Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» στο 4ο δημοτικό Νέας Ιωνίας

Μία εξαιρετικά σημαντική δράση έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης σε πραγματικό χρόνο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (20/12), στην είσοδο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία του οικείου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια έγινε πράξη αμέσως μετά από τη λήξη των μαθημάτων, με τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους να συμμετέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δράση βιώνοντας την αλληλεγγύη απέναντι σε συνανθρώπους μας.

Η κοινωνική κουζίνα
Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης  ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 και σήμερα πλέον έχει επεκταθεί σε αρκετές πόλεις της χώρας μας. Μέσω της “κοινωνικής κουζίνας” η ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους το οποίο προσφέρει δωρεάν σε όποιον επιθυμεί. Το σημαντικό είναι ότι όπως λέει ο εμπνευστής της «δεν κάνουμε φιλανθρωπία ούτε ελεημοσύνη, απλά τρώμε όλοι μαζί το φαγητό το οποίο μαγειρεύουμε».

Η πρώτη επίσκεψη
Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είχε πριν 7 χρόνια δημοσιεύσει ρεπορτάζ για την πρώτη επίσκεψη της «Κοινωνικής κουζίνας» στη Ν. Ιωνία, όπου τότε έκπληκτοι γνωρίσαμε την πρωτοβουλία του Κώστα που ήταν στο ξεκίνημά της, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης της χώρας μας. Από τότε το έργο της «Κοινωνικής κουζίνας» έχει αναγνωριστεί σε όλη τη χώρα, ενώ σύλλογοι, σωματεία, φορείς και πολίτες προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη για να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι δράσεις της «Κοινωνικής Κουζίνας». Στη συνέχεια η «Κοινωνική κουζίνα» επισκέφθηκε πέρσι την πόλη μας όπου και πάλι καλύψαμε δημοσιογραφικά τη συγκεκριμένη δράση.

Δηλώσεις
Στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr μίλησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που είχε την πρωτοβουλία της δράσης, οι οποίοι μας είπαν:

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «έρχομαι δεύτερη φορά στη Ν.Ιωνία, αλλά η σημερινή είναι πιο σημαντική γιατί έχει να κάνει με παιδιά, με την ελπίδα. Το μήνυμά μας είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς όλους, χωρίς διακρίσεις. Όλα αυτά τα 9 χρόνια μαγειρεύουμε σε δημόσιους χώρους και τρώμε μαζί με τους ανθρώπους , με πολλές χιλιάδες μέχρι σήμερα. Σήμερα μαγειρεύουμε πέννες με λαχανικά, ένα αγαπημένο φαγητό κυρίως των παιδιών.(Σημ. ΙΟΝΙΑΝΕΤ: εξαιρετικά μαγειρεμένο, το οποίο απολαύσαμε).Θέλω να σημειώσω ότι δεν είμαστε ΜΚΟ δεν έχουμε σχέση με κόμματα, η ίδια η δράση μας έχει μια πολιτική και κοινωνική άποψη και ο κόσμος μάς βοηθάει και προσφέρει όπως μπορεί.

Αλέξανδρος Ματθαίου, (δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Ιωνίας» και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας): «Σήμερα, διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη δράση αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την ομάδα, που ονομάζεται «Ο Άλλος Άνθρωπος». Είναι μία Κοινωνική Κουζίνα, όπου μαγειρεύουμε για τους συνανθρώπους μας, και τρώμε εδώ όλοι μαζί, τόσο εκείνοι που έχουν ανάγκη όσο και ο οποιοσδήποτε το θελήσει. Επίσης, σήμερα μοιράζουμε και μία ανακοίνωση, με την οποία θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως η σημερινή δράση γίνεται με στόχο να αποκτήσει το περιεχόμενο του αγώνα και της αλληλεγγύης. Μάλιστα, σε αυτή την ανακοίνωση παροτρύνουμε για αγώνες μέσα από τους συλλόγους μας για μια καλύτερη ζωή, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, των γονιών, των παιδιών και των συνανθρώπων μας, γιατί ο αγώνας και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Γιατί αυτό είναι το πιο σπουδαίο: Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε να μην υπάρχει καμία κοινωνία που να έχει πλούσιους και φτωχούς, καμία κοινωνία ανισότητας, ανεργίας, φτώχειας και προσφυγιάς.».

Κατερίνα Ψαραδάκου,(Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας): Πραγματοποιούμε αυτή τη δράση λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να καταλάβουν τα παιδιά στην πράξη την Αλληλεγγύη, ότι πολύς κόσμος δεν έχει λυμένα τα προβλήματά του και έχει ανάγκη έστω και ένα πιάτο φαγητό. Σήμερα γονείς, παιδιά και το Δ.Σ. του Συλλόγου μαζέψαμε πολλά προϊόντα και όλοι βοηθάμε τον Κώστα, έστω με το ανακάτεμα της κουτάλας, το σερβίρισμα και όποιον τρόπο μπορούμε. Το σχολείο μας έχει πολλά προβλήματα και αυτά δεν μπορούν να λυθούν μόνα τους, ο Σύλλογός μας χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των γονέων.

Ποιος είναι
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο του μάρκετινγκ. Τον Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Όπως λέει ο ίδιος: «Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” ξεκίνησε όταν είδα στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα που δεν μπορούσαν πια να αγοράσουν. Η πρώτη σχεδόν αυτονόητη δράση ήταν να μαγειρέψουμε από το σπίτι μας φαγητά, από αυτά που τρώμε και να τα μοιράσουμε στις λαϊκές. Ζητήσαμε από τους παραγωγούς να μας δώσουν ένα προϊόν από τον πάγκο τους για να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα. Αποφασίσαμε να μαγειρεύουμε ζωντανά το φαγητό στον κόσμο, τρώγοντας όλοι μαζί, για να έρθουμε όλοι πιο κοντά και για να σπάσουμε την ντροπή που πιθανότατα ένιωθε κάποιος όταν του μοιράζαμε μαγειρεμένο φαγητό.

Επίσης στόχος της «κοινωνικής κουζίνας» είναι να καταφέρει να προσφέρει σε άνεργους που ασχολούνται καθημερινά με την δράση της κουζίνας, ότι χρήματα περισσεύουν από το ταμείο.

Βραβεία
Το 2015 ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς”, όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού, αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε
Το “σπίτι του Άλλου Ανθρώπου” βρίσκεται στην οδό M Αλεξάνδρου 122 και Αρτεμισίου 28 στο Μεταξουργείο. Εκτός από αποθήκη, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιεί έναν καφέ. Προσφέρεται επίσης για πρόβες στην Θεατρική ομάδα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών.

email: oallosanthropos@gmail.com
http://oallosanthropos.blogspot.gr/p/blog-page_22.html
https://www.facebook.com/groups/125903330931655/
Τηλ. 6940882355 (Κωνσταντίνος)

Ρεπορτάζ: Παναγιώτα Σούγια, Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Κάντε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ