Γιώργος Κορρές: ένας εργάτης στην καθαριότητα του δήμου Νέας Ιωνίας ανοίγει την καρδιά του και μιλάει στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ για την καθημερινότητά του

κ. Κορρέ, πόσα χρόνια εργάζεστε στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ν. Ιωνίας και σε ποιο τομέα;
Εργάζομαι  στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ν. Ιωνίας εδώ και 6 μήνες. Μπήκα τον περασμένο Οκτώβρη με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό. Δουλεύω στην αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων.

Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά μία ημέρα εργασίας σας;
Βρισκόμαστε το πρωί  στις 6.00 στο γκαράζ του δήμου. Εκεί οι χειριστές των μηχανημάτων προετοιμάζουν τα μηχανήματα και διαμορφώνουν το χώρο (γεμίζουν τις σκάφες για να φύγουν για χωματερή).

Εν συνεχεία παίρνουμε το πρόγραμμα με τα σημεία που έχουν καταγραφεί είτε από τους προϊστάμενους είτε από δημότες και ξεκινάμε την αποκομιδή. Εννοείται ότι μαζεύουμε οτιδήποτε βρεθεί στην πορεία μας ασχέτως αν είναι ή όχι καταγεγραμμένο. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ημέρας επιστρέφουμε στο γκαράζ όπου θα γίνουν τα απαραίτητα για να φύγουν οι σκάφες με τα ογκώδη για την χωματερή. Φυσικά δεν λείπουν και οι παρεξηγήσεις κατά την διάρκεια της αποκομιδής όπως π.χ με  οδηγούς Ι.Χ. που δεν έχουν υπομονή και κορνάρουν και πολλές φορές μας βρίζουν λες και το κάνουμε επίτηδες. Απαράδεκτες συμπεριφορές που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση όλοι οι εργάτες καθαριότητας. 

Λαμβάνετε στην εργασία σας μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικότερα με την πανδημία; Σας φοβίζει περισσότερο αυτή η περίοδος;
Όχι, μέτρα ατομικής προστασίας δεν έχουμε λάβει. Έχουν να δοθούν ΜΑΠ στους εργαζόμενους του δήμου Νέας ιώνιας 3 χρόνια, από το 2017. Σε τόση υπόληψη έχουν οι ανώτατοι άρχοντες την ασφάλεια των εργαζόμενων. Βλέπουμε τι γίνεται και στα νοσοκομεία. Πλήρης απαξίωση του δημόσιου φορέα και απ’ την άλλη ζεστό χρήμα στους αμέτοχους στην όλη προσπάθεια να σωθούν ζωές, ιδιώτες… Και έχουμε δει όλοι με πόση ευκολία κατά καιρούς επιτάσσονται απ τις κυβερνήσεις εργαζόμενοι που αμείβονται με ψίχουλα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά αισχροκερδεί θυμίζοντας μας άλλες εποχές.   

Στο γκαράζ, τώρα εν μέσω πανδημίας, μοιράζονται στους εργαζόμενους  μάσκες και λαστιχένια γάντια και γίνεται απολύμανση στα αυτοκίνητα του δήμου.
Για τον εαυτό μου δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι περισσότερο αυτή την περίοδο, άλλωστε κάθε μέρα οι εργάτες καθαριότητας με τους ιούς και τα μικρόβια παλεύουν. Ο φόβος υπάρχει πάντα. 

Τώρα που πολύς κόσμος μένει στα σπίτια του είναι ο όγκος των απορριμμάτων περισσότερος και διαφορετικού περιεχομένου;
Ναι αυτό συμβαίνει. Στα ογκώδη τουλάχιστον που είμαι εγώ παρατηρήσαμε μια αύξηση τις πρώτες κυρίως μέρες εγκλεισμού. Γίνονται περισσότερες εργασίες στα σπίτια και επιπλέον ο εγκλεισμός έδωσε την ευκαιρία για ξεσαβούρωμα. Κακώς όμως γιατί πρέπει να ξέρουν οι δημότες ότι λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και των αδειών λόγω ευπάθειας το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί. Στον φορτωτή π.χ που βγαίνουμε κανονικά 2 εργάτες, τώρα βγαίνει ένας. Και μιλάμε για ογκώδη αντικείμενα, πολλές φορές ασήκωτα. Νομίζω υπάρχει και ανακοίνωση της Περιφέρειας να μην βγάζουν οι δημότες στο δρόμο σαβούρα. Αλλά…

Επίσης παρατηρείται αυτό που έχει γίνει ευρέως γνωστό με τα πεταμένα γάντια και μάσκες παντού γύρω από σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ κτλ. Μεγάλη ανευθυνότητα που πρέπει να σταματήσει. Βάζει σε κίνδυνο και τους περαστικούς, αλλά κυρίως τους εργάτες καθαριότητας που θα τα μαζέψουν.

Υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών σε σχέση με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών καθαριότητας; Χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια;
Αντιδράσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν… Το θέμα είναι πόσο δίκαιες και αντικειμενικές είναι οι αντιδράσεις αυτές. Οι εργάτες καθαριότητας τις περισσότερες φορές είναι τα εύκολα θύματα στο αλισβερίσι των εκάστοτε δημοτικών αρχών με τους δημότες, για ψηφοθηρικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πολλές φορές δημότες να αφήνουν τα απορρίμματα εκτός κάδων ενώ έχει περάσει το απορριμματοφόρο ή ο οδοκαθαριστής με αποτέλεσμα να τα ακούνε οι εργάτες και από τους δημότες, αλλά και από τους προϊσταμένους  τους. 

Σε ότι αφορά τα ογκώδη, όχι δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα δρομολόγια. Στην παρούσα φάση και δεδομένου των συνθηκών νομίζω τα πάμε πολύ καλά παρότι η καταπόνηση και κούραση είναι μεγαλύτερη. Γενικά πάντως όλοι οι δήμοι και ο δήμος της Νέας Ιωνίας έχουν ελλείψεις και σε μέσα, αλλά κυρίως σε προσωπικό. Αυτό το ομολογούν εμμέσως  και οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές διαχρονικά με την στάση που κρατούν και απ’ την μια δεν διορίζουν μόνιμο προσωπικό κι απ’ την άλλη δεν χάνουν ευκαιρία να προτείνουν τους ιδιώτες ως λύση. Όχι οι ιδιώτες δεν είναι λύση, οι ιδιώτες είναι πρόβλημα. ”Καμαρώνουμε” τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην Υγεία τώρα με την πανδημία.. Η λύση είναι η πρόσληψη μονίμου προσωπικού. 

Πως σας αντιμετωπίζει η οικογένειά σας επιστρέφοντας στο σπίτι; Είναι επιφυλακτική ότι μπορεί να μεταφέρετε τον ιό;
Όχι δεν νομίζω ότι υπάρχει φόβος μέσα στην οικογένεια μου γιατί παίρνω όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πάντα, όχι μόνο τώρα λόγω πανδημίας. Όπως είπα και πριν οι εργάτες στην καθαριότητα πάντα δουλεύουν μέσα στους ιούς και τα μικρόβια με τον κίνδυνο πολλών μολύνσεων οπότε πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί  

Γενικότερα ως πολίτης, πώς βλέπετε την κρίσιμη αυτή περίοδο που περνάει η χώρα μας;
Αφού σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δώσατε να εκφραστώ θα ήθελα να πω ότι μπορεί οι μάσκες να έχουν καλύψει τα στόματα μας, αλλά δεν έχουν και δεν πρέπει να καλύψουν την φωνή μας. Η φωνή των εργαζομένων πρέπει να ακουστεί δυνατά τούτες τις δύσκολες μέρες. Φωνάζουμε δυνατά για να μην περάσει η κυβερνητική προπαγάνδα που αναγάγει τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Η ριμάδα η κρατική ευθύνη που είναι; Η ατομική ευθύνη άφηνε διαχρονικά τα νοσοκομεία χωρίς υγειονομικό προσωπικό και υλικό; Χωρίς ΜΕΘ; Φωνάζουμε για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα νοσοκομεία και στους χώρους δουλειάς, φωνάζουμε για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία που οργιάζει αυτές τις μέρες, φωνάζουμε για οικονομικά μέτρα στήριξης των άνεργων και των εργαζομένων με αναστολή εργασίας. Ο λαός πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει την κρίση τους. Φωνάζουμε να μην πληρώσει ο λαός και την πανδημία. Ναι, μένουμε σπίτι και ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά κυρίως αυτά που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες  μετά την πανδημία. Τον λογαριασμό που τον έχουν κόψει από τώρα στο όνομα του λαού.

Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ