10ο Δημ. Σχολείο Νέας Ιωνίας: Επείγουσα διαμαρτυρία για τον τρόπο εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής

Επιστολή στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προχώρησε στις 26/8/2019 στην παραχώρηση 2 αιθουσών του σχολείου μας με την υπ’ αριθμ. 272 πράξη του εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, έχοντας ήδη ενημερωθεί κατ’ επανάληψη εγγράφως από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, για τα υφιστάμενα κτιριακά προβλήματα και τις υλικοτεχνικές ελλείψεις του 10ου Δημοτικού Σχολείου (π.χ. ενδεικτικά επικίνδυνα κουφώματα, επισκευή στέγης, απαρχαιωμένες σωληνώσεις,έλλειψη ελέγχου αντισεισμικότητας, κλπ.). Είναι γνωστό, επίσης, ότι από τη φετινή χρονιά το σχολείο ως 9θέσιο δεν καλύπτεται από τις ήδη υπάρχουσες υποδομές.

Εν συνεχεία, επιδόθηκε εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρία και πρόσκληση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας προς α) τον Δήμο Ν. Ιωνίας β) τη Δ.νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθηνών και γ) το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την εν λόγω απόφαση και καλούμε τον Δήμο και κάθε Αρμόδιο να πράξει τα νόμιμα, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την ορθή, σύννομη και χωρίς κινδύνους συστέγαση των τμημάτων. Επίσης, δηλώνουμε ότι καθιστούμε τον Δήμο και κάθε Αρμόδιο υπεύθυνο για τις συνέπειες της εφαρμογής της σχετικής απόφασης σε περίπτωση που δεν επιδείξει τη σωστή μέριμνα.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, που εκτάκτως συγκλήθηκε στις 9/9/2019, αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των Γονέων και Κηδεμόνων προς τον Δήμο Νέας Ιωνίας, ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το ανωτέρω θέμα.

Ακολούθησε μετά την αποστολή αυτής της επιστολής, σειρά συναντήσεων τόσο με την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, όσο και με τον Δήμο Νέας Ιωνίας, λαμβάνοντας διαρκώς την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των κτιριακών θεμάτων. Αντ΄αυτού, αγνοώντας τη σοβαρότητα των κτιριακών θεμάτων που άπτεται άμεσα με την ασφάλεια των παιδιών μας, προχώρησαν στην απόφαση συστέγασης με προνήπια και νήπια, αυξάνοντας δηλαδή τον μαθητικό πληθυσμό και χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία. Επίσης, να τονίσουμε ότι τα νήπια και προνήπια θα μεταφέρονται με λεωφορεία επί καθημερινής βάσης από τις δομές που πραγματικά ανήκουν!!!

Όλες οι προαναφερόμενες πληροφορίες, αφορούν τη δράση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Ιωνίας έως και 10/09/2019. Στις 11/09/2019, ημέρα Αγιασμού για τα σχολεία, συλλέχθηκαν πάνω από 120 υπογραφές Γονέων & Κηδεμόνων, ώστε να προκληθεί άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια ημέρα, μετά το πέρας του Αγιασμού, μας επισκέφθηκαν η νέα Αντιδήμαρχος Παιδεία κ. Αλατσίδου Ελένη και ο Προϊσταμενος Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου Θεοφύλακτος Βασίλειος. Η συνάντηση έγινε με παρούσια Εκπαιδευτικών, μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γονέων του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και Γονέων Νηπίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκαν τα εξής:

  1. Κτιριακές Παρεμβάσεις στην Αίθουσα “Σχολικών Γευμάτων” (το σχολείο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του Υπουργείου Παιδείας) του Σχολείου, η οποία προορίζεται να δοθεί στα νήπια και προνήπια. Συγκεκριμένα: α) να διανοιχθεί νέα πόρτα εισόδου και εξόδου προς το διπλανό Άλσος, β) να δημιουργηθούν νέα αποχωρητήρια εντός της αίθουσας και να περιοριστεί το προαύλιο του Δημοτικού σχολείου- ώστε να δημιουγηθεί ΄χωρος προαυλισμού του νηπιαγωγείου. Όλα αυτά, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων, με εργασίες που θα αρχίσουν ενώ το σχολείο να είναι σε λειτουργία καθημερινά έως και τις 4:00 μ.μ., με εντολή προς του Γονείς Νηπίων και Προνηπίων να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, με παρεμβάσεις Πολεοδομικού Χαρακτήρα σε ένα σχολείο με υφιστάμενα κτιριακά προβλήματα και με αρμοδιότητα της ΚΤΥΠ Α.Ε. για τέτοιου είδους θέματα, με κόστος που δεν δίνει μόνιμη λύση και τέλος αγνοώντας το πρόβλημα στέγασης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου το οποίο και θα γίνει μεγαλύτερο την επόμενη σχολική χρονία λόγω ‘έλλειψης διδακτικών αιθουσών και αύξησης μαθητικού πληθυσμού!
  2. Προτάθηκε, από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, να μεταβληθεί η χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – εκδηλώσεων του σχολείου! Συγκεκριμένα, μία αίθουσα η οποία λειτουργεί ήδη ως Αίθουσα Εκδηλώσεων, ως Γυμναστήριο κατά τις ημέρες κακοκαιρίας για τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής , ως Αποθηκευτικός χώρος, αλλά και ως χώρος πολιτιστικών δράσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η πρόταση της Αντιδημάρχου είναι να μεταφερθεί όλος ο Εξοπλισμός εστιάσης και τα παιδιά καθημερινά να τρώνε εκεί, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι Α) η πρόταση είναι κατά παράβαση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Υπηρεσία για εντελώς κλειστή και προστατευμένη αίθουσα “Σχολικών Γευμάτων”, Β) με τους Δασκάλους και τους μαθητές να κάνουν τους μεταφορείς σε καθημερινή βάση για όλες τις χρήσεις της αίθουσας και Γ) τις δυσκολίες διαχείρισης χρόνου για ανταπεξέλθει το σχολείο σε όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο εκπαιδευτικές λειτουργίες του!!
  3. Η αμέσως επόμενη πρόταση, όταν εκφράστηκαν από όλους μας οι δυσκολίες της παραπάνω πρότασης, ήταν η τοποθέτησηContainerστον προαύλιο χώρο του σχολείου !!!!!!!!

Λύση με την οποία, θα καταργηθεί μέρος τους εξωτερικού στέγαστρου του σχολείου, θα καταστραφεί ο αθλητικός χώρος Μπάσκετ, θα κοπούν δένδρα και πάνω από όλα δεν είναι λύση για τους μαθητές η σίτηση τους σε Container εν έτει 2019!!!!!

  1. Αντί της παραπάνω λύσης, πάλι μετά από την δυσαρέσκεια που εκφράσαμε, προτάθηκε η δημιουργία προκατ προέκτασης σε κενό χώρο μεταξύ της αίθουσας Εκδηλώσεων – Γυμναστηρίου και του κένου από τα κάγκελα του σχολείου. Χώρος ο οποίος είναι μικρός, ανισόπεδος και κυρίως με Πέυκα – δασικός !!!

Προτάθηκε στη κυρία Αλατσίδου, η χρήση ως νηπιαγωγείο του κτιρίου στην Πλατεία Παναιτωλίου, η οποία είναι λίγότερο χρονοβόρα, λιγότερο κοστοβόρα και κυρίως ανθρώπινη και αξιοπρεπής !!! Το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο και η κυρία Αλατσίδου μας είπε ότι ” …δεν γίνεται αυτό που λέτε, γιατί το χρειαζόμαστε”. Το σχολείο των μαθητών δεν το χρειαζόμαστε;;;;;;;

Επίσης, πρόσφατα καταργήθηκε στην περιοχή μας Βρεφονηπιακός Σταθμός, ο οποίος θα μπορούσε με μελέτη να χρησιμοποιθεί για αυτή την περίπτωση. Αντ’ αυτού έκλεισε και πλέον δεν υπάρχει δομή ούτε για βρέφη!!!!

ΣΗΜΕΡΑ και κατά τη λήξη του σχολικού ωραρίου 13:15, η κυρία Θωμαϊδου, νυν Δήμαρχος Ν.Ιωνίας ο κ.Θεοφύλακτος Βασίλης προσήλθαν στο σχολείο. Παρουσία του Δ.ντη, Εκπαιδευτικών και μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η κα Θωμαϊδου κάλεσε το Δ.ντη της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ. Ανδρώνη Αθανάσιο ζητώντας να βρεθεί λύση προς όφελος όλων για το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας. Συγκεκριμένα, ζήτησε παράταση χρόνου εφαρμόγης της απόφασης και voucher για ιδιωτικά νηπιαγωγεία για τους Γονείς νηπίων και προνηπίων. Ολ. Ανδρώνης παραβλέποντας όλα τα προβλήματα που του αναφέρθηκαν έδωσε εντολή ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ακόμα και όταν του είπε η κ. Θωμαϊδου ότι δεν υπάρχει καν υλικοτεχνικές υποδομές νηπιαγωγείου για να μπουν να παιδιά στην αίθουσα και απάντησε ” ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΩ .. ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ”… Αύριο λοιπόν το πρωϊ τα νήπια και προνήπια θα προσέλθουν στο Δημοτικό σχολείο χωρις καν να έχουν ένα χαρτι και ένα μαρκοδόρο ..και κυρίως χωρίς να έχουν που να καθίσουν!!!!!!!!!!!! .. χωρίς τουαλέτες στις προδιαγραφές της ηλικίας τους και με κοινό προαυλισμό παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας, και όλα αυτά διανύοντας αποσταση 4 χιλιομέτρων από τη γειτονιά τους!!!!

Μας δηλώθηκε ακόμα, ότι θα τοποθετηθεί οικίσκος στο Προάυλιο χώρο του σχολείου, μεταφέροντας χώρους άθλησης και περιορίζοντας το προάυλιο!!

Ευθύνη για το όλο Θέμα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι Δημόσιοι Φορείς, καθώς και όλοι έχουν συναινέσει με την υπογραφία τους από την προηγούμενη και τωρινή Δημαρχεία της Νέας Ιωνίας!!

Διαδόθηκε, επίσης, ότι εμείς ως Γονείς και οι Εκπαιδευτικοί Διώξαμε Γονείς Νηπίων και Προνηπίων. ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ. Όσοι Γονείς προσήλθαν στο Δημοτικό έιχαν πλήρη πληροφόρηση και ενημέρωση από εμάς !!! Δώσαμε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μας, ώστε να τους βοηθήσουμε σε ότι χρειαστούν !!!!! Επίσης, Γονείς Νηπίων & Πορνηπίων ήταν παρόντες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στον Αγιασμό και στην Συνάντηση με την Αντίδημαρχο Παιδείας !!!

Σε όλα τα παραπάνω έχουμε αρωγούς και συμπαραστάτες μας τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” Ν.Ιωνίας – Ηρακλείου- Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ν.Ιωνίας.

Σήμερα, έχουμε την ενημέρωση ότι Γονείς Νηπίων και προνηπίων θα μεταβούν στην Δημαρχεία στις 8:00 μ.μ., ώστε να απαιτήσουν απαντήσεις. Συμπάσχουμε και Κατανοούμε πλήρως του Γονείς και μαζί τους είμαστε διατεθιμένοι να διεκδηκίσουμε Μόνιμες και Ανθρωπινές Λύσεις για τα παιδιά μας, λύση που θα είναι προς όφελος όλων όμως των παιδιών!!

Έχουμε ήδη υποβάλλει μέσω e-mail το θέμα μας τόσο στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, όσο και στην Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα κυρία Κεφαλογιάννη. Επίσης, έχει υποβληθεί αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΑΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΘΕΣΗ !!
ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ!!!!!!!!
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ !!!!!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Με Εκτίμηση,
Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ