Σφιχτός προϋπολογισμός, προβλήματα στην αγορά & αγώνας δρόμου για τις πίτες

Πολλές οι εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων το 2019. Θεωρώ ότι η καλύτερη εκδήλωση της περσινής χρονιάς έγινε από τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 4ου δημοτικού σχολείου που προσκάλεσε την Κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» να μαγειρέψει δημόσια, να προσφέρει φαγητό δωρεάν σε παιδιά και μεγάλους, ώστε να φάνε όλοι μαζί δίνοντας με την ενέργεια αυτή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Πολλή συζήτηση έγινε για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου. Άλλοι τις κρίνουν ικανοποιητικές, άλλοι όχι. Προσωπικά θεωρώ ότι αν βάλουμε στην άκρη το απαράδεκτο «δένδρο» της πλ. Σημηριώτη, κάποιες ήταν καλούτσικες, κάποιες όμως μια από τα ίδια. Και δεν λέω λίγους μήνες θητεία έχει η δημοτική αρχή κάποια λάθη και καθυστερήσεις συγχωρούνται. Αυτό όμως που δεν θα είναι πια ανεκτό είναι αν συνεχίσει στο μέλλον η Ν. Ιωνία τη μετριότητα των εκδηλώσεων χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και χρονική προετοιμασία, χωρίς φαντασία, στηριγμένες στην προσφορά κάποιων εθελοντών. Γυρνάω καθημερινά την πόλη και συζητώ με πολύ κόσμο που δυστυχώς συγκρίνει με ανάλογες εκδηλώσεις άλλων δήμων και αναρωτιέται γιατί εμείς να υστερούμε. Προτάσεις υπάρχουν, θέλει κάποιος από τον δήμο να ακούσει;

Ξεκινάνε από τον Ιανουάριο οι πίτες συλλόγων και φορέων της πόλης μας και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ όπως κάθε χρόνο θα καλύψει όσο μπορεί περισσότερες, αφού είναι γνωστή η πολύχρονη στενή σχέση που διατηρεί η εφημερίδα μας μαζί τους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές εκδηλώσεις συμπίπτουν χρονικά, αφού δεν κάθονται οι σύλλογοι να συνεννοηθούν για διαφορετικές κατά το δυνατόν ημερομηνίες και ώρες. Κάθε χρόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν να παραστούν. Για μένα προσωπικά που παρευρίσκομαι στις περισσότερες ένα κομμάτι αυτών των εκδηλώσεων είναι πολύ βαρετό, αυτό που κάθε σύλλογος καλεί καμιά 15αριά επισήμους να κόψουν το κομμάτι τους και να πουν ένα χαιρετισμό. Και καλά για τα μέλη του κάθε συλλόγου, εμείς που πάμε σε 50 πίτες και ακούμε σε επανάληψη τις ευχές των ίδιων επισήμων; Όσο για τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ όλοι τον προσκαλούν κι από τους τρεις δήμους της Μητρόπολης, να δούμε που θα πρωτοπάει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες της εφημερίδας μας, στους τοπικούς συλλόγους και φορείς, σε σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας που μας ευχήθηκαν (και προσωπικά για την γιορτή μου) και σε όσους μας έστειλαν δώρα ή  εξαιρετικά γλυκά τα οποία μας πρόσθεσαν κάποια ακόμα κιλά. Και επειδή κάποιοι μας τα έστειλαν ως τοπικό ενημερωτικό site να τους διορθώσουμε ότι καλύτερα να αναφέρουν την ΙΟΝΙΑΝΕΤ ως εφημερίδα της Ν.Ιωνίας μιας και μεταδίδουμε ως μέσο ενημέρωσης καθημερινά την είδηση απλά μέσω του διαδικτύου και όχι μέσω χαρτιού. Το μέσον μετάδοσης διαφέρει, η δομή μιας κανονικής εφημερίδας παραμένει η ίδια και πλέον το internet χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τον Τύπο στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Το κακό με την έλλειψη parking στη Ν. Ιωνία συνεχίζεται και έγινε περισσότερο ορατό τώρα στις γιορτές που κάποιος κόσμος απέφυγε να έρθει στη Ν. Ιωνία μην έχοντας που να παρκάρει. Πολλοί έμποροι είναι αγανακτισμένοι και το πρόβλημα μεγαλώνει όπως και οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά.

Κι επειδή μιλάμε για τοπική αγορά η εμπορική κίνηση ήταν στις γιορτές σε γενικές γραμμές κάτω του μετρίου σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και βεβαίως οι αιτίες είναι πολλές. Κάποιες αφορούν τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το κοινωνικό μέρισμα που άργησε να δοθεί πηγαίνοντας και σε πολύ λιγότερους, την τάση του αγοραστικού κοινού να ψωνίζει ολοένα και περισσότερο από εμπορικά κέντρα, καθώς και το έντονο κρύο κάποιων ημερών. Πέρα όμως απ’ αυτά υπάρχουν αρκετές χρόνιες παθογένειες της πτώσης της τοπικής αγοράς που τις έχουμε επισημάνει πολλές φορές, τώρα και στο παρελθόν, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρίσκουν ανταπόκριση παρότι έχουμε την καλύτερη γνώση από όλους τους φορείς για την κατάσταση της Ιωνιώτικης αγοράς στο κέντρο και στις συνοικίες. Τελείως ενδεικτικά: το κυκλοφοριακό και η έλλειψη parking,η ανύπαρκτη διαφήμιση σε παναττικό επίπεδο, ο μη επαρκής εορταστικός στολισμός ειδικά στις συνοικίες , οι λίγες εορταστικές εκδηλώσεις, ο περιορισμένος αριθμός χώρων αναψυχής και καφεστίασης, η κακή εξυπηρέτηση και οι ακριβές τιμές από αρκετά καταστήματα, το περιορισμένο ή  ανύπαρκτο ενδιαφέρον από αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες για την πόλη της Ν.Ιωνίας και πολλά άλλα. Υπάρχουν τρόποι να αντιστραφεί το κλίμα; Σίγουρα αρκετά μπορούν να βελτιωθούν σε τοπικό επίπεδο, χρειάζονται όμως συνεργασίες και ανοικτά ώτα.

Και για να μην μας πάρουν οι αναγνώστες μας για υπερφίαλους όταν αναφέραμε προηγουμένως ότι έχουμε την καλύτερη γνώση από όλους τους φορείς για την κατάσταση της τοπικής αγοράς στο κέντρο και στις συνοικίες, θα υπενθυμίσω την ετήσια έκδοση από την εφημερίδα μας λίγο πριν τις γιορτές του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 2020 που καταγράφει 21 συνολικά έτη παρουσίας και στήριξης της τοπικής αγοράς με τη συμμετοχή εκατοντάδων τοπικών επιχειρήσεων και τη δωρεάν διανομή του σε όλο τον δήμο. Μια εκδοτική προσπάθεια προϊόν της καθημερινής μας επαφής με τους εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας, με τεράστια αποδοχή από τους συμπολίτες μας που όμως δεν απολαμβάνει της στήριξης κάποιων αρμόδιων φορέων, όπως υποστηρίζω ότι έχουν υποχρέωση, μιας και δεν είναι φαίνεται αρεστές οι καθαρές φωνές και οι έντιμες εκδοτικές προσπάθειες. Οψόμεθα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους γιατί κάποιοι είναι συνυπεύθυνοι με την συνεχιζόμενοι πτώση της τοπικής αγοράς.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου για τη Νέα χρονιά. Στα 38 εκατ. περίπου τα έσοδα, ανελαστικά τα περισσότερα έξοδα, ασφυκτικός ο έλεγχος από την κεντρική διοίκηση, άντε να κάνεις αναπτυξιακή πολιτική. Θεωρώ ότι χρειάζεται να υπάρξει στο μέλλον η μέγιστη συνεννόηση των δημοτικών παρατάξεων και μια μακρά διαβούλευση με τους πολίτες, μαζί με μπόλικες έξυπνες ιδέες μπας και αλλάξει κάτι πολύ σημαντικό. Και βεβαίως ριζικές αλλαγές στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση που επιτρέπει ό προϋπολογισμός να εγκριθεί έστω και με μία θετική ψήφο δημ. συμβούλου, αν είναι δυνατόν.

Εντύπωση έκανε και αρκετές μπηχτές ακούστηκαν για την απουσία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ κατά τη σχετική συζήτηση. Όπως μάθαμε κάποιοι σύμβουλοι του κ. Γκότση είχαν πραγματικό πρόβλημα να παραστούν και κάποιοι δια της αποχής διαμαρτυρήθηκαν για την τυπικότητα της διαδικασίας. Προσωπικά θεωρώ την παρουσία όλων των παρατάξεων απαραίτητη σε τέτοια σημαντικά θέματα και αναμένω κάποια γραπτή δήλωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Πιπεράτα σχόλια: Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ