Forum Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας – Συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στο Forum Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας ως συμβολή στην απόδοση τιμής στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η ιστορία δεν είναι μουσειακό είδος. Είναι ένα βίωμα ζων!!!

Ας μεθύσουμε λοιπόν με τ’ αθάνατο κρασί του ’21!

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 17:00 – 19:00

Χαιρετισμό απευθύνει η κα. Ανδριάνα Ζαρακέλη, Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, Μέσων Ενημέρωσης & Αξιοποίησης Ευρωπαικών Πόρων του Δήμου Πειραιά.

  • 1821-1830: Η Ελληνική Επανάσταση!

Γεγονότα και εξελίξεις μετά την έκρηξη της ελληνικής Επανάστασης και μέχρι την επίσημη ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Εισηγήτρια: Κάλλη Οικονόμου, Φιλόλογος και Διευθύντρια του Γραφείου Εκπροσώπησης του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

  • Ο ρόλος του Φιλελληνισμού στην εδραίωση και στην επιτυχή έκβαση της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εισηγητής: Νίκος Φράγκος, Πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

  • Η οικονομική ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους (1832 – 1871).

Το νέο καθεστώςγαιοκτησίας, η οργάνωση του εμπορίου, η εμπορική ναυτιλία και η εμφάνιση τωνπρώτων βιομηχανικών μονάδων στην προσπάθεια ένταξης του νέου κράτους στοευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.

Εισηγήτρια: κα. Μαρία Κ. Γκουτζαμάνη, Ιστορικός – Αρχαιολόγος Φιλόλογος, Μέλος Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου

  • Το ’21 ως ιστορικό ορόσημο για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό:κορυφαία πηγή έμπνευσης, αφετηρία αποδόμησής του αλλά και συστηματικής καταγραφής των στοιχείων του.

Εισηγητής κ. Ευάγγελος Θ. Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ