Ερώτηση της “Δημιουργία Αλληλεγγύη” για τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Ν. Ιωνία 26 Απριλίου 2021

Προς : 1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νο Κουλούρη
2. Δήμαρχο κα Δ. Θωμαϊδου
3. κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους

Ερώτηση για τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2021, με αντικείμενο το Αδριάνειο Υδραγωγείο, συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης και εκπρόσωποι των Δήμων Αθήνας, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε: οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, να προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου που προτείνει η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται σε στόχους όπως:

  • Η προστασία του μνημείου.
  • Η ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Η αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  • Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Ως γνωστό, το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Το Ρωμαϊκό-Αδριάνειο Υδραγωγείο έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για τη Νέα Ιωνία, αφού συνετέλεσε στην ύδρευση της πόλης μας για αρκετά χρόνια μετά την εγκατάσταση των προσφύγων και είναι ο μοναδικός δήμος απ’ όπου διέρχονται και διασώζονται πεσσοί του Υδραγωγείου.

Με δεδομένη αυτή την μοναδικότητα και με το αυτονόητο ότι ο Δήμος μας θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που όφειλε να συμμετάσχει, ερωτάται η κα. Δήμαρχος:

1. Γιατί δεν συμμετείχε ο Δήμος μας στην συνδιάσκεψη;

2. Κλήθηκε η κα. Δήμαρχος στη συνδιάσκεψη; Αν ναι, γιατί δεν παρέστη; Αν όχι, τι προτίθεται να κάνει;

Ο Επικεφαλής της Παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»
Παναγιώτης Μανούρης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
Καναβός Μιλτιάδης, Τσομπάνογλου Φώτιος., Λάμπρου Χαράλαμπος, Λαζαρίδης Ιωάννης, Κλάρα Αναστασία., Παπαμαργαρίτης Ευθύμιος, Σκευοφύλαξ Σωτήριος, Αναμουρλόγλου Χρήστος, Τσιακαλάκης Γεώργιος, Αγγελακοπούλου Αναστασία, Στέφας Γεώργιος, Ναϊσίδου Σοφία, Κουλουριώτη Μαρία Ελισάβετ.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ