Βράβευση Παναγιώτη Κουνάδη στην κοπή πίτας του «Ιωνικού Συνδέσμου»

Σε εορταστικό κλίμα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Ιωνικός Σύνδεσμος σε μία πολύπτυχη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/1), στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων «Στράτος Μελεμενής» του «Ιωνικού».

Κάλαντα – Αφιέρωμα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής, με Μαέστρο τον κ. Πέτρο Παπαδάκη, τα μέλη του οποίου ερμήνευσαν παραδοσιακά κάλαντα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Κώστα Τσοπανάκη, το οποίο επιμελήθηκε και προσέφερε στον «Ιωνικό» ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.


Ο κ. Κοντίτσης
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, κ. Γιάννης Κοντίτσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Από τη φετινή μας συνάντηση λείπει για πρώτη φορά ένα αγαπημένο πρόσωπο. Έφυγε στο τέλος του προηγούμενου έτους. Θελήσαμε και πάλι να το φέρουμε λίγο νοερά κοντά μας, προβάλλοντας το βίντεο που παρακολουθήσατε και ευχαριστούμε πολύ τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών, που μας το προσέφερε. Ελπίζουμε ο Κώστας, από εκεί που βρίσκεται, να συνεχίσει να μας παρακολουθεί και να νιώθει περήφανος για την πορεία μας.».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντίτσης επισήμανε πως: «Στον Ιωνικό Σύνδεσμο ξεκινάμε με αισιοδοξία τη νέα χρονιά, και τη νέα δεκαετία για πολλούς. Έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες εκκρεμότητες και τα προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν κατά τα προηγούμενα έτη. Μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε πλέον μια καλή οικονομική βάση, που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε πιο άνετα και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Σε ό,τι αφορά στο δύσκολο θέμα της κατάχρησης, υπήρξε μια πάρα πολύ καλή έκβαση στην πρώτη δίκη, όπως ανακοινώθηκε και στον Τύπο από εμάς, και ελπίζουμε να έχουμε πολύ σύντομα τα ίδια καλά αποτελέσματα και στην επόμενη, που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.», προσθέτοντας πως: «Η προηγούμενη χρονιά υπήρξε πολύ παραγωγική, τόσο όσο προς τις εκδηλώσεις και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, όσο και ως προς την αναδημιουργία των τμημάτων του Συνδέσμου μας. Ιδιαίτερη στιγμή θεωρούμε ότι ήταν το άνοιγμα και η παρουσίαση της Ομορφοκκλησιάς, μαζί με την Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, ενός βυζαντινού μνημείου, σύμβολο για την ευρύτερη περιοχή.».

Επίσης, ο κ. Κοντίτσης ανακοίνωσε πως: «Σε ό,τι αφορά στα τμήματά μας, λειτουργούν ήδη δωρεάν τα τμήματα: Φωτογραφίας, το Εργαστήρι Χορωδιακής Μουσικής με τον κ. Παπαδάκη, που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό. Ετοιμάζουμε μία μικρή συμφωνική ορχήστρα, που θα βρισκόμαστε εδώ τις Κυριακές, ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Παιδική Θεατρική Ομάδα «Τα Αστεράκια». Και προχωράμε. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει και ένας κύκλος: «Μικρές Αναγνώσεις», όπου επιχειρείται το ξαναδιάβασμα κλασικών βιβλίων της Ελληνικής Λογοτεχνίας, όπου με οδηγό ένα βιβλίο ταξιδεύουμε ανάμεσα σε συγγραφείς και σε μουσική πάνω στο ίδιο θέμα. Αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσετε. Παράλληλα, όπως έχουμε υποσχεθεί, προσπαθούμε όσο πιο σύντομα είναι εφικτό την έκδοση του περιοδικού μας, του «Λυχναριού», στοχεύοντας αυτό να κερδίσει τον ρόλο που είχε πάντα στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.», και ακόμη ανέφερε πως: «Στη φετινή συνάντηση το Δ.Σ. του Ιωνικού Συνδέσμου θέλησε να τιμήσει έναν σπουδαίο Έλληνα μελετητή του ελληνικού τραγουδιού. Ένα ακούραστο ερευνητικό και δημιουργικό πνεύμα∙ έναν σπουδαίο άνθρωπο και, βέβαια, έναν σπουδαίο φίλο δικό μας: Τον Παναγιώτη Κουνάδη.

Για τον Παν. Κουνάδη
Η σχέση του Ιωνικού Συνδέσμου με τον Παναγιώτη Κουνάδη ξεκινά το 1979. Το άτομο που τον προσκάλεσε πρώτος και τον γνώρισε στον χώρο του Ιωνικού Συνδέσμου ήταν ο Κώστας Τσοπανάκης, ο οποίος ήταν τότε Αντιπρόεδρος του «Ιωνικού». Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις του ’79 είχαν τον τίτλο: «Αναδρομή στο ρεμπέτικο τραγούδι.». Την πρώτη βραδιά συμμετείχαν Μικρασιάτες μουσικοί, ενώ τη δεύτερη συμμετείχε η Ρεμπέτικη Κομπανία, στις πρώτες εμφανίσεις της. Έκτοτε, ο Παναγιώτης μας τίμησε με τη βοήθειά του σε πολλές εκδηλώσεις στον Ιωνικό Σύνδεσμο, με κορυφαία στιγμή τον κύκλο: «Δέκα εικόνες του ρεμπέτικου», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2012 και του 2013.», ενώ ολοκλήρωσε αναφερόμενος σε ενδιαφέροντα στοιχεία από την πλούσια διαδρομή της ζωής του κ. Κουνάδη.


Ευλογία πίτας
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Ιωνικού Συνδέσμου, έκοψε το πρώτο κομμάτι της και εξέφρασε τις ευχές του σε όλες και όλους.

Βράβευση Π. Κουνάδη
Ακολούθως, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της Ε.Ρ.Τ.: «Μονόγραμμα», με τον κ. Παναγιώτη Κουνάδη,(μια βιογραφική αναδρομή) και αμέσως μετά ο κ. Κοντίτσης προσέφερε στον κ. Κουνάδη την πρώτη αφίσα (ανατυπωμένη) που έβγαλε ο Ιωνικός Σύνδεσμος με ένα αφιέρωμα σε εκείνον, με προσθήκη της αναφοράς: «Στον Παναγιώτη Κουνάδη, ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού, για την επί 40 έτη συνεργασία του με τον Ιωνικό Σύνδεσμο, την προσφορά του στην έρευνα του ελληνικού τραγουδιού, την έναρξη της λειτουργίας του «Αρχείου Κουνάδη» ως εικονικό μουσείο.».

Επίσης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, κ. Τάκης Κωστιδάκης, προσέφερε στον κ. Κουνάδη μία καλαίσθητη φιγούρα του Σταύρακα, ήρωα του Θεάτρου Σκιών. Ο Π.Κουνάδης ευχαρίστησε τον Ιωνικό Σύνδεσμο αναφερόμενος στην πολύχρονη συνεργασία μαζί του.

Κοπή πίτας
Κατόπιν, κομμάτια πρωτοχρονιάτικης πίτας έκοψαν και ευχήθηκαν για το νέο έτος, κατά σειρά: Ο Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Γιάννης Κοντίτσης, η αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής κα Δημοτικής Συγκοινωνίας κ. Αγγελική Σακκαλόγλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Κουλούρης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Χρήστος Κανλής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Γιώργος Νουβέλογλου εκ μέρους όλων των συλλόγων και σωματείων της πόλης, ο βουλευτής Βόρειας Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης και ο εκδότης της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας IONIANET.gr κ. Βασίλης Μαγκαναδέλλης.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε πως ιδιαίτερη εντύπωση στους παριστάμενους προκάλεσε η αφιέρωση του κομματιού που έκοψε ο κ. Μανούρης, καθώς το αφιέρωσε στον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ζαχαριάδη, λέγοντας πως: «Θα ήθελα να αφιερώσω το κομμάτι σε έναν νέο άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μπροστά του μέλλον, μας τιμά με την παρουσία του. Νομίζω ότι μπορεί να συμβάλλει κι εκείνος σ’ αυτή την προσπάθεια με τον τρόπο του, μια και είναι φίλος και της Νέας Ιωνίας και του Ιωνικού Συνδέσμου, στον Ζαχαριάδη τον Κώστα.».


Μουσικό πρόγραμμα
Τέλος, η όμορφη εορταστική βραδιά του Ιωνικού Συνδέσμου ολοκληρώθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Μαυροειδή και το μουσικό σχήμα «Cloud Seven», οι οποίοι εκτέλεσαν και ερμήνευσαν παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Απόστολος Σαλονικίδης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ