό. Η σημερινή επέτειος, η συντριβή του φασισμού, δικαιώνει τη θυσία των ηρώων του Μπλόκου της Καλογρέζας.
Θυμίζουμε πως τα μπλόκα στις πιο εργατικές λαϊκές γειτονιές των ελληνικών πόλεων, ήταν η λυσσασμένη απάντηση των Γερμανών στην αλύγιστη αντίσταση της εργατικής τάξης και του λαού. Οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες τους, χρησιμοποιούν τα Μπλόκα για να συλλάβουν στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, του ΕΑΜικού κινήματος, να διαλύσουν τις ΕΑΜμικές οργανώσεις και να τρομοκρατήσουν το λαό. Στα Μπλόκα εμφανίζονται για πρώτη φορά οι γνωστοί κουκουλοφόροι δωσίλογοι που καταδίδουν τουςκομμουνιστές και τους πιο μαχητικούς αγωνιστές. Το «Μπλόκο της Καλογρέζας» είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση αυτού του είδους.Η επίθεση των χιτλερικών, των δωσίλογων και των ταγματασφαλιτών στην Καλογρέζα δεν ήταν τυχαία.
Η Καλογρέζα και η Νέα Ιωνία ήταν στην πρωτοπορία της αντίστασης χάρη στο έντονο εργατικό στοιχείο. Εδώ πρωτοστάτησαν στην αντίσταση οι εργάτες των ανθρακωρυχείων, οι κλωστοϋφαντουργοί, μπροστάρηδες στους ταξικούς αγώνες της εποχής εκείνης.Την Τρίτη 14 Μαρτίου 1944, όλη η δύναμη και οι διοικητές της χωροφυλακής και των ταγμάτων ασφαλείας, συμμετέχουν στο μπλόκο. Τα ξημερώματα μεταφέρονται με λεωφορεία στην Καλογρέζα και περικυκλώνουν την περιοχή. 2.000 χιτλερικοί, μαζί με Ελληνες δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, περικύκλωσαν τις γειτονιές στην Καλογρέζα, την Σαφράμπολη και τη Νέα Ιωνία, με αφορμή την αντιστασιακή δράση αλλά και την απεργία των ανθρακωρύχων της περιοχής. Ακολουθούν σκηνές τρομοκρατίας με άγριους ξυλοδαρμούς, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για πλιάτσικο. Οι ναζί και οι ταγματασφαλίτες μπήκαν τα μεσάνυχτα στα σπίτια, και με βρισιές, σπρωξιές και κλωτσιές συγκέντρωσαν μέσα στις μάνδρες όλους τους άνδρες από 16 μέχρι 60 χρονών.
Συνελήφθησαν γύρω στα 500 άτομα. 22 κομμουνιστές, από μια λίστα 60 μαχητικών ανθρακωρύχων, εκτελέστηκαν επιτόπου σε μια χαράδρα κοντά στην Πλατεία της Καλογρέζας και τους άλλους τους έστειλαν στα γερμανικά κάτεργα. Η πόλη θρήνησε τα παιδιά της. Το σοκ από το μακελειό ήταν μεγάλο. Όσοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια βασανίσθηκαν ενώ οι γυναίκες ταπεινώθηκαν με διεστραμμένα βασανιστήρια. Γνωρίζουμε πως όσοι πάλεψαν στο πλαίσιο του ΕΑΜικού αγώνα, αλλά και στη συνέχεια, όσοι αντιμετωπίζοντας στα ίσα μέχρι και το θάνατο, δεν αναζητούσαν τιμές και αναγνώριση. Εμείς όμως έχουμε υποχρέωση να τους τιμάμε. Σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Οχι μόνο με λόγια, αλλά κύρια με πράξεις. Με τη συνεχή προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε σε κάθε φάση και καμπή στο σύγχρονο αγώνα για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η θυσία των καλύτερων παιδιών της εργατικής τάξης είναι πηγή έμπνευσης και διδαχή για μας, για όλες τις επόμενες γενιές, που φωτίζει το δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα, κρατώντας τις ίδιες σημαίες που και αυτοί κράτησαν στα χέρια τους”
Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ της Νέας Ιωνίας κατέθεσε στεφάνι η Φωτεινή Καούνη, μέλος του ΔΣ και εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής του Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο γραμματέας της, Νίκος Σταματόπουλος. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο της Ν. Ιωνίας και ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Ν. Ιωνία.