Χτύπησε με μανία ο ανεμοστρόβιλος – Εφιαλτικό πρωινό για Καλογρέζα, Νεάπολη

Τρίτη και 13 ξημερώματα η Αττική βίωσε ένα εφιαλτικό πρωϊνό, ένα ακόμα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Σφοδροί άνεμοι και ισχυρή βροχή χτύπησαν αλύπητα περιοχές της Αττικής μεταξύ των οποίων και την πόλη μας, ιδιαίτερα την Καλογρέζα και τη Νεάπολη. Η Νέα Ιωνία έζησε σε μικρογραφία μέρες του 1994 όταν ο μπαζωμένος Ποδονίφτης τιμώρησε τους διώκτες του. Σήμερα, περιοχές της πόλης μας βίωσαν μια δύσκολη νύκτα που τα ξημερώματα γύρω στις 6 έδειξε τα δόντια της, αφού σφοδροί άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα, σήκωσαν στέγες σπιτιών, έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές. Δεκάδες σπίτια έπαθαν ζημιές, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, συμπολίτες βγήκαν στους δρόμους καλώντας για βοήθεια. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία ήταν παρούσες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα αιτήματα, μιας και οι ζημιές σε άλλους δήμους ήταν επίσης πολύ σοβαρές.

Από τις πρώτες στιγμές και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι του δήμου και η Δ/νση Περιβάλλοντος συνέδραμαν με κάθε μέσον που διέθεταν. Η εφημερίδα μας  από τα ξημερώματα  δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα από συμπολίτες που ζητούσαν πληροφορίες. Επισκεφθήκαμε την Δ/νση Περιβάλλοντος στο γκαράζ του δήμου, συνεχίσαμε στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουμε με τον φακό της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr τις ζημιές, να μιλήσουμε με τον κόσμο που βίωσε τις καταστροφές. Παντού συναντήσαμε εργαζόμενους του δήμου να εργάζονται σκληρά για να κόψουν τα πεσμένα δένδρα, να απομακρύνουν τα μπάζα, να καθαρίσουν τους δρόμους, να ρυθμίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αίνου, Αργυροκάστρου, Δερμιδεσίου, Βυζαντίου και Ακριτών, πλ.Ελευθερίας, δρόμοι και περιοχές της πόλης μας που περπατήσαμε, μιλήσαμε με πληγέντες, είδαμε από κοντά τις καταστροφές από ένα καιρικό φαινόμενο, έναν ανεμοστρόβιλο που όπως μας είπαν κάποιοι παλιοί Ιωνιώτες πρώτη φορά αντιμετώπισαν. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr  συζήτησε με συμπολίτες που έζησαν τον φόβο και την καταστροφή και καταγράφουμε το αίτημά τους για ουσιαστική βοήθεια από τις Αρχές για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωσή τους από την Πολιτεία. «Ζήσαμε μια μαύρη νύχτα, φοβηθήκαμε, οι κεραυνοί, η βροχή, οι θόρυβοι από τα τσακισμένα δένδρα, οι στέγες που κομματιάζονταν  δημιουργούσαν ένα σκηνικό τρόμου», μας είπαν δεκάδες οικογένειες Ιωνιωτών που επλήγησαν.

Δηλώσεις στην εφημερίδα μας

Συναντήσαμε στην Καλογρέζα τον Αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας κ. Καρβουνιάρη που με αγωνία προσπαθούσε μαζί με τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας του να ρυθμίσει την κυκλοφορία των οχημάτων, «κάνουμε ότι μπορούμε, κλείσαμε τους δρόμους, παρακολουθούμε τις εργασίες αποκατάστασης, συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί», μας είπε. Παρών και ο βουλευτής Βορείου τομέα Αθήνας και υπεύθυνος τομέα αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» και τέως Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Χρήστο Κανλή οι οποίοι συνομιλούσαν με κατοίκους και εργαζόμενους του δήμου. Ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «από το πρωί επισκεπτόμαστε τις πληγείσες περιοχές των δήμων και βλέπουμε τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές, δίκτυα, σπίτια και επιχειρήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική, την Αστυνομία τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας και των δήμων γιατί από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο έργο τους. Επείγει να συζητήσουμε την βέλτιστη προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που λόγω κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον συχνότερα. Στη Νέα Ιωνία βρίσκομαι γιατί έχω πολλούς φίλους και διατηρώ ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον» και ο κ. Κανλής δήλωσε: «επισκεπτόμαστε μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη τις περιοχές της πόλης μας που επλήγησαν ιδιαίτερα. Είδαμε τις ζημιές, μιλήσαμε με τον κόσμο που υπέστη την καταστροφή. Από το πρωί έχω μιλήσει με τον Δ/ντή Καθαριότητας του δήμου, συνομιλώ με εργαζόμενους και  παρακολουθώ την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλουν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Το 2017 επί θητείας μας επικαιροποιήσαμε το Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, σήμερα  πρέπει να προσαρμόσουμε όλη τη λειτουργία του δήμου πάνω στις αυξημένες ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Να προβούμε σε καταγραφή του δυναμικού μας και νέες προμήθειες σε υλικό και οχήματα, να επανασχεδιάσουμε την άμυνα της πόλης μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Καλώ τη δημοτική αρχή να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση».

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here