Διλλήματα μπροστά στις κάλπες και ο ρόλος της δημοσιογραφίας

Διλλήματα μπροστά στις κάλπες και ο ρόλος της δημοσιογραφίας

Με ρωτούν τι θα ψηφίσω, ποιους θα σταυρώσω, ποια δημοτική παράταξη με κέρδισε κατά την τελευταία πενταετία που ζήτημα είναι να έχασα ένα δημοτικό συμβούλιο, παρακολουθώντας όσα σοβαρά και μη διαδραματίζονταν. Με ρωτάνε πως βλέπω τα πράγματα, ποιος θα βγει, τι συμμαχίες θα γίνουν στον δεύτερο γύρο, αν έχουμε κάνει κάποια δημοσκόπηση μιας και σε όλες που έχουμε δημοσιεύσει τα προηγούμενα χρόνια έχουμε πέσει μέσα με εξαιρετική ακρίβεια.

Θα σας πω τι απαντάω σε όλους. Από το 1990 που ασχολήθηκα με τα Μέσα Ενημέρωσης είχα μια δέσμευση που με αρκετή δυσκολία έγινε αποδεκτή από τους πολιτικούς και άλλους παράγοντες της πόλης μας, «τα δικά μας Μέσα ενημέρωσης της πόλης μας θα υπηρετούν την αδέσμευτη δημοσιογραφία». Πολυφορεμένες αυτές οι λέξεις και με πολύ κόστος. Για να τις υπηρετείς πρέπει να κρατάς λογικές αποστάσεις από πολιτικούς και άλλους παράγοντες, να μην γίνεσαι κολλητός γιατί μετά άντε να κάνεις κριτική και ούτε λόγος βεβαίως για το άμεσο ή έμμεσο χρήμα που κινείται γενικώς στο χώρο της δημοσιογραφίας. Βέβαια για να σε λαδώσουν πρέπει να προσφέρεσαι, να το δείχνεις κι αυτό από εμάς απουσιάζει και προς τιμήν τους κανένας από τους σημερινούς υποψήφιους δεν το πρότεινε όσα χρόνια γνωριζόμαστε.

Αγαπητοί συμπολίτες, η αδέσμευτη δημοσιογραφία έχει κόστος. Άμα είσαι διαπλεκόμενος σε προωθούν με διαφόρους τρόπους, χάνεις την προσωπική και επαγγελματική σου αξιοπρέπεια, αλλά να οι ευκαιρίες και το χρήμα που ρέει. Θα σας περιγράψω λοιπόν τι θα πράξω πέρα από τις καλές προσωπικές σχέσεις που διατηρώ με πολλούς υποψηφίους. Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ από την επομένη των εκλογών όποιος και να εκλεγεί θα παραμείνει εφημερίδα δημοσιογραφική και όχι δημοσίων σχέσεων ή άνομων πιέσεων. Θα ασκεί σοβαρή κριτική όπου χρειάζεται και θα επαινεί όπου επιβάλλεται. Αίμα και σπέρμα που τόσο αρέσουν, λυπάμαι από εμάς δεν θα δείτε. Η δημιουργική κριτική που ασκούμε συνοδευόμενη από προτάσεις θα συνεχιστεί με περισσότερη δυναμική, αλλά με σκοπό να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα και να επιβραβευτούν όσα σωστά γίνονται. Και θέλω να ξέρετε κάτι, το δικαίωμα της κριτικής, της ελεύθερης γνώμης δεν το αποκτήσαμε αυθαίρετα δεν είναι προϊόν τσαμπουκά και κόμπλεξ παντογνωσίας. Αυτό το δικαίωμα το αποκτήσαμε με πολλά χρόνια εργασίας στα τοπικά δρώμενα, με προσωπική τριβή και ενεργή ενασχόληση στα κοινά προβλήματα της πόλης μας. Με συγκρούσεις όπου χρειάζονταν, με οικονομική δυστοκία από έλλειψη υποστήριξης από πολλούς που στα λόγια νοιάζονται για τον Τοπικό τύπο και το καλό της τοπικής Αγοράς.

Είναι γνωστό ότι ήμαστε μια δημοκρατική εφημερίδα με προοδευτικές απόψεις, αλλά με σεβασμό σε αξίες και παραδόσεις ακόμη κι αν αυτό μας κάνει σε κάποια θέματα συντηρητικούς, γιατί αν δεν το έχετε καταλάβει αυτά είναι η Νέα Ιωνία. Δημοκρατικές παραδόσεις, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις με αγώνες ,ιστορικές μνήμες και σεβασμός στις παραδοσιακές αξίες των Μικρασιατών ιδρυτών της πόλης μας, αλλά και των υπόλοιπων συμπολιτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αυτούς τους εσωτερικούς μετανάστες που εμπλούτισαν την πολιτισμική δυναμική αυτής της πόλης και διαμορφώνουν πλέον ισότιμα τον χαρακτήρα της.Αν μια εφημερίδα δεν τα κατανοεί όλα αυτά δεν θα μπορέσει να καταλάβει και την ψυχή αυτής της πόλης δεν θα μπορέσει να κάνει επιτυχημένη δημοσιογραφία στη Ν.Ιωνία.

Εύχομαι λοιπόν να εκλεγεί ο/η σχετικά καλύτερος δήμαρχος και άξιοι σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις ιδιαίτερα αυτοί και αυτές που γνωρίζω προσωπικά και ανεξαρτήτως παράταξης διέκρινα την εντιμότητά τους και το πάθος τους για τη Ν.Ιωνία. Οι παρατάξεις που θα χρειαστεί λόγω απλής αναλογικής να συνεργαστούν στη διοίκηση του δήμου πρέπει να στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης με κριτήρια αξιοκρατικά κι όχι με πρόσωπα τα πιο πιστά στους επικεφαλής ή κρατώντας ισορροπίες.

Η χώρα μας, η πόλη μας η Ν.Ιωνία, μετά το βαθύ λάκκο των μνημονίων που αρκετές από τις δεσμεύσεις τους θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια, πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή. Εποχή συνεργασίας, ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, θεσμικής συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, χώρο για νεανικά εγχειρήματα, για καινοτόμους επαγγελματίες, με ισχυρή κοινωνική πρόνοια, με ασφάλεια, με αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση, με οικονομική ανάπτυξη, εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπές επίπεδο ζωής κι όχι επιβίωσης, με ιστορικές μνήμες και ανάδειξη της πολιτιστικής μας δυναμικής. Μια χώρα, μια πόλη, με Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια παρουσία και η εφημερίδα μας η ΙΟΝΙΑΝΕΤ να είσαστε σίγουροι ότι θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιωνιωτών αυτά θέλει ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί και σε μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη η αδέσμευτη από συμφέροντα δημοσιογραφία, έτσι όπως σας την περιέγραψα. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ