Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση κυριάρχησε στη 19η Συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας

Το βράδυ της Δευτέρας (26/8), στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νέας Ιωνίας, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 19ης Έκτακτης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με κυρίαρχο θέμα τη χρήση αιθουσών και παραρτημάτων νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη συζήτηση για το θέμα με τίτλο: «Τριμηνιαία Έκθεση Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Εσόδων-Δαπανών 2ου Τριμήνου, έτους 2019», το οποίο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξενοφών Κυριακόπουλος και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 18 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης), επί 21 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αμέσως μετά συζητήθηκε το σοβαρότερο θέμα της βραδιάς, με τίτλο: «Χρήση Αιθουσών και Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων για την Εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης», καθώς σύμφωνα με τον πίνακα των συνολικών εγγραφών νηπίων και προνηπίων ανά σχολική μονάδα, βάσει των αιτήσεων των γονέων για το σχολικό έτος 2019-2020, όπως πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, κρίθηκε αναγκαία η άμεση ανεύρεση επιπλέον αιθουσών, που θα λειτουργήσουν ως παραρτήματα των Νηπιαγωγείων του Δήμου Νέας Ιωνίας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Του θέματος εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Σχολικών Επιτροπών, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, ο οποίος αφού επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης οι ανάγκες που υπάρχουν τελικά σύμφωνα με στοιχεία και έγγραφα που μας έχει στείλει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας είναι δέκα.», συνέχισε αναφέροντας τις σχετικές προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
1 αίθουσα του 10ου Δημοτικού Σχολείου σαν παράρτημα για ένα έτος των 2ου και 13ου Νηπιαγωγείων.
1 αίθουσα του ίδιου σχολείου σαν παράρτημα του 14ου Νηπιαγωγείου.
1 αίθουσα του 15ου Δημοτικού Σχολείου σαν παράρτημα των 5ου και 15ου Νηπιαγωγείων.
1 αίθουσα του 3ου Δημοτικού Σχολείου σαν παράρτημα του 11ου Νηπιαγωγείου.
1 αίθουσα του 7ου Βρεφονηπιακού Σταθμού σαν παράρτημα του 7ου Νηπιαγωγείου.
1 αίθουσα του 2ου Νηπιακού Σταθμού σαν παράρτημα του 9ου Νηπιαγωγείου.
Το υπόλοιπο τμήμα της αίθουσας τελετών του 7ου Δημοτικού Σχολείου σαν παράρτημα του 23ου Νηπιαγωγείου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την υποβολή σχετικών ερωτήσεων, με πρώτο τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Φώτη Τσομπάνογλου να ρωτά μεταξύ άλλων πως: «Στην εισήγηση υπάρχουν ανάγκες για 10 αίθουσες και βρίσκουμε λύση μόνο για τις 8. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες;», καθώς και: «Αν υπάρχει χώρος να μπει το κοντέινερ και αν θα προαυλίζονται σωστά και τα υπόλοιπα παιδάκια.».

Απαντώντας στον κ. Τσομπάνογλου, ο κ. Χατζηιωάννου είπε μεταξύ άλλων πως: «Σύμφωνα με την εκτίμηση των εκπαιδευτικών των δύο Νηπιαγωγείων, όπου υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες, μπορούν να φιλοξενηθούν 60 παιδιά. Το ίδιο και στα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία της Καλογρέζας.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Στο 6ο, με το «προκάτ», θα χρησιμοποιηθεί όπως γράφει η εισήγηση για χώρος του Νηπιαγωγείου. Υπάρχει χώρος  και για προαυλισμό και για οτιδήποτε.».

Κατόπιν, ο κ. Τσομπάνογλου ρώτησε τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΒΡΕ.Φ.Ο. και δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» κ. Βασίλειο Καλογερόπουλο πως: «Μ’ αυτόν τον τρόπο τώρα, που πηγαίνουν τα προνήπια εκεί, καλυπτόμαστε με τις αιτήσεις που έχουμε κάνει με τα βρέφη; Δηλαδή, θα καλυφθούνε όλες οι θέσεις που έχουμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Γιατί διαφορετικά θα μπορούσαμε κι εμείς όπως το Μαρούσι ή το Ηράκλειο, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί ο οποιοσδήποτε, να πάρει εξαίρεση, όπως πήραν κάποιοι δήμοι, για να πάμε στη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αν όμως καλύπτονται τα βρέφη που μένανε τόσον καιρό έξω. Καλύπτονται;».

Απαντώντας στον κ. Τσομπάνογλου, ο κ. Καλογερόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως: «Όσον αφορά τα νήπια, καλύπτονται όλα. Όσον αφορά τα βρέφη είναι το πρόβλημα που έχουμε επί σειρά ετών. Όμως, με τη δημιουργία της νέας αίθουσας επάνω στην ΟΥΛΕΝ, στον 3ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, πήραμε 16 βρέφη ακόμα. Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα των βρεφών και θα πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε. Και υπόψη ότι έκλεισε και ο 6ος Βρεφονηπιακός στην Αλσούπολη, επειδή δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί.».

Ακολούθως, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης, ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Δηλαδή, με βάση τις 10 επιπλέον αίθουσες που χρειαζόμαστε, αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε ακόμη 3 Νηπιαγωγεία;», για να λάβει τη χαρακτηριστική απάντηση του κ. Χατζηιωάννου: «Σωστά.».

Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής», κ. Αντώνης Καρβουνιάρης, ρώτησε μεταξύ άλλων πως: «Για τα παιδιά που θα πρέπει να μετακινηθούν σε μακρινότερες περιοχές, σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε; Θα βάλουμε πούλμαν που θα μεταφέρονται τα παιδιά;».

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Καρβουνιάρη, ο κ. Χατζηιωάννου είπε μεταξύ άλλων πως: «Η ευθύνη να νοικιάζονται πούλμαν για μεταφορά μαθητών εκ του νόμου είναι στην Περιφέρεια. Σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μας ζητήθηκε και στείλαμε βεβαίωση χιλιομετρικών αποστάσεων. Γιατί για να μπει πούλμαν η χιλιομετρική απόσταση πρέπει να είναι πάνω από 1500 μέτρα. Συνέταξε η Υπηρεσία έγγραφο και το έχουμε αποστείλει. Οπότε, θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και θα απευθυνθεί στην Περιφέρεια. Αυτό έχουμε συνεννοηθεί. Για να μεταφέρονται τα παιδιά με πούλμαν, όπου χρειάζεται.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και γι’ αυτό κάποιο στοιχείο, κάποιο δεδομένο σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις επί του θέματος, με πρώτο τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κωνσταντίνο Κατιμερτζόγλου να λέει μεταξύ άλλων πως: «Η έλλειψη χώρων έχει επισημανθεί εδώ και χρόνια σε όλες τις δημοτικές αρχές που περάσανε, από τους εμπλεκόμενους φορείς της Εκπαίδευσης, είτε αυτοί είναι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, είτε είναι Σύλλογοι Γονέων, είτε είναι Ενώσεις Γονέων, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Μέχρι στιγμής υπάρχει παντελής αδιαφορία κι από πλευράς της Πολιτείας κι από πλευράς των δημοτικών αρχών.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η ευθύνη της Πολιτείας, κυρίως για την υποχρηματοδότηση, είναι τεράστια. Αλλά είναι και ευθύνη και των ίδιων των δημοτικών αρχών, γιατί δεν πίεσαν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Δεν έβγαλαν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, δεν έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας γι’ αυτή τη δουλειά. Υπάρχουνε χώροι, οι οποίοι τελικά χάθηκαν ή παραχωρήθηκαν σε άλλους φορείς πέρα από αυτούς που είχε ανάγκη πραγματικά ο τόπος. Και ο τόπος είχε ανάγκη για σχολεία.», άσκησε κριτική στις προτεινόμενες λύσεις της εισήγησης, επιχειρηματολογώντας για την ακαταλληλότητά τους, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εγώ νομίζω ότι αυτά επειδή είχαν επισημανθεί εδώ και χρόνια, θα μπορούσε κάλλιστα η κατάσταση να ήταν εντελώς διαφορετική σήμερα. Να είχανε δεσμευτεί χώροι, να είχαμε προχωρήσει στην ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων και οπωσδήποτε θα χρειαζόταν μία σύγκρουση με την πολιτική αυτή, η οποία θέλει την Παιδεία ως χώρο δραστηριοτήτων επιχειρηματικών από κάποιους άλλους.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της εισήγησης, διότι πραγματικά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τις οποίες έχουμε αναφέρει κατά καιρούς από τη μια μεριά και επειδή και λόγω του καλοκαιρινού σεισμού δεν έχουν γίνει και οι κατάλληλες ενέργειες για να δούμε αν τα κτήρια αυτά είναι κατάλληλα ή έχουν πάθει κάτι από τον σεισμό.».

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», κ. Όλγα Κατημερτζή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Η αλήθεια είναι ότι με τα Νηπιαγωγεία στην πόλη μας έχουμε πρόβλημα. Και το έχουμε χρόνια τώρα.», επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Βεβαίως και συμφωνούμε με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά να είμαστε και λίγο ρεαλιστές.» και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Εδώ, στην περιοχή μας, έχουμε δώσει αγώνα να βρούμε χώρους για Νηπιαγωγεία. Δεν υπάρχουν πια χώροι ελεύθεροι. Και δεν υπήρχαν πολλά χρόνια, που να πεις ότι απαιτώ να δεσμευτεί, όπως κάναμε τη δεκαετία του ’80, τη δεκαετία του ’90, που απαιτούσαμε την «ΑΝΑΤΟΛΙΑ», του Μεκαλλαράκη κ.τ.λ., για να γίνουν τα καινούργια σχολεία, που γίνανε όλα αυτά τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι χώροι που πρέπει να δεσμευτούν και να πιέσουν να δεσμευτούν.».

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Παρόλο που ήμουν από αυτούς που ζήτησαν αναστολή της όλης διαδικασίας, εδώ και δυο μήνες, και στη συνέχεια μ’ αυτά που είπε η κ. Κατημερτζή, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Αντιδήμαρχο και οφείλω να ομολογήσω πως ό,τι δεν έγινε στα δύο χρόνια που μας ήρθε το έγγραφο για να εντάξουμε την προσχολική αγωγή στον Δήμο μας, στα σχολεία μας τέλος πάντων, ομολογώ ότι οι δύο μήνες ήταν τεράστιοι.  Εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αντιδήμαρχο.».

Επίσης, η κ. Θωμαΐδου είπε μεταξύ άλλων πως: «Βέβαια, είναι προσωρινά όλα αυτά τα μέτρα . Όπως είπατε κ. Κατιμερτζόγλου θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε χώρους. Στο διάστημα αυτό έχω κάνει κάποιες ενέργειες και κάποιες προσπάθειες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα τετραγωνικά, με τις καινούργιες διατάξεις που απαιτούνται για να μπορέσουμε να κάνουμε Νηπιαγωγείο.», και ακόμη επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα, για να μπορέσουμε ό,τι βρούμε να το φτιάξουμε.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι είναι πολύ ουσιαστικό να επισημάνουμε το εξής: Ότι κάθε φορά που ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τέτοια σοβαρά ζητήματα καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν έγινε κάτι σε σχέση με το ζήτημα της Παιδείας συνολικότερα. Και σε σχέση με τις υποδομές, αλλά και σε σχέση με άλλα θέματα λειτουργικά των σχολείων κ.τ.λ.. Συνεπώς, το να περιγράψει κανείς τι προσπάθειες γίνονται σήμερα, νομίζω ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ, που λένε. Δηλαδή, δεν έχει καμία ουσία, να το πω έτσι, διότι υπάρχει μία πολιτική στάση απέναντί σ’ αυτά τα ζητήματα, τα οποία κάθε φορά που ερχόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε  επιδεινώνονται.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Όπως και να ‘χει, και αυτοί που θα ψηφίσουνε κι εμείς που δεν θα ψηφίσουμε, νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από δω με ένα ψήφισμα, με μία απόφαση για γενναία χρηματοδότηση, για χώρους κ.τ.λ., που να δηλώνει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση και ότι διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση και χώρους.».

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Χατζηιωάννου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Κανείς δεν είπε ότι υπάρχει επάρκεια και κανείς δεν έφερε διαφορετική εικόνα. Όλοι λέμε ότι έχουμε ανάγκη από αίθουσες. Δεν πάμε να στριμώξουμε παιδιά στις παραπάνω αίθουσες. Το φωνάζουμε από την αρχή. Και μονίμως εμφανίζεται η εικόνα ότι πάμε να τα στριμώξουμε. Στη συντριπτική πλειονότητα θέλουμε να είμαστε στις καλύτερες δυνατότητες που προβλέπει για τα παιδιά ο νόμος.», τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο Διευθυντής και αρμόδιοι μηχανικοί, έχουν επισκεφτεί τα σχολεία μετά τον σεισμό. Έχουν εντοπίσει κάποιες παρεμβάσεις. Δεν είναι ουσιώδεις από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω.» κι ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Και, φυσικά, οι ανάγκες που είναι αυτή τη στιγμή για έξι αίθουσες στην ευρύτερη περιοχή: Περισσός-Σαφράμπολη-Ινέπολη κ.τ.λ., πιστεύουμε ότι με το οικόπεδο της «ΕΡΙΟΤΕΚ», αν συντονισμένα και σύσσωμο το Δ.Σ. αγωνιστεί και συμβάλλει, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτό το οικόπεδο να χτιστεί Νηπιαγωγείο. Και μακάρι να βρεθούν κι άλλα οικόπεδα προϊόντος του χρόνου.».

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η σχετική εισήγηση, λαμβάνοντας 17 ψήφους υπέρ και 4 κατά (Τσομπάνογλου, Κατιμερτζόγλου, Τσουκαλάς, Χαμαλίδης) επί 21 παρόντων δημοτικών συμβούλων.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμη, μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα με τίτλο: «Έγκριση εξειδίκευσης πίστωσης συνολικού ύψους 4999,68 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτροκίνητης σειρήνας συναγερμού για τις ανάγκες του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.», το οποίο εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κανλής, ο οποίος απάντησε και στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, και στη συνέχεια το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε και το θέμα με τίτλο: «Λήψη απόφασης για την εξειδίκευση κατανομής των πιστώσεων του προϋπολογισμού για την προμήθεια διαφόρων ειδών κατά την πραγματοποίηση της τελετής ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής.

Παναγιώτα Σούγια

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ