Πού οδηγούμαστε;

Πλακώματα στο Δ. Σ., η κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και καμπανάκι για την αγορά

Η γη μας κυριολεκτικά ψήνεται κι εμείς περί άλλων τυρβάζουμε. Βλέπετε οι διακοπές τελείωσαν και ολοκληρώνεται η επιστροφή στις τσιμεντουπόλεις. Εδώ, στη χώρα μας, στον μικρόκοσμό μας όπου θα ασχοληθούμε με την Οικονομία, τα πολιτικά και τις κόντρες των κομμάτων. Θέλετε και παραπέρα, εδώ στα δικά μας; Ορκίζεται η νέα δήμαρχος της πόλης μας κ. Θωμαΐδου και το νέο 41μελές δημοτικό συμβούλιο στο Παναιτώλιο. Πολλές οι προσκλήσεις, πολύς κόσμος αναμένεται. Για να δούμε τι κλίμα θα επικρατήσει. Πολιτικός πολιτισμός ή σκληρό ροκ; Και την Κυριακή πρώτη του μηνός δημαιρεσίες για εκλογή προέδρου δημοτικού συμβουλίου και Επιτροπών του δήμου. Εκπλήξεις δεν αναμένονται.

Είναι να τρελαίνεσαι, τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη; Συντονίστηκε η φύση να αυτοκαταστραφεί από τις φωτιές θα πουν οι ανόητοι. Σιβηρία, Αμαζόνιος και τώρα Αφρική, οι φωτιές έχουν κάψει εκτάσεις όσο η Ευρώπη, οι παγετώνες στην Γροιλανδία λιώνουν και οι ισχυροί της γης για άλλη μια φορά φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, για την ακρίβεια μας κοροϊδεύουν. Τους αδικώ; Μόλις 20 εκατ. έδωσε η σύνοδος των G7 για τον Αμαζόνιο, ενώ ένας μόνο ηθοποιός ο Ντι Κάπριο 5 εκατ. και μετά μου λέτε για περιβαλλοντική ευαισθησία των μεγάλων χωρών.

Ξέρετε η αγωνία για το περιβάλλον δεν είναι μια ρομαντική υπόθεση λίγων αφελών είναι προϋπόθεση ύπαρξης του ανθρώπινου γένους και τα αίτια της καταστροφής του γνωστά. Είναι τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εξάπλωση της εκτροφής βοοειδών και της καλλιέργειας της σόγιας, την ασύδοτη εξάπλωση των πόλεων και την οικιστική «ανάπτυξη», την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ξυλείας. Και όλα αυτά στηρίζονται σε μια αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία που θεσμοθετείται από κυβερνήσεις όπως του Μπολσονάρο στην Βραζιλία, αυτού του σκοτεινού τύπου έρμαιου των πολυεθνικών και των γαιοκτημόνων.

Μόνο αυτές είναι οι αιτίες; Όχι βεβαίως. Δείτε και στη χώρα μας, δασοκτόνες πολιτικές, σπουπίδια που αναφλέγονται, μη καθαρισμός από τα ξερά, καλώδια της ΔΕΗ, όλες αυτές οι αιτίες χέρι χέρι με τους εμπρηστές, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε καμένες εκτάσεις, την αδιαφορία των πολλών στη χώρα μας  για την προστασία του εξαιρετικού μας περιβάλλοντος.

Άκουσα αυτόν τον ανεκδιήγητο Μπαλάσκα που τον καταδίκασε μέχρι και το σωματείο του των Αστυνομικών. Τι είπε ο άνθρωπος; Σκουπίδια αποκάλεσε τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο σε κατειλημμένα σπίτια στα Εξάρχεια. Ξέρει τι πάει να πει να έχεις μικρά παιδιά, να μην μπορείς να τα φροντίσεις, να έχει καταστραφεί το σπίτι σου, η ζωή σου ολόκληρη από έναν πόλεμο που προκάλεσαν οι ισχυροί της γης για να μοιράσουν πάλι τις ζώνες επιρροής τους, έναν πόλεμο με θύματα χιλιάδες αμάχους; Κάτι ξέρουμε εμείς απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που αντιμετώπισαν τα ίδια, δυστυχώς από συνέλληνες γηγενείς. Και σε ποια κέντρα υποδοχής θα τους στοιβάξουν, αυτά με τις απίστευτες ελλείψεις και τις ανεπαρκείς υποδομές που για κάποια από αυτά θα έπρεπε να ντρεπόμαστε; Και μην το συγχέουν κάποιοι έξυπνοι με το γενικότερο παιχνίδι που παίζεται στα Εξάρχεια. Επικοινωνιακά τεχνάσματα πάνω σε αδύναμους  και κατατρεγμένους είναι απαράδεκτα.

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ